Valikko

Elintarviketeollisuuden haasteet

Elintarviketeollisuuden ja kaupan kansainvälistyminen on nopeutunut viime vuosina kaikkialla maailmassa. Lähialueillamme tapahtuvan kehityksen lisäksi elintarviketeollisuuden ja kaupan globaali kehitys vaikuttavat Suomen elintarviketeollisuuden toimintamahdollisuuksiin monin eri tavoin tulevina vuosina. Elintarviketeollisuuden rakenne kehittyy yritysostojen ja erilaisten yhteenliittymien kautta nopeaa vauhtia. Kaupan ketjujen kasvu omalta osaltaan edellyttää myös kasvua teollisuudelta. On arvioitu, että elintarvikealan yrityksistä noin 25 toimii tulevaisuudessa globaalisti.

Kansainvälistymisen vetureina elintarvikealalla ovat muutamat ylikansalliset monialayritykset. Kilpailun kiristyessä yhä globalisoituvilla markkinoilla nämä yritykset ohjaavat kehitystä sekä päivittäistavarakaupassa että elintarviketeollisuudessa. Suuret kaupan ketjut keskittyvät edelleen ja valitsevat kumppanikseen suuria tavarantoimittajia. Kun ketjujen kansainvälinen liittoutuminen lisääntyy, vain parhaat tavarantoimittajat pääsevät ketjutoimittajiksi. Sopimukset tavarantoimittajien ja kaupan välillä samoin kuin hintapäätökset halutaan myös kansainvälistää. Myös kaupan omien tuotemerkkien (private-label) osuus on kasvussa joten hyllytilaa ei kovin monille tavarantoimittajille riitä. Ne tavarantoimittajat, joilla ei ole mahdollisuutta päästä suurten ketjujen tavarantoimittajiksi tyytyvät myymään tuotteita pienemmille valikoiduille ostajaryhmille.

Sähköinen liiketoiminta kehittyy nopeasti parantaen ruokaketjun tehokkuutta ja tuottavuutta. Elintarvikkeiden jäljitettävyys tulee olemaan avainasemassa tulevaisuudessa. RFID-pohjaisten tunnisteiden käyttöönotto tuo täysin uusia ulottuvuuksia logistisiin ratkaisuihin. Etätunnisteilla pystytään valvomaan tuotteiden kulkua läpi koko logistisen ketjun ja parantamaan varastojen hallintaa. Esimerkiksi amerikkalainen Wal-Mart tulee vaatimaan vuoden 2005 alusta sadalta suurimmalta yhdysvaltalaiselta tavarantoimittajaltaan tuotteiden varustamisen RFID-tunnisteilla. Suurimpia esteitä tällä hetkellä ovat etätunnisteiden korkeat hinnat, mutta niiden yleistyttyä myös yksikköhinnat laskevat. Vuoden 2006 loppuun mennessä etätunnistimet tulevat olemaan kaikissa Yhdysvalloissa myytävissä elintarvikkeissa.

Kauppa ja elintarviketeollisuus ovat myös Suomessa pyrkineet viime vuosina kohdistamaan ECR-pohjaiseen (Efficient Consumer Response) koko toimintaketjun hallintaan, jossa pyritään yhdistämään sekä informaatio että tavara ja palveluvirrat. Kehittämistavoitteina ovat asiakaslähtöisyys, tuotteiden hyvä saatavuus, toimitusprosessien nopea läpimeno ja yhdessä saavutettu kustannusetu. Logistiikalla ja etenkin tiedon hallinnalla on keskeinen merkitys yrityksen kilpailukyvyn määrittäjänä.

Kuluttajien merkitys nousee yhä suuremmaksi haasteeksi. Elintarvikkeiden valmistajien on oltava yhä enemmän tietoisia kuluttajien ostopäätöksiin vaikuttavista tekijöistä. Myös pakkausten ulkonäkö on erittäin tärkeä sen lisäksi, että pakkauksesta tule käydä ilmi kaikki oleellinen tuoteinformaatio. Tulevaisuuden älypakkauksissa on tunnistetarrojen lisäksi erilaisia indikaattoreita, jotka välittömästi kertovat kuluttajille tuotteen mahdolliset valmistus- tai säilytysvirheet. Kuluttajille tarjottavan edullisen hinnan, saatavuuden, turvallisuuden ja valikoimaratkaisujen rinnalle nousevat yhä enemmän mielihyvän tuottaminen ja elämysten tarjonta. Megatrendeinä pidetään ruuan valmistuksen helppoutta, terveellisyyttä ja mielihyvää. Johtavat elintarvikevalmistajat suuntaavat yhä enemmän tutkimus- ja tuotekehitystään hyvinvointia ja terveyttä edistäviin elintarvikkeisiin ruuan makua ja nautintoa unohtamatta. Uusia innovaatioita on tultava jatkuvasti markkinoille.

Miten sitten suomalainen elintarviketeollisuus ja kauppa pärjäävät kiihtyvässä kilpailussa? Kuluttajia houkutellaan tänä päivänä yhä enemmän halvoilla hinnoilla. Kaupan eri ryhmittyvät kilpailevat tosiaan vastaan hintatarjouksin ja kaupan johto arvelee hintojen edelleen laskevan. Motivoiko kuluttajaa todellakin vain halpa hinta. Hintakilpailu ulkomaisia kauppaketjuja vastaan on vaikeaa, sillä ne ovat kustannustehokkuudeltaan ja volyymiltään eri luokkaa kuin kotimainen kauppa. Kun hintakilpailu vielä entisestään kovenee, niin täytyy vain ihmetellä, mistä riittää resursseja kansainvälisen kaupan ennakoimien megatrendien, terveyttä ja hyvinvointia edistävien elintarvikkeiden, tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Ehkä hintamielikuvan sijaa tulisi asiakkaita lähestyä palvelulla ja laadukkailla tuotteilla.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Näin 3 ammattilaista sijoittaa rahansa – jännitystä, fanitusta ja varmoja kohteita

  2. 2

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  3. 3

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  4. 4

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  5. 5

   Kaasuputki Venäjältä Saksaan kuumentaa tunteita – Merkelin hallituksen toimia ihmetellään

  6. 6

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  7. 7

   Koulupakko 17- tai 18-vuotiaaksi? ”Meillä on kasvava joukko nuoria, joilla on heikot taidot lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä”

  8. 8

   Yhä useammalta työttömältä evätään tuet – ”Seuranta on tehostunut”

  9. 9

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  10. 10

   1200 euroa, 170 euroa, 132 euroa – näin paljon 1000 euroa olisi poikinut muualla kuin tilillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  2. 2

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  3. 3

   Länsimetro valmis liikenteelle aikaisintaan huhtikuussa – Matinkylään yhteys kesäkuussa

  4. 4

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  5. 5

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  6. 6

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  7. 7

   S-ryhmä joutui myrskynsilmään – turkiskohussa kyse on neljästä tuotteesta

  8. 8

   Yhä useammalta työttömältä evätään tuet – ”Seuranta on tehostunut”

  9. 9

   Luulitko Helsinkiä kalliiksi? Tämä vertailu todistaa toisin

  10. 10

   Kommentti: Kansanedustajat, kauppa päättää valikoimansa itse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  4. 4

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  7. 7

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  8. 8

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  9. 9

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  10. 10

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  11. Näytä lisää