Öljy säikytti osakemarkkinat

Öljyn hinnan kohoaminen uusiin korkeuksiin perjantai-iltana on säikyttänyt Aasian osakemarkkinat. Yhdysvaltojen perjantainen inflaatiotilasto löi osaltaan löylyä, vaikka korkomarkkinoiden reaktio kertookin pääoman etsivän turvaa osakemarkkinoiden kasvaneelta epävarmuudelta. Öljyn lisäksi huolia ovat aiheuttaneet Intian poliittinen myllerrys ja Iso-Britannian pääministerin laskeva suosio.

Kun alkava viikko vielä katkeaa Helatorstain vapaan vuoksi suurimmassa osassa Eurooppaa on lähipäiviksi luvassa melkoista ravistelua eri suuntiin. Selvimmältä voittajalta näyttää toistaiseksi euro, jonka tarjoama kestävä valuuttakurssi ja kohtalainen korkotaso ovat edelleen turvallisin paikka säilyttää pääomaa muiden markkinoiden velloessa.

Yhdysvaltojen perjantainen kuluttajahintatilasto osoitti maan kuluttajahintojennousun jääneen hieman odotetusta, mutta energian ja ravinnon hinnoista puhdistetun pohjahintainflaation kiihtyneen ennakoitua enemmän. Deutsche Bankin mukaan suurin syy pohjahintojen nousuun oli asumisen jyrkkä kallistuminen.

Keskuspankin löyhä korkopolitiikka on pitänyt asuntolainojen korkotasoa matalana, ja asumishintojen nousu on saanut jotkut puhumaan jo kiinteistökuplasta obligaatiomarkkinoiden kuplan rinnalla. DB on tarkistanut ennustettaan Fedin koronnostosta ja uskoo ohjauskoron nousevan 0,25 prosenttiyksikköä jo kesäkuun lopussa aiemmin uumoillun elokuun sijasta.

Osakemarkkinoiden reaktio inflaatiolukuihin ja öljyyn jäi Yhdysvalloissa kohtalaisen vaisuksi. Teollisuusindeksit sahailivat puolisen prosenttia lähtötason molemmin puolin ja päätyivät jotakuinkin entiselleen. Enemmän kasvuodotuksiin ja korkoihin reagoiva Nasdaq sen sijaan laski reilun prosentin.

Aasian markkinat ovat avanneet viikon sukelluksen merkeissä. Tokiossa Nikkei on painunut 2,8 ja Topix 3,2 prosenttia. Molempia painavat Yhdysvaltojen inflaatiotiedot, jotka ennakoivat keskuspankin jarrutusta.

Japanin markkinoita painavat myös odotukset Kiinan hallituksen toimista maan talouskasvun jäähdyttämiseksi. Topixiin kohdistui vielä lisäpainetta viikonloppuna julkistetuista lehtitiedoista, jotka kertoivat Japanin pankkijärjestelmän luottotappioiden todennäköisesti osoittautuvan ilmoitettua suuremmiksi ja heikentävän niiden tuloksia ilmoitetuista. Erityisesti tulilinjalla oli UFJ-pankki, jonka kurssi on laskenut noin yhdeksän prosenttia. Hang Seng on heikentynyt 1,6 ja Kospi peräti 4,9 prosenttia.

Yhdysvaltojen ja Kiinan tilanteet ja öljyn kallistuminen rasittavat Korean vientityritysten tulosodotuksia ja erityisesti on kärsinyt Samsung.

Intiassa Mumbain pörssin kaupankäynti katkaistiin yli 10 prosentin kurssilaskun vuoksi. Maan uuden hallituksen omistuspolitiikan muutokset ovat vähentäneet osakemarkkinoiden vetoa.

Euroopan lyhyt viikko alkaa todennäköisesti sekavissa tunnelmissa, nopeasti vahvistunut euro ja korkotason lasku muuttavat jälleen ainakin vientiyritysten näkymiä.

Korkomarkkinoilla Yhdysvaltojen viitelainatuotot nousivat inflaatiolukujen jälkeen. Suunta kuitenkin muuttui illalla osakesijoitusten epävarmuuden noustessa, ja kaksivuotinen viitelainatuotto painui 2,65 prosentista 2,5 prosenttiin. Kymmenvuotinen laski 4,9 prosentista 4,74 prosenttiin.

