Valikko

OSTA JA PIDÄ

Verottajan selkeä sijoitusvihje
Verottajan sijoitusvinkki on harvinaisen selkeä: osta mitä ostat, mutta pidä se mahdollisimman kauan. Ja tällä kertaa vinkistä kannattaa - siis sananmukaisesti todella kannattaa - ottaa vaarin.

Mitä kauemmin pidät ostamasi osakkeet, sijoitusrahasto-osuudet tai vaikka sijoitusvakuutuksen tyynesti hallussasi sitä enemmän myös sijoituksen arvonnoususta syntyvä piilevä verovelka ehtii kasvattaa omaan taskuusi jäävää tuottoa. Valitettavasti verottaja ei neuvo, mitä sinun kannattaa ostaa, se sinun pitää itse päättää.

Sille ei mahda laillisin keinoin mitään, että verottaja nappaa verottomia talletuskorkoja lukuunottamatta kaikista pääomatuloista 28 prosenttia itselleen. Mutta sille mahtaa paljonkin, kuinka usein ja kuinka runsaina tulee lopulta veronsa maksaneeksi. Ratkaisevaa on, kuinka pitkäaikaiseksi malttaa sijoituksensa venyttää.

Juju on myyntivoittojen rytmityksessä. Mitä hanakampi sijoittaja on niin sanotusti kotiuttamaan salkkuunsa kertyneitä voittoja sitä hanakammin verottaja korjaa oman pottinsa. Verottajahan iskee kiinni joka ikisen myynnin voittoihin, joita sijoittaja ei ole itse pystynyt kuittaamaan kuluillaan ja vastaavien myyntiensä tappioilla.

Sellaiseen arvonnousuun verottaja sen sijaan ei pääse ainakaan myyntivoiton verolla käsiksi, jonka sijoittaja malttaa jättää salkkuunsa. Vasta myynnissä mahdollisesti syntyvä voitto päästää verottajan apajalle. Salkkuun tuottojen kautta kertyneeseen ja salkussa pysyvään mammonaan verottaja pääsee kiinni korkeintaan varallisuusveron avulla.

Mutta kuulostaa omalla omituisella tavallaan jopa houkuttelevalta päästä alkujaan vaikkapa 100000 markan sijoituksella mahdollisimman nopeasti murehtimaan varallisuusveron raskautta. Varallisuusverohan iskee yli 1,1 miljoonan markan potteihin.

Vauraiden yksityishenkilöiden varainhoitoon erikoistunut Wahlström Immonen Partners on laskenut myyntivoiton verotuksen vaikutuksia erimittaisten ja -tyyppisten sijoitusten tuottoon. Laskelmat osoittavat yksiselitteisesti, että salkkuun kertyneiden voittojen kotiuttamista - ja siis myyntivoiton verotusta - kannattaa lykätä niin pitkälle tulevaisuuteen kuin suinkin mahdollista. Sijoituksen tuottotason pitää kohota todella merkittävästi, jotta arvonnousu kannattaa realisoida - ja siis maksaa myyntivoiton vero.

Tasainen 14 prosentin vuotuinen tuotto kasvattaa 100000 markan sijoituksen 20 vuodessa vähän yli miljoonaksi markaksi, jos sijoitus myydään vain kerran sijoitusajan päätteeksi. Mutta jos salkun sisältö vaihdetaan vuosittain uudeksi jää samalla vuotuisella tuotolla 20 vuoden saalis vajaaksi 700000 markaksi.

Esimerkkisijoitusten ero selittyy pelkällä myyntivoiton verolla. Kummassakin tapauksessa veroaste on sama 28 prosenttia, mutta aktiiviseen salkkuun vero iskee joka vuosi - siis esimerkkilaskelmassa 20 kertaa. Passiivista salkkua vero rokottaa vain kerran.

Aktiivisen ja passiivisen salkun tuottoero kasvaa sitä suuremmaksi mitä pidemmästä ajasta ja korkeammasta vuotuisesta tuotosta on kyse.

Laskuesimerkin 14 prosentin vuotuisella tuotolla 100000 markkaa tarvitsee passiivisessa salkussa 21 vuotta päästäkseen yli varallisuusverotuksen 1,1 miljoonan markan rajan. Aktiiviselta sijoitukselta sama haamuraja ylittyy 25 vuodessa. Salkkujen kokoero venähtää kaksinkertaiseksi 29 vuodessa, jolloin passiivisesta salkusta jää myynnin ja veron jälkeen jäljelle reilut 3,2 miljoonaa markkaa. Aktiivisesta sijoituksesta jää käteen 1,6 miljoonaa markkaa ja vahva rutiini myyntivoiton laskemisessa.

Kaikissa pitkäaikaisissa sijoituksissa sijoittaja hyötyy vuosi vuodelta enemmän, jos hän voi antaa myös kertyneiden tuottojen jäädä salkkuun tienaamaan uutta tuottoa. Niin sanottu koron korko kasvattaa passiivista salkkua nopeammin kuin aktiivista salkkua, koska passiivisessa salkussa myös piileväksi jäävä verovelka tienaa sijoittajalle lisätuottoa.

