Kanna vastuusi, yritys!

Henkilö: Työelämän tutkija Asko Suikkanen ihmettelee, miksi Suomessa vaietaan työmarkkinoiden todellisista ongelmista. Hän uskoo, että vastedes työnantajakin joutuu ottamaan enemmän sosiaalista vastuuta väestään.
Suomi on muuttunut teollisesta yhteiskunnasta riskiyhteiskunnaksi, sanoo Lapin yliopiston sosiologian professori Asko Suikkanen. Tutkija on huolestunut siitä, miten helposti me olemme hyväksyneet sen, ettei yritysten enää tarvitse nähdä työntekijöitään muuna kuin työvoimana.

Kapitalistien perikuvat, viime vuosisadan teollisuuspatruunatkin kantoivat enemmän vastuuta työntekijöidensä hyvinvoinnista kuin nykyiset alihankintakeskeiset pörssiyhtiöt. Taka-ajatuksena oli tietenkin huolehtia oman väen työkyvystä ja -tehosta, jotta he voisivat rikastuttaa isäntäänsä vieläkin enemmän. Mutta silti.

Ammatteihin liittyvä yhteisöllisyys, ylpeys omasta työpaikasta ja sosiaaliset turvaverkot ovat heikentyneet. Työntekijä saa varautua siirtymään osastolta toiselle, vaihtamaan työpaikkaa ja ammattia, kouluttautumaan uudelleen, muuttamaan asuinseutua kyselemättä. Silti työsuhde ei ole pysyvä olotila.

Suikkanen varoittaa, että riskiyhteiskuntaan siirtyminen tapahtuu kahdessa vaiheessa. Aluksi työmarkkinoiden muutoksia ja niihin liittyviä uhkia vähätellään, koska usko jatkuvaan kehitykseen, loputtomaan taloudelliseen kasvuun ja muihin teollisen yhteiskunnan perustotuuksiin on vielä vankkumaton.

– Suomessa työmarkkinaosapuolet ja niiden tutkimuslaitokset hallitsevat työelämäkeskustelua. Puhutaan niistä aiheista, jotka ovat työnantajien ja ay-liikkeen kannalta tarkoituksenmukaisia, Suikkanen väittää.

– Meillä keskustellaan edelleen paljon esimerkiksi etätyöstä ja yleisellä tasolla tietoyhteiskunnasta, hän sanoo. Kukaan ei mieti esimerkiksi sitä, ovatko nämä automaattisesti hyvää kehitystä vai eivät.

Asko Suikkanen arvelee, että työmarkkinaosapuolet pitävät siirtymiin liittyviä ongelmia liian hankalasti hahmotettavina keskustelunaiheina. Siksi on helpompi toistella vanhoja teemoja, kuten työolojen vakautta, vaikka sitä ei pystytä enää tarjoamaan.

Työelämätutkijat varoittivat jo 80-luvulla nykykehityksen johtavan joukkoirtisanomisiin. Viime vuoden isot saneerausaallot tulivat kuitenkin julkisuudelle muka yllätyksenä. Irtisanomisiin suhtautuminen kuvaa hyvin riskiyhteiskunnan toteutumisen toista vaihetta.

Suikkasen mukaan ongelmia yritetään vähätellä tai niistä vaietaan, kunnes ne saavat hallitsemattomia mittasuhteita. Vasta tässä vaiheessa ihmiset huomaavat, että teollisuusyhteiskunnan vanhat totuudet eivät enää päde.

Vaikka työmarkkinat ovat muuttuneet jo 90-luvulta alkaen kohti ulkoistamisen ihannointia, vasta nyt tehokkuussaarnaajatkin alkavat tajuta kehityksen varjopuolet. Kun ajat kovenevat, töitä pitää aina siirtää seuraavaksi halvemmalle alihankkijalle. Jos tämä sijaitseekin Konginkankaan sijaan Kaukoidässä, niin ikävä juttu – suomalaisille. Mutta tätähän me olemme halunneet kilpailukyvyn tehostamisen nimissä.

