Valikko

Verkko tuo kotiin varkaat ja virukset

Internetissä velloo hyvän ja pahan miljardikamppailu

Kuinka pieleen rakkauskirjeen voikaan ymmärtää. Utelias tietokoneenkäyttäjä rämpäytti auki sähköpostiviestin tuoman tiedoston ennen kuin ennätti epäillä tunteentunnustuksen aitoutta.

Muistanet Loveletter-tietokoneviruksen? Neljä vuotta sitten se levisi ennätysvauhdilla 15 miljoonaan tietokoneeseen.

Yritysten tietojärjestelmiin päästyään virus tuhosi kuvatiedostoja. Ja kodeissa luulon, etteivät virukset vaivaa tavallisten ihmisten tavallisia tietokoneita.

Maailman tietokoneissa kiertää kymmeniä tuhansia viruksia, laajoina aaltoina niistä leviää vuosittain kymmenkunta. Virustorjuntaohjelmistoja valmistavat yritykset lisäävät ohjelmistoihinsa 500 – 1 500 uuden viruksen kuvauksen kuukausittain.

– Taloudellinen intressi tietoturvarikoksiin on yleistynyt. Yhä useampi viruskirjoittaja tai tietojärjestelmiin murtautuva ihminen saa työstä palkkaa, sanoo Risto Siilasmaa, suomalaisen tietoturvayhtiön F-Securen toimitusjohtaja.

Sähköpostit houkuttelevat tuplaklikkailemaan liitteitä tarjoamalla kuvia tenniskaunottaresta – tai tekeytymällä rakkauskirjeeksi.

Hassua, miten helposti sellaiseen haksahtaa.

Virukset ovat nopeampia...

Tietokonevirus on ohjelmisto, joka sotkee tietokoneen toimintaa ja usein tukkii sähköpostiliikenteen monistamalla itseään holtittomasti.

Virusten kirjoittajilla on käytössään entistä parempia työkaluja, ja he ovat yhä taitavampia. Siksi virukset ovat ovelampia, nopeampia ja muuttuvat monistuessaan tietokoneesta toiseen. Viime vuonna levinnyt Slammer-virus eteni 250-kertaista vauhtia verrattuna vuonna 2001 riehuneeseen Code Red -virukseen.

Viruksilla on myös uusia tapoja ujuttautua tietokoneille: 1980-luvulla virukset piileksivät disketeillä, nyt ne leviävät sähköpostien ja internet-sivustojen välityksellä.

Kun Siilasmaa – tai kuka hyvänsä tietokonevirusten asiantuntija – puhuu näistä ohjelmanpätkistä, vilisee puhe saastumista, tartuntoja, hyökkäyksiä ja kaappauksia. Virusten lisäksi internetin käyttäjää vaanivat rikollisjärjestöt, jotka skannaavat internetiin kytkettyjä tietokoneita, pyrkivät valtaamaan ne käyttöönsä levittääkseen maailmalle roskapostia, pornoa tai piraattituotteita, varastavat ja kiristävät, urkkivat, tuhoavat ja murtautuvat.

Eikö tämä ole liioittelua?

– Ei, Siilasmaa vastaa.

...Ja leviävät ympäri maailman

Viisi vuotta sitten tietokoneviruksista puhuivat vain ammattilaiset ja tietokoneharrastajat. Nyt Melissa, Sobig ja Sasser ovat uutisvirrassa nimiä muiden joukossa. Kun tietokoneiden ja nopeiden internet-yhteyksien käyttö kasvaa, koskevat tihutyöt tavallisia ihmisiä.

Suomessa nopeita laajakaistaisia internet-liittymiä on 700 000.

Suurimman osan viruksista kirjoittavat tietokoneohjelmointiin ja tietoverkoissa seikkailemiseen hurahtaneet nuoret miehet. Harrastuksen vuoksi, ja kenties kokeillakseen taitojaan.

Pari prosenttia virusten kirjoittajista tekee haittaohjelmia muusta syystä kuin harrastuksena. Siilasmaan mukaan osuus on kasvanut.

– Esimerkiksi laajalle levinnyt Sobig-virusperhe on spämmeriryhmän tuote, Siilasmaa sanoo. Hän tarkoittaa: madon kirjoittajat pyrkivät käyttämään toisten tietokoneita lähettääkseen roskapostia.

Pisteen erottama kirjain viruksen nimen perässä kertoo, monesko versio samasta haitallisesta ohjelmanpätkästä on kyseessä: syys–elokuussa riehunut Sobig.F oli siis Sobig-viruksen kuudes muunnelma.

