Akademisk utbildningoch företagande

Nyligen gjordes det igen en kartläggning över intresset bland studerande att bli företagare. Vid Helsingfors Handelshögskola, Kauppis som den brukar kallas, påvisade en magisteravhandling att intresset bland studerande är lamt. Undersökningen kommenterades i televisionsnyheterna. Många frågar sig varför studeranden inte lockas av tanken. Jag hör inte till dem. Jag skulle finna det klart mer märkligt, och kanske rentav lite skrämmande, om resultatet skulle vara det motsatta.

Låt mig börja med ett par orsaker till det lama intresset som ibland framförs men som jag personligen inte tror på. Byråkrati är naturligtvis något man alltid borde försöka minska, men så invecklat är det inte att en motiverad företagaraspirant inte skulle klara av den. Jag tror inte heller att finländare är mindre benägna att ta risker än andra, eller att benägenheten skulle minska med utbildningen. Att utbildningen direkt skulle avskräcka studerande är knappast heller troligt. Vid många universitet har man gjort betydande satsningar för företagande, såväl inom undervisningen som genom medverkandet i företagskuvös. Däremot kan man väl hoppas att dumdristigheten minskar med utbildning.

Vilka är förklaringarna till att benägenheten att bli företagare just i Finland är låg? Vår branschstruktur är kapitalintensiv, vilket kunde vara en förklaring. Andelen små tjänsteföretag är mindre. Det är svårt att grunda ett bolag och skrapa ihop kapital till en pappersmaskin. Då det handlar om unga människor kan även bostadspolitiken bidra. Det är svårt att tänka sig ett liv utan regelbunden och säker inkomst med stora bostadsskulder. En tredje förklaring är säkert kombinationen av höga skatter och förhållandevis tilltagna arbetslöshetsstöd. Finländska arbetslösa lockas eller tvingas inte i tid att försöka försörja sig själva, samtidigt som deras möjlighet att göra det lagligt genom försäljning av lågproduktiva tjänster försvåras av höga skatter och lönebikostnader.

Varför universitetsstuderande inte lockas av företagarens frihet är däremot logiskt. De flesta av dem torde förstå att företagande kräver en god affärsidé, och dessa växer inte på träd. Det är däremot inte ovanligt att personer med en akademisk utbildning blir företagare, men det sker långt efter det de avslutat sina studier.

Företagande kräver att man kan en hel del mer än vad man kan lära sig på skolbänken. Man måste ha mångsidiga erfarenheter och färdigheter, dels för att kunna organisera sin verksamhet, och dels för att kunna formulera en fungerande strategi och bygga ut ett nätverk av kunder och leverantörer. Med en fem till femton år av erfarenhet som anställd, är förutsättningarna för övergång till företagande betydligt bättre.

Det finns två typiska modeller för övergången från anställd till företagare. Den ena är att man säger upp sig och grundar ett företag i någon bransch för högproduktiva tjänster som konsultering, förmedling eller juridisk rådgivning, som man tidigare jobbat med som anställd. Man börjar således konkurrera med sin tidigare arbetsgivare. Inom industri och handel däremot uppstår övergången ofta i samband med en avknoppning av dotterbolaget man arbetat för. I de flesta fall måste man då ty sig till extern riskfinansiering och blir därför inte huvudägare.

Jag tror att det vore dumdristigt för exempelvis en nybliven ekonom, ingenjör eller jurist att grunda ett bolag. Om man skulle undersöka vilka av teknoboomens nygrundade företag som klarat sig, är jag ganska säker på att en förklarande faktor skulle vara nyckelpersonernas ålder. Hela spektaklet med bubblan kan väl åtminstone delvis förklaras med att de två inblandade branscherna kännetecknades av väldigt låg medelålder bland nyckelpersoner.

