Nousu hyytyi

Osakkeet: Osakemarkkinoiden iloista kurssinousua kesti viime vuoden maaliskuusta tasan vuoden. Sitten iloinen kurssinousu hyytyi, kun markkinoille levisi pelko toivottua pikaisemmasta korkojen noususta Yhdysvalloissa.
Osakekurssit nousivat vauhdikkaasti vuoden, mutta parin viime viikon lasku on muistuttanut osakemarkkinoiden riskistä. Nyt sijoittajan visainen tehtävä on päätellä, oliko viimevuotinen nousu vain ohimenevä lepotauko teknokuplan puhkeamisesta alkaneessa pitkässä kurssilaskussa.

Tuoreiden markkinatapahtumien vertaaminen aiempiin suuriin kurssinousuihin ja -laskuihin muistuttaa, että viime vuoden kurssinousu mahtuu aivan helposti pitkienkin laskukausien satunnaiseen kurssiheiluntaan. Vastaavasti parin viime viikon kurssilasku on vahvimpienkin nousujaksojen tyypillistä ailahtelua.

Jos osakemarkkinoiden viimeaikaista kehitystä verrataan markkinoiden aikaisempiin ”supersykleihin”, ja jos markkinat toistavat edes karkealla tasolla perinteistä suurten nousujen ja laskujen vuorottelua, voi pitkäaikainen sijoittaja edelleen pysyä poterossaan.

Suuria kurssihuippuja on aina seurannut merkittävästi syvempi lasku kuin vuoden 2000 jälkeen ehdittiin kokea. Lisäksi osakkeet ovat suurten kurssilaskujen pohjilla aina painuneet poikkeuksellisen halvoiksi ennen uuden pitkän nousun alkua.

Nyt kurssilasku ja tulosten koheneminen ovat vasta lieventäneet teknokuplassa huikeaksi noussutta yliarvostusta, mutta osakkeet ovat p/e-luvun kaltaisilla mittareilla edelleen erittäin kalliita.

Osakemarkkinoiden arvostuksesta kertoo esimerkiksi Belgian keskuspankin julkaisema tutkimus Stock Market Valuation in the United States (suomeksi: Osakemarkkinoiden arvostus Yhdysvalloissa).

Tutkijat Patrick Bisciari, Alain Durré ja Alain Nyssens vertailevat osakkeiden arvostusta ja kurssikehitystä suurimpien kurssinousujen, -huippujen ja -laskujen aikana 1800-luvulta lähtien. Tutkimuksen havaintojen perusteella teknokupla ei välttämättä ole vielä läheskään tyhjä.

Tutkimus kuvaa runsaan sadan vuoden ajalta neljä osakekurssien supersykliä, joista vuonna 2000 huipentunut nousu oli toistaiseksi viimeinen ja arvostusmittareilla mitaten rajuin. Aiemmat kolme supersykliä ovat kaikki päätyneet huipentumansa jälkeen vuosia kestäneeseen kurssilaskuun.

Kurssilasku on kestänyt jopa 15 vuotta, joiden aikana markkinat ovat tosin välillä nousseetkin reippaasti. Paluu takaisin kurssihuippuun on kestänyt jopa 30 vuotta, kun kurssinousua mitataan reaalisesti eli osakkeiden nimellistuotosta vähennetään rahan arvon heikennystä kuvaava inflaatio.

Osakkeet kävivät vuoden 2000 huipussa kurssitason tai osakkeiden tärkeimpien arvostusmittareiden perusteella korkeammalla kuin kertaakaan aikaisemmin, mutta kuplan jälkeinen lasku on toistaiseksi Yhdysvalloissa ollut selvästi lievempää kuin aiempien suurten huippujen jälkeen.

Tutkimus päättyy vuoden 2002 loppuun luonnehtimalla yhdysvaltalaisosakkeita historiallisesti poikkeuksellisen kalliiksi. Tutkijat ovat kuitenkin seuranneet markkinoiden kehitystä ja Taloussanomien tiedustelusta he päivittivät tutkimusaineistoaan viime vuoden tiedoilla.

– Viime vuoden aikana Yhdysvaltain osakemarkkinoiden arvostus aleni, ja vuoden lopussa S&P 500 -indeksin p/e-luku oli noin 22. Vuotta aikaisemmin luku oli noin 32, sanoo Bisciari.

Osakkeiden arvostus laski viime vuoden aikana selvästi, vaikka osakekurssit nousivat. Bisciari selittää ilmiötä sillä, että pörssiyhtiöiden tulokset paranivat kurssinousua enemmän.

Keskuspankin edustajana hän ei halua esittää arvioitaan osakkeiden kalleudesta tai halpuudesta, saati tulevasta markkinakehityksestä. Silti hän muistuttaa, että amerikkalaisosakkeiden p/e-luku on yli sadan vuoden ajalta laskien ollut keskimäärin hieman alle 14. Jos tätä pidetään kohtuuarvona, kertoo viime vuoden lopun p/e 22 tuntuvasta yliarvostuksesta.

Suomalaissijoittajalle ei ole ollenkaan samantekevää, miten amerikkalaisosakkeilla sujuu. Tuntuva yliarvostus Atlantin takana on vakava asia, onpa suomalaissijoittajalla salkussaan minkämaalaisia osakkeita tahansa. Amerikkalaissijoittajat liikuttavat maailman suurimpia pääomia ja heidän pörssiensä nousut ja laskut määräävät markkinoiden yleiskuvan kaikissa länsimaissa.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Tärkeän lääkkeen hinta 23-kertaistui – yhtiölle sakot nimikikkailusta

  2. 2

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  3. 3

   5 kuukautta kestäneestä euribor-korkojen manipuloinnista valtavat sakot

  4. 4

   Postiväki pelkää: Jopa tuhansia työpaikkoja häviää

  5. 5

   Jättikauppa: Konecranes myy nosturiyhtiön

  6. 6

   Tuloerojen kuilu: Rikkaimmat +70 % – köyhimmät +30 %

  7. 7

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  8. 8

   Arveluttavatko lääkärien lääkeyhtiöiltä saamat rahat? – Nyt ne ovat julkisia

  9. 9

   Posti lakiuudistuksesta: Asiakkaiden kulut kasvavat, irtisanomisia voi olla luvassa

  10. 10

   Kuluttaja: Lastentarvikkeissa sama hinta joka kaupassa – missä kilpailu?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

  4. 4

   Saadaanko Teslan jättitehdas Vaasaan? ”Puhumme tuhansista työpaikoista”

  5. 5

   Jättikauppa: Konecranes myy nosturiyhtiön

  6. 6

   Kaksi yllättäjää – mitä tapahtui kananmunille ja jauhelihalle?

  7. 7

   Yhä useampi on tänään töissä ”Linnan juhlien alkaessa kauppa saattaa hiljetä”

  8. 8

   Tuloerojen kuilu: Rikkaimmat +70 % – köyhimmät +30 %

  9. 9

   Tärkeän lääkkeen hinta 23-kertaistui – yhtiölle sakot nimikikkailusta

  10. 10

   Kuluttaja: Lastentarvikkeissa sama hinta joka kaupassa – missä kilpailu?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  5. 5

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  6. 6

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  7. 7

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  8. 8

   Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

  9. 9

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  10. 10

   Suomen ilmasto on myrkkyä autoille – arvaatko, mikä lämpötila on pahin?

  11. Näytä lisää