Närbutiken

Riksdagsman Ilkka Kanerva i Samlingspartiet har föreslagit att Svenska Folkpartiet och Kristdemokraterna skall ansluta sig till hans parti. Föredrar man att uttrycka det på ett annat sätt har han föreslagit att de tre skall gå ihop.

Det är hur som helst inget dåligt förslag. Det ger högern en chans att bli det största partiet.

Det är inte heller ett nytt förslag. Frågan har legat i luften innan Kanerva trädde fram. Fast då tänkte man sig en borgerlig samverkan med centern som stomme. Det blev det heller ingenting av.

Att förslaget nu plockats fram beror på att grundlagen från år 2000 gör ett riksdagsval till ett statsministerval. Med den personfixering vi har kan småpartier just inte räkna på någon uppmärksamhet i valrörelsen. Allt ljus riktas på statsministerkandidaterna i hoppet. Det såg vi under duellen Jäätteenmäki-Lipponen. Den slutade med ett rättsligt efterspel som gjorde Vanhanen till ny centerledare och en ganska ovillig statsminister. Räkna inte med att sånt skall upprepas.

Det är lättare att grunda ett parti än att upplösa ett gammalt etablerat parti som sfp. Det dör inte. Det riskerar att blekna bort. Orsaken ligger i samhällsförändringen. I ett urbaniserat samhälle föds man inte in i ett parti. Man väljer själv vilket parti man röstar på.

Så länge sfp var starkt nog att ha tre konkurrerande fraktioner, höger, center och liberaler, betecknades sfp som en diversehandel. De politiska motsättningarna tonades ut inom partiet i stället för som på finskt håll genom kompromisser mellan partierna. I dag är partiet en närbutik i samma kvarter som tre supermarketar. Tanken att närbutiken skall stängas ligger då nära till hands.

De som röstar på Sfp gör det för att partiet har tolkningsföreträde i svenska frågor och talar för en levande tvåspråkighet. Att en minoritet har en del gruppintressen att bevaka kan ingen förneka.

I senaste riksdagsval förlorade sfp stort. Efter Kanervas förslag sade en riksdagsman att de övriga partierna nu är likt gamar som seglar över ett döende djur beredda på att dela på resterna av partiet. Denna ornitologiska Stephen King -fantasi är en förolämpning av de andra partierna. Internationaliseringen innebär att det parlamentariska systemet utvecklar ansvarskänslan mot hela folket, inte enbart mot de egna väljarna. En sådan retorik går inte heller hem hos de svenska väljarna i landet. De måste fråga sig hur antikvariskt man tänker i partiet nu när det språkliga trycket är borta. Med sådana hotbilder kommer man ingen vart. Det fjärmar väljarna ytterligare från partiet och bäddar för nya katastrofval.

Partiet har fixerat sig vid att identitetsföreställningar måste följa gamla politiska gränser. När det i val efter val visar sig att de inte gör det riskerar partiet att förlora sin gamla rationalitet. Envist håller man fast vid att svenskan för alla andra utom just för sfp bara är, som riksdagsmannen säger, läpparnas bekännelse utan täckning. Ändå har svenskar i landet aldrig varit en enhetskultur.

Hur finlandssvenskheten står sig i en urbaniserad miljö vet vi inte. Det kan vara orsak nog att ha Sfp som intressebevakare. Men partiet måste inse att finlandssvenskheten i dag för väljarna är en vald gemenskap i ett samhälle fyllt av kulturrelativa värderingar och försöka handla därefter, inte med en hotfull retorik hålla fast vid att utan Sfp skulle det inte finnas någon tvåspråkighet alls.

Det finns en förändringspotential i alla partier. Vilka resultat den ger återstår att se. I högern finns det en nostalgisk längtan efter hem, tro och fosterland-parollen, i vänstern ett motstånd mot den flexibilitet på arbetsmarknaden som ter sig ofrånkomlig. Livet är hårt, men modernt. Det går inte att ta gamla tider i repris, varken för Samlingspartiet eller Vänstern. Och inte heller för Sfp.

Hur upplöser man ett parti? Genom en valteknisk samverkan med andra partier. Det resulterar i att det mindre partiet småningom går upp i det större. Samlingspartiet kan inte räkna på alla röster Sfp eller Kristdemokraterna fått. Men på så många att det blir störst i landet.

Utvecklingen i näringslivet går mot större enheter. Politiken behöver inte ta mönster av detta. Men Grundlag 2000 förutsätter att den skall göra det. Naturligtvis kommer det alltid att finnas nischpartier och ensaksrörelser. Frågan är om landets svenska och tvåspråkiga väljare vill se sig som ett nischparti eller föredrar att dela på sig och delta fullt ut i det val av statsminister ett riksdagsval är. Det är något ingen kan svara på i dag.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Donald Trumpin ”talvipalatsi” on huikean kallis eliittiklubi – katso hulppeat kuvat kartanosta

  3. 3

   Karu arvio öljystä: Jos toukokuussa ei tapahdu, romahdus uhkaa

  4. 4

   Kommentti: Toisille pian 200 e/kk enemmän – Lindströmin eläketuki on epäreilu

  5. 5

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  6. 6

   10 hankalaa kysymystä työhaastatteluista – ja mitä niillä haetaan

  7. 7

   ”Aivan uutta tietoa” – Helsinki-Tallinna -tunnelin selvityksen ”tulokset lupaavia”

  8. 8

   Goldman Sachs puhui Helsingin pörssin laskuun

  9. 9

   ”Ei ole välttämättä varaa maksaa satojen eurojen lääkkeitä ensin itse” – Kela tarttui ongelmaan

  10. 10

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   ”Hienostunut rikollinen juoni” ABB:ssä: Talousvastaava vei 100 miljoonaa ja katosi

  3. 3

   Kauppojen aukiolot vapautettiin – näin kävi ABC-asemien markettimyynnin

  4. 4

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  5. 5

   Näkökulma: Euron tuho voi alkaa – näin ajopuu-Suomen kohtalo ratkeaa

  6. 6

   Lähteet: Trumpin päästrategi Bannon tapasi Saksan suurlähettilään – viesti EU:lle oli kylmäävä

  7. 7

   Kreikka tarvitsee taas rahaa – näin se vaikuttaa Suomeen

  8. 8

   ”Ruoka mätänee pelloille” – vakava varoitus Brexitistä

  9. 9

   Karu arvio öljystä: Jos toukokuussa ei tapahdu, romahdus uhkaa

  10. 10

   Kommentti: Toisille pian 200 e/kk enemmän – Lindströmin eläketuki on epäreilu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Kirjeessä koteihin jaettu oikea seteli hämmentää suomalaisia – osa palauttaa, vaikkei tarvitsisi

  2. 2

   ABC-asemien S-bonus muuttuu – ”Aion äänestää jaloillani”

  3. 3

   50 000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

  4. 4

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  5. 5

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  6. 6

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  7. 7

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  8. 8

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  9. 9

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  10. 10

   Sunnuntailisistä nautittu 100 vuotta – joko riittää?

  11. Näytä lisää