Ulkomaille muuttavan kannattaa suunnitella verotuksensa huolella

Taloudelliset syyt ovat omiaan houkuttamaan ihmisiä ulkomaankomennuksille tai muusta syystä muuttamaan ulkomaille. Koska Suomen verotuksen taso on kansainvälisesti korkea, seuraa muutosta usein myös pääsy kevyemmän verotuksen piiriin.

Tuloverolakimme ei kuitenkaan tarjoa Suomessa yleisesti verovelvolliselle mahdollisuutta vapautua maksamasta veroa Suomeen muutoin kuin ulkomaantyön osalta, ja tällöinkin vain niin sanotun kuuden kuukauden säännön melko tiukkojen ehtojen toteutuessa. Siten monet pyrkivät saamaan itselleen edullisen verostatuksen. Useissa tilanteissa verotus nimittäin alenee sen seurauksena, että verovelvollinen katsotaan Suomen ja vieraan valtion välistä verosopimusta sovellettaessa vieraassa valtiossa asuvaksi. Toisinaan verotuksen olennainen huojeneminen edellyttää kuitenkin myös sitä, että verovelvollinen tulkitaan sisäisen lainsäädäntömme nojalla (tuloverolaki) olevan Suomessa rajoitetusti verovelvollinen.

Kansainväliset tilanteet tarjoavat monia merkittäviä verosuunnittelumahdollisuuksia. Samalla myös sudenkuoppia on runsaasti. Siten esimerkiksi työkomennukselle lähtijän kannattaa olla huolellinen, jottei avartavaksi ja tuottoisaksi arvioitu työskentely osoittaudu pettymykseksi.

Työntekijän tulee ensinnäkin aina edellyttää työnantajalta asianmukaisesti laadittua kirjallista työsopimusta, jossa myös verotusnäkökohdat on harkittu huolellisesti ottaen huomioon sekä lähtö- että kohdevaltion lainsäädäntö. Verosuunnittelua kannattaa hyödyntää myös palkan muodostumista punnittaessa.

Ulkomaille muuttavan tulee etujansa valvoakseen toimia aktiivisesti ja huolellisesti sekä Suomessa että ulkomailla. Esimerkiksi Suomeen annettavassa veroilmoituksessa on syytä nimenomaan mainita seikoista, joiden toivoo tulevan verotuksessa huomioitaviksi. Siten kannattaa esimerkiksi huomauttaa, että tiettyä verosopimuksen mukaista veroprosenttia sovelletaan yleisen veroprosentin sijasta. Oma verotus on samoin hyvä aina käydä tarkkaan läpi verotuksen valmistuttua.

Verovelvollisen on toimittava myös aktiivisesti, mikäli hänen on edullista saada mahdollisimman pian Suomessa rajoitetusti verovelvollisen status. Suomen kansalaista nimittäin pidetään Suomessa asuvana kolme vuotta muuttovuoden jälkeen, ellei hän pysty näyttämään niin sanottujen olennaisten siteiden tätä ennen katkenneen. On tosin tapauskohtaista, mikä käytännön vaikutus yleisellä tai rajoitetulla verovelvollisuudella kulloinkin on. Asialla on erityistä merkitystä esimerkiksi henkilön muuttaessa valtioon, jonka kanssa Suomi ei ole solminut verosopimusta.

Myös verosopimuksen soveltuessa tuloverolain mukaisella verostatuksella voi olla huomattava merkitys. Tämä voi paljastua varsin ikävällä tavalla: verovelvollinen huomaa yllätyksekseen joutuvansa maksamaan Suomeen merkittävän summan veroa esimerkiksi osakkeiden luovutusvoitoista. Taustalla saattaa olla tietämättömyys vaikkapa verosopimusmääräyksestä, jonka mukaan Suomessa yleisesti verovelvollista voidaan käytännössä verottaa Suomessa tavalliseen tapaan (muun muassa Sveitsin ja Saksan kanssa solmitut verosopimukset).

Onko asialle sitten jälkikäteen tehtävissä mitään? Tilanne saattaa taitavasti laaditun valituksen kautta päättyä onnellisesti. Yleensä tämäntyyppisissä valitusprosesseissa menestyminen edellyttää sitä, että esitetty näyttö on vakuuttavaa. Siten olisi varmempaa ja halvempaa kartoittaa oma tilanne huolellisesti jo muuttoa suunniteltaessa.

