Alfred Bergiltä uusitiukkaliikkeinenwarranttiluokka

Alfred Berg tuo markkinoille uudentyyppisiä warrantteja, joiden hinnoittelu on sijoittajan kannalta aiempaa selväpiirteisempää, sillä kohde-etuutena olevan osakkeen laskennallinen volatiliteetti ei vaikuta hintaan. Uusi warranttiluokka on myös perinteisiä warrantteja riskipitoisempi, sillä sijoitus menettää arvonsa entistä herkemmin.

Warrantit ovat osto- tai myyntioikeuksia eli optioita, joilla käydään kauppaa pörssissä. Warrantin erääntyessä kohde-etuuksia eli esimerkiksi osakkeita ei kuitenkaan toimiteta, vaan hintaero tilitetään rahana.

Warranttien avulla sijoittaja haluaa saada osakkeen tuoton osaketta pienemmällä sijoituksella. Riskinä on kuitenkin, että warrantti voi erääntyä arvottomana ja sijoittaja menettää rahansa kokonaan.

Myyntiwarranttia voi käyttää myös oman osakesijoituksen suojaamiseen. Jos osakkeen hinta laskee, myyntiwarrantin hinta nousee.

Algred Bergin uusia ostowarrantteja nimitetään turbowarranteiksi ja myyntioptioita shortwarranteiksi. Pörssin warranttilistassa turbowarranttien kaupankäyntitunnuskoodi päättyy T-kirjaimeen ja shorttien S-kirjaimeen.

Optioiden ja perinteisten warranttien hinta voidaan jakaa perusarvoon ja aika-arvoon.

Osto-warrantin perusarvo on osakkeen markkinahinnan ja lunastushinnan erotus. Jos markkinahinta on 11 euroa ja lunastushinta on kymmenen euroa, warrantin perusarvo on yksi euro. Perinteisen warrantin markkinahinta olisi kuitenkin käytännössä enemmän, ja euron ylittävä hinta olisi warrantin aika-arvoa.

Osto- tai myyntioikeuden aika-arvo syntyy siitä, että osakkeen hinnan odotetaan heilahtelevan tulevaisuudessa ja sekä osake että optio voivat olla tulevaisuudessa nykyistä kalliimpia. Aika-arvo muuttuu, kun osakkeen hinnan heilahtelua kuvaava volatiliteetti muuttuu. Siksi aika-arvon arvioiminen on piensijoittajalle vaikeaa.

Sijoittajan kannalta on hankalaa, että volatiliteetin muutokset voivat kääntää warrantin hinnan laskuun, vaikka perusarvo olisi nousussa ja toisinpäin. Warrantin aika-arvoon vaikuttaa volatiliteetin lisäksi warrantin jäljellä oleva voimassaoloaika, korkotaso ja osakkeen mahdollinen osingonjako.

Uusissa turbowarranteissa liikkeeseenlaskija ja markkinatakaaja Alfred Berg sitoutuu siihen, että hinnoittelu perustuu osto- tai myyntioikeuden perusarvoon, minkä piensijoittajakin voi helposti laskea päässä. Hintaa nostaa kuitenkin hiukan warrantin voimassaoloajalta laskettava rahoituskulu.

Sijoitustoimintaa helpottaa, että turbowarrantin hinnanmuutokset perustuvat pelkästään kohde-etuuden eli osakkeen hinnan muutoksiin, eikä volatiliteetin muutoksiin.

Koska turbowarrantin hinnassa ei ole mukana volatiliteettia, warrantin hinta muuttuu suoraviivaisesti osakkeen hinnan mukaan ja warrantin vipuvaikutus on yleensä suurempi kuin perinteisessä warrantissa. Sekä mahdolliset voitot että tappiot ovat siten suurempia.

Turbowarrantin hinnassa olevan rahoituskulun voi mieltää niin, että warrantin liikkeeseenlaskija ostaa lunastushintaa vastaavalla summalla warrantin kohde-etuutena olevaa osaketta ja sijoittaja maksaa osakkeisiin sitoutuvan pääoman koron.

