Valikko

Indeksisijoittajaei arvaile turhia

Sijoitus: Indeksirahastoja ei ole vielä kaikkiin tarpeisiin,eikä indeksin valinta ole samantekevää
Sijoitusmarkkinoilla suositaan nyt voimakkaasti aktiivista ja näkemyksellistä sijoittamista. Vähän yllättäen tämä lisää myös passiivisen indeksisijoittamisen mielekkyyttä.

Sijoittajille tarjotaan esimerkiksi hedge- eli riskirahastoja, joiden salkunhoidon ideana on etsiä markkinoilta hinnoitteluvirheitä. Hinnoitteluvirheitä pyritään hyödyntämään velka- ja johdannaisvipujen avulla.

Spekulatiivisten sijoitusten lisääntyminen on sijoitusmarkkinoiden toiminnalle hyödyllistä. Tehokkaiden markkinoiden oletuksiin kuuluu, että kaikki mahdollinen markkinoita koskeva tieto on otettu huomioon sijoituskohteiden hinnoittelussa.

Mitä enemmän markkinoilla toimii aktiivisia sijoittajia, sitä paremmin tehokkaiden markkinoiden oletus toteutuu. Tehokkailla markkinoilla kellään ei pitäisi olla tiedollista tai muuta ylivoimaa tuottojen saamiseksi.

Indeksisijoittamista sanotaan passiiviseksi sijoittamiseksi. Periaatteessa indeksirahasto sisältää valitun markkinaindeksin arvopaperit niiden markkina-arvojen mukaisin painotuksin, eikä aktiivisia valintoja muuten tehdä. Indeksisijoittaja tavoittelee keskimääräistä tuottoa mahdollisimman pienin kustannuksin. Indeksisijoittamista voi harrastaa kaikilla markkinoilla, joilta löytyy vertailuindeksi. Käytännössä idea ei kuitenkaan aina toimi.

Indeksirahastotkaan eivät ole ihan samanlaisia. Eroja syntyy kohdemarkkinoiden ja vertailuindeksien valinnasta, kuluista sekä hiukan myös käytännön sijoitustoimista.

Indeksi- ja hedge-sijoittajien tavoitteet ovat lähes vastakkaiset. Hedge-sijoittaja hakee markkinoista riippumatonta positiivista jatkuvaa tuottoa. Indeksisijoittaja sietää myös markkinoiden laskusta johtuvia tappioita, koska tuotto-odotus on pitkällä tähtäimellä hyvä. Osa hedge-sijoittajista pyrkii välttämään tappioita melko kovin kustannuksin, osa hakee kovia voittoja kovalla tappioriskillä.

Suomen osakemarkkinat ovat paras esimerkki siitä, että indeksirahasto ei välttämättä ole lääke kaikkiin vaivoihin. Tuoreimman rahastoraportin mukaan ainoat Suomeen sijoittavat indeksirahastot, Seligsonin indeksiosuusrahasto ja indeksirahasto kuuluvat muutaman heikoimmin tuottaneen rahaston joukkoon sekä viiden, kolmen että yhden vuoden tuotoilla.

Seligsonin rahastot käyttävät viiteindeksinä Hex 25 -indeksiä, jossa on mukana pörssin 25 vaihdetuinta osaketta. Osakkeet ovat mukana markkinapainoin, mutta yksittäisen yhtiön painoarvo rajoitetaan kymmeneen prosenttiin indeksin neljännesvuosittaisissa tarkistuksissa.

Suomen keskittyneillä markkinoilla Nokia, UPM, Stora-Enso ja TeliaSonera kattavat yhdessä noin 40 prosenttia indeksirahastojen salkusta. Fortum ja Sampo nostavat kuuden yhtiön painoarvon jo yli 50 prosentin.

Helsingin pörssissä suomalainen indeksisijoittaja joutuu siis ottamaan runsaasti yhtiökohtaista riskiä, vaikka indeksisijoittamisen ideana on sijoittaa kokonaisiin markkinoihin. Yhtiökohtainen riski on myös toteutunut viimeksi kuluneen reilun vuoden aikana, kun osakemarkkinoilla ovat nousseet voimakkaimmin pienten ja runsaasti osinkoa maksavien yhtiöiden osakkeet ja sijoittajat ovat joutuneet pettymään erityisesti Nokian kehitykseen.

