Valikko

Yhdysvaltojen kiihdytys jatkuu, korkomarkkinat entistä huolestuneempia

Yhdysvaltojen perjantain taloustilastot voimistivat korkomarkkinoiden huolta entisestään. Kestokulutushyödykkeiden maaliskuun tilauskanta ylitti kaikki odotukset, ja kahden aikaisemman kuun lukemia tarkistettiin selvästi ylöspäin.

Ilmeisesti Yhdysvalloissa on käynnissä ilmiö, jota joskus kutsutaan ketsuppitoipumiseksi: voimakkaasta ravistelusta huolimatta ketsuppi ei tahdo aluksi tulla pullosta ulos, eivätkä voimakkaatkaan elvytystoimet tunnu taloutta piristävän kunnes äkkiä valtava ketsuppiklimppi irtoaa pullosta, ja talouden osoittimet ponkaisevat voimakkaasti parempaan suuntaan. Ketsuppipullon tavoin myös talous voi toiminnan vihdoin alkaessa aiheuttaa runsaasti epämiellyttäviäkin sivuvaikutuksia.

Deutsche Bank laskee kestokulutustilausten lisääntyneen tammi-maaliskuun aikana 21 prosentin vuosivauhtia ja arvio itämän nostavan kokonaistuotannon reaalisen kasvun kuuden prosentin vuosivauhtiin. Voimistuva kasvu näkyy myös inflaatio-odotuksissa, kokonaistuonnin reaalimuutosten arviointiin käytettävän hintojen nousuvauhtia mittaavan BKT-deflaattorin arvioidaan kivunneen loka-joulukuun 1,5 prosentista kahden prosentin vuosivauhtiin.

Talouden voimakas kasvu ja inflaation kiihtyminen hermostuttavat korkomarkkinoita, ja pitkien tuottojen nousu hillitsee osakekurssien nousua yhtiöiden kohtalaisista tulosilmoituksista huolimatta.

Osakemarkkinoilla Yhdysvaltojen teollisuusindeksit avasivat puolen prosentin laskuun, mutta Dow Jones sinnitteli päivän lopuksi 0,1 ja S&P 500 0,05 prosentin nousuun perjantaina. Nasdaq vahvistui 0,8 prosenttia Microsoftin vetämänä.

S&P 500-indeksin alaindeksit päätyivät kuitenkin tietotekniikan kahden prosentin nousua lukuun ottamatta laskuun, eniten laski tehdasteollisuus joka heikentyi puolitoista prosenttia. Korkotason nousupaineet näkyvät yritysten toimintakustannuksissa ja kokonaiskysynnässä.

Aasiassa Nikkei on vahvistunut 0,3 ja Topix 0,1 prosenttia, Hang Seng laskenut kaksi prosenttia ja Kospi 1,3 prosenttia korkojen nousun painamina. Kospia rasitti lisäksi Hyundai, jota huolestuttavat epäilyt DaimlerChryslerin halusta jatkaa Aasian omistuksiaan. DaimlerChrysler luopui viime viikolla osuudestaan japanilaisessa Mitsubishi Motorsissa.

Euroopan markkinoille Yhdysvaltojen tilauskanta antaa vauhtia, jota lisää euron sukellus. Saksan tämän päiväinen IFO-indeksi antaa oman mausteensa Euroopan teollisuusyritysten kurssikehitykselle: lähestyvä itälaajeneminen lisää ainakin Saksan teollisuuden mahdollisuuksia.

Korkomarkkinoilla amerikkalaisobligaatiot jatkoivat syöksyään. Kaksivuotinen lainatuotto nousi 2,1 prosentista 2,25 prosenttiin ja kymmenvuotinen 4,36 prosentista 4,46 prosenttiin.

Federal Reserven syiden pitää ohjauskorko muuttumattomana arvioidaan olevan lähes lopussa, ja tammi-maaliskuun vahva kehitys nimenomaan teollisuuden investoinneissa siirtää koronnosto-odotuksia koko ajan lähemmäs. Fedin johtokunta kokoontuu ensi viikolla, ja mikäli varoitusta rahapolitiikan kiristämisestä ei saada, markkinoiden epävarmuus lisääntyy entisestään.

