Valikko

Siimes haluaa EU-maiden verokilpailun kuriin

”Yritys- ja pääomaverotukselle pitää saada EU:ssa vähimmäistasot”

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes haluaa kuriin EU-maiden välisen verodumppauksen. Siimeksen mielestä paras keino epäterveen kehityksen hillitsemiksi olisi, että EU-maille määriteltäisiin yhteiset vähimmäistasot yritys- ja pääomaverotuksessa.

– Pitäisi sopia yhteisesti, mikä on vähimmäistaso samaan tapaan kuin arvonlisäverossa on jo tehty. Vähimmäistasosta voitaisiin poiketa ylöspäin kansallisilla päätöksillä samoin kuin arvonlisäveroissa jo tehdään. Verotasoista sopimisen lisäksi myös verokantoja pitäisi yhdistää, koska myös ne vääristävät kilpailua, Siimes sanoo.

Verotusoikeuden Siimes pitäisi kansallisvaltioilla.

– En pidä EU:n verotusoikeutta realistisena eikä se ole EU-asioiden ykköskysymys, mutta mielestäni EU:ssa pitää jatkaa nykyisellä jäsenmaksuperiaatteella. EU-veron suurin etu olisi se, että Britannian jäsenmaksualennus saataisiin poistettua.

Kokoomuksen puheenjohtaja Ville Itälä esitti runsas viikko sitten Taloussanomien haastattelussa, että uusien jäsenmaiden EU-tuille pitäisi asettaa veroehto. Itälän mukaan vanhojen jäsenmaiden maksamien tukien avulla uudet jäsenmaat pystyvät pitämään yritysverokantojaan alhaalla. Siimeksen mielestä myös vanhoissa jäsenmaissa on veroparatiiseja.

– Vähimmäistasojen pitäisi koskea kaikkia eikä pelkästään uusia jäsenmaita. Ei ole mitään tarvetta luoda tässä suhteessa kahden kastin Eurooppaa.

Siimeksen mukaan pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) hallitus teki virheen, kun se ei tukenut vuosi sitten konventissa määräenemmistöpäätösten ulottamista yhteisö- ja pääomaverotukseen.

– Pidän häpeällisenä, ettei pohjoisen EU-maan hallitus tukenut tätä esitystä. Määräenemmistöpäätökset ovat edellytys verodumppauksen estämiselle, Siimes muistuttaa.

Kuluttajilla vastuu

Siimeksen mielestä globalisaatiossa sinänsä ei ole mitään pahaa, koska oikein toimivana se hyödyntää kaikkia. Globaali talous vaatii globaalisia sääntöjä ja vastuuta. Esimerkiksi työehtojen dumppaus pitää myös saada kuriin samaan tapaan kuin epäterve verokilpailukin.

– Globalisaatiota ja siihen liittyviä rakenteita ei voi saada maailmasta pois, mutta ilman sääntöjä toimiva globalisaatio on täydellistä anarkiaa eikä vapautta. Globalisaatiolle pitää saada säännöt, eikä niitä saa uhrata pelkälle kauppapolitiikalle. Myös kansainvälisellä työjärjestöllä ILO:lla on sääntöjä, mutta niitä ei noudateta. Esimerkiksi ammattiyhdistystoiminta ei ole kaikissa maissa sallita.

Hallitukset pyrkivät torjumaan Kiina-ilmiötä alentamalla veroja. Siimeksen mielestä myös kuluttajat ovat vastuussa globalisaation haittapuolista.

– Kuluttajien valppaus johti osaksi siihen, että yritykset alkoivat huomioida ympäristöasioita tosissaan. Kuluttajien pitää ottaa samaa vastuuta myös siinä, että yritykset huomioivat sosiaalisen vastuunsa. Kuluttajien on syytä katsoa, millaisilla ehdoilla esimerkiksi Kiinassa tehtyjä tuotteita tuotetaan.

Äänestys kuuluu demokratiaan

Siimeksen mukaan EU:sta ei tule liittovaltiota uudenkaan perussopimuksen hyväksymisen jälkeen. Siitä huolimatta uudesta perussopimuksesta pitäisi järjestää kansanäänestys kaikissa jäsenmaissa. Siimeksen mielestä ei ole ongelma, vaikka kansalaisten on vaikea hahmottaa perussopimuksen sisältöä. Tärkein syy kansanäänestyksen järjestämiseksi on, että EU on demokraattinen projekti.

– Eivät äänestäjät missään vaaleissa tiedä absoluuttisesti, mistä he äänestävät. Kansanäänestykset pitää järjestää, koska EU:n halutaan olevan demokraattinen sopimus. Lisäksi kansanäänestyksen yhteydessä poliitikkojen olisi pakko kyetä kertomaan äänestäjille, mistä on kysymys.