Dels hade vi teknobolagen, med unga ingenjörer med någon liten teknisk lösning, som de uppfattade att löste alla världens problem lätt och behändigt. Sedan var det finansmarknadens analytiker och investeringsbankirer som försökte bedöma lösningens ekonomiska framtidsförutsättningar. Även där var medelåldern låg, vilket beror på att värdepappersmarknaderna vuxit och utvecklats snabbt under de senaste 15–20 åren. Och så var vi plötsligt en situation med hundra bolag som prissattes utgående från att vart och ett hade en marknadsandel på 20 procent, och en marknad vars volym från och med nästa kvartal skulle fördubblas varje år. Nu är dessa samma människor inte längre lika unga, och definitivt en erfarenhet förståndigare. Dags för ett nytt försök.

Skribenten är lektor i finansiell ekonomi vid Hanken.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   ”Alkaako miesten katoaminen työvoimasta jo lapsuudessa?”

  2. 2

   USU: Kaavailtu muutos asuntolainakattoon herätti huolen – ”Ei nuorella ole kesämökkiä myytäväksi”

  3. 3

   Konkarisijoittaja Tom Tukiainen, 59, pani 100 000 euroa riskillä turvapaikanhakijoihin

  4. 4

   Nyt puhuu Go! Aviationin ex-työntekijä: Syttyi käsittämätön ilmiriita

  5. 5

   Ford pelasi uhkapeliä Venäjän markkinalla, ja se alkoi kannattaa

  6. 6

   Brittilehti hehkuttaa suomalaista perustulokokeilua – ongelmia kaksi

  7. 7

   Kerrostaloasuntojen rakentamisessa hurja tahti – kuin 1970-luvun maaltamuuton aikaan

  8. 8

   50 000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

  9. 9

   Näkökulma: Sijoittajalla huolestuttavan houkuttelevat tulevaisuuden näkymät

  10. 10

   Sunnuntaisuomalainen: Pimeä passikauppa näkyy Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nyt puhuu Go! Aviationin ex-työntekijä: Syttyi käsittämätön ilmiriita

  2. 2

   Näkökulma: Sijoittajalla huolestuttavan houkuttelevat tulevaisuuden näkymät

  3. 3

   Konkarisijoittaja Tom Tukiainen, 59, pani 100 000 euroa riskillä turvapaikanhakijoihin

  4. 4

   Sunnuntaisuomalainen: Pimeä passikauppa näkyy Suomessa

  5. 5

   Merkel kuittaili Trumpille iPhoneista ja saksalaisautoista

  6. 6

   Kerrostaloasuntojen rakentamisessa hurja tahti – kuin 1970-luvun maaltamuuton aikaan

  7. 7

   Brittilehti hehkuttaa suomalaista perustulokokeilua – ongelmia kaksi

  8. 8

   ”Alkaako miesten katoaminen työvoimasta jo lapsuudessa?”

  9. 9

   Uutissuomalainen: Finlayson suuttui uusnatsistisen verkkokaupan myynnistä

  10. 10

   Ikea pahoittelee mokaansa – israelilaiskatalogi esittelee kotia ilman naisia ja tyttöjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sunnuntailisät pois, työpäivän pituus 12 tuntiin? ”Tehdään työtä silloin, kun sitä on”

  2. 2

   Yle: Kirjeessä koteihin jaettu oikea seteli hämmentää suomalaisia – osa palauttaa, vaikkei tarvitsisi

  3. 3

   ABC-asemien S-bonus muuttuu – ”Aion äänestää jaloillani”

  4. 4

   50 000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

  5. 5

   ”Kesämökkejä alkaa olla riesaksi asti” – FK ei halua, että omaisuutta pantataan perinnöksi

  6. 6

   Asuntokaupan 10 vaaran merkkiä – näin vältät astumasta miinaan

  7. 7

   Sunnuntailisistä nautittu 100 vuotta – joko riittää?

  8. 8

   Katsastuksiin ehdotetaan tiukennuksia – ”Turhia kustannuksia autoilijalle”

  9. 9

   Julkkisten rahoittaman lentoyhtiön kassasta katosi satoja tuhansia euroja – hakeutuu nyt konkurssiin

  10. 10

   Kuin bensaa ostaisi: Forssassa aloittaa myyjätön kauppa

  11. Näytä lisää