Valikko

Ineffektivt ägande

Ekonomisk framgång byggs på tre grundpelare: specialisering, stordrift och incitament. Ägandet kopplas till incitament. En annan benämning för ägande är risktagning; företagets ägare är den som får ut sin andel sist, efter det att alla andra intressenter inklusive staten tagit sin ersättning. Och om den sista raden visar förlust, är det ägarens kapital som måste täppa till läckaget. Ägaren bär risken och därför är det logiskt att ägaren även har makten. Den med bästa incitamenten att se till att företaget drivs effektivt skall bestämma.

Specialisering kommer in i sammanhanget genom att det gäller att fatta rätt beslut. Det är inte nog med att få bestämma, man skall veta vilka beslut det lönar sig att fatta. Utbildning och erfarenhet är nyckelorden, för att skomakare skall få hålla sig till sin läst. Fokusering på kärnkompetens och anpassade processer predikar konsulten innan hon skickar fakturan.

Det tredje elementet är alltså stordrift. Det gäller alldeles speciellt inom industri och handel, men har kommit att bli alltmer avgörande även inom forskning och utveckling av nya avancerade produkter. Stordrift förutsätter samordning av stora mängder resurser och kapital. Storföretag uppstår och med ett hot mot effektivt ägande. För att samla tillräckligt kapital måste ägandet delas på många ägare. Dessa har inte nödvändigtvis samma uppfattning om hur företaget skall skötas. Lösningen blir specialisering och börsnotering. Ägarna anställer experter för att leda bolaget, och börsen får utgöra en mätare för hur bolaget sköts. Specialister i aktievärdering behövs för att mätningen i medeltal sköts rätt. Revisorer, styrelsen, lagstiftning och företagsköp utgör alla redskap med vilka effektivt handhavande av ägarintressen eftersträvas. Corporate governance kallas det då ägarintresse och stordrift kombineras.

Med denna enkla modell för effektivt ägande kan vi nu se oss omkring och se om det finns sammanhang där vi kunde tänka oss intelligentare modeller än de förhärskande. Hushållens största investering och kostnadspost är boendet. Enligt modellen för effektivt boende är det ganska uppenbart att en fungerande hyresmarknad skulle medföra en enorm effektivering beträffande boende.

Med fungerande marknad avser jag ägarvärdeorienterade konkurrerande fastighetsbolag som äger, förvaltar och marknadsför stora bestånd av bostäder. Stordriftsfördelarna i byggande, förvaltning, renovering och finansiering är uppenbara och betydande jämfört med en modell där var och en äger ett småhus eller en bostad. Specialiseringsfördelen är lika uppenbar, med stora kostnadsinbesparingar förknippade med expertisen.

Men hur blir det med incitamenten? Varför skulle en hyresgäst sköta om sin bostad, eller känna ansvar för fastigheten? Enkelt! Fastighetsbolaget skapar detta intresse genom ett vettigt formulerat hyreskontrakt, och övervakar det genom att helt enkelt granska fastigheten och bostaden då och då. Om hyresgästen sköter sig och bor kvar ett tag kan hon erbjudas förmåner. Hon kan bli preferenskund som går förbi kön om hon vill byta bostad. Kunden kan erbjudas möjlighet att få bostaden renoverad enligt preferenser, med ett fastslaget hyrespåslag som täcker bolagets kostnader. Det allra viktigaste är en garanti att få bo kvar så länge man önskar. Allt detta kan ett välskött bolag erbjuda till en kostnad som tillfredsställer båda parterna. Pengarna som i hyresalternativet inte går till amortering av bostadslån, kunde placeras i värdepapper i enlighet med råd som köps av experter på det området.

Låt oss ta ett annat exempel. Den näststörsta kostnaden i många hushåll: bilen, eller bilarna om man bor på vischan. Varför skall vi äga dem? Kunde vi inte göra ett långsiktigt hyreskontrakt istället? Förvaring och byte av däcken, besiktning, hopplöst överprissatt och underpresterande service och reparationer, är bara några exempel som klart talar för behovet av effektivare ägande. Ett annat exempel är bilbyte. Marknaden för begagnade bilar är ett träsk för privatpersoner. Bilförsäkringen skulle bli mycket billigare och ersättningsfallen effektivare skötta om en uthyrningsfirma skötte förhandlingarna med försäkraren för kundens räkning. Incitamenten sköter man med kontraktsutformningen. Kontraktet skall innehålla element som innebär att den slutgiltiga kostnaden för kunden är bunden till bilens kvalitet i slutet av hyresperioden. Då uppstår ett monetärt intresse att handskas med bilen som vore den egen.

Jag motarbetar inte privat ägande, jag talar för fungerande kapitalism. Jag talar för effektivt ägande.

Henrik Palmén är lektor i finansiell ekonomi vid Hanken.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

  2. 2

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  3. 3

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  4. 4

   Taliseteli aiheutti kohun Britanniassa – keskuspankki ”suhtautuu huoleen erittäin vakavasti”

  5. 5

   Suomi hävisi roaming-äänestyksessä

  6. 6

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  7. 7

   Nordea selvitti, kuinka paljon joulu maksaa suomalaiselle – onko oma joulubudjettisi isompi vai pienempi?

  8. 8

   Neljä suurkaupunkia aikoo kieltää dieselautot

  9. 9

   Ekonomisti Trumpin ministerivalinnoista: Kokemusta pääasiassa katsomosta huutelusta

  10. 10

   Sijoittajat varuillaan ennen Italian äänestystä – 8 pankkia vaarassa kaatua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

  2. 2

   Nordea selvitti, kuinka paljon joulu maksaa suomalaiselle – onko oma joulubudjettisi isompi vai pienempi?

  3. 3

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  4. 4

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  5. 5

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  6. 6

   Erikoinen tilanne autokaupassa: 1500 uutta Porschea myydään käytettyinä

  7. 7

   Suomen ilmasto on myrkkyä autoille – arvaatko, mikä lämpötila on pahin?

  8. 8

   Neljä suurkaupunkia aikoo kieltää dieselautot

  9. 9

   Sato myi lähes 300 vuokra-asuntoa

  10. 10

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kelan pääjohtaja SK:lle ”Miksi ylläpidämme järjestelmää, joka maksaa ihmiselle olemisesta?

  2. 2

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  5. 5

   Ville, 33, kasvatti menestyvän bisneksen Kiinaan – kuukaudessa 8 000 pakettia elektroniikkaa Suomeen

  6. 6

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  7. 7

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  8. 8

   Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

  9. 9

   Miten saa mukavan paikan lentokoneeseen? 7 keinoa

  10. 10

   Vastike vain 1 euron – tällaisessa taloyhtiössä se on mahdollista

  11. Näytä lisää