Ota tulevaisuus haltuun

Skenaariot auttavat yritystä tarttumaan tilaisuuksiin.Joustavuus auttaa selviämään vääristä skenaarioista.

Pessimistisimpien näkemysten mukaan tulevaisuuden ennustaminen on niin vaikeaa, että yrityksen ei kannata tehdä edes strategiaa.

Toiset taas uskovat, että yrityksen kannattaa ainakin yrittää ennakoida suuria muutoksia, jotta niihin voisi vähintäänkin henkisesti valmistautua.

– Tulevaisuuden ennakointi ja isojen linjojen miettiminen on tärkeää, koska etenkin niin sanotuilla megatrendeillä on merkittävä vaikutus liiketoimintaan, sanoo Sysopenin toimitusjohtaja Arto Sahla.

Monet suuret muutokset on mahdollista ennakoida ainakin kohtuullisella todennäköisyydellä. Esimerkiksi Aasian maiden vaurastuminen ja teollisuuden kiinnostus etenkin Kiinan markkinoita kohtaan ei ole voinut olla moneen vuoteen yllätys yhdellekään yritysjohtajalle. Monet suomalaisyritykset ovatkin sijoittuneet Kiinaan jo vuosia sitten, vaikka suuri julkinen keskustelu Kiina-ilmiöstä alkoi vasta viime vuonna.

Samaan tapaan yritys voi melko luottavaisesti ennakoida, että väestö ikääntyy Euroopassa, ympäristökysymysten merkitys kasvaa ja mobiiliteknologia tunkeutuu laitteisiin, joissa sitä ei vielä juuri käytetä.

Vaikka tietyt asiat ovat ennakoitavissa, epävarmuus on lisääntynyt. Muun muassa globalisaatio, teknologian nopea kehitys ja kilpailun koveneminen vähentävät skenaarioiden osumatarkkuutta.

Kiihtyvään tahtiin tulee suuriakin yllätyksiä. Neuvostoliiton hajoaminen, syyskuun 11. päivän terrori-isku ja sars-epidemia olivat vaikeasti ennakoitavia asioita, joihin yritysten oli hankala varautua.

Vastaisuudessa yllättävä tapahtuma voisi olla esimerkiksi Kiinan pirstaloituminen rajun sosiaalisen eriarvoisuuden takia. Kiinan levottomuuksilla voisi olla suunnattomia vaikutuksia koko maailmantalouteen.

– Maailma muuttuu koko ajan monimutkaisemmaksi ja siksi päätöksentekijällä täytyykin olla tiettyä nöyryyttä hyväksyä, että kaikkea ei voi hallita, sanoo muun muassa TKK Dipolin ohjelmajohtajana toimiva konsultti Risto Linturi.

Yritysten kannattaa samaan aikaan sekä ennakoida tulevaisuutta että varautua väärässä olemiseen.

– Tämä tarkoittaa, että yritys tarvitsee strategiaa, mutta strategia ei saa olla kiveen hakattu, sanoo koulutusyhtiö Rastorin pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja Juha Kurkinen.

Etenkin teknologian nopea kehitys johtaa helposti siihen, että yritys sitoutuu väärään skenaarioon. Tuotteiden elinkaari voi olla niin lyhyt, että kun yritys saa uuden bisneksen valmiiksi, koko teknologialla ei ole enää riittävästi kysyntää. Näin kävi aikanaan muun muassa Sysopenille, joka osti yli 20 hengen logistiikkabisneksen.

– Joskus valitsee väistämättä vääriäkin skenaarioita. Siksi täytyy aina pohtia, ottaako itseään isompia riskejä, sanoo Arto Sahla.

Soneran investointi umts-lupaan Saksassa on ikävä esimerkki tilanteesta, jossa yritys sitoutuu jättimäisellä summalla väärään skenaarioon. Kun Sonera maksoi luvasta kaksi kertaa liikevaihtonsa kokoisen summan, se hakkasi tavallaan strategiansa kiveen. Investoinnin jälkeen joustomahdollisuudet olivat vähissä.