Saksan kaksivuotinen lainatuotto kiipesi 2,36 prosentista 2,43 prosenttiin perjantaina, ja kymmenvuotinen nousi 4,14 prosentista 4,18 prosenttiin. Rahamarkkinoilla varaudutaan loppusyksystä tapahtuvaan koronnostoon.

Valuuttamarkkinoilla dollari on luisunut 109,5 jenistä 109 jenin tuntumaan ja euro 1,19 dollarista perjantaiaamuna 1,185 dollariin perjantai-iltana, mistä yhteisvaluutta on tänään Aasian markkinoilla sukeltanut alimmillaan 1,175 dollariin ennen kuin asettui 1,18 dollarin tienoille. Samalla euro on painunut 131 jenistä 128,5 jenin paikkeille. Viranomaislausunnot ja korko-odotukset jatkavat valuuttamarkkinoiden pääasiallisena suunnannäyttäjänä.

Viikon tilastokalenteri on täydenlainen varsinkin loppuviikosta. Tänään on pääosassa Saksan teollisuuden IFO-indikaattori, ja huomenna saadaan Yhdysvaltojen kuluttajaluottamus ja euroalueen helmikuun vaihtotase.

Keskiviikkona on hiljaisempi päivä ruuhkan alla, ainoa merkittävämpi tieto koskee euroalueen työvoimakustannuksia viime loka-joulukuussa.

Torstaina euroalueelta saadaan Ranskan ja Italian teollisuuden luottamusindikaattorit Yhdysvaltojen julkistaessa ensi arvion tammi-maaliskuun kokonaistuotannosta, inflaatiovauhdista ja työvoimakustannuksista jotka vaikuttavat voimakkaasti korko-odotuksiin.

Perjantaina Yhdysvalloista saadaan Chicagon ostopäälliköiden indeksi joka enteilee maanantain ISM-indikaattoria sekä maaliskuun ansio- ja kulutustiedot. Euroalue julkistaa perjantaina Ranskan työttömyyslukuja, Italian inflaatiotietoja ja koko alueen kuluttajien ja teollisuuden luottamuksen. Luvassa on myös ennakkotieto euroalueen huhtikuun kuluttajahintojen nousuvauhdista.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

  2. 2

   Leikkaukset iskivät lapsilisään – mitä menetetyllä summalla saisi?

  3. 3

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  4. 4

   Raju luku lapsilisien leikkauksista – ”Lisäävät pienituloisuutta”

  5. 5

   Taliseteli aiheutti kohun Britanniassa – keskuspankki ”suhtautuu huoleen erittäin vakavasti”

  6. 6

   Suomi hävisi roaming-äänestyksessä

  7. 7

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  8. 8

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  9. 9

   Kiinassa rakennetaan aidon kokoinen Titanic-kopio

  10. 10

   Neljä suurkaupunkia aikoo kieltää dieselautot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

  2. 2

   Nordea selvitti, kuinka paljon joulu maksaa suomalaiselle – onko oma joulubudjettisi isompi vai pienempi?

  3. 3

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  4. 4

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  5. 5

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  6. 6

   Erikoinen tilanne autokaupassa: 1500 uutta Porschea myydään käytettyinä

  7. 7

   Suomen ilmasto on myrkkyä autoille – arvaatko, mikä lämpötila on pahin?

  8. 8

   Neljä suurkaupunkia aikoo kieltää dieselautot

  9. 9

   Sato myi lähes 300 vuokra-asuntoa

  10. 10

   Suomi hävisi roaming-äänestyksessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kelan pääjohtaja SK:lle ”Miksi ylläpidämme järjestelmää, joka maksaa ihmiselle olemisesta?

  2. 2

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  5. 5

   Ville, 33, kasvatti menestyvän bisneksen Kiinaan – kuukaudessa 8 000 pakettia elektroniikkaa Suomeen

  6. 6

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  7. 7

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  8. 8

   Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

  9. 9

   Miten saa mukavan paikan lentokoneeseen? 7 keinoa

  10. 10

   Vastike vain 1 euron – tällaisessa taloyhtiössä se on mahdollista

  11. Näytä lisää