Valikko

Listaamattomissa osakkeissa sijoittajan riski korostuu

Osakkeet: Listaamattomaan yritykseen sitoutuminen muistuttaa pääomasijoittamista
Kokenut ja osaava sijoittaja voi lisätä sijoitustoimintansa mielenkiintoisuutta sijoittamalla myös pörssilistojen ulkopuolella oleviin osakkeisiin. Näiden osakkeiden näkyvimmäksi kauppapaikaksi on viime vuosina vakiintunut pankkiiriliike Privanet Capitalin ylläpitämä nettisivusto.

Listaamattomia osakkeita saa kuitenkin muidenkin pankkiiriliikkeiden kautta ja esimerkiksi paikallispankit voivat perustaa epävirallisia markkinapaikkoja esimerkiksi oman alueensa henkilöstöanneissa myydyille osakkeille. Privanetilla on kuitenkin pienillä markkinoilla vahva asema.

Privanet Capitalin toimitusjohtaja ja yksi pääosakkaista Jari Tuovinen kertoo, että listaamattomista osakkeista ovat olleet kiinnostuneita erittäin varakkaat yksityishenkilöt sekä pitkän linjan osakesäästäjät, jotka haluavat hajauttaa sijoituksiaan. Lisäksi markkinoilla on jonkin verran korkean riskin hakijoita.

Tuovisen mielestä listaamattomiin yrityksiin voi niiden korkeamman riskin vuoksi sijoittaa hajautetusti noin 10 prosenttia osakesijoituksista. Sijoittamisen kynnys ei ole kuitenkaan korkea. Pienimmät kaupat voidaan tehdä noin tuhannella eurolla.

Listaamattomien osakkeiden kaupassa on omat erityispiirteensä. Osa listaamattomista osakkeista näkyy samalla arvo-osuustilillä kuin pörssiosakkeetkin, mutta osa on vielä paperimuotoisia.

Pörssin ulkopuolisista arvopaperikaupoista peritään 1,6 prosentin varainsiirtovero, mikä jaetaan ostajan ja myyjän kesken.

Listaamattomilla osakkeilla ei voi käydä pikakauppaa. Ostettujen osakkeiden kauppa on ensin selvitettävä kolmen kaupankäyntiä seuraavan päivän aikana, ennen kuin myyntitoimeksianto voidaan jättää.

Myös Helsingin pörssiin perustettiin syksyllä 2002 kauppapaikka listaamattomille yrityksille. Tämä kauppapaikka tarkoitettiin ammattilaisille. Tällä hetkellä markkinapaikalla ei kuitenkaan käydä lainkaan kauppaa.

Jari Tuovinen huomauttaa, että Privanetinkin kaupankäyntilista oli alunperin tukitoimintaa pankkiiriliikkeen pääomamarkkinatoiminnoille.

– Osakeantimarkkina ei kehittynyt 2000-luvun alussa suotuisasti ja nyt listaamattomien osakkeiden välitys on tärkein toimintamme, Tuovinen sanoo.

Tuovinen korostaa, että Privanet ei ole pörssi eikä markkinapaikka. Privanet ei valikoi noteerattavia osakkeita eikä aseta rajoitteita noteerattaville yhtiöille.

Pankkiiriliike hoitaa kaupankäynnin selvityksen ja varainsiirtoveron perinnän. Kaupankäyntipalkkio on 2 prosenttia kauppahinnasta sekä ostajalle että myyjälle.

Sijoittajan on tärkeä huomata, että listaamattomiin osakkeisiin sijoittaminen poikkeaa pörssisijoittamisesta. Se on tavallaan pörssisijoittamisen ja pääomasijoittamisen välimuoto. Pääomasijoittamisella tarkoitetaan sitä, että sijoittaja sitoutuu yhtiöön ja sen kehittämiseen pitkäksi aikaa. Pääomasijoittaja ei välttämättä voi irtautua sijoituksestaan, vaikka haluaisi.

Privanetin vilkkaimmin vaihdetuilla osakkeilla käydään kauppaa suunnilleen yhtä paljon kuin pörssin pienimmillä yhtiöillä, mutta osassa yhtiöistä kauppaa käydään vain kerran, pari vuodessa. Pienillä yhtiöillä tehdyt kaupat ovat toisaalta usein isoja ja tällöin kyse on selkeästi pääomasijoittamisesta.

