Valikko

Hullin paluu

Urheilu: Työtaistelun uhkaama NHL-kiekkoliiga on saamassa kilpailijan, kun 1970-luvulla pelattua WHA-liigaa herätellään uudelleen henkiin. Uusi liiga tietäisi uusia työpaikkoja myös suomalaisille pelaajille.
Pohjois-Amerikan jääkiekossa alkoi uusi aikakausi 1971, kun suurelle ja mahtavalle NHL:lle (National Hockey League) perustettiin kilpaileva liiga WHA (World Hockey Association).

NHL-pomot pitivät WHA:ta taloudellisesti elinkelvottomana ja turhanaikaisena hankkeena ja naureskelivat sen kuolevan pian omaan mahdottomuuteensa. Nauru katkesi, kun uudessa liigassa pelannut Winnipeg Jets teki sopimuksen aikansa suurimman kiekkotähden Bobby Hullin kanssa.

Hullin lisäksi WHA:ssa pelasivat muiden muassa sellaiset nimet kuin Wayne Gretzky, Mark Messier, Mike Gartner ja Kent Nilsson sekä suomalaisista esimerkiksi Heikki Riihiranta ja Veli-Pekka Ketola.

WHA sinnitteli elossa kahdeksan vuotta, kunnes se sulautettiin NHL:ään. WHA-seuroista Winnipeg, Edmonton, Hartford ja Quebec liittyivät NHL:ään.

WHA:n uusi tuleminen alkoi pari vuotta sitten, kun liikemies Al Howell osti oikeudet WHA:n nimeen, logoon ja entisten seurojen nimiin. NHL-piirit eivät meinanneet saada virnuiluaan kuriin Howellin ryhdyttyä esittelemään suunnitelmiaan liigan henkiinherättämisestä. Pohjois-Amerikan markkinoilla ei yksinkertaisesti pitänyt olla tilaa NHL-seurojen ja NHL:n farmiseurojen kanssa kilpailevalle sarjalle.

Tänä keväänä virneet ovat hiljalleen alkaneet haihtua, kun Howell näyttää sittenkin saavan WHA:n liikkeelle.

WHA:n edustajat kertoivat huhtikuun lopussa, että liigaan on ilmoittautunut jo seitsemän seurayrittäjää. Mukaan ovat lähdössä yrittäjät Quebecista, Torontosta, Hamiltonista, Halifaxista, Detroitista ja Miamista. Seitsemäs seura pohtii vielä sijoittumistaan joko Dallasiin tai Vancouveriin.

Liiga odottaa kahta uutta seuraa mukaan kesän aikana. WHA:n edustajat ovat vihjanneet, että myös kiekkokehto Montreal olisi tulossa liigakartalle. Seurat maksavat liigaan pääsystä puolitoista miljoonaa dollaria, ja WHA:n mukaan kaikki ilmoittautuneet ovat maksaneet 50 000 dollarin etumaksun. WHA:n tarkoituksena on aloittaa pelit ensi syksynä.

Ajankohta on mitä otollisin, koska NHL:ää uhkaa mahdollisesti hyvinkin pitkä työtaistelu. Pohjois-Amerikassa pidetään jopa mahdollisena, että NHL-kiekkoa ei pelata ensi kaudella lainkaan. Jos NHL-kausi jää pelaamatta tai edes tyngäksi, WHA-liigalla on kultainen tilaisuus lyödä itsensä läpi.

NHL-seurat vaativat pelaajia hyväksymään yhteisesti sovitun katon pelaajapalkoille, mutta pelaajat eivät halua kuulla puhuttavankaan palkkojen keinotekoisesta rajoittamisesta. Seurat eivät aja mitenkään valtavaa palkka-alea, vaan ne olisivat valmiita rajaamaan palkat tuhtiin 32 miljoonaan dollariin seuraa kohti.

WHA sen sijaan lähtee alusta asti liikkeelle palkkakaton kanssa. Kukin seura saa maksaa pelaajilleen kauden aikana yhteensä korkeintaan kymmenen miljoonaa dollaria sekä lisäksi korkeintaan viisi miljoonaa dollaria yhdelle tähtipelaajalle.

