Valikko

Öljy säikytti osakemarkkinat

Öljyn hinnan kohoaminen uusiin korkeuksiin perjantai-iltana on säikyttänyt Aasian osakemarkkinat. Yhdysvaltojen perjantainen inflaatiotilasto löi osaltaan löylyä, vaikka korkomarkkinoiden reaktio kertookin pääoman etsivän turvaa osakemarkkinoiden kasvaneelta epävarmuudelta. Öljyn lisäksi huolia ovat aiheuttaneet Intian poliittinen myllerrys ja Iso-Britannian pääministerin laskeva suosio.

Kun alkava viikko vielä katkeaa Helatorstain vapaan vuoksi suurimmassa osassa Eurooppaa on lähipäiviksi luvassa melkoista ravistelua eri suuntiin. Selvimmältä voittajalta näyttää toistaiseksi euro, jonka tarjoama kestävä valuuttakurssi ja kohtalainen korkotaso ovat edelleen turvallisin paikka säilyttää pääomaa muiden markkinoiden velloessa.

Yhdysvaltojen perjantainen kuluttajahintatilasto osoitti maan kuluttajahintojennousun jääneen hieman odotetusta, mutta energian ja ravinnon hinnoista puhdistetun pohjahintainflaation kiihtyneen ennakoitua enemmän. Deutsche Bankin mukaan suurin syy pohjahintojen nousuun oli asumisen jyrkkä kallistuminen.

Keskuspankin löyhä korkopolitiikka on pitänyt asuntolainojen korkotasoa matalana, ja asumishintojen nousu on saanut jotkut puhumaan jo kiinteistökuplasta obligaatiomarkkinoiden kuplan rinnalla. DB on tarkistanut ennustettaan Fedin koronnostosta ja uskoo ohjauskoron nousevan 0,25 prosenttiyksikköä jo kesäkuun lopussa aiemmin uumoillun elokuun sijasta.

Osakemarkkinoiden reaktio inflaatiolukuihin ja öljyyn jäi Yhdysvalloissa kohtalaisen vaisuksi. Teollisuusindeksit sahailivat puolisen prosenttia lähtötason molemmin puolin ja päätyivät jotakuinkin entiselleen. Enemmän kasvuodotuksiin ja korkoihin reagoiva Nasdaq sen sijaan laski reilun prosentin.

Aasian markkinat ovat avanneet viikon sukelluksen merkeissä. Tokiossa Nikkei on painunut 2,8 ja Topix 3,2 prosenttia. Molempia painavat Yhdysvaltojen inflaatiotiedot, jotka ennakoivat keskuspankin jarrutusta.

Japanin markkinoita painavat myös odotukset Kiinan hallituksen toimista maan talouskasvun jäähdyttämiseksi. Topixiin kohdistui vielä lisäpainetta viikonloppuna julkistetuista lehtitiedoista, jotka kertoivat Japanin pankkijärjestelmän luottotappioiden todennäköisesti osoittautuvan ilmoitettua suuremmiksi ja heikentävän niiden tuloksia ilmoitetuista. Erityisesti tulilinjalla oli UFJ-pankki, jonka kurssi on laskenut noin yhdeksän prosenttia. Hang Seng on heikentynyt 1,6 ja Kospi peräti 4,9 prosenttia.

Yhdysvaltojen ja Kiinan tilanteet ja öljyn kallistuminen rasittavat Korean vientityritysten tulosodotuksia ja erityisesti on kärsinyt Samsung.

Intiassa Mumbain pörssin kaupankäynti katkaistiin yli 10 prosentin kurssilaskun vuoksi. Maan uuden hallituksen omistuspolitiikan muutokset ovat vähentäneet osakemarkkinoiden vetoa.

Euroopan lyhyt viikko alkaa todennäköisesti sekavissa tunnelmissa, nopeasti vahvistunut euro ja korkotason lasku muuttavat jälleen ainakin vientiyritysten näkymiä.