Kuten Wahlström Immonen Partners toteaa, laskuesimerkki on vahva pelkistys.

Todellisessa elämässä sijoituksista käteen jäävä lopullinen tuotto poikkeaa vielä jyrkemmin passiivisen sijoittajan eduksi. Jos sijoitusaika on riittävän pitkä ja sijoituksen arvonnousu riittävän suuri, voi sijoittaja niin sanotulla hankintameno-olettamalla määritellä myyntivoittonsa todellista pienemmäksi. Tuottoeroa jyrkentää vielä se, että aktiivinen sijoittaja maksaa jokaisesta kaupastaan välityspalkkioita.

Hankintameno-olettama on ennen vuotta 1989 hankitulle omaisuudelle 50 prosenttia myyntihinnasta ja sen jälkeen hankitulle omaisuudelle 30 prosenttia myyntihinnasta. Jos vuonna 1988 ostettujen osakkeiden hinta oli sattumalta Helsingin pörssin hex-indeksin mukaiset 1322 markkaa ja osakkeet myytiin viime torstaisen indeksin mukaisella 3426 markalla, pudottaa hankintameno-olettama todellisen myyntivoittoveron 28 prosentista 23 prosenttiin.

Koska ennen vuotta 1989 hankitun omaisuuden ostohinnaksi voi ilmoittaa puolet myyntihinnasta, hyväksyy verottaja osakkeiden ostohinnaksi puolet laskuharjoituksen 3426 markasta: 1713 markkaa. Verottaja ottaa siis 28 prosenttiaan 1713 markan veroteknisestä myyntivoitosta eikä 2105 markan todellisesta myyntivoitosta. Esimerkin maksettava vero on 23 prosenttia todellisesta myyntivoitosta.

Koska aktiivinen sijoittaja myy salkkunsa tyhjäksi kerran vuodessa, hän voi alentaa myyntivoiton veroaan 30 prosentin hankintameno-olettamalla vain yli 234-prosenttisilla toteutuneilla kurssivoitoilla. Sen sijaan hän voi lohduttautua keventämällä veroa maksamillaan sijoituskuluilla ja mahdollisilla myyntitappioilla.

Sijoitustyylin aktiivisuuteen katsomatta lopulliselle tuotolle oleellista on tietenkin, mitä salkku sisältää. Jos omat taidot epäilyttävät pitkäaikaisten valintojen teossa, voi säästönsä panna sijoitusrahastoon. Sijoitus jopa markkinoiden aktiivimpaan sijoitusrahastoon saa olla verottajalta rauhassa aina rahasto-osuuden myyntiin saakka. Monivuotisessa rahastosijoituksessa passiivisen salkun veroetu toteutuu, koska sijoitusrahastot on vapautettu myyntivoiton verosta kokonaan. Sijoitusrahaston tienaamasta arvonnoususta menee siis vero vain kerran, kun rahastosijoittaja myy osuutensa.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Näin 3 ammattilaista sijoittaa rahansa – jännitystä, fanitusta ja varmoja kohteita

  2. 2

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  3. 3

   1200 euroa, 170 euroa, 132 euroa – näin paljon 1000 euroa olisi poikinut muualla kuin tilillä

  4. 4

   KL: Talvivaaran osake liikkuu taas

  5. 5

   Nolottaako tinkiminen? ”Syytä anoppia” ja 5 muuta vinkkiä alennuksen saamiseksi

  6. 6

   Kaasuputki Venäjältä Saksaan kuumentaa tunteita – Merkelin hallituksen toimia ihmetellään

  7. 7

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  8. 8

   TS: Olkiluodon avaus saattaa taas viivästyä

  9. 9

   Koulupakko 17- tai 18-vuotiaaksi? ”Meillä on kasvava joukko nuoria, joilla on heikot taidot lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä”

  10. 10

   Näin säästät tuhansia perintöverossa – 4 esimerkkiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin 3 ammattilaista sijoittaa rahansa – jännitystä, fanitusta ja varmoja kohteita

  2. 2

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  3. 3

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  4. 4

   KL: Talvivaaran osake liikkuu taas

  5. 5

   Nolottaako tinkiminen? ”Syytä anoppia” ja 5 muuta vinkkiä alennuksen saamiseksi

  6. 6

   1200 euroa, 170 euroa, 132 euroa – näin paljon 1000 euroa olisi poikinut muualla kuin tilillä

  7. 7

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  8. 8

   Kaasuputki Venäjältä Saksaan kuumentaa tunteita – Merkelin hallituksen toimia ihmetellään

  9. 9

   TS: Olkiluodon avaus saattaa taas viivästyä

  10. 10

   Koulupakko 17- tai 18-vuotiaaksi? ”Meillä on kasvava joukko nuoria, joilla on heikot taidot lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  2. 2

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  3. 3

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  4. 4

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  5. 5

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  6. 6

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  7. 7

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  8. 8

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  9. 9

   Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

  10. 10

   5 vinkkiä – näin siirrät omaisuutta lapsille pienellä verolla

  11. Näytä lisää