Suklaamaa numero yksi

Herkkuja etsivät matkustavat Belgiaan pelkän suklaan takia. Brysselissä suklaanteon saloihin pääseetutustumaan museossa.

Suklaastaan tunnetun Belgian julkisten tahojen nihkeys suklaamuseon perustamista kohtaan ei lannistanut kolmannen polven suklaatehtailija Jo Drapsia. Nuori naisyrittäjä päätti perustaa suklaamuseon omin voimin.

– Brysseliin piti mielestäni ehdottomasti avata museo, jossa esiteltäisiin suklaan historiaa ja konvehtien valmistukseen liittyvää käsityötaitoa. Tukea ei herunut, joten perustin museon yksin. Tätä nykyä museossa vierailee tuhatkunta vierasta joka viikonloppu, Draps kertoo.

Musée du Cacao et du Chocolat sijaitsee Brysselin keskusaukion Grand Placen kulmassa.

– Me belgialaiset emme väitä suklaamme olevan maailman parasta, mutta kaikki muut tuntuvat olevan sitä mieltä. Salaisuutemme ovat perinteiset reseptit ja raaka-aineiden huolellinen valinta. Noviisina tutustuisin ennen kaikkea belgialaisten rakastamiin tummiin konvehteihin, museon puotia pitävä Marianne suosittelee.

Suklaan valmistuson tekniikkalaji

Lukuisat maistiaiset käyvät kaupaksi. Heti ovella vieraille ojennetaan tuoreella suklaamassalla kuorrutettu keksi, ja museon suklaa-ateljeessa pääsee vertailemaan erityyppisiä konvehteja.

– Belgia on suklaamaa numero yksi. Lomallani halusin tulla tutustumaan rakastamani herkun historiaan ja konvehtien valmistukseen, ranskalainen museovieras Laure Détain sanoo.

Ateljeen suklaamestari Hélène tutustuttaa museovieraat konvehtitaidon saloihin. Työvaiheita on useita, ja suklaamassan käsittelylämpötilakin säädetään asteen tarkkuudella. Vain äärimmäisellä huolellisuudella saadaan aikaan kiiltäviä konvehteja, joiden pinta rapsahtaa rikki juuri oikealla tavalla paljastaen suussa sulavan sisuksen.

Museopuodin valikoimat ovat vaatimattomat, joten konvehdit kannattaa ostaa muualta.

Lentokentällä halvempaakuin keskustassa

Grand Placen ympäristössä on lukuisia suklaapuoteja, mutta myös lentokentän valikoimat ovat erinomaiset ja hinnat keskustan hintoja alhaisemmat.

Lentokentän parhaat vinkit ovat edulliset mereneläväkonvehdit ja kuukausittain vaihtuva tarjousrasia "Ballotin of the Month".

Konvehteja kannattaa tuoda Belgiasta varastoonkin. Markkinajohtaja Neuhausin puolen kilon suklaarasia maksaa Brysselin keskustassa 19,50 euroa, Brysselin lentokentällä 17,35 euroa ja Helsingin putiikissa 34,25 euroa.

Rasioissa myytävät konvehdit säilyvät oikein säilytettyinä kuukausia. Ainoastaan tuoretta kermaa sisältävät irtokonvehdit pitää nauttia viikon sisällä.

Musée du Cacao et du Chocolat, Grand Place 13, avoinna ti–su klo 10–17, pääsymaksu 5 euroa.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!

    1. 1

      Nokia yllätti: 5g-verkkojen rakennus alkaa jo tänä vuonna

    2. 2

      Lääkäri näpäyttää työnantajia Fennia-lehdessä: Työkyky ei ole pajatso

    3. 3

      Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

    4. 4

      Velkaneuvoja LM:lle: Tästä syystä asuntovelalliset joutuvat maksuvaikeuksiin

    5. 5

      Näkökulma: Viis sijoittajavastuusta, pian Suomi pelastaa taas finanssipelureita

    6. 6

      8 ominaisuutta, jotka yhdistävät poikkeuksellisen älykkäitä – kuulutko joukkoon?

    7. 7

      Suomen Yrittäjien tutkimus: Enemmistö kannattaa paikallista sopimista - ja vastustaa työtä alle minimipalkan

    8. 8

      WSJ: Norwegian aloittaa suorat lennot Euroopasta Yhdysvaltoihin - Liput halvimmillaan noin 60 euroa

    9. 9

      Kyberturvallisuuden huippuasiantuntija Business Insiderille: Hakkeroinnista tullut mafian kaltaista toimintaa

    10. 10

      Lounaan hinta muuttuu 10 minuutin välein – helsinkiläisravintola kokeilee ensimmäisenä maailmassa

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Näkökulma: Viis sijoittajavastuusta, pian Suomi pelastaa taas finanssipelureita

    2. 2

      Lääkäri näpäyttää työnantajia Fennia-lehdessä: Työkyky ei ole pajatso

    3. 3

      Nokia yllätti: 5g-verkkojen rakennus alkaa jo tänä vuonna

    4. 4

      Velkaneuvoja LM:lle: Tästä syystä asuntovelalliset joutuvat maksuvaikeuksiin

    5. 5

      WSJ: Norwegian aloittaa suorat lennot Euroopasta Yhdysvaltoihin - Liput halvimmillaan noin 60 euroa

    6. 6

      Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

    7. 7

      Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

    8. 8

      Asuntopula kärjistyy Uudessakaupungissa – ”Tuolla rahalla pitäisi saada enemmän”

    9. 9

      Kalevala Koru irtisanoi noin 100 jälleenmyyntisopimusta - ”Jakelua järjestellään uudelleen”

    10. 10

      Lounaan hinta muuttuu 10 minuutin välein – helsinkiläisravintola kokeilee ensimmäisenä maailmassa

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

    2. 2

      Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

    3. 3

      Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

    4. 4

      51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

    5. 5

      Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

    6. 6

      Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

    7. 7

      Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

    8. 8

      Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

    9. 9

      Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

    10. 10

      Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

    11. Näytä lisää