Nousu hyytyi

Osakkeet: Osakemarkkinoiden iloista kurssinousua kesti viime vuoden maaliskuusta tasan vuoden. Sitten iloinen kurssinousu hyytyi, kun markkinoille levisi pelko toivottua pikaisemmasta korkojen noususta Yhdysvalloissa.
Osakekurssit nousivat vauhdikkaasti vuoden, mutta parin viime viikon lasku on muistuttanut osakemarkkinoiden riskistä. Nyt sijoittajan visainen tehtävä on päätellä, oliko viimevuotinen nousu vain ohimenevä lepotauko teknokuplan puhkeamisesta alkaneessa pitkässä kurssilaskussa.

Tuoreiden markkinatapahtumien vertaaminen aiempiin suuriin kurssinousuihin ja -laskuihin muistuttaa, että viime vuoden kurssinousu mahtuu aivan helposti pitkienkin laskukausien satunnaiseen kurssiheiluntaan. Vastaavasti parin viime viikon kurssilasku on vahvimpienkin nousujaksojen tyypillistä ailahtelua.

Jos osakemarkkinoiden viimeaikaista kehitystä verrataan markkinoiden aikaisempiin ”supersykleihin”, ja jos markkinat toistavat edes karkealla tasolla perinteistä suurten nousujen ja laskujen vuorottelua, voi pitkäaikainen sijoittaja edelleen pysyä poterossaan.

Suuria kurssihuippuja on aina seurannut merkittävästi syvempi lasku kuin vuoden 2000 jälkeen ehdittiin kokea. Lisäksi osakkeet ovat suurten kurssilaskujen pohjilla aina painuneet poikkeuksellisen halvoiksi ennen uuden pitkän nousun alkua.

Nyt kurssilasku ja tulosten koheneminen ovat vasta lieventäneet teknokuplassa huikeaksi noussutta yliarvostusta, mutta osakkeet ovat p/e-luvun kaltaisilla mittareilla edelleen erittäin kalliita.

Osakemarkkinoiden arvostuksesta kertoo esimerkiksi Belgian keskuspankin julkaisema tutkimus Stock Market Valuation in the United States (suomeksi: Osakemarkkinoiden arvostus Yhdysvalloissa).

Tutkijat Patrick Bisciari, Alain Durré ja Alain Nyssens vertailevat osakkeiden arvostusta ja kurssikehitystä suurimpien kurssinousujen, -huippujen ja -laskujen aikana 1800-luvulta lähtien. Tutkimuksen havaintojen perusteella teknokupla ei välttämättä ole vielä läheskään tyhjä.

Tutkimus kuvaa runsaan sadan vuoden ajalta neljä osakekurssien supersykliä, joista vuonna 2000 huipentunut nousu oli toistaiseksi viimeinen ja arvostusmittareilla mitaten rajuin. Aiemmat kolme supersykliä ovat kaikki päätyneet huipentumansa jälkeen vuosia kestäneeseen kurssilaskuun.

Kurssilasku on kestänyt jopa 15 vuotta, joiden aikana markkinat ovat tosin välillä nousseetkin reippaasti. Paluu takaisin kurssihuippuun on kestänyt jopa 30 vuotta, kun kurssinousua mitataan reaalisesti eli osakkeiden nimellistuotosta vähennetään rahan arvon heikennystä kuvaava inflaatio.

Osakkeet kävivät vuoden 2000 huipussa kurssitason tai osakkeiden tärkeimpien arvostusmittareiden perusteella korkeammalla kuin kertaakaan aikaisemmin, mutta kuplan jälkeinen lasku on toistaiseksi Yhdysvalloissa ollut selvästi lievempää kuin aiempien suurten huippujen jälkeen.

Tutkimus päättyy vuoden 2002 loppuun luonnehtimalla yhdysvaltalaisosakkeita historiallisesti poikkeuksellisen kalliiksi. Tutkijat ovat kuitenkin seuranneet markkinoiden kehitystä ja Taloussanomien tiedustelusta he päivittivät tutkimusaineistoaan viime vuoden tiedoilla.

