Tahkon korotushanke yllättää kiireisen

Kaija Lähteenmaa otsikoi hankkeen lynkkauksensa (Taloussanomat 6.4.) ”Valtio ei maksa Tahkon korotusta". Tätähän ei kukaan ole koskaan esittänytkään.

Se, ettei valtiovalta olisi mitenkään mukana maailman suurimmassa ympäristönsiistimis- ja Suomen suurimmassa työllistämisprojektissa ei voi myöskään olla uskottavaa. Sanoin kiireiselle toimittajalle puhelinhaastattelussa, että minulla on esimerkiksi Investointipankki PCA Corporate Finance Oy:n avainministeriöiden kansliapäällikkötason pulssintunnustelut hankkeesta. Nämä kaikki ovat positiivisia. Samoin olin valmis näyttämään Tahko Development Oy:n toimintasuunnitelman, jossa valtion osallistumisesta on yksilöity ehdotus sekä esitetty yhtiön ja Kemira Grow How’n välinen työ- ja kustannusjako kaivosmassojen siirrosta Tahkolle. Valtion puolelta sen ovat saaneet valtiosihteerit Risto Volanen ja Raimo Sailas. Kaivosyhtiö on hyväksynyt toimintasuunnitelman neuvottelujen pohjapaperiksi.

Se että Lähteenmaa ei halunnut useista pyynnöistäni huolimatta ottaa vastaan ja tutustua näin monitahoiseen projektiin, todistaa, että hän oli alun alkaen päättänyt teilata hankkeen.

Toimittajan mukaan Volanen olisi sanonut, ettei valtion puolelta "ole suunnitteilla askelia hankkeessa". Valtiosihteerin maakuntamatkalla Pohjois-Savoon 4.3.2004 hän uhrasi puolet ajastaan Tahkon korotushankkeelle kaivoksella ja Tahkolla.

Koillis-Savon kuntien yhteisellä lounaalla Volanen kuunteli väestötappiokuntien ikääntymis- ja taloushuolia. Kiitospuheessaan Hän totesi neljään eri otteeseen, että tilanteen pelastamiseksi tarvitaan hyviä ideoita.

Lähteenmaa toteaa kolumnissaan, että Tahkoa voidaan kehittää realistisestikin. Tiedämme kaikki, että Tahko voi kehittyä nykyrinteillä 4 500 vuodepaikasta 7 500 vuodepaikkaan. Onko Nilsiällä oikeutta tyytyä tähän? Onko Pohjois-Savolla oikeutta jättää hyödyntämättä paisuvat kaivosmassat, joita mäen valmistumisaikaan 2020 olisi viety maastoon jo yli 3 000 eduskuntatalollista. Missä muualla väestökatoalueella on mahdollisuus omalla työllä luoda 50 000 henkilötyövuoden projekti ja vielä sen päälle matkailutyöpaikat, joita ei koskaan ulosliputeta?

Jutussaan Lähteenmaa johtaa lukijaa harhaan otsikolla "Kemira ei osallistu kustannuksiin". Tekstissä hän pysyy totuudessa: Kemira ei tule Tahko Development Oy:n osakkaaksi eikä osallistu yhtiön rahoitukseen.

Nykytilanteessa Kemira vie ylijäämämassat kustannuksellaan Tahkon suuntaan kolmanneksen kaivoksen ja suunnitellun tekomäen välisestä matkasta. Toimintasuunnitelman mukaan loput kaksi kolmannesta kaivos- ja mäkiyhtiöt panisivat puoliksi.

Lähteenmaan mukaan kaivos voi elää ilman mäkiprojektia. Toimintasuunnitelma olisi avannut hänelle myös aikaperspektiivin. Ajatus on se, että kaivos- ja mäkiyhtiöt yhdessä pienellä valtion avustuksella louhisivat kaivoksen yläosassa olevaa turhaa sivukiveä, jotta Kemira voisi kannattavasti hyödyntää useamman sukupolven ajan päälouhosta, jossa puhdasta malmia riittää kahdeksi vuosisadaksi.

