Valikko

Kevään herkkiin makuhetkiin

Ruoka: Kevään raaka-aineet ovat kevyitä, herkkiä ja nuorina nautittavia.
Vaikka syksy on vuoden ruokasesongeista kaikkein rikkainta aikaa, on keväälläkin omat arvostetut raaka-aineensa ja sesonkiruokansa. Kevään raaka-aineet ovat kevyempiä, herkempiä ja nuorempana nautittavia. Jokainen odottaa parsakauden alkamista ja ensimmäisiä suomalaisia mansikoita.

Lämpimänä alkanut kevät saa korvasienet ja huhtasienet nousemaan jo hyvin varhain.

Korvasienten käsittelyohjeet ovat tiukentuneet vuosi vuodelta. Aikoinaan riitti että sienet joko kuivasi tai pariin kertaan ryöppäsi muutamien minuuttien ajan. Nykyään ohjeena on sienten kuivaaminen ja vielä ryöppääminen. Keitinvesi tulee kaataa tietenkin pois ja sienet tämän jälkeen vielä huuhdella.

Keväällä ravintolakeittiössä saa ilmaiset "pilvet", kun sieniä ryöpätään valtavia määriä ja sienten myrkky leijuu keittiön ilmassa. Mitä tarkemmin myrkyn saa pois, sitä miedomman makuisia tulee myös sienistä. Huhtasieni on myrkytön ja hienostuneemman makuinen. Tosin sieni on myrkyllistä veljeään paljon harvinaisempi ja myös arvokkaampi.

Kevät on myös nokkosen ja pinaatin aikaa. Nokkoset tulee kerätä, kun ne ovat parinkymmenen sentin mittaisia. Nokkonen on mainio raaka-aine keittoon, muhennokseen ja vaikkapa ohukaisiin.

Pinaattia saa nykyään ympäri vuoden, mutta sen varsinainen sesonki on loppukeväästä. Pinaatti usein ryöpätään ennen ruoaksi valmistamista. Jos pinaatin hauduttaa voissa ja viinissä, ei se ryöppäämistä kaipaa.

Ensimmäiset kotimaiset mansikat kasvatetaan kasvihuoneessa. Vaikka päivä on pitkä ja ilmakin lämmin, ei näiden mansikoiden maku vastaa avomaalla keskikesällä kasvatettujen marjojen makeutta ja aromaattisuutta.

Ensimmäiset mansikat maksavat maltaita. Tämän vuoksi ne kannattaa syödä sellaisenaan tai hyvän vaniljajäätelön ja kermavaahdon kanssa.

Aloitin ateriani kermamuhennetuilla korvasienillä. Sienet sopivat melkeinpä paremmin valkoviinin seuraan, mutta lisäkkeenä tarjottu paistettu pekoni pani minut valitseman hyvän perusviinin Rèmolen.

Kananmuna on viinin vihollinen. Kun uppomuna on sisältä juuri ja juuri hyytynyt, muttei kuitenkaan ihan kova, voi sen tarjota viinin seurassa. Raaka ja taas kovaksi keitetty keltuainen ovat pahimpia viiniä tuhoavia raaka-aineita.

Yhdistelmä oli nautinnollinen, ja Rèmole antoi mahdollisuuksia vielä pääruoan valkoviinille.

Ahven on silakan jälkeen mielestäni parhaita kalojamme. Yksinkertaisesti vain voissa paistettuna tulee kalan hieno maku parhaiten esiin. Pinaatin ja sipulin haudutin voissa ja viinissä. Viini toi yhteyden annoksen ja klassisen valkoisen Kardinaalin välille. Pitkään Alkossa ollut Le Cardinal Blanc on ehkä jo hieman kuluttajien unohtamakin. Sitä kannattaa kuitenkin ostaa hyväksi kesän peruskalaviiniksi.

Valkoviini jatkaa juuston kanssa. Manchego on upea espanjalainen lampaanmaitoon valmistettu juusto. Juuston omia makuja korostavat sen kanssa tarjotut pähkinät.

Mansikat päättävät aterian. Mansikat tarjosin pelkästään tomusokerilla pölytettyinä makeahkon kuohuviinin kera.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!

    1. 1

      WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

    2. 2

      Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

    3. 3

      Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

    4. 4

      Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

    5. 5

      Raju luku lapsilisien leikkauksista – ”Lisäävät pienituloisuutta”

    6. 6

      Leikkaukset iskivät lapsilisään – mitä menetetyllä summalla saisi?

    7. 7

      Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

    8. 8

      Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

    9. 9

      Erikoinen tilanne autokaupassa: 1500 uutta Porschea myydään käytettyinä

    10. 10

      Neljä suurkaupunkia aikoo kieltää dieselautot

    11. Näytä lisää
    1. 1

      WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

    2. 2

      Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

    3. 3

      Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

    4. 4

      Leikkaukset iskivät lapsilisään – mitä menetetyllä summalla saisi?

    5. 5

      Raju luku lapsilisien leikkauksista – ”Lisäävät pienituloisuutta”

    6. 6

      Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

    7. 7

      Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

    8. 8

      Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

    9. 9

      Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

    10. 10

      Taliseteli aiheutti kohun Britanniassa – keskuspankki ”suhtautuu huoleen erittäin vakavasti”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

    2. 2

      Kelan pääjohtaja SK:lle ”Miksi ylläpidämme järjestelmää, joka maksaa ihmiselle olemisesta?

    3. 3

      Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

    4. 4

      Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

    5. 5

      Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

    6. 6

      Ville, 33, kasvatti menestyvän bisneksen Kiinaan – kuukaudessa 8 000 pakettia elektroniikkaa Suomeen

    7. 7

      Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

    8. 8

      Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

    9. 9

      Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

    10. 10

      Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

    11. Näytä lisää