– Yhteiskunta on joutunut epävarmuuden tilaan, mikä näkyy työelämässä turvattomuutena. Yritysten toimintaedellytykset ovat muuttuneet myös perinteisesti vahvoina pidetyillä aloilla. Työntekijät kokevat seuraukset yhä suoremmin ja nopeammin, Suikkanen sanoo.

Pahimmassa tapauksessa irtisanomiset on hoidettu ahdistavan hiljaisuuden vallitessa muutaman päivän varoitusajalla. Parhaimmassakin tapauksessa irtisanotut ovat saaneet osakseen lähinnä ostopalveluna hankittua empatiaa: konsultit ovat hoitaneet irtisanomiset kaikkien taiteen sääntöjen mukaisesti, jotta yrityskuva selviäisi pelkillä pintanaarmuilla.

Työnantajat eivät ole olleet huolissaan työntekijöiden kohtalosta, vaan prinsessanherkistä pörssikursseista.

– Vastedes työnantajat eivät voi ajatella vain omaa etuaan, Suikkanen uskoo. Työnantajalta pitää vaatia sosiaalista vastuuta, ja valistuneet firmat ovat myös valmiita sitä kantamaan.

Koska työsuhteen vakautta ei pystytä takaamaan, työnantajan vastuulla on huolehtia, että työntekijä löytää mahdollisimman helposti uuden työpaikan, jos työsuhde jostakin syystä katkeaa.

– Työnantaja vastaa työntekijän ammattitaidon kehittämisestä ja monipuolistamisesta yli omien tarpeidensa, ja koulutus on olennainen osa työsuhdetta. Järjestelmä toimii, kun kaikki työnantajat tekevät samoin, Suikkanen perustelee.

– Voi kuitenkin olla, että henkilöstöpolitiikkaa muutetaan vasta pakkotilanteessa. Nythän on totuttu siihen, että tehtaan porttien takana on aina uutta työvoimaa saatavilla.

Ammatilliset siirtymät alkoivat yleistyä Suomessa 80-luvun lopulla. Lapin yliopistossa on seurattu siirtymiä viiden vuoden jaksoissa yleisen väestölaskennan tiedoista.

– Tutkimustemme mukaan noin kolmannes työvoimaan kuuluvista vaihtoi ammattia vuosina 1990-1995 ja 1995-2000. Tähän on laskettu mukaan vain varsinaiset ammatinvaihdokset, ei esimerkiksi pelkkiä ammattinimikkeen vaihdoksia.

Suikkasen mukaan yhteiskuntapolitiikka ei enää vastaa niitä olosuhteita, joissa ihmiset elävät. Ammatinvaihdokset, uuden koulutuksen hankkiminen ja työn perässä muuttaminen ovat arkea, jota juhlapuheissa ei tunneta.

– Epävarmuuden lisääntymistä työmarkkinoilla pidetään meillä tilapäisenä ilmiönä, vaikka se ei ole enää mikään heikko signaali tai ohimenevä kehityssuunta, Suikkanen sanoo.

– Nyt olisi korkea aika kiinnittää huomiota ammatillisiin siirtymiin ja mukauttaa yhteiskuntapolitiikka, sosiaaliturva ja kuntoutuspolitiikka uuteen tilanteeseen.

Myös valtion rooli muuttuu. Suikkasen mukaan voidaan jopa puhua uuden vaiheen alkamisesta hyvinvointivaltion historiassa.

Aiemmin sosiaalipolitiikan tehtävänä oli selkeiden ja hitaasti ilmenevien riskien ja niiden seurausten lievittäminen. Nyt valtio joutuu sopeutumaan nopeasti entistä vaikeammin hahmotettaviin ja kiivaasti muuttuviin työmarkkinoiden ongelmiin.

