Parsatpinoon

Ruoka:Parsa on kevään ensimmäisiä herkkuja. Siitä voi myös koota kokonaisen menun.
Parsa on ensimmäisiä kevään herkkuraaka-aineita. Monikäyttöinen parsa on parhaimmillaan keitettynä voisulan kera nautittuna. Parsasta voi koota kokonaisen menun ja valmistaa erilaisia ruokalajeja.

Parsa ei ole kovin viiniystävällistä, joten oikeiden lisäkkeiden valinta muokkaa kokonaisuutta viinille sopivammaksi.

Parsaa on kaupan valkoisena ja vihreänä. Mullatusta penkistä saadaan valkoista parsaa. Kun parsan antaa kasvaa maan päälle, se muuttuu auringon valon vaikutuksesta vihreäksi. Parsa, joka on nähnyt ensimmäiset valonsäteensä sävyttyy ensin hieman violetin väriseksi. Tämä ns. violetti parsa on hyvin arvokasta ja harvemmin Suomessa saatavana.

Parsa valmistetaan usein keittämällä. Siitä saa myös maukkaita keittoja, muhennoksia tai gratiineja. Parsan voi tarjota myös kylmänä kevyesti marinoituna.

Parsa sopii mietojen kala ja liharuokien lisäkkeeksi.

Tarjosin menussani kahta parsaruokaa. Aloitin moussella, jonka seurana tarjosin kylmäsavulohta. Lohi paransi Wolfbergerin Rieslingin sopivuutta hennon moussen kumppanina. Parsa jatkoi aterialla lämpimänä väliruokana. Parhaimmillaan parsa on keitettynä voisulan ja juustolastujen kera tarjottuna. Voi ja juusto toimivat linkkinä Pfaffenheimin Pinot Blanciin. Molemmat elsassilaiset ovat esimerkillisiä parsaviinejä.

Olisin voinut jatkaa parsateemalla ja suunnitella pääruoaksi parsaa joko pääraaka-aineena tai sitten lisukkeena. Valitsin kuitenkin kevyen viiriäiset ja toisen kevään herkun eli huhtasienen. Viiriäinen vaalealihaisena mietona lintuna sopii hyvin joko hyvin kevyen punaviinin tai sitten runsaan valkoviinin seuraan.

Beringerin California Sauvignon Blanc täydensi mukavasti viiriäisen ja aromikkaan huhtasienen yhdistelmää. Viini kesti hyvin voissa paistetun ruoan, muttei myöskään peittänyt kokonaisuutta omalla rypäleelle tyypillisellä intensiivisyydellään. Huhtasienet kevensin paistamalla ne perunalohkojen kanssa.

Juuston ystävänä tungin tähänkin ateriaan juustoa. Eli Beringeriin sopivaa juustoa hakiessani päädyin upeaan ranskalaiseen Tomme de Chèvre -juustoon. Juusto on kittipintainen vuohenmaidosta valmistettu Tomme. Kyseinen juuston kanssa voi nauttia niin punaista kuin valkoistakin viiniä. Beringer ja Tomme olivat hyvin harmoninen yhdistelmä.

Jälkiruoaksi tein klassisen Nougat Glacén. Nimi kuulostaa hienolta, mutta kyseessä on oikeastaan nougatjäädyke. Se valmistetaan usein karamellisoidussa sokerissa pyöritellyistä manteleista. Tällä kertaa käytin hyvin voimakkaan vihreää pistaasia. Näin jäädyke sai kauniin värin. Makea jäädyke vaatii makean viinin. Usein valitsen niiden tilojen viinejä, joissa olen itsekin vieraillut. Muutaman vuoden takainen Tokajinmatka toi mieleen Hetszölön viinit.

Kuuden puttonyoksen tokaji on arvokas viini. En kuitenkaan pidä hintaa kovana nähtyäni viinitilalla parven mummoja sormin keräämässä rypäletertuista jalohomeen kyllästämiä rypäleitä tämän "kuninkaiden viinin" valmistukseen. Yhdistelmä toimi arvatenkin hyvin.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!

    1. 1

      Ammattilainen heivasi Stockmannin – "Kuihtuva, syvästi tappiollinen tavaratalo"

    2. 2

      HS: Useat kaapelikanavat saattavat sittenkin pimetä tiistaiyönä

    3. 3

      Kohu jäädytti palkkioiden nousun isoissa valtionyhtiöissä – ”Ihan poliittinen kysymys”

    4. 4

      Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

    5. 5

      Suomeen vuokrakatto 20 euroa neliöltä? Näin se vaikuttaisi tuensaajiin

    6. 6

      Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

    7. 7

      Kokoomus haluaa uudistaa perhevapaita – ja poistaa poliitikkoja koskevan epäkohdan

    8. 8

      Viljelijät uivat syvissä vesissä: ”Tilanne pahempi kuin 90-luvun lamassa”

    9. 9

      Miljardööri Warren Buffett tuplasi Apple-omistuksensa

    10. 10

      Näin paljon enemmän Helsingissä tienataan

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

    2. 2

      Ammattilainen heivasi Stockmannin – "Kuihtuva, syvästi tappiollinen tavaratalo"

    3. 3

      Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

    4. 4

      Suomeen vuokrakatto 20 euroa neliöltä? Näin se vaikuttaisi tuensaajiin

    5. 5

      Marimekon luova johtaja lopettaa

    6. 6

      Toisissa paikoissa kikytetään, toisissa ei – näin kävi Metalliliiton työpaikoilla

    7. 7

      HS: Useat kaapelikanavat saattavat sittenkin pimetä tiistaiyönä

    8. 8

      Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

    9. 9

      Neljäskin uhatuista kanavista näkyy vielä tiistaiyön jälkeen

    10. 10

      Yle: Jättiliitto vaatii naisvaltaisten alojen palkkoihin kuoppakorotusta

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

    2. 2

      Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

    3. 3

      Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

    4. 4

      51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

    5. 5

      Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

    6. 6

      Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

    7. 7

      Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

    8. 8

      Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

    9. 9

      Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

    10. 10

      Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

    11. Näytä lisää