Siimeksen mukaan EU-vaaleissa ei äänestetä ainakaan EU:n turvallisuus- ja ulkopolitiikasta eikä myöskään puolustuspolitiikasta.

– On tärkeä muistaa, että uudenkin perussopimuksen mukaan yhteinen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikka ovat hallitusten välisiä asioita. Nämä asiat eivät kuulu Euroopan parlamentille, vaan niistä päätetään jokaisen maan omassa parlamentissa.

Vasemmistoliiton puoluekokouksessa nousi viikko sitten melkoinen meteli, kun Siimes kertoi kannattavansa EU:n nopean toiminnan joukkojen perustamista ja Suomen osallistumista niiden varustamiseen. Siimeksen mielestä kohu on turha, koska joukot on jo päätetty perustaa.

– Politiikassa ei pidä kiinnittää huomiota siihen, mitä on jo tapahtunut. Olennainen kysymys on, miten näitä joukkoja käytetään. Joukkoja pitää käyttää kansainvälisen oikeuden ja YK:n peruskirjan periaatteiden mukaisesti. Näihin asioihin meidän pitää pystyä vaikuttamaan, ja se onnistuu evästämällä omaa hallitusta ja kokouksiin osallistuvia ministereitä.

Eurosta hyötyä Suomelle

Osa Vasemmistoliiton jäsenistä vastusti jyrkästi markan vaihtamista euroon. Siimeksen mukaan yhteisestä valuutasta on ollut Suomelle hyötyä.

– Kurssitaso on ollut vakaampi, korkotaso alempi ja ennustettavampi markka-aikaan verrattuna. Tästä ovat hyötyneet sekä kotitaloudet että yritykset.

Suuret EU-maat ovat rikkoneet vakaus- ja kasvusopimuksen rajoja. Siimeksen mielestä ei ole hyvä, että Saksa ja Ranska pääsivät sääntöjen rikkomisesta liian helpolla.

– Yhteisten sääntöjen pitää tässäkin asiassa koskea kaikkia. Jos ollaan sitä mieltä, että sopimuksen ehdot ovat vääriä, niitä pitää muuttaa. Siitä ei tule mitään, että joillakin jäsenmailla on oikeus itse päättää, noudatetaanko sääntöjä vai ei. Sama koskee myös uusia jäsenmaita.

Siimeksen mielestä on ainakin osaksi akateeminen kysymys, missä määrin vakaussopimus vaikuttaa euron vakauteen.

– Säännöt ja niiden noudattaminen pitää toteuttaa siten, ettei horjuteta yhteisen valuutan arvoa. Euro on niin monen ihmisen valuutta, ettei sen vakaudella pidä leikkiä.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  2. 2

   WSJ: IBM:n Romettystä tulee Trumpin neuvonantaja

  3. 3

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  4. 4

   Stark sulkee kuusi myymälää – irtisanoo jopa 160

  5. 5

   Sähköinen postilaatikko kerää kritiikkiä: ”Pitää olla mahdollisuus asioida miten parhaiten sopii”

  6. 6

   Autojen ominaisuudesta tuli ongelma – piti säästää energiaa, voikin aiheuttaa kolareita

  7. 7

   Yle: Kodin1-nimen ostaja selvisi – aikoo kilpailla hinnoilla

  8. 8

   Nobel-voittaja Hart: Trumpin talouspolitiikka uhka USA:n ja maailman taloudelle

  9. 9

   Paperiosakkeet hukassa? Sampo antoi lisäaikaa

  10. 10

   Tuloerojen kuilu: Rikkaimmat +70 % – köyhimmät +30 %

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  2. 2

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  3. 3

   Stark sulkee kuusi myymälää – irtisanoo jopa 160

  4. 4

   Yle: Kodin1-nimen ostaja selvisi – aikoo kilpailla hinnoilla

  5. 5

   Autojen ominaisuudesta tuli ongelma – piti säästää energiaa, voikin aiheuttaa kolareita

  6. 6

   Tärkeän lääkkeen hinta 23-kertaistui – yhtiölle sakot nimikikkailusta

  7. 7

   Jättikauppa: Konecranes myy nosturiyhtiön

  8. 8

   Tuloerojen kuilu: Rikkaimmat +70 % – köyhimmät +30 %

  9. 9

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  10. 10

   Nobel-voittaja Holmström: Luulen, että jatkossa olen varovaisempi lausunnoissani

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  4. 4

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  5. 5

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  6. 6

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  7. 7

   Suomen ilmasto on myrkkyä autoille – arvaatko, mikä lämpötila on pahin?

  8. 8

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  9. 9

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  10. 10

   Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

  11. Näytä lisää