Saksan kaksivuotinen tuotto painui 2,62 prosentista 2,56 prosenttiin ja kymmenvuotinen 4,36 prosentista 4,30 prosenttiin. Rahamarkkinoiden talletuskorot ovat olleet tänä aamuna laskussa mikä kertoo eurotalletusten tarjoaman turvasataman suosiosta.

Valuuttamarkkinoilla dollari on painunut 114,5 jenistä 113,5 jeniin ja euro kivunnut perjantaiaamun 1,18 dollarista 1,19 dollariin iltapäivällä ja 1,196 dollariin tänä aamuna Aasiassa. Jeniä vastaan yhteisvaluutta on noussut 135 jenistä 136,1 jeniin. Tilastouutisten niukkuus ruokkii epävarmuutta ja euroa ainakin tänään, varsinkin jos maaliskuun teollisuustuotanto jatkaa viime viikon kokonaistuotantolukujen mukaista, voimistuvaa linjaansa.

Viikon tilastoanti on niukanlaista. Euroalueelta saadaan tänään maaliskuun teollisuustuotanto, ja huomenna huhtikuun kuluttajahintatiedot. Saksan talouselämän odotuksia mittaavan ZEW-indikaattorin toukokuun lukema julkaistaan huomenna, ja keskiviikkona vuorossa on EU:n ja euroalueen kauppatase maaliskuulta.

Yhdysvalloista tihkuu hajatietoja asuntomarkkinoiden kehityksestä tänään ja huomenna, ja torstaina on luvassa huhtikuun ennakoiva suhdanneindeksi, jonka odotetaan osoittavan kasvun jatkuvan, mutta hitaammin kuin maaliskuussa. Irakin tapahtumat aiheuttavat pahenevia poliittisia paineita presidentti Bushin jälleenvalintakampanjalle, mikä ei voi olla vaikuttamatta hänen talouspoliittisiin linjauksiinsa.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Töistä jäädään pois yhä useammin mielenterveyden pettäessä – ”Erityisen huolestuttavaa”

  2. 2

   Autokonserni Laakkosen yt:t päätökseen – 77 irtisanotaan

  3. 3

   Näin suomalaiset lorvailevat töissä: olemattomia palavereja ja harhauttavia ruutukaappauksia

  4. 4

   Lapsi hoitoon viimeistään 1,5-vuotiaana, isälle 6 kk vapaa – näin EK uudistaisi perhevapaita

  5. 5

   Asuntokaupan kahtiajako repesi entisestään

  6. 6

   Liv-, Jim- ja Hero-kanavien lähetykset eivät pimene Soneran verkossa

  7. 7

   Postin liiketulos heikkeni – ”Haemme uutta kasvua elintarvikkeiden kuljetuksesta”

  8. 8

   Berner: Seuraavan sukupolven 5G-verkot voivat tuoda Suomeen uusia operaattoreita

  9. 9

   Viljelijät uivat syvissä vesissä: ”Tilanne pahempi kuin 90-luvun lamassa”

  10. 10

   Ohjelmistotalo palkkaa sata Turkuun: ”Turus on tarjol selvästen kaikkest enempi ossamist”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattilainen heivasi Stockmannin – "Kuihtuva, syvästi tappiollinen tavaratalo"

  2. 2

   Näin suomalaiset lorvailevat töissä: olemattomia palavereja ja harhauttavia ruutukaappauksia

  3. 3

   Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

  4. 4

   Suomeen vuokrakatto 20 euroa neliöltä? Näin se vaikuttaisi tuensaajiin

  5. 5

   HS: Useat kaapelikanavat saattavat sittenkin pimetä tiistaiyönä

  6. 6

   Toisissa paikoissa kikytetään, toisissa ei – näin kävi Metalliliiton työpaikoilla

  7. 7

   Viljelijät uivat syvissä vesissä: ”Tilanne pahempi kuin 90-luvun lamassa”

  8. 8

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  9. 9

   Neljäskin uhatuista kanavista näkyy vielä tiistaiyön jälkeen

  10. 10

   Asuntokaupan kahtiajako repesi entisestään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  3. 3

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  4. 4

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  5. 5

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  6. 6

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  7. 7

   Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

  8. 8

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  9. 9

   Ammattilainen heivasi Stockmannin – "Kuihtuva, syvästi tappiollinen tavaratalo"

  10. 10

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  11. Näytä lisää