Valikko

Pörssikerho tiukkaa sijoitustietoa

Sijoitus: Jyväskyläläiset opiskelijanuoret totesivat, ettei pelkkä koulutieto riitä sijoittamiseen. Opiskelijoiden opintoretkellä selvisi myös, ettei yksiselitteisiä vastauksia aina saa ammattilaisiltakaan.
Tiedonjano ajaa opiskelijaa liikkeelle vielä vapun jälkeenkin. Jyväskylän ammattikorkeakoulun Pörssikerhon aktiivisimmat järjestivät bussiretken Helsinkiin keräämään tietoa sijoittamisesta.

Sijoittamisesta kiinnostuneet nuoret miehet ja naiset haastoivat meklarit ja kokeneet sijoittajat puhumaan asioista selvästi ja tarkasti, koska puolitotuudet eivät kelpaa.

Siis mikä ihmeen Pörssikerho?

– Minua alkoi potuttaa, kun Wall Streetin elämästä kertova tv-sarja Streetin tuotanto lopetettiin. Päätin, että haluan työpaikan arvopaperialalta ja tarvitsen lisää tietoa, Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelija Antti Korsumäki kertoo jyväskyläläisille opiskelijoille suunnatun Pörssikerhon perustamisesta.

– Tämä oli se humoristinen versio, Korsumäki vakavoituu ja kertoo, että ideaa piti kypsytellä noin vuosi ennen kuin kerho oli valmis perustettavaksi.

Viime syksystä toimineen Pörssikerhon tarkoituksena on järjestää ilmaista ja laadukasta sijoitusalan koulutusta Jyväskylän korkeakouluopiskelijoille. Kiinnostus ja innostus on ollut kovaa, vaikka kerho ei jaakaan opintoviikkoja.

Taustalla on, että peruskoulu tai lukio ei ole antanut riittävästi taloustietoa ja opiskelun kauttakin tietoa kertyy vain niille, jotka ovat valinneet sopivia aineita.

Kerhon perustamista helpotti, että Keski-Suomessa toimii Suomen Osakesäästäjien aktiivinen paikallisosasto, jonka puheenjohtaja Jorma Kokko on avustanut kerhon liikkeellelähdössä.

Muutaman kuukauden toiminnan jälkeen kerhossa on jo satakunta jäsentä ja tarmoa pursuva Korsumäki suunnittelee vastaavan toiminnan käynnistämistä kaikilla korkeakoulupaikkakunnilla jopa avaimet käteen -palveluna.

Ennen Helsingin retkeä kerholaiset olivat jo systemaattisesti tutustuneet sijoitussuunnitelman tekemiseen sekä eri sijoitusinstrumentteihin ja Jyväskylässä toimivat pankit ovat lupautuneet kerhon yhteistyökumppaneiksi.

Pankit ja pankkiirit ovat kiinnostuneita kerholaisista paitsi sijoittajina myös tulevina työntekijöinä ja meklarin tai analyytikon työ onkin monen opiskelijan tavoitteena.

Jokainen, joka on joskus pyörittänyt järjestöä tai muuta vapaaehtoistoimintaa tietää, että itse asiassa työelämässä pääsee monessa suhteessa helpommalla.

Vapaaehtoistyössä saadaan usein ihmeitä aikaan, mutta vain jos joku kykenee innostamaan ja motivoimaan muut.

Korsumäkikin on huomannut, että kerhon perustaminen on ollut oiva harjoitus asioiden järjestelemisestä ja käytännön markkinoinnista.

– Olin pankissa työhaastattelussa ja siellä pörssikerhon pyörittämistä pidettiin jopa tärkeämpänä meriittinä kuin opintoja, Korsumäki sanoo.

Korsumäen ja muiden puuhahenkilöiden nimiin voi siis todennäköisesti jatkossakin törmätä taloussanomalehtien sivuilla.

Kerholaiset tapasivat Helsingin retkellään Pankkiiriliike Opstockin meklareita ja analyytikoita sekä kokeneita yksityissijoittajia Helsingin Seudun Osakesäästäjien pörssi-illassa.

Kerholaiset harmittelevat sitä, ettei koulussa anneta kunnon tietoa taloudesta tai sijoittamisesta. Joku tunnusti, ettei hän ymmärtänyt television talousuutisista juuri mitään ennen ammattikorkeakoulun sijoitus- ja rahoituskurssia. Moni on kuitenkin kuullut myös sijoittajista, jotka tekevät sijoituksiaan ottamatta selvää perusasioista.

Kuin yhdestä suusta kerholaiset sanovat kaipaavansa tietoa. Tiedonhalussakin on kuitenkin eroja.

