Valikko

Oppiminen estääinnovaatioita

Uudet oivallukset syntyvät hallitsevan ryhmän ulkopuolella. Yritysten haaste on palkata kreisejäihmisiä ja hallita näiden oivallukset, sanoo maailmankuulu organisaatiotutkija James G. March.

Oppiminen tukee vanhoja totuuksia ja asioita, jotka toimivat hyvin tässä ajassa. Sen sijaan uudet oivallukset ja pitkän tähtäyksen menestysinnovaatiot jäävät helposti oppimisen jalkoihin.

– Oppiminen on likinäköistä sekä ajan että tilan suhteen. Siksi epäedulliseen asemaan jäävät aina ideat, jotka toimivat huonosti lähietäisyydellä mutta hyvin pitkällä tähtäimellä, sanoo Stanfordin emeritusprofessori James G. March.

Sekä menestyvät yksilöt että organisaatiot joutuvat helposti mukavuusansaan. Kun ne onnistuvat hyvin jossain, ne tekevät saman uudestaan, kehittyvät ja onnistuvat vielä paremmin. Lopulta omaa menestystään toistava organisaatio huomaakin jääneensä kehityksestä jälkeen.

Oppiminen johtaa riskin välttämiseen. Se on tietyllä tavalla hyvä, koska organisaatio ei selviydy pitkällä aikavälillä ellei se jää henkiin lyhyellä aikavälillä.

– Mutta prosessi synnyttää vääristymän niitä ajatuksia vastaan, joiden tuotot tulevat myöhemmin ja kustannukset nopeasti. Oppiminen ei pidä automaattisesti yllä uuden kehittämistä.

Innovaatioiden syntymistä hidastaa, että ne syntyvät usein virheistä. Biologisessa kehitysteoriassa uudet asiat syntyvät joko geneettisestä sekoituksesta tai mutaatiosta. Systeemi yrittää tuottaa uudelleen menestyneitä tuotteita, mutta synnyttää virheen takia jotain uutta.

– Useimmiten innovaatiot ovat katastrofeja, mutta saadakseen kehitystä, pitää kehittää paljon katastrofeja. Haaste onkin kehittää systeemi, joka sietää epäonnistumisia.

March myöntää, että tiede ei ole kovin pitkällä uusien ideoiden syntymisen tutkimisessa, koska suuri osa tutkimuksesta on keskittynyt menestyneisiin innovaatioihin. Kuitenkin valtaosa innovaatioista epäonnistuu, joten epäonnistumisia pitäisi tutkia enemmän.

Sääntö näyttää kuitenkin olevan, että vallitseva totuus pitää innovaatioita virheenä.

– Innovaatioita tekevät ihmiset, jotka eivät tunne vallitsevaa totuutta tai eivät välitä siitä. He kieltäytyvät kuuntelemasta palautetta. Uusia asioita ei saa kysymällä asioita vallitsevan totuuden haltijoilta.

March ei tietenkään kehota yrityksiä lopettamaan koulutusta. Tärkeintä on tajuta, että koulutus ja kehittäminen ei sinänsä synnytä uutta. Koulutuksen lisäksi tarvitaan muita keinoja uusien asioiden löytämiseksi.

Yksi keino on rakentaa tietoisesti häiriöitä harmoniaan. Yritysten kannattaisi palkata jopa jonkun verran kreisejä ihmisiä. Suuri haaste on kuitenkin rajoittaa sellaisten ihmisten huonojen ideoiden synnyttämiä tappioita ja saada hyöty hyvistä ideoista.

– Se ei ole suinkaan triviaali tehtävä. Usein on tapana sanoa, että tee vain hulluja oivalluksia, mutta niiden pitää näyttää lupaavilta. Näin sanottaessa ottaa heti käyttöön tavanomaiset standardit.

Haaste on siinä, että hyvät ja huonot innovaatiot näyttävät samanlaisilta. On vaikea erottaa etukäteen hyvä huonosta etenkin, jos kyse on suuresta oivalluksesta.

Yksi strategia yrityksillä on tehdä pieniä kokeiluja, joista saa pieniä voittoja ja mahdollisesti pieniä tappioita. Tässäkin on kaksi ongelmaa. Ensinnäkin pienten tappioiden tekijä, tekee hyvin epätodennäköisesti suuria läpimurtoja.

– Lisäksi pienten panosten kasvattaminen suureksi ei välttämättä onnistu. Pienet onnistumiset eivät siis ole helposti laajennettavissa suuriksi.

Yksi Marchin keskeisiä väittämiä on jo vuosikymmenien ajan ollut, että organisaatiot alkavat etsiä uusia vaihtoehtoja vasta ongelmien ilmaantuessa. Tämän ajatuksen March esitti jo vuonna 1963 kollegansa Richard Cyertin kanssa yrityksen käyttäytymisteoriaa kuvaavassa teoksessaan.

Tämä tarkoittaa, että vaikeudet synnyttävät uusia innovaatioita. March myöntää, että 40 vuodessa maailma on muuttunut niin, että kilpailu synnyttää koko ajan ongelmia, jotka käynnistävät uuden etsinnän. Käsite ongelmalähtöinen etsintä on hieman harhaanjohtava, koska se antaa vaikutelman että ongelmien ratkettua asiat ovat kunnossa.

– Kilpailutilanteessa ongelman ratkaisu auttaa pitämään pään pinnalla, mutta seuraavassa hetkessä on taas tiukkaa. Luulen, että emme huomioineet sitä riittävän hyvin 40 vuotta sitten.

Ongelman ratkaiseminen on siis kilpailutilanteessa aina väliaikaista, koska kilpailijat synnyttävät vaikeuksien ratkettua ongelman, jota ei aiemmin ollut. Muut siis matkivat ja tekevät matkiessaan asiat mahdollisesti paremmin kuin yritys itse teki.

Siksi yritykseltä vaaditaan jatkuvasti halua yrittää uusia asioita ja päättäväisyyttä edetä uuden idean kehittämistä, vaikka kehitystä vastustavan enemmistön palaute onkin epäilevää.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Ferrari takoi uudet pohjat Milanossa

  4. 4

   5 vinkkiä – näin siirrät omaisuutta lapsille pienellä verolla

  5. 5

   Kommentti: Eurokriisin sytytyslanka palaa – Italia sanoi ”ei”

  6. 6

   Pankkiala: Asunnot eivät ole liian kalliita

  7. 7

   Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

  8. 8

   Teslan valtava akkutehdas halutaan Vaasaan

  9. 9

   Pelko euron tuhosta voi avata Saksan rahahanat

  10. 10

   ”Ei syytä odottaa uutta eurokriisiä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  2. 2

   SS: Myykö lapsesi sukkia päästäkseen luokkaretkelle? Yrityksille miljoonabisnes

  3. 3

   Kommentti: Eurokriisin sytytyslanka palaa – Italia sanoi ”ei”

  4. 4

   Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

  5. 5

   5 vinkkiä – näin siirrät omaisuutta lapsille pienellä verolla

  6. 6

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  7. 7

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  8. 8

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  9. 9

   Teslan valtava akkutehdas halutaan Vaasaan

  10. 10

   Näkökulma: Kapina jatkuu – Brexit ja Trump olivat vasta alkua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  5. 5

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  6. 6

   Ville, 33, kasvatti menestyvän bisneksen Kiinaan – kuukaudessa 8 000 pakettia elektroniikkaa Suomeen

  7. 7

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  8. 8

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  9. 9

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  10. 10

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  11. Näytä lisää