Eurooppalaisittain tarkasteltuna WHA:n palkkataso tuntuu hyvältä. Esimerkiksi SM-liigassa seurat käyttivät päättyneellä kaudella pelaajien palkkoihin keskimäärin puolitoista miljoonaa euroa.

WHA:n onnistuminen loisikin SM-liigalle jälleen uuden uhan. Merkittävä osa hyvistä suomalaisista pelaajista työskentelee jo nyt ulkomailla, ja uuden ammattilaisliigan syntyminen loisi tukun uusia työpaikkoja myös heille.

Al Howell tietää, että WHA:n uuden tulemisen onnistuminen edellyttää kovia nimiä, ja hän on palkannut liigan toimitusjohtajaksi kovimman mahdollisen tekijän. Liigaa johtaa sama Bobby Hull, joka oli peliurallaan WHA:n tunnetuin pelaaja.

Hullilla on kunnianhimoiset suunnitelmat. Hän aikoo tehdä uudesta liigasta sekä laadukkaamman että katsojille edullisemman kuin NHL.

Hull kertoo haluavansa tappelijoiden ja kahvakiekon sijaan kovaan vauhtiin ja näyttävään mailatekniikkaan perustuvaa peliä. Hull haluaa myös, että jääkiekosta tulee jälleen tavallisen kansan huvia, ja WHA:n liput tulevatkin maksamaan noin puolet NHL-lippujen hinnoista.

Vaikka WHA aikoo värvätä pelaajansa pääasiassa uraansa vasta aloittelevista tai lopettelevista pelaajista, monet NHL-pelaajat ovat jo sanoneet olevansa kiinnostuneita liigasta. WHA:n tärkeimmäksi markkinoijaksi NHL-pelaajille saattaa nousta Bobby Hullin Detroit Red Wingsissä pelaava Brett-poika, joka on jo vitsaillut, että hän varmaan löytäisi uudesta liigasta työpaikan hyvien suhteidensa ansiosta.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  2. 2

   Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

  3. 3

   Kiinassa rakennetaan aidon kokoinen Titanic-kopio

  4. 4

   Neljä suurkaupunkia aikoo kieltää dieselautot

  5. 5

   Suomi hävisi roaming-äänestyksessä

  6. 6

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  7. 7

   Ekonomisti Trumpin ministerivalinnoista: Kokemusta pääasiassa katsomosta huutelusta

  8. 8

   Nordea selvitti, kuinka paljon joulu maksaa suomalaiselle – onko oma joulubudjettisi isompi vai pienempi?

  9. 9

   Lukoil-johtaja: Venäjä päättää öljyleikkauksista ensi viikolla

  10. 10

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  2. 2

   Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

  3. 3

   Erikoinen tilanne autokaupassa: 1500 uutta Porschea myydään käytettyinä

  4. 4

   Nordea selvitti, kuinka paljon joulu maksaa suomalaiselle – onko oma joulubudjettisi isompi vai pienempi?

  5. 5

   Suomen ilmasto on myrkkyä autoille – arvaatko, mikä lämpötila on pahin?

  6. 6

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  7. 7

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  8. 8

   8 vinkkiä – näin nobelisti kääntäisi Suomen talouden nousuun

  9. 9

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  10. 10

   Hurja osakeralli sulki trollien suut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kelan pääjohtaja SK:lle ”Miksi ylläpidämme järjestelmää, joka maksaa ihmiselle olemisesta?

  2. 2

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  5. 5

   Ville, 33, kasvatti menestyvän bisneksen Kiinaan – kuukaudessa 8 000 pakettia elektroniikkaa Suomeen

  6. 6

   Pankkitili suljettiin yllättäen – yrittäjän bisnes loppui kuin seinään

  7. 7

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  8. 8

   Miten saa mukavan paikan lentokoneeseen? 7 keinoa

  9. 9

   Satolla rutkasti asuntoja tyhjillään – vuokrasta voi saada alennusta: ”Ei tarvinnut edes neuvotella”

  10. 10

   Kommentti: Mikä asuntopula? Asuntoja makuutetaan tyhjillään – ja siihen on syynsä

  11. Näytä lisää