Soneran tapauksessa riskin koko oli helposti arvioitavissa, mutta toisinaan asia voi olla vaikeampi. Riskin hinnan arvioinnissa apua löytyy muun muassa vakuutusmarkkinoilta saatavista tarjouksista.

– Monet riskit voi arvioida myös euroissa, ja se onkin hyödyllistä. Esimerkiksi investointia arvioitaessa pitäisi lisätä riskin hinta investointikustannukseen ja katsoa, onko se edelleen järkevä, Juha Kurkinen sanoo.

Skenaario liiketoimintaympäristön kehittymisestä voi joskus sopia huonosti yrityksen omaan strategiaan. Mitä todennäköisempi ja huonompi yhtälö on, sitä varmemmin on syytä tehdä jotain. Silloin kohdataan yritystoiminnan peruskysymykset: Missä on tulevaisuuden markkinarako ja miten se pitäisi vallata?

Esimerkiksi tietotekniikkabisneksessä kaikki suomalaiset it-talot Tietoenatoria lukuun ottamatta ovat alle 500 hengen yhtiöitä. Nille on suuri riski lähteä kymmeniä henkilöitä sitovaan it-projektiin, jossa riski voi toteutua vaikkapa laadun, aikataulun tai kustannusten suhteen. Asiakkaiden fuusioituminen ja kansainvälistyminen tarkoittaa kuitenkin, että it-hankkeiden koko kasvaa.

– Tällöin yhtiö voi todeta, että yrityskoon kasvattaminen on tärkeää ja täytyy tapahtua fuusio, sanoo Sahla, jonka johtama Sysopen oli viime syksynä menemässä yhteen Novon kanssa juuri tämän tyyppisten kysymysten innoittamana.

Vaihtoehtona riskinottokyvyn kasvattamiselle on kehittää yhtiön liiketoimintaa erikoistuneemmaksi, jolloin hankkeet ovat pienempiä ja vähemmän riskialttiita. Näin näkemys asiakaskentän muutoksesta voi johtaa konkreettisiin uudistuksiin, jotka joko lisäävät joustokykyä tai vähentävät tarvetta siihen. Pahinta tällaisessa tilanteessa on kieltäytyä uskomasta epämiellyttävään muutokseen ja pysyä paikallaan.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Ammattilainen heivasi Stockmannin – "Kuihtuva, syvästi tappiollinen tavaratalo"

  2. 2

   HS: Useat kaapelikanavat saattavat sittenkin pimetä tiistaiyönä

  3. 3

   Suomeen vuokrakatto 20 euroa neliöltä? Näin se vaikuttaisi tuensaajiin

  4. 4

   Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

  5. 5

   Viljelijät uivat syvissä vesissä: ”Tilanne pahempi kuin 90-luvun lamassa”

  6. 6

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  7. 7

   Kokoomus haluaa uudistaa perhevapaita – ja poistaa poliitikkoja koskevan epäkohdan

  8. 8

   Näin korkojen nousu näkyisi asuntomarkkinoilla – iskisi ensin pieniin asuntoihin

  9. 9

   Frankfurtin ja Lontoon pörssien yhdistyminen uhkaa kaatua

  10. 10

   Pilaako tämä myrkkypommi kotisi?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  2. 2

   Ammattilainen heivasi Stockmannin – "Kuihtuva, syvästi tappiollinen tavaratalo"

  3. 3

   Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

  4. 4

   Suomeen vuokrakatto 20 euroa neliöltä? Näin se vaikuttaisi tuensaajiin

  5. 5

   Marimekon luova johtaja lopettaa

  6. 6

   Toisissa paikoissa kikytetään, toisissa ei – näin kävi Metalliliiton työpaikoilla

  7. 7

   HS: Useat kaapelikanavat saattavat sittenkin pimetä tiistaiyönä

  8. 8

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  9. 9

   Neljäskin uhatuista kanavista näkyy vielä tiistaiyön jälkeen

  10. 10

   Yle: Jättiliitto vaatii naisvaltaisten alojen palkkoihin kuoppakorotusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  3. 3

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  4. 4

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  5. 5

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  6. 6

   Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

  7. 7

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  8. 8

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  9. 9

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  10. 10

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  11. Näytä lisää