Valikko

Tyhmät omistajat

Suomalaisten pörssiyhtiöiden omistajat ovat tyhmiä. Omistajat ovat tarpeettomasti jakaneet optioita yhtiöiden johtohenkilöille.

Tänä keväänä omistajat nostavat itselleen osinkoja, jotka suuruudellaan vaarantavat yhtiöiden tulevaisuuden. Viisainta, mitä epäpätevät omistajat voivat tehdä, olisi ilmeisesti omistusten myyminen ulkomaille. Näin näyttää ajattelevan kirjava joukko optio- ja osinkokriitikoita. Heitä on ainakin ammattiyhdistysliikkeessä, kirkossa, puolueissa ja toimittajissa. Kutsun näitä kaikkia seuraavassa nimellä ay-liike. Yhdyn hetkeksi, mutta vain hetkeksi, heidän huoleensa, ja koetan luoda kokonaiskuvan yhtiöön ja sieltä pois menevistä rahavirroista.

Kaikki yritykset on perustettu omistajiensa vaurastuttamiseksi, joko tuloja tuottamalla (osakeyhtiöt) tai menoja minimoimalla (osuuskunnat). Jos yhtiö ei pitkälläkään aikavälillä tätä tehtävää kykene täyttämään, seurauksena on hävitys, omistajan varallisuuden ja työntekijöiden työpaikkojen.

Yhtiön toiminnasta syntyvien rahavirtojen lisäksi kassassa käy muutakin rahaliikennettä. Omistaja ottaa korvauksen sijoituksestaan osinkoina. Väistyvä yhtiöveron hyvitysjärjestelmä teki osingonmaksun lykkäämisestä hyvän vaihtoehdon, koska yhtiön maksamasta verosta syntyvät bonukset (veroylijäämä) sai käyttää seuraavan kymmenen vuoden aikana. Nyt veroylijäämät menettävät merkityksensä vuoden 2005 alkaessa.

Jos ruokakaupan bonuksille tai lentoyhtiön pisteille kävisi samoin, olisiko kukaan niin ajattelematon, että ei miettisi vakavasti niiden hyödyntämistä tänä vuonna?

Osinkoahneuden arvostelijat korostavat pitkäjänteisyyden merkitystä. Toivoisin kriitikoilta sitä samaa. Pörssiyhtiöt ovat jakaneet viime vuosina keskimäärin puolet voitosta osinkoina, ja tuskin kasvattavat jakosuhdetta vuodesta 2005 alkaen. Jos nyt kaikki pörssiyhtiöt jakaisivat vuonna 2004 huikeat, jopa puolitoista kertaa tuloksen suuruiset osingot, jakosuhde nousisi kymmenen vuoden ajalta 50 prosentista vain 60 prosenttiin. Todellisuudessa tämä on liioittelua, näin suureksi osinkosuhde ei tänä vuonna nouse.

Tämän pitäisi jo rauhoittaa, mutta tilanne on tätäkin parempi. Yritykselle tulee rahaa paitsi voitoista myös osakeanneista. Jos suuria osinkoja arvostellaan, pitäisi ay-liikkeen rehellisyyden nimissä juhlia osakeanteja.

Osakeantien kiivaina aikoina 1980-luvun lopussa ja 1990-luvun puolivälissä Hakaniemessä oltiin kuitenkin ihan hiljaa. Viimeisten vuosien aikana osakeanteja on tehty vähän, mutta yritykset ovat keränneet pääomaa johdon optioilla. Jos kaikki yhtiöiden antamat, tällä hetkellä olemassa olevat optiot käytettäisiin, yhtiöt saisivat uutta omaa pääomaa noin viisi miljardia euroa. Tämä on samaa suuruusluokkaa kuin tämän kevään osinkosumma. Nokia ei ole näissä luvuissa mukana, koska se saattaisi optiot jo sietämättömän hyvään valoon yhtiöiden pääomien kartuttajana.

Optiossa omistajat antavat johdolle oikeuden merkitä yhtiön uusi osake maksamalla yhtiölle osakkeen merkintähinta. Yhtiö saa varmimmin rahat sellaisesta optiosta, joissa merkintähinta on päivän kurssin tasolla. Jotkut kutsuvat näitä löperöiksi optioiksi.

Arvostellessaan optioita ay-liike tuskin on ollut huolestunut omistajien köyhtymisestä, koska osinkokritiikissä se on huolestunut niiden ahneudesta. Tuloerot voisivat olla arvostelun syynä, jos ne heikentäisivät työilmapiiriä. Sitä ne eivät kuitenkaan näytä tekevän Suomen suurimpien tuloerojen yhtiössä Nokiassa. Aineisto käsittää yli 50 000 ihmistä. Tai jos tuloerot heikentävät työilmapiiriä, ei huonolla työilmapiirillä olisi vaikutusta yhtiön taloudelliseen menestykseen, mitä en itse usko.

Ymmärrän ay-liikkeen huolen yritysten rahoitusaseman terveydestä. Sormen heristely osingoille on ristiriidassa optioiden teilaamisen kanssa. Verouudistuksen aikaansaamassa osinkotulvassa pitäisi ay-liikkeen taholta kuulua voimakkaita kannustavia kannanottoja optioiden puolesta. Erityisen tuen ansaitsevat ns. löperöt optiot, koska ne kasvattavat yhtiön omaa pääomaa kaikkein varmimmin.

Ainoat keksimäni motiivit optioiden ja osinkojen yhtäaikaiselle arvostelulle ovat niin alhaisia, että ne eivät sovi ay-liikkeen korkeaan etiikkaan. En siis ymmärrä alkuunkaan, miten samalta taholta voidaan haukkua optioita ja osinkoja.

Kirjoittaja on Alexander Corporate Financen toimitusjohtaja ja osakas.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  2. 2

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  3. 3

   Coca-Cola saa uuden toimitusjohtajan – tehtävä selvä

  4. 4

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  5. 5

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  6. 6

   Koulupakko 17- tai 18-vuotiaaksi? ”Meillä on kasvava joukko nuoria, joilla on heikot taidot lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä”

  7. 7

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  8. 8

   Konkurssin riskistä varoittanut Takoma romahti pörssissä

  9. 9

   Luulitko Helsinkiä kalliiksi? Tämä vertailu todistaa toisin

  10. 10

   ”Kreikka voi palata lainamarkkinoille vuonna 2018”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  2. 2

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  3. 3

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  4. 4

   Länsimetro valmis liikenteelle aikaisintaan huhtikuussa – Matinkylään yhteys kesäkuussa

  5. 5

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  6. 6

   XXL:n mainonta voi edetä korkeimpaan oikeuteen

  7. 7

   Yhä useammalta työttömältä evätään tuet – ”Seuranta on tehostunut”

  8. 8

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  9. 9

   S-ryhmä joutui myrskynsilmään – turkiskohussa kyse on neljästä tuotteesta

  10. 10

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  4. 4

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  7. 7

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  8. 8

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  9. 9

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  10. 10

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  11. Näytä lisää