– Viime vuoden aikana Yhdysvaltain osakemarkkinoiden arvostus aleni, ja vuoden lopussa S&P 500 -indeksin p/e-luku oli noin 22. Vuotta aikaisemmin luku oli noin 32, sanoo Bisciari.

Osakkeiden arvostus laski viime vuoden aikana selvästi, vaikka osakekurssit nousivat. Bisciari selittää ilmiötä sillä, että pörssiyhtiöiden tulokset paranivat kurssinousua enemmän.

Keskuspankin edustajana hän ei halua esittää arvioitaan osakkeiden kalleudesta tai halpuudesta, saati tulevasta markkinakehityksestä. Silti hän muistuttaa, että amerikkalaisosakkeiden p/e-luku on yli sadan vuoden ajalta laskien ollut keskimäärin hieman alle 14. Jos tätä pidetään kohtuuarvona, kertoo viime vuoden lopun p/e 22 tuntuvasta yliarvostuksesta.

Suomalaissijoittajalle ei ole ollenkaan samantekevää, miten amerikkalaisosakkeilla sujuu. Tuntuva yliarvostus Atlantin takana on vakava asia, onpa suomalaissijoittajalla salkussaan minkämaalaisia osakkeita tahansa. Amerikkalaissijoittajat liikuttavat maailman suurimpia pääomia ja heidän pörssiensä nousut ja laskut määräävät markkinoiden yleiskuvan kaikissa länsimaissa.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   10 hankalaa kysymystä työhaastatteluista – ja mitä niillä haetaan

  3. 3

   Donald Trumpin ”talvipalatsi” on huikean kallis eliittiklubi – katso hulppeat kuvat kartanosta

  4. 4

   Kommentti: Toisille pian 200 e/kk enemmän – Lindströmin eläketuki on epäreilu

  5. 5

   Ruotsin valtio valittaa: Meille maksetaan liikaa veroja

  6. 6

   Karu arvio öljystä: Jos toukokuussa ei tapahdu, romahdus uhkaa

  7. 7

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  8. 8

   Googlen autoprojekti kompastui erikoiseen ongelmaan

  9. 9

   Haluaisitko asuntolainan jopa 45 vuodeksi? Viranomainen varoittaa

  10. 10

   ”Aivan uutta tietoa” – Helsinki-Tallinna -tunnelin selvityksen ”tulokset lupaavia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   ”Hienostunut rikollinen juoni” ABB:ssä: Talousvastaava vei 100 miljoonaa ja katosi

  3. 3

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  4. 4

   Näkökulma: Euron tuho voi alkaa – näin ajopuu-Suomen kohtalo ratkeaa

  5. 5

   Karu arvio öljystä: Jos toukokuussa ei tapahdu, romahdus uhkaa

  6. 6

   Kommentti: Toisille pian 200 e/kk enemmän – Lindströmin eläketuki on epäreilu

  7. 7

   Kreikka tarvitsee taas rahaa – näin se vaikuttaa Suomeen

  8. 8

   Kauppojen aukiolot vapautettiin – näin kävi ABC-asemien markettimyynnin

  9. 9

   10 hankalaa kysymystä työhaastatteluista – ja mitä niillä haetaan

  10. 10

   Lähteet: Trumpin päästrategi Bannon tapasi Saksan suurlähettilään – viesti EU:lle oli kylmäävä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Kirjeessä koteihin jaettu oikea seteli hämmentää suomalaisia – osa palauttaa, vaikkei tarvitsisi

  2. 2

   ABC-asemien S-bonus muuttuu – ”Aion äänestää jaloillani”

  3. 3

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  4. 4

   50 000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

  5. 5

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  6. 6

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  7. 7

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  8. 8

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  9. 9

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  10. 10

   Sunnuntailisistä nautittu 100 vuotta – joko riittää?

  11. Näytä lisää