– Nykyiset sosiaaliturvajärjestelmät on viritetty perinteisen työttömyyden ja työkyvyttömyyden varalle. Jatkossa sosiaalipolitiikan pitäisi perustua entistä selvemmin työntekijöiden motivoimiseen muutoksia helpottamalla.

Suikkanen ennustaa, että suhde sosiaaliturvaan muuttuu. Siitä tulee täydentävä tulonlähde muiden joukossa, koska työuraan mahtuu melko todennäköisesti myös työttömyysjaksoja ja muita katkoksia.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Konkarisijoittaja Tom Tukiainen, 59, pani 100 000 euroa riskillä turvapaikanhakijoihin

  2. 2

   Ford pelasi uhkapeliä Venäjän markkinalla, ja se alkoi kannattaa

  3. 3

   Nyt puhuu Go! Aviationin ex-työntekijä: Syttyi käsittämätön ilmiriita

  4. 4

   ”Alkaako miesten katoaminen työvoimasta jo lapsuudessa?”

  5. 5

   Näkökulma: Sijoittajalla huolestuttavan houkuttelevat tulevaisuuden näkymät

  6. 6

   Brittilehti hehkuttaa suomalaista perustulokokeilua – ongelmia kaksi

  7. 7

   Kerrostaloasuntojen rakentamisessa hurja tahti – kuin 1970-luvun maaltamuuton aikaan

  8. 8

   Sunnuntaisuomalainen: Pimeä passikauppa näkyy Suomessa

  9. 9

   Näin korkojen nousu näkyisi asuntomarkkinoilla – iskisi ensin pieniin asuntoihin

  10. 10

   Merkel kuittaili Trumpille iPhoneista ja saksalaisautoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nyt puhuu Go! Aviationin ex-työntekijä: Syttyi käsittämätön ilmiriita

  2. 2

   Merkel kuittaili Trumpille iPhoneista ja saksalaisautoista

  3. 3

   Näkökulma: Sijoittajalla huolestuttavan houkuttelevat tulevaisuuden näkymät

  4. 4

   Uutissuomalainen: Finlayson suuttui uusnatsistisen verkkokaupan myynnistä

  5. 5

   Sunnuntaisuomalainen: Pimeä passikauppa näkyy Suomessa

  6. 6

   Ikea pahoittelee mokaansa – israelilaiskatalogi esittelee kotia ilman naisia ja tyttöjä

  7. 7

   Näin korkojen nousu näkyisi asuntomarkkinoilla – iskisi ensin pieniin asuntoihin

  8. 8

   Kerrostaloasuntojen rakentamisessa hurja tahti – kuin 1970-luvun maaltamuuton aikaan

  9. 9

   Brittilehti hehkuttaa suomalaista perustulokokeilua – ongelmia kaksi

  10. 10

   Konkarisijoittaja Tom Tukiainen, 59, pani 100 000 euroa riskillä turvapaikanhakijoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sunnuntailisät pois, työpäivän pituus 12 tuntiin? ”Tehdään työtä silloin, kun sitä on”

  2. 2

   Yle: Kirjeessä koteihin jaettu oikea seteli hämmentää suomalaisia – osa palauttaa, vaikkei tarvitsisi

  3. 3

   ABC-asemien S-bonus muuttuu – ”Aion äänestää jaloillani”

  4. 4

   ”Kesämökkejä alkaa olla riesaksi asti” – FK ei halua, että omaisuutta pantataan perinnöksi

  5. 5

   50 000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

  6. 6

   Asuntokaupan 10 vaaran merkkiä – näin vältät astumasta miinaan

  7. 7

   Sunnuntailisistä nautittu 100 vuotta – joko riittää?

  8. 8

   Katsastuksiin ehdotetaan tiukennuksia – ”Turhia kustannuksia autoilijalle”

  9. 9

   Julkkisten rahoittaman lentoyhtiön kassasta katosi satoja tuhansia euroja – hakeutuu nyt konkurssiin

  10. 10

   Kuin bensaa ostaisi: Forssassa aloittaa myyjätön kauppa

  11. Näytä lisää