Korkomarkkinoilla Yhdysvaltojen viitelainatuotot nousivat inflaatiolukujen jälkeen. Suunta kuitenkin muuttui illalla osakesijoitusten epävarmuuden noustessa, ja kaksivuotinen viitelainatuotto painui 2,65 prosentista 2,5 prosenttiin. Kymmenvuotinen laski 4,9 prosentista 4,74 prosenttiin.

Saksan kaksivuotinen tuotto painui 2,62 prosentista 2,56 prosenttiin ja kymmenvuotinen 4,36 prosentista 4,30 prosenttiin. Rahamarkkinoiden talletuskorot ovat olleet tänä aamuna laskussa mikä kertoo eurotalletusten tarjoaman turvasataman suosiosta.

Valuuttamarkkinoilla dollari on painunut 114,5 jenistä 113,5 jeniin ja euro kivunnut perjantaiaamun 1,18 dollarista 1,19 dollariin iltapäivällä ja 1,196 dollariin tänä aamuna Aasiassa. Jeniä vastaan yhteisvaluutta on noussut 135 jenistä 136,1 jeniin. Tilastouutisten niukkuus ruokkii epävarmuutta ja euroa ainakin tänään, varsinkin jos maaliskuun teollisuustuotanto jatkaa viime viikon kokonaistuotantolukujen mukaista, voimistuvaa linjaansa.

Viikon tilastoanti on niukanlaista. Euroalueelta saadaan tänään maaliskuun teollisuustuotanto, ja huomenna huhtikuun kuluttajahintatiedot. Saksan talouselämän odotuksia mittaavan ZEW-indikaattorin toukokuun lukema julkaistaan huomenna, ja keskiviikkona vuorossa on EU:n ja euroalueen kauppatase maaliskuulta.

Yhdysvalloista tihkuu hajatietoja asuntomarkkinoiden kehityksestä tänään ja huomenna, ja torstaina on luvassa huhtikuun ennakoiva suhdanneindeksi, jonka odotetaan osoittavan kasvun jatkuvan, mutta hitaammin kuin maaliskuussa. Irakin tapahtumat aiheuttavat pahenevia poliittisia paineita presidentti Bushin jälleenvalintakampanjalle, mikä ei voi olla vaikuttamatta hänen talouspoliittisiin linjauksiinsa.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Leikkaukset iskivät lapsilisään – mitä menetetyllä summalla saisi?

  2. 2

   Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

  3. 3

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  4. 4

   Raju luku lapsilisien leikkauksista – ”Lisäävät pienituloisuutta”

  5. 5

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  6. 6

   Suomi hävisi roaming-äänestyksessä

  7. 7

   Taliseteli aiheutti kohun Britanniassa – keskuspankki ”suhtautuu huoleen erittäin vakavasti”

  8. 8

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  9. 9

   ”Kahvin steve jobs” väistyy Starbucksin johdosta – huhuttu lähtevän politiikkaan

  10. 10

   Kiinassa rakennetaan aidon kokoinen Titanic-kopio

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

  2. 2

   Nordea selvitti, kuinka paljon joulu maksaa suomalaiselle – onko oma joulubudjettisi isompi vai pienempi?

  3. 3

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  4. 4

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  5. 5

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  6. 6

   Erikoinen tilanne autokaupassa: 1500 uutta Porschea myydään käytettyinä

  7. 7

   Suomen ilmasto on myrkkyä autoille – arvaatko, mikä lämpötila on pahin?

  8. 8

   Neljä suurkaupunkia aikoo kieltää dieselautot

  9. 9

   Sato myi lähes 300 vuokra-asuntoa

  10. 10

   Suomi hävisi roaming-äänestyksessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kelan pääjohtaja SK:lle ”Miksi ylläpidämme järjestelmää, joka maksaa ihmiselle olemisesta?

  2. 2

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  5. 5

   Ville, 33, kasvatti menestyvän bisneksen Kiinaan – kuukaudessa 8 000 pakettia elektroniikkaa Suomeen

  6. 6

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  7. 7

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  8. 8

   Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

  9. 9

   Miten saa mukavan paikan lentokoneeseen? 7 keinoa

  10. 10

   Vastike vain 1 euron – tällaisessa taloyhtiössä se on mahdollista

  11. Näytä lisää