Valikko

Parsatpinoon

Ruoka:Parsa on kevään ensimmäisiä herkkuja. Siitä voi myös koota kokonaisen menun.
Parsa on ensimmäisiä kevään herkkuraaka-aineita. Monikäyttöinen parsa on parhaimmillaan keitettynä voisulan kera nautittuna. Parsasta voi koota kokonaisen menun ja valmistaa erilaisia ruokalajeja.

Parsa ei ole kovin viiniystävällistä, joten oikeiden lisäkkeiden valinta muokkaa kokonaisuutta viinille sopivammaksi.

Parsaa on kaupan valkoisena ja vihreänä. Mullatusta penkistä saadaan valkoista parsaa. Kun parsan antaa kasvaa maan päälle, se muuttuu auringon valon vaikutuksesta vihreäksi. Parsa, joka on nähnyt ensimmäiset valonsäteensä sävyttyy ensin hieman violetin väriseksi. Tämä ns. violetti parsa on hyvin arvokasta ja harvemmin Suomessa saatavana.

Parsa valmistetaan usein keittämällä. Siitä saa myös maukkaita keittoja, muhennoksia tai gratiineja. Parsan voi tarjota myös kylmänä kevyesti marinoituna.

Parsa sopii mietojen kala ja liharuokien lisäkkeeksi.

Tarjosin menussani kahta parsaruokaa. Aloitin moussella, jonka seurana tarjosin kylmäsavulohta. Lohi paransi Wolfbergerin Rieslingin sopivuutta hennon moussen kumppanina. Parsa jatkoi aterialla lämpimänä väliruokana. Parhaimmillaan parsa on keitettynä voisulan ja juustolastujen kera tarjottuna. Voi ja juusto toimivat linkkinä Pfaffenheimin Pinot Blanciin. Molemmat elsassilaiset ovat esimerkillisiä parsaviinejä.

Olisin voinut jatkaa parsateemalla ja suunnitella pääruoaksi parsaa joko pääraaka-aineena tai sitten lisukkeena. Valitsin kuitenkin kevyen viiriäiset ja toisen kevään herkun eli huhtasienen. Viiriäinen vaalealihaisena mietona lintuna sopii hyvin joko hyvin kevyen punaviinin tai sitten runsaan valkoviinin seuraan.

Beringerin California Sauvignon Blanc täydensi mukavasti viiriäisen ja aromikkaan huhtasienen yhdistelmää. Viini kesti hyvin voissa paistetun ruoan, muttei myöskään peittänyt kokonaisuutta omalla rypäleelle tyypillisellä intensiivisyydellään. Huhtasienet kevensin paistamalla ne perunalohkojen kanssa.

Juuston ystävänä tungin tähänkin ateriaan juustoa. Eli Beringeriin sopivaa juustoa hakiessani päädyin upeaan ranskalaiseen Tomme de Chèvre -juustoon. Juusto on kittipintainen vuohenmaidosta valmistettu Tomme. Kyseinen juuston kanssa voi nauttia niin punaista kuin valkoistakin viiniä. Beringer ja Tomme olivat hyvin harmoninen yhdistelmä.

Jälkiruoaksi tein klassisen Nougat Glacén. Nimi kuulostaa hienolta, mutta kyseessä on oikeastaan nougatjäädyke. Se valmistetaan usein karamellisoidussa sokerissa pyöritellyistä manteleista. Tällä kertaa käytin hyvin voimakkaan vihreää pistaasia. Näin jäädyke sai kauniin värin. Makea jäädyke vaatii makean viinin. Usein valitsen niiden tilojen viinejä, joissa olen itsekin vieraillut. Muutaman vuoden takainen Tokajinmatka toi mieleen Hetszölön viinit.

Kuuden puttonyoksen tokaji on arvokas viini. En kuitenkaan pidä hintaa kovana nähtyäni viinitilalla parven mummoja sormin keräämässä rypäletertuista jalohomeen kyllästämiä rypäleitä tämän "kuninkaiden viinin" valmistukseen. Yhdistelmä toimi arvatenkin hyvin.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!

    1. 1

      Kaksi yllättäjää – mitä tapahtui kananmunille ja jauhelihalle?

    2. 2

      Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

    3. 3

      WSJ: IBM:n Romettystä tulee Trumpin neuvonantaja

    4. 4

      Yhä useampi on tänään töissä ”Linnan juhlien alkaessa kauppa saattaa hiljetä”

    5. 5

      ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

    6. 6

      Yle: Ruotsalainen kauppa on rekisteröinyt Kodin1.com-osoitteen

    7. 7

      Saadaanko Teslan jättitehdas Vaasaan? ”Puhumme tuhansista työpaikoista”

    8. 8

      Wahlroos: Tässä on Suomen työttömyysongelman perimmäinen syy – ”Ihan käsittämätöntä”

    9. 9

      Nordnet: Nokia oli marraskuussa suositumpi kuin koskaan

    10. 10

      5 vinkkiä – näin siirrät omaisuutta lapsille pienellä verolla

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

    2. 2

      Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

    3. 3

      ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

    4. 4

      Saadaanko Teslan jättitehdas Vaasaan? ”Puhumme tuhansista työpaikoista”

    5. 5

      Kaksi yllättäjää – mitä tapahtui kananmunille ja jauhelihalle?

    6. 6

      Saitko postia Sammolta? Aikaa ensi keskiviikkoon

    7. 7

      5 vinkkiä – näin siirrät omaisuutta lapsille pienellä verolla

    8. 8

      Teslan valtava akkutehdas halutaan Vaasaan

    9. 9

      Suomalainen elää luotolla ”luonnollisena asiana”

    10. 10

      Helsingin työmaita tarkastettiin – työntekijöiden tietoja puuttui yli puolelta

    11. Näytä lisää
    1. 1

      WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

    2. 2

      Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

    3. 3

      Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

    4. 4

      Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

    5. 5

      Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

    6. 6

      Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

    7. 7

      Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

    8. 8

      Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

    9. 9

      Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

    10. 10

      Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

    11. Näytä lisää