Valikko

Lisää sisäistä kontrollia taloushallintoon

Miljardin dollarin järjestelmäurakka
Käytännöllisesti katsoen kaikki suurimmat tilitarkastusyritykset, laki- ja konsulttitoimistot tarjoavat omia ratkaisujaan ja palvelujaan Sarbanes-Oxleyn kontrollimääräysten täyttämiseen.

Bostonilaisen AMR Researchin analyytikko John Hagerty arvioi Corporate Board Member -julkaisussa, että yhdysvaltalaiset yhtiöt käyttävät yksin tänä vuonna miljardi dollaria Sarbanes-Oxleyn vaatimiin tekniikkaratkaisuihin. Lain aiheuttamaksi kokonaiskustannukseksi arvioidaan neljä miljardia dollaria.

Yrityksille on tarjolla enemmän kuin sata ohjelmistotuotetta talouskontrollin parantamiseksi. Hagertyn laskuissa varteenotettavia tuotteita, joiden avulla voidaan rakentaa automatisoituja ratkaisuja, on vain vähän toista tusinaa.

Kahden kerroksen ohjelmistot

Hagertyn mukaan ohjelmistoratkaisut voidaan jakaa kahteen luokkaan: tuotteisiin, jotka on tarkoitettu nimenomaan Sarbanes-Oxleyn kohdan 404 kontrollisvaatimusten täyttämiseen ja ohjelmistoihin, jotka vastaavat kohdan 404 vaatimuksiin, mutta jotka samalla tuovat yrityksille laajempia liiketoimintatiedon hallintamahdollisuuksia.

Kohdan 404 aiheuttama urakka on käytännössä osoittautunut laajemmaksi, hitaammaksi ja kalliimmaksi kuin alun perin arvioitiin. AMR Researchin viime vuonna tekemän 70 yrityksen kyselyn mukaan kaksi kolmesta sanoi, että projekti on odotuksia laajempi eikä se ollut yhdenkään mielestä helpompi.

Tilintarkastusyhtiötavainasemassa

Suurten tilintarkastusyhtiöiden asema on keskeinen koko prosessissa. Enronin ja WorldComin superskandaalit eivät olisi olleet mahdollisia ilman tilintarkastusyhtiöiden osallisuutta. Mutta nyt yksikään jäljelle jääneestä neljästä suuresta tilintarkastus- ja konsulttiyhtiöstä ei halua joutua skandaalin tähtirooliin.

Yhdysvaltain pörssilistatut yhtiöt ovat joutuneet turvautumaan KPMG:n, Ernst & Youngin, Deloitten ja PricewaterhouseCoopersin palveluksiin selvitäkseen Sarbanes-Oxleyn vaatimuksista.

Mainitut neljä suurta tilintarkastusyhtiötä ovat liittoutuneet ohjelmistotoimittajien kanssa tiukemmin tai löyhemmin. KPMG partneroitui IBM:n kanssa ja Ernst & Young meni kimppaan Paisley Consultingin kanssa. Deloitte ja PricewaterhouseCoopers taas ovat tarjonneet omia ohjelmistoja ja tekevät yhteistyötä useiden ohjelmistotoimittajien kanssa.

PricewaterhouseCoopers myi huhtikuun puolivälissä sisäisen kontrollin Internal Controls Workbench -ohjelmistonsa OpenPages-yhtiölle. Samassa kaupassa siirtyi 375 asiakasta.

Deloitten ratkaisulakia pidemmälle

Deloitte Consulting julkisti huhtikuussa Chicagossa Hyperionin käyttäjäpäivillä, että yhtiöt tuovat ratkaisun, joka vie asiakkaiden raportoinnin ja seurannan Sarbanes-Oxleyn vaatimuksia pidemmälle.

Hyperion julkisti myös yhteistoiminnallisen ja yhteisesti myytävän tuotteen Axentiksen kanssa. Ratkaisu yhdistää Hyperionin Financial Management -liiketoimintatiedon hallintatuotteen Axentiksen Enterprise-tuotteeseen, joka on erikoistunut yritysten hallintotavan ja kontrollien raportointiin.