Antti Korsumäki haluaa saada tiedon kasvotusten keskustelujen kautta. Minna Hakanen arvelee ainakin perustiedon löytyvän parhaiten kirjoista opiskelemalla. Aloittelijaksi tunnustautuva Aki Kukkonen haluaisi jonkun luotettavan kaverin kertomaan, mistä sijoittaminen on helpointa aloittaa.

Perttu Seppänen uskoo, että tietoa on sinänsä riittävästi tarjolla, mutta sen tulkintaan pitäisi saada eväitä. Hän haluaisi myös löytää parhaimman tiedon väylän.

– Miksi osakkeen kurssi laskee, vaikka yhtiö kertoo hyvästä tuloksesta, Seppänen ihmettelee.

Tiedon hankintaan opiskelijat saivatkin hyvin erilaisia näkemyksiä. Opstockin meklarit seuraavat kolmelta uutistoimistoruudulta uutisia noin kuuden uutisen minuuttivauhtia.

Toisaalta kokenut sijoittaja Pekka Lakka kertoi pörssi-illassa, että häntä eivät kiinnosta nopeat uutiset ollenkaan. Muutama hyvä sijoituskirja, vuosikertomukset ja yhtiöiden johtajien tunteminen ovat Lakan tärkeimmät tiedonhankintatavat.

Opiskelijat huomaavat, että yhtä oikeaa tapaa käyttää tietoa ei ole.

Nuorten sijoittajien mielessä sijoittaminen on lähinnä osakesijoittamista ja mieluiten suoraan eikä rahastojen kautta. Keskustelun kääntäminen joukkolainoihin saa aikaan vähän kiusaantunutta hiljaisuutta.

Korkosijoittaminen on monille melko vierasta, eikä se nyt muutenkaan kovin paljon kiinnosta. Tämä onkin johdonmukaista, sillä osakesijoittamisessa aika tasoittaa riskejä ja nuorilla on kyllä aikaa odottaa.

– Nuorella opiskelijalla ei ole paljon rahaa. Mahdolliset sijoitustappiot eivät pilaa koko elämää, kunhan ei sijoita velalla, Antti Tammilehto kiteyttää.

Tammilehto aloitti sijoittamisen vuonna 1999 ja pörssikuplan puhkeamisessa kertyi kokemusta myös tappioiden ottamisesta. Tällä hetkellä Tammilehto sijoittaa lähinnä pieniin I-listan yrityksiin. Hän tarkkailee sijoituksia tehdessään yhtiön velkaisuutta, p/e -lukuja sekä osingonmaksukykyä. Nyt Tammilehto hakee tietoa johdannaisista ja erityisesti warranteista.

Pörssi-illassa Suomen osakesäästäjien toiminnanjohtaja ja pörssikerhon kummisetä Jorma Kokko kertoo sijoittajapsykologiaa koskevista tutkimuksista. Sijoittaja tekee yleensä virheitä liikkuessaan samassa laumassa muiden kanssa ja toisaalta luottaessaan liikaa itseensä. Myös liian aktiivinen kaupankäynti johtaa yleensä huonoihin tuottoihin.

Kokko puhui tärkeää asiaa kaikille, mutta viesti tuntui erityisen tärkeältä nuorille sijoittajille.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Nolottaako tinkiminen? ”Syytä anoppia” ja 5 muuta vinkkiä alennuksen saamiseksi

  2. 2

   Näin 3 ammattilaista sijoittaa rahansa – jännitystä, fanitusta ja varmoja kohteita

  3. 3

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  4. 4

   TS: Olkiluodon avaus saattaa taas viivästyä

  5. 5

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  6. 6

   1200 euroa, 170 euroa, 132 euroa – näin paljon 1000 euroa olisi poikinut muualla kuin tilillä

  7. 7

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  8. 8

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  9. 9

   Kaasuputki Venäjältä Saksaan kuumentaa tunteita – Merkelin hallituksen toimia ihmetellään

  10. 10

   Coca-Cola saa uuden toimitusjohtajan – tehtävä selvä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  2. 2

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  3. 3

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  4. 4

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  5. 5

   Näin 3 ammattilaista sijoittaa rahansa – jännitystä, fanitusta ja varmoja kohteita

  6. 6

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  7. 7

   Luulitko Helsinkiä kalliiksi? Tämä vertailu todistaa toisin

  8. 8

   Länsimetro valmis liikenteelle aikaisintaan huhtikuussa – Matinkylään yhteys kesäkuussa

  9. 9

   Coca-Cola saa uuden toimitusjohtajan – tehtävä selvä

  10. 10

   Koulupakko 17- tai 18-vuotiaaksi? ”Meillä on kasvava joukko nuoria, joilla on heikot taidot lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  4. 4

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  7. 7

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  8. 8

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  9. 9

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  10. 10

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  11. Näytä lisää