Valikko

Ulkomaille muuttavan kannattaa suunnitella verotuksensa huolella

Taloudelliset syyt ovat omiaan houkuttamaan ihmisiä ulkomaankomennuksille tai muusta syystä muuttamaan ulkomaille. Koska Suomen verotuksen taso on kansainvälisesti korkea, seuraa muutosta usein myös pääsy kevyemmän verotuksen piiriin.

Tuloverolakimme ei kuitenkaan tarjoa Suomessa yleisesti verovelvolliselle mahdollisuutta vapautua maksamasta veroa Suomeen muutoin kuin ulkomaantyön osalta, ja tällöinkin vain niin sanotun kuuden kuukauden säännön melko tiukkojen ehtojen toteutuessa. Siten monet pyrkivät saamaan itselleen edullisen verostatuksen. Useissa tilanteissa verotus nimittäin alenee sen seurauksena, että verovelvollinen katsotaan Suomen ja vieraan valtion välistä verosopimusta sovellettaessa vieraassa valtiossa asuvaksi. Toisinaan verotuksen olennainen huojeneminen edellyttää kuitenkin myös sitä, että verovelvollinen tulkitaan sisäisen lainsäädäntömme nojalla (tuloverolaki) olevan Suomessa rajoitetusti verovelvollinen.

Kansainväliset tilanteet tarjoavat monia merkittäviä verosuunnittelumahdollisuuksia. Samalla myös sudenkuoppia on runsaasti. Siten esimerkiksi työkomennukselle lähtijän kannattaa olla huolellinen, jottei avartavaksi ja tuottoisaksi arvioitu työskentely osoittaudu pettymykseksi.

Työntekijän tulee ensinnäkin aina edellyttää työnantajalta asianmukaisesti laadittua kirjallista työsopimusta, jossa myös verotusnäkökohdat on harkittu huolellisesti ottaen huomioon sekä lähtö- että kohdevaltion lainsäädäntö. Verosuunnittelua kannattaa hyödyntää myös palkan muodostumista punnittaessa.

Ulkomaille muuttavan tulee etujansa valvoakseen toimia aktiivisesti ja huolellisesti sekä Suomessa että ulkomailla. Esimerkiksi Suomeen annettavassa veroilmoituksessa on syytä nimenomaan mainita seikoista, joiden toivoo tulevan verotuksessa huomioitaviksi. Siten kannattaa esimerkiksi huomauttaa, että tiettyä verosopimuksen mukaista veroprosenttia sovelletaan yleisen veroprosentin sijasta. Oma verotus on samoin hyvä aina käydä tarkkaan läpi verotuksen valmistuttua.

Verovelvollisen on toimittava myös aktiivisesti, mikäli hänen on edullista saada mahdollisimman pian Suomessa rajoitetusti verovelvollisen status. Suomen kansalaista nimittäin pidetään Suomessa asuvana kolme vuotta muuttovuoden jälkeen, ellei hän pysty näyttämään niin sanottujen olennaisten siteiden tätä ennen katkenneen. On tosin tapauskohtaista, mikä käytännön vaikutus yleisellä tai rajoitetulla verovelvollisuudella kulloinkin on. Asialla on erityistä merkitystä esimerkiksi henkilön muuttaessa valtioon, jonka kanssa Suomi ei ole solminut verosopimusta.

Myös verosopimuksen soveltuessa tuloverolain mukaisella verostatuksella voi olla huomattava merkitys. Tämä voi paljastua varsin ikävällä tavalla: verovelvollinen huomaa yllätyksekseen joutuvansa maksamaan Suomeen merkittävän summan veroa esimerkiksi osakkeiden luovutusvoitoista. Taustalla saattaa olla tietämättömyys vaikkapa verosopimusmääräyksestä, jonka mukaan Suomessa yleisesti verovelvollista voidaan käytännössä verottaa Suomessa tavalliseen tapaan (muun muassa Sveitsin ja Saksan kanssa solmitut verosopimukset).

Onko asialle sitten jälkikäteen tehtävissä mitään? Tilanne saattaa taitavasti laaditun valituksen kautta päättyä onnellisesti. Yleensä tämäntyyppisissä valitusprosesseissa menestyminen edellyttää sitä, että esitetty näyttö on vakuuttavaa. Siten olisi varmempaa ja halvempaa kartoittaa oma tilanne huolellisesti jo muuttoa suunniteltaessa.