Uuden asuinvaltion sisäisestä verolainsäädännöstä on hyvä ottaa selvää etukäteen. Tämä tosin laiminlyödään valitettavan usein. Syynä lienee ainakin osittain se, ettei ymmärretä, kuinka paljon eri valtioiden verolainsäädännöt tosiasiassa poikkeavat toisistaan. Monet suomalaiset kenties kokevat, että verosuunnittelu on toteutettu jo ulkomaille muutolla sinänsä. Useimmiten näin ei kuitenkaan ole. Siten uuden asuinvaltion osalta tulee jo ennen lähtöä paneutua oman tulo- ja varallisuusrakenteen kannalta keskeisiin verokysymyksiin.

Muun muassa omaisuuden järkevän realisoinnin harkinnassa on suositeltavaa selvittää, olisiko verosäästöä saatavissa siirtämällä myynti ajankohtaan, jossa verotus tapahtuisi ainoastaan uudessa kotivaltiossa. Samassa yhteydessä tulisi perehtyä omaisuuden omistusaikaan sidottuihin verohuojennuksiin.

Toisaalta on muistettava, ettei Suomen verotus ole joka suhteessa kireätä. Tämä on syytä pitää mielessä ainakin silloin, kun voi itse päättää ulkomailla vietetyn ajan pituudesta. On nimittäin tilanteita, joissa kokonaisverorasituksen kannalta osoittautuu edullisemmaksi asua Suomessa kuin ulkomailla. Näin voi käydä esimerkiksi huomattavien osinkotulojen saajan harkitessa muuttoa maahan, jossa osingot verotetaan yhdessä muiden progressiivisesti verotettavien tulojen kanssa.

Hyvin toteutetussa verosuunnittelussa selvitetään tarkkaan etukäteen, miten ulkomaille muutto on omiaan vaikuttamaan omaan ja perheenjäsenten verotukseen. Kaiken tulon ja varallisuuden tulee olla tarkastelun kohteena. Kannattaa kiinnittää huomiota myös tulevaisuudessa mahdollisesti tapahtuviin omaisuuden realisointeihin sekä muihin omistusaseman muutoksiin. Asioiden kokonaisvaltainen arviointi johtaa onnistuneimpaan lopputulokseen.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  2. 2

   Kelan käsittelyajat rikkovat lakia – ”Hyvin kriittisiä tilanteita näillä perheillä”

  3. 3

   Eläkettä voi nyt nostaa jo ennen eläkeikää – katso laskelmat, kannattaako se vai ei

  4. 4

   Sähkön säästämistä varten tehtiin ”peli” – 80 % vähensi kulutusta

  5. 5

   Onko sinulla näitä ominaisuuksia? Tällaiset ihmiset saavat enemmän palkkaa

  6. 6

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  7. 7

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  8. 8

   Venäläiset ovat ”taloustilanteen passiivisia panttivankeja”

  9. 9

   Hautooko Trump tilastokeikausta? ”Omaan politiikkaansa sopivaksi”

  10. 10

   Haluatko jo 61-vuotiaana eläkkeelle? Katso, paljonko voit saada eläkettä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  2. 2

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  3. 3

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  4. 4

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  5. 5

   Wärtsilä haluaa ohjelmistotaloksi ja suunnittelee yritysostoja

  6. 6

   Onko sinulla näitä ominaisuuksia? Tällaiset ihmiset saavat enemmän palkkaa

  7. 7

   Työntekijä saa jännittää nyt 2 kuukautta pidempään – koeajat pitenivät vuoden alussa

  8. 8

   SAK:n kysely: Painostus työehtojen heikentämiseen kasvanut – palkkoja halutaan alas

  9. 9

   Le Penin suosio kasvoi Ranskassa – markkinat säpsähtivät

  10. 10

   Näille aloille talouskasvu tuo töitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sunnuntailisät pois, työpäivän pituus 12 tuntiin? ”Tehdään työtä silloin, kun sitä on”

  2. 2

   Yle: Kirjeessä koteihin jaettu oikea seteli hämmentää suomalaisia – osa palauttaa, vaikkei tarvitsisi

  3. 3

   ABC-asemien S-bonus muuttuu – ”Aion äänestää jaloillani”

  4. 4

   50 000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

  5. 5

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  6. 6

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  7. 7

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  8. 8

   Sunnuntailisistä nautittu 100 vuotta – joko riittää?

  9. 9

   Katsastuksiin ehdotetaan tiukennuksia – ”Turhia kustannuksia autoilijalle”

  10. 10

   Julkkisten rahoittaman lentoyhtiön kassasta katosi satoja tuhansia euroja – hakeutuu nyt konkurssiin

  11. Näytä lisää