Eurooppaan sijoittavat indeksirahastot sijoittuvat tuottovertailuissa oikeaoppisesti puolen välin kahta puolta. Mielenkiintoisesti niissäkin vertailuindeksin laajuus on vaikuttanut viimeaikaisilla osakemarkkinoilla.

Kaikkein suurimpia yhtiöitä painottavat indeksit ja rahastot jäävät tällä hetkellä tuotoissa jälkeen laajemmille myös keskikokoisia yrityksiä sisältäville indekseille.

Suosittuja Stoxx 50- ja Euro Stoxx 50 -indeksejä kuvaa, että Suomesta näihin indekseihin mahtuu vain Nokia. Nämä indeksit eivät siten kuvaa kovin hyvin viime vuonna virinnyttä kiinnostusta pieniin yhtiöihin. MSCI Europe sisältää noin 600 yritystä, joten viimeaikainen kehitys on suosinut sitä. MSCI Pan Euro -indeksissä yhtiöitä on reilut 200.

Suomessa myytävissä indeksirahastoissa sijoitusstrategiana on yleensä sijoittaa indeksin yhtiöihin markkinapainojen mukaan. Poikkeuksena on oikeastaan vain Conventumin ja Mandatumin tehostetut indeksirahastot. Conventumin tehostetuissa rahastoissa käytetään aktiivisesti johdannaisvipua, jolloin osakeriski voi olla yli tai alle sata prosenttia pääomista. Mandatumin rahastossa pelataan osakkeiden pienillä yli- ja alipainotuksilla.

Myös muut rahastot käyttävät johdannaisia ja pieniä painotuseroja silloin, kun ne tasapainottavat rahasto-osuuksien lunastusten ja merkintöjen eroja. Näin indeksirahastot pärjäävät vertailussa myös osingot sisältäville tuottoindekseille.

Sekä Conventumin että Mandatumin tehostetut indeksirahastot ovat parin vuoden ajan kyenneet lupauksensa mukaisesti voittamaan vertailuindeksinsä hiuksenhienosti.

– Aina kun pyritään lisätuottoon, voi tulla myös sitä toista puolta, Sampo Rahastoyhtiön toimitusjohtaja Kimmo Laaksonen kuitenkin muistuttaa.

Indeksirahastojen tuottovertailut ovat ongelmallisia, sillä todellisia eroja ei synny kovin paljon, ja suuri osa niistä johtuu noteeraushetkestä. Päivän arvo voi olla sidottu kello 13, 15 tai 16 markkinatilanteeseen. Eurooppalaisten indeksien päätöskurssi lasketaan yleensä kello 18.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  2. 2

   ”Ikänsä kunniallisesti työtä tehneet kokevat tämän nöyryyttävänä” – kiistelty eläkealoite eduskuntaan

  3. 3

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  4. 4

   Apple osti kaikessa hiljaisuudessa suomalaisyrityksen

  5. 5

   Bensa halpeni ja diesel kallistui

  6. 6

   Yksi asia sai Nordean uskomaan kasvuun: ”Se ratkaiseva tekijä”

  7. 7

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  8. 8

   ISTV:n Nobel-studio: Tällaiset juhlat Bengt Holmströmiä odottavat Tukholmassa

  9. 9

   1 600 työntekijää jättää Ericssonin vapaaehtoisesti

  10. 10

   Asuntolainoihin ajetaan uutta rajoitusta – tienaisitko tarpeeksi?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  2. 2

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  3. 3

   Stark sulkee kuusi myymälää – irtisanoo jopa 160

  4. 4

   Yle: Kodin1-nimen ostaja selvisi – aikoo kilpailla hinnoilla

  5. 5

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  6. 6

   Autojen ominaisuudesta tuli ongelma – piti säästää energiaa, voikin aiheuttaa kolareita

  7. 7

   Tärkeän lääkkeen hinta 23-kertaistui – yhtiölle sakot nimikikkailusta

  8. 8

   Apple osti kaikessa hiljaisuudessa suomalaisyrityksen

  9. 9

   Tuloerojen kuilu: Rikkaimmat +70 % – köyhimmät +30 %

  10. 10

   Asuntolainoihin ajetaan uutta rajoitusta – tienaisitko tarpeeksi?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  4. 4

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  5. 5

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  6. 6

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  7. 7

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  8. 8

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  9. 9

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  10. 10

   Suomen ilmasto on myrkkyä autoille – arvaatko, mikä lämpötila on pahin?

  11. Näytä lisää