Valikko

Akademisk utbildningoch företagande

Nyligen gjordes det igen en kartläggning över intresset bland studerande att bli företagare. Vid Helsingfors Handelshögskola, Kauppis som den brukar kallas, påvisade en magisteravhandling att intresset bland studerande är lamt. Undersökningen kommenterades i televisionsnyheterna. Många frågar sig varför studeranden inte lockas av tanken. Jag hör inte till dem. Jag skulle finna det klart mer märkligt, och kanske rentav lite skrämmande, om resultatet skulle vara det motsatta.

Låt mig börja med ett par orsaker till det lama intresset som ibland framförs men som jag personligen inte tror på. Byråkrati är naturligtvis något man alltid borde försöka minska, men så invecklat är det inte att en motiverad företagaraspirant inte skulle klara av den. Jag tror inte heller att finländare är mindre benägna att ta risker än andra, eller att benägenheten skulle minska med utbildningen. Att utbildningen direkt skulle avskräcka studerande är knappast heller troligt. Vid många universitet har man gjort betydande satsningar för företagande, såväl inom undervisningen som genom medverkandet i företagskuvös. Däremot kan man väl hoppas att dumdristigheten minskar med utbildning.

Vilka är förklaringarna till att benägenheten att bli företagare just i Finland är låg? Vår branschstruktur är kapitalintensiv, vilket kunde vara en förklaring. Andelen små tjänsteföretag är mindre. Det är svårt att grunda ett bolag och skrapa ihop kapital till en pappersmaskin. Då det handlar om unga människor kan även bostadspolitiken bidra. Det är svårt att tänka sig ett liv utan regelbunden och säker inkomst med stora bostadsskulder. En tredje förklaring är säkert kombinationen av höga skatter och förhållandevis tilltagna arbetslöshetsstöd. Finländska arbetslösa lockas eller tvingas inte i tid att försöka försörja sig själva, samtidigt som deras möjlighet att göra det lagligt genom försäljning av lågproduktiva tjänster försvåras av höga skatter och lönebikostnader.

Varför universitetsstuderande inte lockas av företagarens frihet är däremot logiskt. De flesta av dem torde förstå att företagande kräver en god affärsidé, och dessa växer inte på träd. Det är däremot inte ovanligt att personer med en akademisk utbildning blir företagare, men det sker långt efter det de avslutat sina studier.

Företagande kräver att man kan en hel del mer än vad man kan lära sig på skolbänken. Man måste ha mångsidiga erfarenheter och färdigheter, dels för att kunna organisera sin verksamhet, och dels för att kunna formulera en fungerande strategi och bygga ut ett nätverk av kunder och leverantörer. Med en fem till femton år av erfarenhet som anställd, är förutsättningarna för övergång till företagande betydligt bättre.

Det finns två typiska modeller för övergången från anställd till företagare. Den ena är att man säger upp sig och grundar ett företag i någon bransch för högproduktiva tjänster som konsultering, förmedling eller juridisk rådgivning, som man tidigare jobbat med som anställd. Man börjar således konkurrera med sin tidigare arbetsgivare. Inom industri och handel däremot uppstår övergången ofta i samband med en avknoppning av dotterbolaget man arbetat för. I de flesta fall måste man då ty sig till extern riskfinansiering och blir därför inte huvudägare.

Jag tror att det vore dumdristigt för exempelvis en nybliven ekonom, ingenjör eller jurist att grunda ett bolag. Om man skulle undersöka vilka av teknoboomens nygrundade företag som klarat sig, är jag ganska säker på att en förklarande faktor skulle vara nyckelpersonernas ålder. Hela spektaklet med bubblan kan väl åtminstone delvis förklaras med att de två inblandade branscherna kännetecknades av väldigt låg medelålder bland nyckelpersoner.

Dels hade vi teknobolagen, med unga ingenjörer med någon liten teknisk lösning, som de uppfattade att löste alla världens problem lätt och behändigt. Sedan var det finansmarknadens analytiker och investeringsbankirer som försökte bedöma lösningens ekonomiska framtidsförutsättningar. Även där var medelåldern låg, vilket beror på att värdepappersmarknaderna vuxit och utvecklats snabbt under de senaste 15–20 åren. Och så var vi plötsligt en situation med hundra bolag som prissattes utgående från att vart och ett hade en marknadsandel på 20 procent, och en marknad vars volym från och med nästa kvartal skulle fördubblas varje år. Nu är dessa samma människor inte längre lika unga, och definitivt en erfarenhet förståndigare. Dags för ett nytt försök.

Skribenten är lektor i finansiell ekonomi vid Hanken.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Näin 3 ammattilaista sijoittaa rahansa – jännitystä, fanitusta ja varmoja kohteita

  2. 2

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  3. 3

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  4. 4

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  5. 5

   Kaasuputki Venäjältä Saksaan kuumentaa tunteita – Merkelin hallituksen toimia ihmetellään

  6. 6

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  7. 7

   Koulupakko 17- tai 18-vuotiaaksi? ”Meillä on kasvava joukko nuoria, joilla on heikot taidot lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä”

  8. 8

   Yhä useammalta työttömältä evätään tuet – ”Seuranta on tehostunut”

  9. 9

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  10. 10

   1200 euroa, 170 euroa, 132 euroa – näin paljon 1000 euroa olisi poikinut muualla kuin tilillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  2. 2

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  3. 3

   Länsimetro valmis liikenteelle aikaisintaan huhtikuussa – Matinkylään yhteys kesäkuussa

  4. 4

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  5. 5

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  6. 6

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  7. 7

   S-ryhmä joutui myrskynsilmään – turkiskohussa kyse on neljästä tuotteesta

  8. 8

   Yhä useammalta työttömältä evätään tuet – ”Seuranta on tehostunut”

  9. 9

   Luulitko Helsinkiä kalliiksi? Tämä vertailu todistaa toisin

  10. 10

   Kommentti: Kansanedustajat, kauppa päättää valikoimansa itse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  4. 4

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  7. 7

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  8. 8

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  9. 9

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  10. 10

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  11. Näytä lisää