Valikko

Ruotsin valtiontalouden jama kiristyy

Ruotsin hallitus esittelee ensi viikolla kevätbudjettinsa, joka antaa perusteet hallituksen lähivuosien budjeteille. Kevätbudjetin valmistelu oli lehtitietojen mukaan tänä vuonna poikkeuksellisen vaikeaa, ja budjeteille ennalta asetettu menokatto uhkasi toistuvasti murtua. Hallituksen, sen tukipuolueiden toiveiden ja menokehysten umpisolmu aukesi vihdoin, kun puolustusmenoista päätettiin siirtää kunnille ja julkisiin rakennustöihin joitakin miljardeja kruunuja. Koko kevätbudjetin valmistelua vaikeutti Ruotsin talouden selvästi hallituksen virallisia toiveita heikompi kehitys.

Hallitus arvioi viime syksynä, tämän vuoden budjettia valmistellessaan, maan kokonaistuotannon kasvavan viime vuonna 1,4 ja tänä vuonna kaksi prosenttia. Samalla se ennusti avoimen työttömyysasteen pysyvän 4,7 prosentissa ja budjetista riittävän ylijäämää valtion velan kuuden miljardin kruunun lyhentämiseen tänä vuonna. Samalla hallitus arvio valtion tarvitsevan lähinnä vanhojen velkojen uusimiseksi 42 miljardia kruunua lainoja. Ruotsin valtiokonttori kuitenkin arvioi helmikuussa valtion lainatarpeen 68 miljardiksi, joista 17 miljardia uutta velkaa. Ero syntyi, koska budjetti oletti valtion saavan 15 miljardia kruunua valtioyritysten myynnistä ja valtionvelan korkomenojen jäävän kolme miljardia Valtiokonttorin arviota matalammaksi.

Ruotsin valtiontalouden tarkastusvirasto puolestaan ennakoi budjettialijäämän nousevan 82 miljardiin kruunuun viime vuoden 36 miljardista ja väitti budjettiin sovitun menokatoon ylittyvän 11 miljardilla mikäli valtiovarainministeriö ei ryhdy säästötoimiin. Valtiovarainministeri Ringholm piti viraston arviota jo vanhentuneena ja vakuutti menojen pysyvän kurissa tarvittaessa vaikka erikoisjärjestelyin.

Ruotsin valtiontalous kärsii hidastuvasta kasvusta, joka syö verotuloja. Kokonaistuotannon inflaatiokorjattu, kruunumääräinen arvo kasvoi viime vuonna 1,6 prosenttia loka-joulukuun 2,3 prosentin kasvupyrähdyksen nostamana. Viime vuoteen päättyneellä viisivuotisjaksolla inflaatiokorjattu tuotanto kasvoi keskimäärin 2,8 prosenttia vuodessa, mutta kahden viimeksi kuluneen vuoden aikana kasvu hiipui 1,7 prosentin keskivauhtiin. Ruotsin talouskasvu on siis ollut selvästi nopeampaa kuin euroalueen tai EU:n keskimäärä, jota Saksan heikot tilastot jarruttavat.

Eurostatin vertailukelpoisilla luvuilla Ruotsi sen sijaan jää selvästi Suomea hitaamman kasvun ja voimakkaamman inflaation maaksi. Vielä viime joulukuussa Ruotsin kuluttajahinnat nousivat 1,8 prosenttia edellisvuodesta, saman verran kuin koko EU:n yhteinen kuluttajahintainflaatio. Euroalueen kuluttajahintojen nousuvauhti oli tuolloin kahdessa ja Suomen 1,2 prosentissa. Ruotsin inflaatio on kuitenkin tämän vuoden aikana sukeltanut nopeasti ja oli helmikuussa enää 0,2 prosenttia, kun Suomen hinnat nousivat 0,4 prosenttia. Ruotsin kuluttajahintojen nousua jarrutti kuitenkin joukko kausiluontoisia tilapäistekijöitä kuten alennusmyyntien ajoitus ja asumismenoja alentanut korkotason voimakas lasku vuoden takaisilta Irakin sotaa edeltäneiltä tasoiltaan.

Selvimmin Ruotsin valtiontaloutta rasittaa kuitenkin työllisyyden selvä heikentyminen. Ruotsin 4,35 miljoonasta työikäisestä oli vuoden 2002 huhtikuussa virallisten tilastojen mukaan töissä 4,18 miljoonaa, osapäivätöissä 233 000 ja työttöminä 164 000. Tämän vuoden helmikuussa työikäisiä oli 4,38 miljoonaa, joista töissä oli enää 4,11 miljoonaa. Osapäivätyöllisiä oli 258 000, ja työttömiksi tilastoituja 264 000. Sairauden vuoksi poissaoleviksi kirjattujen määrä on vakiintunut noin kolmeen prosenttiin työllisistä eli noin 120 000 henkeen. Helmikuussa annettiin lisäksi irtisanomisvaroitus 4 900 työntekijälle 276 yrityksessä, joista 57 lopettaa toimintansa joko konkurssin takia tai muusta syystä.

Heikkenevä työllisyys, ja siitä aiheutuvat sosiaalimenot pakottavat valtiovarainministeriön toivomaan kasvun voimistumista valtiotalouden tasapainon turvaamiseksi. Ruotsin keskuspankki kuitenkin arvioi viime viikolla talouden tilanteen edellyttävän voimakasta korkoelvytystä kasvun turvaamiseksi. Ensi viikolla nähdään, millaisten toiveiden varassa hallitus rakentaa talouspolitiikkaansa. Virallisen optimismin kannalta ei ole kovinkaan lupaavaa, että demarihallituksen läheinen aisapari, keskusammattijärjestö LO esitti viime tiistaina tuloveron alentamista talouden elvyttämiseksi.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  2. 2

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  3. 3

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  4. 4

   Coca-Cola saa uuden toimitusjohtajan – tehtävä selvä

  5. 5

   Koulupakko 17- tai 18-vuotiaaksi? ”Meillä on kasvava joukko nuoria, joilla on heikot taidot lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä”

  6. 6

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  7. 7

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  8. 8

   Konkurssin riskistä varoittanut Takoma romahti pörssissä

  9. 9

   Luulitko Helsinkiä kalliiksi? Tämä vertailu todistaa toisin

  10. 10

   ”Kreikka voi palata lainamarkkinoille vuonna 2018”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  2. 2

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  3. 3

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  4. 4

   Länsimetro valmis liikenteelle aikaisintaan huhtikuussa – Matinkylään yhteys kesäkuussa

  5. 5

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  6. 6

   Yhä useammalta työttömältä evätään tuet – ”Seuranta on tehostunut”

  7. 7

   XXL:n mainonta voi edetä korkeimpaan oikeuteen

  8. 8

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  9. 9

   S-ryhmä joutui myrskynsilmään – turkiskohussa kyse on neljästä tuotteesta

  10. 10

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  4. 4

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  7. 7

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  8. 8

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  9. 9

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  10. 10

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  11. Näytä lisää