Virustorjunnan kehittäjät ja viruskirjoittajat mittelevät voimiaan kuin jengiläiset. Nimet viruksille antaa niiden löytäjä.

– Vaihdamme kirjoittajan antaman nimen ihan kiusallaan, Siilasmaa virnistää.

Sasser-viruksen kirjoittanut Sven Jaschan puolustautuu sillä, että halusi viruksellaan varoittaa maailmaa tietoverkkojen turvattomuudesta. Varoitus kiiri Suomeen saakka: 18-vuotiaan saksalaispojan huono idea pakotti Sampo-pankin sulkemaan konttorinsa päiväksi toukokuun alussa.

Nuorten miesten jäynästä on kasvanut hyvän ja pahan taistelu, joka ruokkii kokonaista toimialaa. Tutkimusyhtiö IDC arvioi, että tietoturvaohjelmistojen markkinat kasvavat vuosittain yli 15 prosenttia. Maailman markkinoiden IDC arvioi kasvavan 15 miljardiin dollariin vuonna 2006.

Viime vuonna Länsi-Euroopan tietoturvamarkkinat olivat 2,5 miljardia euroa. Siinä mittakaavassa suomalaisyhtiöt ovat pieniä: F-Securen liikevaihto oli viime vuonna 39 miljoonaa euroa, Stonesoftin 23 miljoonaa ja SSH Communications Securityn 14 miljoonaa.

Tietoturvan ammattilaiset julistavat, että suomalaisyritystenkin on varauduttava pahimpaan. Tietokonevirukset ovat maailmalla haitanneet junaliikennettä, sähkönjakelua ja sulkeneet pankkiautomaatteja, murtautujat varastaneet yrityssalaisuuksia.

– Viisi vuotta sitten yritykset eivät halunneet kertoa, jos niiden järjestelmissä oli ollut viruksia. Nyt se ei ole iso asia, vahinkoja aina sattuu. Mutta jos yrityksen tietojärjestelmään murtaudutaan, sitä ei kielteisen uutisen pelossa kerrota. Ehkä olisi parempi, että puhuttaisiin avoimemmin, pohtii Timo Savolainen, F-Securen Suomen-maajohtaja.

Eivätkä varoittelijat ole vain tietoturvaa myyvistä yrityksistä: tutkimusyhtiö Gartner arvioi, että viidennes yrityksistä kohtaa ensi vuonna vakavan tietoturvaongelman. Vakavamman kuin viruksen, vaikkapa tietomurron.

Tavalliselle tietokoneenkäyttäjälle jää sama pulma kuin auton rattilukon kanssa: onko oma vikani, jos lukoton auto varastetaan? Saako tietokoneen vallata käyttöönsä, ellei valtausta ole erikseen estetty?

Suomen takamailla ei ovia lukita – eikä kukaan tunkeudu eteiseen.

Internet tuo tietokoneen portille 600 miljoonaa ihmistä, kaikkialta maailmasta.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Saadaanko Teslan jättitehdas Vaasaan? ”Puhumme tuhansista työpaikoista”

  2. 2

   Saitko postia Sammolta? Aikaa ensi keskiviikkoon

  3. 3

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  4. 4

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  5. 5

   Suomalainen elää luotolla ”luonnollisena asiana”

  6. 6

   Helsingin työmaita tarkastettiin – työntekijöiden tietoja puuttui yli puolelta

  7. 7

   Teslan valtava akkutehdas halutaan Vaasaan

  8. 8

   Nokia ja Outokumpu pomppasivat päivän päätteeksi

  9. 9

   Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

  10. 10

   Kommentti: Eurokriisin sytytyslanka palaa – Italia sanoi ”ei”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  2. 2

   Kommentti: Eurokriisin sytytyslanka palaa – Italia sanoi ”ei”

  3. 3

   5 vinkkiä – näin siirrät omaisuutta lapsille pienellä verolla

  4. 4

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  5. 5

   SS: Myykö lapsesi sukkia päästäkseen luokkaretkelle? Yrityksille miljoonabisnes

  6. 6

   Teslan valtava akkutehdas halutaan Vaasaan

  7. 7

   Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

  8. 8

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  9. 9

   Pelko euron tuhosta voi avata Saksan rahahanat

  10. 10

   Näkökulma: Kapina jatkuu – Brexit ja Trump olivat vasta alkua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  5. 5

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  6. 6

   Ville, 33, kasvatti menestyvän bisneksen Kiinaan – kuukaudessa 8 000 pakettia elektroniikkaa Suomeen

  7. 7

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  8. 8

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  9. 9

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  10. 10

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  11. Näytä lisää