Valikko

Viini vie miestä

Juha Lihtonen valmistautuu huolella sommelierien EM-kilpailuihin. Tiukka treeni huipentuu videoitavaan harjoitteluun, jossa liikkeistä hiotaan tehokkaita ja sulavia.

– Päämäärä on voittaa kilpailu, mistään muusta ei lähdetä. Meillä Pohjoismaissa on niin kova taso, että pystymme pieksemään vanhat viinimaat, viinimestareiden epäviralliseen EM-kisaan valmistautuva sommelier Juha Lihtonen laskettelee.

Ravintola Viassa on käynnissä Lihtosen viimeistelyharjoitus. Viinikellarissa käy kuhina, pöydässä on valkoinen liina, lasit ja aterimet kiiltävät. Lihtonen on varustautunut sommelier-univormuunsa, smokki on auki ja sen alla on musta pitkä esiliina.

– Tässä on paikat kaikelle, taskut tulitikuille, pullonavaajalle ja juuri tietyllä tavalla rullatulle liinalle, hallitseva sommelierien Pohjoismaiden mestari esittelee.

Videokamera naksahtaa käyntiin. Lihtos-show alkaa, ja harjoitusyleisö hiljenee. Myöhemmin viinimestari joukkoineen katsoo nauhaa hyvin kriittisesti, olivatko maneerit kohdallaan, erottuivatko nyanssit.

Trophée Ruinart -kilpailu käydään kesäkuun alussa Ranskan Reimsissä. Kisa järjestetään joka toinen vuosi, ja sitä pidetään maailman kovatasoisimpana. Jokainen Euroopan maa saa lähettää yhden edustajan.

– Harjoittelu on tiedonjanoa. Luen koko ajan viinikirjallisuutta ja lehtiä, selaan internetistä viiniuutiset ja iskostan päähän entuudestaan tuttuja asioista. Tämä on hemmetin laaja alue, se vaatii valtavasti keskittymistä. Olen tankannut itseeni viinitietoutta järjestelmällisesti vuodesta 1998 lähtien.

Luetusta aineistosta Lihtonen on koostanut muhkean 400–500 kysymyksen patteriston vastauksineen. Harjoituskauden loppuvaiheessa Lihtonen hylkää kirjat ja keskittyy enää muistiinpanojensa lukemiseen.

Kello määrääharjoituksen tahdin

Kuukautta ennen kilpailua Lihtonen aloittaa käytännön treenit. Silloin hän hioo viinin esittelyä ja kaatoa melkein oikeissa tilanteissa, usein omassa keittiössä. Lasit, pullot ja karahvit ovat tarkkaan plaseerattuina sivupöydällä. Samoin kello, joka on kilpailussa ankara.

– Treenaan vanhoilla pulloilla, täytän ne vedellä ja laitan korkit paikalleen. Veden viskositeetti on alhaisempi kuin viinin, se läikkyy helposti, joten sillä on hyvä treenata. Kisoissa ei katsota hyvällä räiskeitä.

Viimeisen kuukauden ohjelmaan kuuluu myös aistivaraisen arvioinnin treenaaminen eli viinien sokkomaistelua ja pullojen nuuhkimista. Lisäksi sommelierin odotetaan tuntevan oluet, vedet, kahvit ja teet. Myös sikarit pitää osata tunnistaa.

Kilpailu voi jäädäLihtosen viimeiseksi

Tuomaristo katsoo sommelierin kokonaisesitystä viinin saattamisesta asiakkaalle. Esityksen pitää olla johdonmukaista, asiantuntevaa, rauhallista ja harmonista.

Pyyhkäistään pullon kaula, yksi piste, korkki otetaan pois äänettömästi, toinen piste. Ylimääräisestä temmellyksestä kilahtaa miinuspisteitä.

– Olen kilpaillut vuodesta 1998 ja vasta nyt olen saanut kaikki pistetaulukot. Ne eivät ole salaisia, mutta eivät kovin julkisiakaan. Tiedän, mistä tulee pisteitä ja harjoittelen sen mukaan.

Lihtonen on ajatellut, että Ruinart-kilpailu jäisi hänen viimeiseksi kilpailukseen. Paitsi jos voittoa ei tule, voi kilpailukipinä syttyä vielä uudelleen.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!

    1. 1

      Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

    2. 2

      WSJ: IBM:n Romettystä tulee Trumpin neuvonantaja

    3. 3

      Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

    4. 4

      Autojen ominaisuudesta tuli ongelma – piti säästää energiaa, voikin aiheuttaa kolareita

    5. 5

      Stark sulkee kuusi myymälää – irtisanoo jopa 160

    6. 6

      Sähköinen postilaatikko kerää kritiikkiä: ”Pitää olla mahdollisuus asioida miten parhaiten sopii”

    7. 7

      Paperiosakkeet hukassa? Sampo antoi lisäaikaa

    8. 8

      Tuloerojen kuilu: Rikkaimmat +70 % – köyhimmät +30 %

    9. 9

      Kaksi yllättäjää – mitä tapahtui kananmunille ja jauhelihalle?

    10. 10

      Anvia aloittaa yt:t – vähentää enintään 25 työpaikkaa

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

    2. 2

      Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

    3. 3

      Stark sulkee kuusi myymälää – irtisanoo jopa 160

    4. 4

      Yle: Kodin1-nimen ostaja selvisi – aikoo kilpailla hinnoilla

    5. 5

      Autojen ominaisuudesta tuli ongelma – piti säästää energiaa, voikin aiheuttaa kolareita

    6. 6

      Tärkeän lääkkeen hinta 23-kertaistui – yhtiölle sakot nimikikkailusta

    7. 7

      Jättikauppa: Konecranes myy nosturiyhtiön

    8. 8

      Tuloerojen kuilu: Rikkaimmat +70 % – köyhimmät +30 %

    9. 9

      Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

    10. 10

      Nobel-voittaja Holmström: Luulen, että jatkossa olen varovaisempi lausunnoissani

    11. Näytä lisää
    1. 1

      WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

    2. 2

      Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

    3. 3

      Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

    4. 4

      Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

    5. 5

      Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

    6. 6

      20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

    7. 7

      Suomen ilmasto on myrkkyä autoille – arvaatko, mikä lämpötila on pahin?

    8. 8

      Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

    9. 9

      Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

    10. 10

      Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

    11. Näytä lisää