Viini vie miestä

Juha Lihtonen valmistautuu huolella sommelierien EM-kilpailuihin. Tiukka treeni huipentuu videoitavaan harjoitteluun, jossa liikkeistä hiotaan tehokkaita ja sulavia.

– Päämäärä on voittaa kilpailu, mistään muusta ei lähdetä. Meillä Pohjoismaissa on niin kova taso, että pystymme pieksemään vanhat viinimaat, viinimestareiden epäviralliseen EM-kisaan valmistautuva sommelier Juha Lihtonen laskettelee.

Ravintola Viassa on käynnissä Lihtosen viimeistelyharjoitus. Viinikellarissa käy kuhina, pöydässä on valkoinen liina, lasit ja aterimet kiiltävät. Lihtonen on varustautunut sommelier-univormuunsa, smokki on auki ja sen alla on musta pitkä esiliina.

– Tässä on paikat kaikelle, taskut tulitikuille, pullonavaajalle ja juuri tietyllä tavalla rullatulle liinalle, hallitseva sommelierien Pohjoismaiden mestari esittelee.

Videokamera naksahtaa käyntiin. Lihtos-show alkaa, ja harjoitusyleisö hiljenee. Myöhemmin viinimestari joukkoineen katsoo nauhaa hyvin kriittisesti, olivatko maneerit kohdallaan, erottuivatko nyanssit.

Trophée Ruinart -kilpailu käydään kesäkuun alussa Ranskan Reimsissä. Kisa järjestetään joka toinen vuosi, ja sitä pidetään maailman kovatasoisimpana. Jokainen Euroopan maa saa lähettää yhden edustajan.

– Harjoittelu on tiedonjanoa. Luen koko ajan viinikirjallisuutta ja lehtiä, selaan internetistä viiniuutiset ja iskostan päähän entuudestaan tuttuja asioista. Tämä on hemmetin laaja alue, se vaatii valtavasti keskittymistä. Olen tankannut itseeni viinitietoutta järjestelmällisesti vuodesta 1998 lähtien.

Luetusta aineistosta Lihtonen on koostanut muhkean 400–500 kysymyksen patteriston vastauksineen. Harjoituskauden loppuvaiheessa Lihtonen hylkää kirjat ja keskittyy enää muistiinpanojensa lukemiseen.

Kello määrääharjoituksen tahdin

Kuukautta ennen kilpailua Lihtonen aloittaa käytännön treenit. Silloin hän hioo viinin esittelyä ja kaatoa melkein oikeissa tilanteissa, usein omassa keittiössä. Lasit, pullot ja karahvit ovat tarkkaan plaseerattuina sivupöydällä. Samoin kello, joka on kilpailussa ankara.

– Treenaan vanhoilla pulloilla, täytän ne vedellä ja laitan korkit paikalleen. Veden viskositeetti on alhaisempi kuin viinin, se läikkyy helposti, joten sillä on hyvä treenata. Kisoissa ei katsota hyvällä räiskeitä.

Viimeisen kuukauden ohjelmaan kuuluu myös aistivaraisen arvioinnin treenaaminen eli viinien sokkomaistelua ja pullojen nuuhkimista. Lisäksi sommelierin odotetaan tuntevan oluet, vedet, kahvit ja teet. Myös sikarit pitää osata tunnistaa.

Kilpailu voi jäädäLihtosen viimeiseksi

Tuomaristo katsoo sommelierin kokonaisesitystä viinin saattamisesta asiakkaalle. Esityksen pitää olla johdonmukaista, asiantuntevaa, rauhallista ja harmonista.

Pyyhkäistään pullon kaula, yksi piste, korkki otetaan pois äänettömästi, toinen piste. Ylimääräisestä temmellyksestä kilahtaa miinuspisteitä.

– Olen kilpaillut vuodesta 1998 ja vasta nyt olen saanut kaikki pistetaulukot. Ne eivät ole salaisia, mutta eivät kovin julkisiakaan. Tiedän, mistä tulee pisteitä ja harjoittelen sen mukaan.

Lihtonen on ajatellut, että Ruinart-kilpailu jäisi hänen viimeiseksi kilpailukseen. Paitsi jos voittoa ei tule, voi kilpailukipinä syttyä vielä uudelleen.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!

    1. 1

      Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

    2. 2

      Donald Trumpin ”talvipalatsi” on huikean kallis eliittiklubi – katso hulppeat kuvat kartanosta

    3. 3

      Karu arvio öljystä: Jos toukokuussa ei tapahdu, romahdus uhkaa

    4. 4

      10 hankalaa kysymystä työhaastatteluista – ja mitä niillä haetaan

    5. 5

      Kommentti: Toisille pian 200 e/kk enemmän – Lindströmin eläketuki on epäreilu

    6. 6

      Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

    7. 7

      Ruotsin valtio valittaa: Meille maksetaan liikaa veroja

    8. 8

      Googlen autoprojekti kompastui erikoiseen ongelmaan

    9. 9

      Haluaisitko asuntolainan jopa 45 vuodeksi? Viranomainen varoittaa

    10. 10

      Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

    2. 2

      ”Hienostunut rikollinen juoni” ABB:ssä: Talousvastaava vei 100 miljoonaa ja katosi

    3. 3

      Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

    4. 4

      Karu arvio öljystä: Jos toukokuussa ei tapahdu, romahdus uhkaa

    5. 5

      Kommentti: Toisille pian 200 e/kk enemmän – Lindströmin eläketuki on epäreilu

    6. 6

      Näkökulma: Euron tuho voi alkaa – näin ajopuu-Suomen kohtalo ratkeaa

    7. 7

      10 hankalaa kysymystä työhaastatteluista – ja mitä niillä haetaan

    8. 8

      Kreikka tarvitsee taas rahaa – näin se vaikuttaa Suomeen

    9. 9

      Kauppojen aukiolot vapautettiin – näin kävi ABC-asemien markettimyynnin

    10. 10

      Donald Trumpin ”talvipalatsi” on huikean kallis eliittiklubi – katso hulppeat kuvat kartanosta

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

    2. 2

      50 000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

    3. 3

      Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

    4. 4

      Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

    5. 5

      Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

    6. 6

      Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

    7. 7

      Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

    8. 8

      Sunnuntailisistä nautittu 100 vuotta – joko riittää?

    9. 9

      Kauppojen aukiolot vapautettiin – näin kävi ABC-asemien markettimyynnin

    10. 10

      Katsastuksiin ehdotetaan tiukennuksia – ”Turhia kustannuksia autoilijalle”

    11. Näytä lisää