Hankkeen toteuttamista varten Tahko Development Oy tarvitsee 12 miljoonan euron oman pääoman. Summa on puolet pienempi kuin investointipankin laskelmassa, jossa massat siirrettiin raskaasti velkaannuttavalla kuljettimella. Nyt ne vietäisiin hiekkaputkella (Kemira) ja kuivat massat junalla (rata; valtio). Pääoman keräämiseen ja osakkaiden hankintaan on aikaa yksi kaksi vuotta. Tänä aikana tehdään kuntien maksama YVA loppuun ja maakuntaliiton maksama maakuntakaava sekä käydään neuvottelut toisaalta valtion ja toisaalta Kemira Grow How’n kanssa. Jos kaikki viisarit aikanaan osoittavat positiiviseen suuntaan, tehdään rakentamispäätös.

Tekomäki pystytään rakentamaan 12 000 vuodepaikan alppikylällä ohjaamalla kolme neljännestä kerrosalan myyntivoitosta eli grynderin läskistä mäen rakentamiseen. Kun teimme laskelmia eri vuodepaikkaversioiden vaikutuksista yhtiön osingonmaksukykyyn, kypsyttivät laskelmat tilintarkastajaksi kaavaillun Antti Eskelisen siirtymäänkin Tahko Development Oy:n osakkaaksi (yhdessä Asko Lappalaisen kanssa omistamansa Eloranta Oy:n puitteissa). Osakkaiden koonta tehdään kuntien YVA-päätösten jälkeen.

Millä ylivoimatekijöillä Tahko pystyy ohittamaan jo nyt 16 000:n vuodepaikan Ylläksen, Levin ja Rukan? Ylivertaisilla rinteillä, lyhyellä ajomatkalla, rautatiellä rinteeseen, ilmaston lämpenemisen tuomalla Ruuhka-Suomen lumettomuudella, suurten ikäluokkien jättämillä perintörahoilla sekä Pietariin syntyvällä keskiluokalla. Suomessa on tänään 460 000 huvilaa, joista neljännes hiihtokeskuksissa. Veikkaan, että pietarilaiset omistavat Suomessa vuonna 2030 satatuhatta huvilaa, joista paras osa on lähimmässä hiihtokeskuksessa.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Donald Trumpin ”talvipalatsi” on huikean kallis eliittiklubi – katso hulppeat kuvat kartanosta

  3. 3

   Karu arvio öljystä: Jos toukokuussa ei tapahdu, romahdus uhkaa

  4. 4

   Kommentti: Toisille pian 200 e/kk enemmän – Lindströmin eläketuki on epäreilu

  5. 5

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  6. 6

   10 hankalaa kysymystä työhaastatteluista – ja mitä niillä haetaan

  7. 7

   Goldman Sachs puhui Helsingin pörssin laskuun

  8. 8

   ”Aivan uutta tietoa” – Helsinki-Tallinna -tunnelin selvityksen ”tulokset lupaavia”

  9. 9

   ”Ei ole välttämättä varaa maksaa satojen eurojen lääkkeitä ensin itse” – Kela tarttui ongelmaan

  10. 10

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Hienostunut rikollinen juoni” ABB:ssä: Talousvastaava vei 100 miljoonaa ja katosi

  2. 2

   Kauppojen aukiolot vapautettiin – näin kävi ABC-asemien markettimyynnin

  3. 3

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  4. 4

   Näkökulma: Euron tuho voi alkaa – näin ajopuu-Suomen kohtalo ratkeaa

  5. 5

   Lähteet: Trumpin päästrategi Bannon tapasi Saksan suurlähettilään – viesti EU:lle oli kylmäävä

  6. 6

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  7. 7

   Kreikka tarvitsee taas rahaa – näin se vaikuttaa Suomeen

  8. 8

   ”Ruoka mätänee pelloille” – vakava varoitus Brexitistä

  9. 9

   Karu arvio öljystä: Jos toukokuussa ei tapahdu, romahdus uhkaa

  10. 10

   Kommentti: Toisille pian 200 e/kk enemmän – Lindströmin eläketuki on epäreilu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Kirjeessä koteihin jaettu oikea seteli hämmentää suomalaisia – osa palauttaa, vaikkei tarvitsisi

  2. 2

   ABC-asemien S-bonus muuttuu – ”Aion äänestää jaloillani”

  3. 3

   50 000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

  4. 4

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  5. 5

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  6. 6

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  7. 7

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  8. 8

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  9. 9

   Sunnuntailisistä nautittu 100 vuotta – joko riittää?

  10. 10

   Katsastuksiin ehdotetaan tiukennuksia – ”Turhia kustannuksia autoilijalle”

  11. Näytä lisää