Listaamattomien toinen tärkeä ero pörssiosakkeisiin on, että listaamattomilla yrityksillä ei ole samanlaista tiedonantovelvollisuutta kuin pörssiyhtiöillä.

Näin ollen sijoituspäätökset joudutaan usein tekemään hataramman tiedon perusteella, eikä yhtiöistä yleensä ole saatavissa esimerkiksi pankkiiriliikkeiden tekemää analyysiä.

– Lähetämme sijoittaja-asiakkaillemme jonkin verran perustietoa välitettävistä osakkeista. Varsinaista analyysiä ei ole. Tarkoituksemme on kuitenkin kehittää jatkossa myös analyysiä, Tuovinen lupaa.

Vähäinen kaupankäynti ja niukka tiedotus lisäävät osakkeiden riskiä ja periaatteessa niiden pitäisi vaikuttaa hintoihin alentavasti.

Yksi keskeinen idea näihin osakkeisiin sijoittamisessa onkin odottaa kaupan vilkastumista ja tiedotuksen lisääntymistä. Moni listaamattomiin yrityksiin sijoittaja onkin kiinnostunein yhtiöistä, jotka ovat aikeissa hakeutua pörssiin.

Viime kuukausina eniten kauppaa on käyty lääkärikeskus Mehiläisen osakkeilla, joiden listautumista sijoittajat pitävät todennäköisimpänä. Syksyllä vaihtokärjessä oli pörssin pyörittäjä OMHEX.

Lisäksi kauppaa on käyty esimerkiksi pienten puhelinyhtiöiden osakkeilla. Jonkin verran mielenkiintoa on ollut myös suksien pitoteipin keksijän Startexin osakkeilla.

Julkisesti nähtävillä olevaa hintaa ja hintahistoriaa on jo nyt käytetty vertailutasona myös yhtiöiden henkilöstöanneissa.

Privanetilla on tällä hetkellä noin 1 500 sijoittaja-asiakasta. Tuovisen mukaan kaupankäynnin aktiivisuus on lisääntynyt tasaisesti viime syksystä lähtien.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  2. 2

   Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

  3. 3

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  4. 4

   Taliseteli aiheutti kohun Britanniassa – keskuspankki ”suhtautuu huoleen erittäin vakavasti”

  5. 5

   Nordea selvitti, kuinka paljon joulu maksaa suomalaiselle – onko oma joulubudjettisi isompi vai pienempi?

  6. 6

   Suomi hävisi roaming-äänestyksessä

  7. 7

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  8. 8

   Lukoil-johtaja: Venäjä päättää öljyleikkauksista ensi viikolla

  9. 9

   Öljyn historiallisen syvä lasku ohi? ”Ihmetellään ja ehkä hieman pelätään”

  10. 10

   Hurja osakeralli sulki trollien suut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

  2. 2

   Nordea selvitti, kuinka paljon joulu maksaa suomalaiselle – onko oma joulubudjettisi isompi vai pienempi?

  3. 3

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  4. 4

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  5. 5

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  6. 6

   Erikoinen tilanne autokaupassa: 1500 uutta Porschea myydään käytettyinä

  7. 7

   Suomen ilmasto on myrkkyä autoille – arvaatko, mikä lämpötila on pahin?

  8. 8

   Neljä suurkaupunkia aikoo kieltää dieselautot

  9. 9

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  10. 10

   Sato myi lähes 300 vuokra-asuntoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kelan pääjohtaja SK:lle ”Miksi ylläpidämme järjestelmää, joka maksaa ihmiselle olemisesta?

  2. 2

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  5. 5

   Ville, 33, kasvatti menestyvän bisneksen Kiinaan – kuukaudessa 8 000 pakettia elektroniikkaa Suomeen

  6. 6

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  7. 7

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  8. 8

   Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

  9. 9

   Miten saa mukavan paikan lentokoneeseen? 7 keinoa

  10. 10

   Vastike vain 1 euron – tällaisessa taloyhtiössä se on mahdollista

  11. Näytä lisää