Kevään herkkiin makuhetkiin

Ruoka: Kevään raaka-aineet ovat kevyitä, herkkiä ja nuorina nautittavia.
Vaikka syksy on vuoden ruokasesongeista kaikkein rikkainta aikaa, on keväälläkin omat arvostetut raaka-aineensa ja sesonkiruokansa. Kevään raaka-aineet ovat kevyempiä, herkempiä ja nuorempana nautittavia. Jokainen odottaa parsakauden alkamista ja ensimmäisiä suomalaisia mansikoita.

Lämpimänä alkanut kevät saa korvasienet ja huhtasienet nousemaan jo hyvin varhain.

Korvasienten käsittelyohjeet ovat tiukentuneet vuosi vuodelta. Aikoinaan riitti että sienet joko kuivasi tai pariin kertaan ryöppäsi muutamien minuuttien ajan. Nykyään ohjeena on sienten kuivaaminen ja vielä ryöppääminen. Keitinvesi tulee kaataa tietenkin pois ja sienet tämän jälkeen vielä huuhdella.

Keväällä ravintolakeittiössä saa ilmaiset "pilvet", kun sieniä ryöpätään valtavia määriä ja sienten myrkky leijuu keittiön ilmassa. Mitä tarkemmin myrkyn saa pois, sitä miedomman makuisia tulee myös sienistä. Huhtasieni on myrkytön ja hienostuneemman makuinen. Tosin sieni on myrkyllistä veljeään paljon harvinaisempi ja myös arvokkaampi.

Kevät on myös nokkosen ja pinaatin aikaa. Nokkoset tulee kerätä, kun ne ovat parinkymmenen sentin mittaisia. Nokkonen on mainio raaka-aine keittoon, muhennokseen ja vaikkapa ohukaisiin.

Pinaattia saa nykyään ympäri vuoden, mutta sen varsinainen sesonki on loppukeväästä. Pinaatti usein ryöpätään ennen ruoaksi valmistamista. Jos pinaatin hauduttaa voissa ja viinissä, ei se ryöppäämistä kaipaa.

Ensimmäiset kotimaiset mansikat kasvatetaan kasvihuoneessa. Vaikka päivä on pitkä ja ilmakin lämmin, ei näiden mansikoiden maku vastaa avomaalla keskikesällä kasvatettujen marjojen makeutta ja aromaattisuutta.

Ensimmäiset mansikat maksavat maltaita. Tämän vuoksi ne kannattaa syödä sellaisenaan tai hyvän vaniljajäätelön ja kermavaahdon kanssa.

Aloitin ateriani kermamuhennetuilla korvasienillä. Sienet sopivat melkeinpä paremmin valkoviinin seuraan, mutta lisäkkeenä tarjottu paistettu pekoni pani minut valitseman hyvän perusviinin Rèmolen.

Kananmuna on viinin vihollinen. Kun uppomuna on sisältä juuri ja juuri hyytynyt, muttei kuitenkaan ihan kova, voi sen tarjota viinin seurassa. Raaka ja taas kovaksi keitetty keltuainen ovat pahimpia viiniä tuhoavia raaka-aineita.

Yhdistelmä oli nautinnollinen, ja Rèmole antoi mahdollisuuksia vielä pääruoan valkoviinille.

Ahven on silakan jälkeen mielestäni parhaita kalojamme. Yksinkertaisesti vain voissa paistettuna tulee kalan hieno maku parhaiten esiin. Pinaatin ja sipulin haudutin voissa ja viinissä. Viini toi yhteyden annoksen ja klassisen valkoisen Kardinaalin välille. Pitkään Alkossa ollut Le Cardinal Blanc on ehkä jo hieman kuluttajien unohtamakin. Sitä kannattaa kuitenkin ostaa hyväksi kesän peruskalaviiniksi.

Valkoviini jatkaa juuston kanssa. Manchego on upea espanjalainen lampaanmaitoon valmistettu juusto. Juuston omia makuja korostavat sen kanssa tarjotut pähkinät.

Mansikat päättävät aterian. Mansikat tarjosin pelkästään tomusokerilla pölytettyinä makeahkon kuohuviinin kera.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!

    1. 1

      Näkökulma: Viis sijoittajavastuusta, pian Suomi pelastaa taas finanssipelureita

    2. 2

      Asuntopula kärjistyy Uudessakaupungissa – ”Tuolla rahalla pitäisi saada enemmän”

    3. 3

      Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

    4. 4

      Kalevala Koru irtisanoi noin 100 jälleenmyyntisopimusta - ”Jakelua järjestellään uudelleen”

    5. 5

      WSJ: Norwegian aloittaa suorat lennot Euroopasta Yhdysvaltoihin - Liput halvimmillaan noin 60 euroa

    6. 6

      Uusi velkaennätys on ovella – maailman yhteenlaskettu velka on käsittämätön summa

    7. 7

      Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

    8. 8

      Ruotsissa ollaan lähellä asuntokuplan puhkeamista – ”pitäisi olla jo huolissaan”

    9. 9

      Lounaan hinta muuttuu 10 minuutin välein – helsinkiläisravintola kokeilee ensimmäisenä maailmassa

    10. 10

      Kyberturvallisuuden huippuasiantuntija Business Insiderille: Hakkeroinnista tullut mafian kaltaista toimintaa

    11. Näytä lisää
    1. 1

      WSJ: Norwegian aloittaa suorat lennot Euroopasta Yhdysvaltoihin - Liput halvimmillaan noin 60 euroa

    2. 2

      Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

    3. 3

      Asuntopula kärjistyy Uudessakaupungissa – ”Tuolla rahalla pitäisi saada enemmän”

    4. 4

      Suuri murros edessä – pankkien alettava antaa asiakastietoja ulkopuolisille

    5. 5

      Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

    6. 6

      Kalevala Koru irtisanoi noin 100 jälleenmyyntisopimusta - ”Jakelua järjestellään uudelleen”

    7. 7

      Uusi velkaennätys on ovella – maailman yhteenlaskettu velka on käsittämätön summa

    8. 8

      Lounaan hinta muuttuu 10 minuutin välein – helsinkiläisravintola kokeilee ensimmäisenä maailmassa

    9. 9

      Näkökulma: Viis sijoittajavastuusta, pian Suomi pelastaa taas finanssipelureita

    10. 10

      Ruotsissa ollaan lähellä asuntokuplan puhkeamista – ”pitäisi olla jo huolissaan”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

    2. 2

      Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

    3. 3

      Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

    4. 4

      51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

    5. 5

      Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

    6. 6

      Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

    7. 7

      Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

    8. 8

      Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

    9. 9

      Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

    10. 10

      Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

    11. Näytä lisää