Valikko

VEROTTAJA ON HPY:SSÄ TODELLINEN VOITTAJA

Puhelinosuuskunnan edustajistossa ja hallituksessa on lukuisia poliittisia päättäjiämme. On epäselvää, ajavatko he valtion vai omistajien etua päättäessään HPY:n asioista. Valtio on nimittäin suuri voittaja koko HPY-järjestelyssä - valtio saa satojen miljoonien ylimääräiset verotulot. Toinen voittaja ovat HPY:n osuustodistuksia keräävät sijoittajat, joille veroja pelkäävät jäsenet myyvät todistuksensa liian halvalla.

Verohallituksen tulkinnan mukaan osuustodistuksen myynnistä on maksettava veroa syyskuun alusta alkaen siten, että myyntivoittoa laskettaessa vähennettävä hankintameno-olettama on 30 prosenttia ja ensi vuoden alusta 20 prosenttia. Suomessa on kuitenkin edelleen voimassa laki, jonka mukaan hankintameno-olettama on 50 prosenttia, jos hankinta on tehty vuonna 1989 tai sitä ennen.

Verohallituksen kannanotto perustuu nykyisin niin usein nähtävään valitettavaan tulkintaan, että veronsaajan tulee maksimoida verotulot - keinoja kaihtamatta.

Nykyinen laki voidaan yhtä hyvin tulkita siten, ettei jäsen ole käytännössä voinut mitenkään vaikuttaa siihen juridiseen kehitykseen, joka HPY:tä vie kohti fuusiota pörssiyhtiö Helsingin Puhelimeen. Kyse ei siis voi olla verojen välttelystä tai edes verosuunnittelusta, jos osuustodistuksen jättää nyt myymättä. Jotkut osuustodistukset ovat olleet yli 60 vuotta saman omistajan hallussa. Jatkossa verottaja katsoo ne kuitenkin syyskuussa 1998 hankituiksi.

HPY on verotuksessa usein noudatetun tulkinnallisen ahneuden koetinkivi. Jos juridisilla kikkailuilla voidaan verotusta kiristää, on poliittisten päättäjien aika puuttua peliin. Useat HPY:n edustajiston jäsenistäkin ovat ehdokkaina ensi kevään eduskuntavaaleissa.

HPY:kin maksaa liikaa veroja

HPY perusti aikoinaan Helsingin Puhelin Oyj:n (HP) pohtimatta riittävästi veroseuraamuksia. Viime vuonna suunnatussa plusosakeannissa HP sai osakkaita 106 000, kun kaikki 420 000 HPY:n jäsentä eivät oivaltaneet merkitä osuuttaan. Uuden suunnitelman mukaan puhelinyhdistys on muutettu ensin osuuskunnaksi, joka myöhemmin fuusioidaan osakeyhtiön kanssa. Näin vältytään vielä rankemmilta verovaikutuksilta. Mutta monet yhtiöjärjestelykustannukset maksetaan kahteen kertaan. Mutkat olisi voitu suoristaa ilman verovaikutuksia, jos yhdistys olisi alunperin muutettu osuuskunnan kautta osakeyhtiöksi ja suunnatut osakeannit toteutettu vasta sen jälkeen.

HPY on pyrkinyt korjaamaan ratkaisut siten, että jäsenet eivät joutuisi maksamaan veroja ennen kun myyvät osuustodistuksensa tai niihin vaihdetut osakkeensa. HPY:n myymät osakkeet tulevat jäsenille kalliiksi, koska tähän mennessä tehdyistä myynneistä joudutaan maksamaan myyntivoittoveroa yhteensä 246 miljoonaa markkaa.

Jos HPY jakaa kaikki myynneistä saamansa varat jäsenille osuuspääoman korkoina, vältytään turhilta verojen maksuilta. Näin ei arvattavasti tapahdu, koska se tarkoittaisi miljardin markan jakamista vanhoille jäsenille. Jos jaettava määrä on vain kuukausimaksun korotuksen korvaava määrä, jää veroista kokonaan käyttämättä 177 miljoonaa markkaa.

Puhelinosuuskunta ei itse tarvitse osakemyynneistä saamiaan rahoja, koska sillä ei käytännössä ole enää toimintaa. Tällä hetkellä kassassa olevasta miljardista markasta saa vähintään neljän prosentin korkotuottoa.

Kaksi vuotta sitten osuustodistuksia myytiin 3 000 markalla. HPY:n omistaman puhelinosakeyhtiön vieminen pörssiin on nostanut osuustodistuksen omistajien varallisuuden kymmenkertaiseksi - ainakin tämänhetkisten osakekurssin mukaan. Osa noususta johtuu yleisestä pörssihuumasta, mutta myös yhtiö on onnistunut listauksessaan.

Pörssiin meno oli oikea toimenpide, koska vain siten voitiin HPY:n vanhat rakenteet uusia kilpailemaan 2000-luvun telemaailmassa. Vanhat omistajat voivat olla tyytyväisiä.

Sen sijaan HPY on epäonnistunut tiedottamisessaan. Kahden viime vuoden aikana suunnitelmista on kerrottu liian vähän, annettu informaatio on ollut poukkoilevaa ja sitä ei ole osattu kansanomaistaa. Huolellisemmalla suunnittelulla olisi voitu maksaa vähemmän veroja ja saada ´ulkopuolisten´ sijoittajien suuret voitot pienemmiksi. Näin olisi voitu jättää enemmän yhtiölle tai HPY:n vanhoille omistajille.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  2. 2

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  3. 3

   Leikkaukset iskivät lapsilisään – mitä menetetyllä summalla saisi?

  4. 4

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  5. 5

   Raju luku lapsilisien leikkauksista – ”Lisäävät pienituloisuutta”

  6. 6

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  7. 7

   Taliseteli aiheutti kohun Britanniassa – keskuspankki ”suhtautuu huoleen erittäin vakavasti”

  8. 8

   Suomi hävisi roaming-äänestyksessä

  9. 9

   Kiinassa rakennetaan aidon kokoinen Titanic-kopio

  10. 10

   Neljä suurkaupunkia aikoo kieltää dieselautot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

  2. 2

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  3. 3

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  4. 4

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  5. 5

   Nordea selvitti, kuinka paljon joulu maksaa suomalaiselle – onko oma joulubudjettisi isompi vai pienempi?

  6. 6

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  7. 7

   Neljä suurkaupunkia aikoo kieltää dieselautot

  8. 8

   Suomi hävisi roaming-äänestyksessä

  9. 9

   Sato myi lähes 300 vuokra-asuntoa

  10. 10

   Leikkaukset iskivät lapsilisään – mitä menetetyllä summalla saisi?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kelan pääjohtaja SK:lle ”Miksi ylläpidämme järjestelmää, joka maksaa ihmiselle olemisesta?

  2. 2

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  5. 5

   Ville, 33, kasvatti menestyvän bisneksen Kiinaan – kuukaudessa 8 000 pakettia elektroniikkaa Suomeen

  6. 6

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  7. 7

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  8. 8

   Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

  9. 9

   Miten saa mukavan paikan lentokoneeseen? 7 keinoa

  10. 10

   Vastike vain 1 euron – tällaisessa taloyhtiössä se on mahdollista

  11. Näytä lisää