Edellä olevissa esimerkeissä on oletettu yksinkertaisuuden vuoksi, että yksi warrantti vastaa yhtä osaketta. Monissa nykyisin pörssissä olevissa warranteissa 10 warranttia vastaa yhtä osaketta. Alfred Bergin turbowarrantissa neljä warranttia vastaa yhtä osaketta. Markkinahinnan ollessa euron verran lunastushinnan yläpuolella warrantin hinta on 0,25 euroa.

Myyntiwarrantissa hinnoittelu on ostowarranttiin verrattuna päinvastaista. Myyntiwarrantilla on arvoa, kun lunastushinta on markkinahintaa korkeampi.

Uusilla warranteilla on aina rahallinen arvo, mikä perustuu asetettuihin hintarajoihin. Ostowarrantti lasketaan liikkeelle siten, että osakkeen lunastushinta on alle markkinahinnan.

Jos markkinahinta laskee ennalta määrätyn stop-loss-rajan alle, warrantti erääntyy ennenaikaisesti. Warrantin hinta voi kuitenkin painua myös nollaan, sillä warrantin arvo määräytyy tällaisessa tapauksessa kolmen tunnin alhaisimmin hinnan mukaan.

Esimerkiksi nyt myyntiin tulevassa yhdessä Nokian osakkeeseen sidotussa turbo-ostowarrantissa lunastushinta on 9 euroa ja stop-loss-taso 10 euroa. Short-myyntiwarrantin lunastushinta on esimerkiksi 13 euroa ja stopp-loss-taso 11,70 euroa. Warrantit erääntyvät joko 18.2.2005 tai Nokian osakkeen hinnan saavuttaessa stop-loss-tason. Nokian osake on maksanut pörssissä viime päivinä noin 11 euroa.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  3. 3

   Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

  4. 4

   Kommentti: Toisille pian 200 e/kk enemmän – Lindströmin eläketuki on epäreilu

  5. 5

   Miljoonahankkeen neuvonantaja paljastaa 5 vinkkiä menestykseen

  6. 6

   Ruotsin valtio valittaa: Meille maksetaan liikaa veroja

  7. 7

   10 hankalaa kysymystä työhaastatteluista – ja mitä niillä haetaan

  8. 8

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  9. 9

   Karu arvio öljystä: Jos toukokuussa ei tapahdu, romahdus uhkaa

  10. 10

   Donald Trumpin ”talvipalatsi” on huikean kallis eliittiklubi – katso hulppeat kuvat kartanosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   ”Hienostunut rikollinen juoni” ABB:ssä: Talousvastaava vei 100 miljoonaa ja katosi

  3. 3

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  4. 4

   Karu arvio öljystä: Jos toukokuussa ei tapahdu, romahdus uhkaa

  5. 5

   Kommentti: Toisille pian 200 e/kk enemmän – Lindströmin eläketuki on epäreilu

  6. 6

   10 hankalaa kysymystä työhaastatteluista – ja mitä niillä haetaan

  7. 7

   Kreikka tarvitsee taas rahaa – näin se vaikuttaa Suomeen

  8. 8

   Näkökulma: Euron tuho voi alkaa – näin ajopuu-Suomen kohtalo ratkeaa

  9. 9

   Donald Trumpin ”talvipalatsi” on huikean kallis eliittiklubi – katso hulppeat kuvat kartanosta

  10. 10

   Kauppojen aukiolot vapautettiin – näin kävi ABC-asemien markettimyynnin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   50 000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

  3. 3

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  4. 4

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  5. 5

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  6. 6

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  7. 7

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  8. 8

   Sunnuntailisistä nautittu 100 vuotta – joko riittää?

  9. 9

   Kauppojen aukiolot vapautettiin – näin kävi ABC-asemien markettimyynnin

  10. 10

   Katsastuksiin ehdotetaan tiukennuksia – ”Turhia kustannuksia autoilijalle”

  11. Näytä lisää