Sarbanes-Oxley -lain vaatimuksia täytetään muun muassa SAPin, Oraclen, Movaris Corporationin, Ethicspointin, Scala Business Solutionsin ja SASin ohjelmistoilla. Toiminnanohjausjärjestelmät tarvitsevat tukea yrityksen sisäisen kontrollin raportoinnissa täyttääkseen Sarbanes-Oxleyn vaatimukset.Enronin ja WorldComin kirjanpidon skandaalien jälkeen hyväksytty Sarbanes-Oxley -laki astui voimaan heinäkuussa 2002. Sen vaatimat muutokset useimpiin Yhdysvalloissa listattuihin yrityksiin tulevat voimaan niin, että ne koskevat marraskuun 15. päivä tai sen jälkeen päättyvää tilikautta.

Uuden lain alaisuudessa yritysten talous- ja toimitusjohtajat joutuvat tiukkaan henkilökohtaiseen vastuuseen yritystensä kirjanpidon oikeudellisuudesta ja avoimuudesta.

Enää ei riitä, että johtajat allekirjoittavat tilipäätökset tavallisen yritystoiminnan vastuulla, vaan kohdan 302 mukaan heidän on erityisesti sertifioitava, ettei yrityksen taloudellisissa raporteissa ole mitään epätosia lausuntoja tai ettei niistä ole jätetty pois mitään tärkeitä tietoja.

Yritysten taloudesta vastaavien on myös vakuutettava, että raportit esittävät oikein yhtiön taloustilanteen ja tulokset kultakin jaksolta. Joiltakin osin lain rikkomisesta voi joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen.

Koskee myös Nokiaa ja TeliaSoneraa

Laissa on poikkeuksia ulkomaalaisomisteisten yritysten ja pienten yritysten suhteen. Osa laista koskee myös yksityisessä omituksessa olevia yrityksiä. Mutta pääasiassa myös ulkomaiset yritykset, jotka on listattu Yhdysvalloissa, kuuluvat lain piiriin. Niinpä esimerkiksi Nokia, TeliaSonera ja Stora Enso joutuvat virittämään talousjärjestelmänsä Sarbanes-Oxleyn vaatimaan muotoon.

Lain tavoitteena on palauttaa sijoittajien luottamus osakemarkkinoihin parantamalla yritysten julkistamien tietojen oikeellisuutta ja luotettavuutta. Se asettaa myös uusia vaatimuksia hyvälle johtamis- ja hallintojärjestelmälle, johdon raportoinnille, tilinpäätöstiedoille ja sisäiselle valvonnalle.

Käsipelillä työ ei onnistu

Sekä yrityksen johto että tilintarkastajat joutuvat raportoimaan yrityksen sisäisen valvonnan tilasta. Tämä Sarbanes-Oxley -lain pykälä 404 on saanut ehkä eniten huomiota laajan lain eri kohdista. Se on myös lain vaatimuksista työläimpiä.

Raportointi ja vastuu sisäisistä kontrollimekanismeista vaatii noiden mekanismien ja menetelmien dokumentointia ja kontrolliketjujen toiminnallisuuden vahvistamista. Urakka on suuri, varsinkin ensimmäisellä kerralla.Sarbanes-Oxley vie päät pölkylle marraskuussa

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Coca-Cola saa uuden toimitusjohtajan – tehtävä selvä

  2. 2

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  3. 3

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  4. 4

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  5. 5

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  6. 6

   Koulupakko 17- tai 18-vuotiaaksi? ”Meillä on kasvava joukko nuoria, joilla on heikot taidot lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä”

  7. 7

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  8. 8

   Luulitko Helsinkiä kalliiksi? Tämä vertailu todistaa toisin

  9. 9

   Konkurssin riskistä varoittanut Takoma romahti pörssissä

  10. 10

   Länsimetro valmis liikenteelle aikaisintaan huhtikuussa – Matinkylään yhteys kesäkuussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  2. 2

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  3. 3

   Länsimetro valmis liikenteelle aikaisintaan huhtikuussa – Matinkylään yhteys kesäkuussa

  4. 4

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  5. 5

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  6. 6

   XXL:n mainonta voi edetä korkeimpaan oikeuteen

  7. 7

   Yhä useammalta työttömältä evätään tuet – ”Seuranta on tehostunut”

  8. 8

   S-ryhmä joutui myrskynsilmään – turkiskohussa kyse on neljästä tuotteesta

  9. 9

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  10. 10

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  4. 4

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  7. 7

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  8. 8

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  9. 9

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  10. 10

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  11. Näytä lisää