Valikko

Suklaamaa numero yksi

Herkkuja etsivät matkustavat Belgiaan pelkän suklaan takia. Brysselissä suklaanteon saloihin pääseetutustumaan museossa.

Suklaastaan tunnetun Belgian julkisten tahojen nihkeys suklaamuseon perustamista kohtaan ei lannistanut kolmannen polven suklaatehtailija Jo Drapsia. Nuori naisyrittäjä päätti perustaa suklaamuseon omin voimin.

– Brysseliin piti mielestäni ehdottomasti avata museo, jossa esiteltäisiin suklaan historiaa ja konvehtien valmistukseen liittyvää käsityötaitoa. Tukea ei herunut, joten perustin museon yksin. Tätä nykyä museossa vierailee tuhatkunta vierasta joka viikonloppu, Draps kertoo.

Musée du Cacao et du Chocolat sijaitsee Brysselin keskusaukion Grand Placen kulmassa.

– Me belgialaiset emme väitä suklaamme olevan maailman parasta, mutta kaikki muut tuntuvat olevan sitä mieltä. Salaisuutemme ovat perinteiset reseptit ja raaka-aineiden huolellinen valinta. Noviisina tutustuisin ennen kaikkea belgialaisten rakastamiin tummiin konvehteihin, museon puotia pitävä Marianne suosittelee.

Suklaan valmistuson tekniikkalaji

Lukuisat maistiaiset käyvät kaupaksi. Heti ovella vieraille ojennetaan tuoreella suklaamassalla kuorrutettu keksi, ja museon suklaa-ateljeessa pääsee vertailemaan erityyppisiä konvehteja.

– Belgia on suklaamaa numero yksi. Lomallani halusin tulla tutustumaan rakastamani herkun historiaan ja konvehtien valmistukseen, ranskalainen museovieras Laure Détain sanoo.

Ateljeen suklaamestari Hélène tutustuttaa museovieraat konvehtitaidon saloihin. Työvaiheita on useita, ja suklaamassan käsittelylämpötilakin säädetään asteen tarkkuudella. Vain äärimmäisellä huolellisuudella saadaan aikaan kiiltäviä konvehteja, joiden pinta rapsahtaa rikki juuri oikealla tavalla paljastaen suussa sulavan sisuksen.

Museopuodin valikoimat ovat vaatimattomat, joten konvehdit kannattaa ostaa muualta.

Lentokentällä halvempaakuin keskustassa

Grand Placen ympäristössä on lukuisia suklaapuoteja, mutta myös lentokentän valikoimat ovat erinomaiset ja hinnat keskustan hintoja alhaisemmat.

Lentokentän parhaat vinkit ovat edulliset mereneläväkonvehdit ja kuukausittain vaihtuva tarjousrasia "Ballotin of the Month".

Konvehteja kannattaa tuoda Belgiasta varastoonkin. Markkinajohtaja Neuhausin puolen kilon suklaarasia maksaa Brysselin keskustassa 19,50 euroa, Brysselin lentokentällä 17,35 euroa ja Helsingin putiikissa 34,25 euroa.

Rasioissa myytävät konvehdit säilyvät oikein säilytettyinä kuukausia. Ainoastaan tuoretta kermaa sisältävät irtokonvehdit pitää nauttia viikon sisällä.

Musée du Cacao et du Chocolat, Grand Place 13, avoinna ti–su klo 10–17, pääsymaksu 5 euroa.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!

    1. 1

      WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

    2. 2

      Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

    3. 3

      Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

    4. 4

      Leikkaukset iskivät lapsilisään – mitä menetetyllä summalla saisi?

    5. 5

      Raju luku lapsilisien leikkauksista – ”Lisäävät pienituloisuutta”

    6. 6

      Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

    7. 7

      Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

    8. 8

      Taliseteli aiheutti kohun Britanniassa – keskuspankki ”suhtautuu huoleen erittäin vakavasti”

    9. 9

      Kiinassa rakennetaan aidon kokoinen Titanic-kopio

    10. 10

      8 vinkkiä – näin nobelisti kääntäisi Suomen talouden nousuun

    11. Näytä lisää
    1. 1

      WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

    2. 2

      Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

    3. 3

      Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

    4. 4

      Leikkaukset iskivät lapsilisään – mitä menetetyllä summalla saisi?

    5. 5

      Raju luku lapsilisien leikkauksista – ”Lisäävät pienituloisuutta”

    6. 6

      Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

    7. 7

      Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

    8. 8

      Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

    9. 9

      Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

    10. 10

      Taliseteli aiheutti kohun Britanniassa – keskuspankki ”suhtautuu huoleen erittäin vakavasti”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

    2. 2

      Kelan pääjohtaja SK:lle ”Miksi ylläpidämme järjestelmää, joka maksaa ihmiselle olemisesta?

    3. 3

      Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

    4. 4

      Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

    5. 5

      Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

    6. 6

      Ville, 33, kasvatti menestyvän bisneksen Kiinaan – kuukaudessa 8 000 pakettia elektroniikkaa Suomeen

    7. 7

      Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

    8. 8

      Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

    9. 9

      Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

    10. 10

      Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

    11. Näytä lisää