Valikko

MAKSULLINEN JOULU

Kaupallista joulua arvostellaan väittäen, ettei kyseessä ole aito ja oikea joulu. Yhtä hyvin uskovaiset kuin ateistitkin todistelevat, että lahjat, markkinahumu ja kaupallisuus peittävät alleen juhlan perimmäisen luonteen. Joulunvieton väitetään olevan harhapoluilla.

Joulun kaupallisuuteen ja maksullisuuteen liittyvät perinteet ovat kuitenkin hyvin vanhoja. Raamatussa kerrotaan Jeesukselle tuoduista lahjoista. Tietäjät noudattivat mitä ilmeisimmin ikivanhaa pakanallista tapaa, jonka mukaan jumalia lepyteltiin lahjoilla.

Tapa saattoi liittyä myös perinteeseen, jonka mukaan vastasyntyneelle annettiin huomenlahjoja paremman elämänalun turvaamiseksi.

Lahjat, juhlat ja joulu ovat siis liittyneet tiivisti yhteen jo pitkän ajan.

Joulun kaupallisuus ilmenee tänä päivänä myös runsaana syömisenä ja nautintoaineiden kulutuksena. Tällekin löytyy perinne, jonka mukaan ihmiset ovat juhlistaneet arvostamiaan hetkiä tuottamalla itselleen tyydytystä jollakin aineella tai tavaralla.

Pohjoismaisessa ja ennen muuta suomalaisessa perinteessä runsas ruoka ja ylensyöminen ovat kytkeytyneet suuriin juhliin ja erityisesti jouluun. Talonpoikaisyhteiskunnassa nälkä ja pula olivat tuttuja arkipäivän vieraita ja siksi ruuan riittäminen ja yltäkylläisyys olivat poikkeuksellisia tapahtumia. Juhla-aterian kytkeytyminen jouluun onkin luonnollinen osa suomalaista perinnettä.

Lahjojen antaminen ja juhla-aterian nauttiminen ovat myös yhdessäolon ja keskinäisen hyväksymisen muotoja. Ne ovat tapoja vahvistaa tai uudistaa tunnesiteitä.

Itse asiassa nykyihminen toteuttaa jouluna vapaaehtoisesti juuri sitä käyttäytymismallia, jota hänen toivottaisiin harjoittavan myös arkena.

Joulu tarjoaa mahdollisuuden irrottautua työelämän kiireistä, kilpailun kovettamista arvoista, kaupungistumisen kasvattamasta yksinolosta ja vieraantumisesta. Tuskin lienee liioiteltua väittää, että joulun perinteiden noudattaminen täyttää monen suomalaisen osalta arvovajausta ja mahdollistaa paon turvalliseen yhteisöllisyyteen.

Osa maksullista joulua on myös varattomien ja hädänalaisten auttaminen. Hyväntekeväisyys ja avun välittäminen on useimmiten kolehdin kilauttamista joulukirkon haaviin tai muutaman markan työntämistä Pelastusarmeijan joulupataan. Auttaminen ja välittäminen osoitetaan siis jaloimmassakin muodossaan yhä useammin rahan jakamisella ammattiauttajien kautta.

Laveasti tulkiten voi todeta, että joulukaupan kasvaminen voi olla ilmentymä nykyihmisen lisääntyvästä halusta lähestyä lähimmäistään ja vahvistaa siten sosiaalisia suhteita omien perheenjäsenten, sukulaisten tai ystävien kesken. Lisääntynyt ruuankulutus jouluna voi olla osoitus ylensyömisen lisääntymisestä. Samalla se lienee myös merkki siitä, että perheiden ja sukujen yhteiset jouluateriat ovat taas kunniassa.

Kaiken maksullisuuden ja kaupallisuuden kasvun keskellä voidaan siis toteuttaa joulun perinteisiä kristillisiä arvoja; välittämistä, huomioimista ja lähimmäisen auttamista, jos niin halutaan. Joulunviettäjien perimmäiset tarkoitukset ja motiivit ovat sittenkin tärkeämpiä kuin käytöstapojen pintailmiöt.

Monilta osin väitteet perinteisen ja aidon joulunvieton häviämisestä ovatkin kliseitä. Ilmeisesti ainoa aito kristillisen joulun perinne on Jeesuksen syntymäjuhlan tunnustaminen. Muilta osin joulunviettotavat vaihtelevat vuosisadasta, maasta, kansasta, maakunnasta ja perheestä riippuen.

1800-luvulla suomalaiset nauttivat joululampaasta, 1900-luvun alussa pöytiin tuotiin yhä useammin kinkkua ja nyt nautitaan kalkkunasta.

Pitkäksi perinteeksi luullut Turun joulumarkkinat ovat syntyneet muutama vuosi sitten. Turun vanhan raatihuoneen parvekkeelta julistettava joulurauha on muuttunut valtakunnalliseksi ja tunnustetuksi merkkituotteeksi vasta vähän aikaa sitten, vaikka julistus on luettu tiettävästi 1320-luvulta lähtien lähes jokaisena Jouluna.

Joulun perinteet, kaupalliset tai ei-maksulliset tavat ovat siis osa vaihtelevaa perinnekirjoa, jota yhdistää vain ihmisen kaipuu tuottaa itselleen ja lähimmäisilleen edes joskus hyvää mieltä. Arvatenkin hyvään joulunviettoon liittyykin ihmisen ikuinen unelma onnesta.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  2. 2

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  3. 3

   Leikkaukset iskivät lapsilisään – mitä menetetyllä summalla saisi?

  4. 4

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  5. 5

   Raju luku lapsilisien leikkauksista – ”Lisäävät pienituloisuutta”

  6. 6

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  7. 7

   Taliseteli aiheutti kohun Britanniassa – keskuspankki ”suhtautuu huoleen erittäin vakavasti”

  8. 8

   Suomi hävisi roaming-äänestyksessä

  9. 9

   Kiinassa rakennetaan aidon kokoinen Titanic-kopio

  10. 10

   Neljä suurkaupunkia aikoo kieltää dieselautot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

  2. 2

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  3. 3

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  4. 4

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  5. 5

   Nordea selvitti, kuinka paljon joulu maksaa suomalaiselle – onko oma joulubudjettisi isompi vai pienempi?

  6. 6

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  7. 7

   Neljä suurkaupunkia aikoo kieltää dieselautot

  8. 8

   Suomi hävisi roaming-äänestyksessä

  9. 9

   Sato myi lähes 300 vuokra-asuntoa

  10. 10

   Leikkaukset iskivät lapsilisään – mitä menetetyllä summalla saisi?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kelan pääjohtaja SK:lle ”Miksi ylläpidämme järjestelmää, joka maksaa ihmiselle olemisesta?

  2. 2

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  5. 5

   Ville, 33, kasvatti menestyvän bisneksen Kiinaan – kuukaudessa 8 000 pakettia elektroniikkaa Suomeen

  6. 6

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  7. 7

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  8. 8

   Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

  9. 9

   Miten saa mukavan paikan lentokoneeseen? 7 keinoa

  10. 10

   Vastike vain 1 euron – tällaisessa taloyhtiössä se on mahdollista

  11. Näytä lisää