Uuden asuinvaltion sisäisestä verolainsäädännöstä on hyvä ottaa selvää etukäteen. Tämä tosin laiminlyödään valitettavan usein. Syynä lienee ainakin osittain se, ettei ymmärretä, kuinka paljon eri valtioiden verolainsäädännöt tosiasiassa poikkeavat toisistaan. Monet suomalaiset kenties kokevat, että verosuunnittelu on toteutettu jo ulkomaille muutolla sinänsä. Useimmiten näin ei kuitenkaan ole. Siten uuden asuinvaltion osalta tulee jo ennen lähtöä paneutua oman tulo- ja varallisuusrakenteen kannalta keskeisiin verokysymyksiin.

Muun muassa omaisuuden järkevän realisoinnin harkinnassa on suositeltavaa selvittää, olisiko verosäästöä saatavissa siirtämällä myynti ajankohtaan, jossa verotus tapahtuisi ainoastaan uudessa kotivaltiossa. Samassa yhteydessä tulisi perehtyä omaisuuden omistusaikaan sidottuihin verohuojennuksiin.

Toisaalta on muistettava, ettei Suomen verotus ole joka suhteessa kireätä. Tämä on syytä pitää mielessä ainakin silloin, kun voi itse päättää ulkomailla vietetyn ajan pituudesta. On nimittäin tilanteita, joissa kokonaisverorasituksen kannalta osoittautuu edullisemmaksi asua Suomessa kuin ulkomailla. Näin voi käydä esimerkiksi huomattavien osinkotulojen saajan harkitessa muuttoa maahan, jossa osingot verotetaan yhdessä muiden progressiivisesti verotettavien tulojen kanssa.

Hyvin toteutetussa verosuunnittelussa selvitetään tarkkaan etukäteen, miten ulkomaille muutto on omiaan vaikuttamaan omaan ja perheenjäsenten verotukseen. Kaiken tulon ja varallisuuden tulee olla tarkastelun kohteena. Kannattaa kiinnittää huomiota myös tulevaisuudessa mahdollisesti tapahtuviin omaisuuden realisointeihin sekä muihin omistusaseman muutoksiin. Asioiden kokonaisvaltainen arviointi johtaa onnistuneimpaan lopputulokseen.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  2. 2

   Leikkaukset iskivät lapsilisään – mitä menetetyllä summalla saisi?

  3. 3

   Raju luku lapsilisien leikkauksista – ”Lisäävät pienituloisuutta”

  4. 4

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  5. 5

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  6. 6

   Suomi hävisi roaming-äänestyksessä

  7. 7

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  8. 8

   Taliseteli aiheutti kohun Britanniassa – keskuspankki ”suhtautuu huoleen erittäin vakavasti”

  9. 9

   Kiinassa rakennetaan aidon kokoinen Titanic-kopio

  10. 10

   Neljä suurkaupunkia aikoo kieltää dieselautot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

  2. 2

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  3. 3

   Nordea selvitti, kuinka paljon joulu maksaa suomalaiselle – onko oma joulubudjettisi isompi vai pienempi?

  4. 4

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  7. 7

   Neljä suurkaupunkia aikoo kieltää dieselautot

  8. 8

   Sato myi lähes 300 vuokra-asuntoa

  9. 9

   Suomi hävisi roaming-äänestyksessä

  10. 10

   Suomen ilmasto on myrkkyä autoille – arvaatko, mikä lämpötila on pahin?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kelan pääjohtaja SK:lle ”Miksi ylläpidämme järjestelmää, joka maksaa ihmiselle olemisesta?

  2. 2

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  5. 5

   Ville, 33, kasvatti menestyvän bisneksen Kiinaan – kuukaudessa 8 000 pakettia elektroniikkaa Suomeen

  6. 6

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  7. 7

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  8. 8

   Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

  9. 9

   Miten saa mukavan paikan lentokoneeseen? 7 keinoa

  10. 10

   Vastike vain 1 euron – tällaisessa taloyhtiössä se on mahdollista

  11. Näytä lisää