Hapettuneita herkkuja

Löysin viime viikolla Lontoon Heathrow’n kentältä uuden mainion viiniromaanin. Patricia Atkinsonin kirjoittama The Ripening Sun kuvaa lämpimällä tavalla kuinka hankalaa ja lopulta palkitsevaa on ryhtyä pienen viinitilan omistajaksi Ranskassa Bordeaux’n lähistöllä. Kirjailijan taival kulkee yritysten ja erehdysten kautta paikallisten parissa arvostetuksi viinitekijäksi. Ensimmäinen valmistunut viini on pahasti hapettunut. Seuraava vuosikerta tehdään paremmin, happi pidetään poissa tynnyreistä ja tulos on onnistunut.

Yleensä happi on viinin vihollinen. Vasta kypsymisen loppuvaiheissa viinille saa antaa hieman ilmaa, silloin kun sakkaa poistetaan tynnyreistä. Muuten etikkahappobakteerit saavat liikaa elinmahdollisuuksia.

Jotkut viinit saavat kuitenkin aimo annoksen happea kypsymisen aikana. Esimerkiksi sherryt, tawny port, madeira ja Etelä-Ranskan väkevät viinit ovat tällaisia kypsymisen aikana voimakkaasti hapettuneita väkeviä viinejä. Miedoista viineistä suomalaisille tuttu tokaji saa sherryä vastaavan käsitellyn. Hieman vajaissa tynnyreissä kasvaa erityinen hiiva, joka antaa makua ja samalla sopivasti suojaa viiniä liialliselta hapelta. Perinteinen tokaji on selkeän hapettunut, jo sen tummahko värikin kielii tästä.

Toscanassa tehdään makeaa jälkiruokaviiniä nimeltä vin santo, joka on myös hapettunut kypsymisen aikana. Perinteisesti pienet, 50 litran tynnyrit täytetään lähes täyteen talvena aikana kuivattujen rypäleiden mehua. Käymisen jälkeen tynnyri suljetaan, eikä haihtumista enää korvata. Neljän–kuuden vuoden jälkeen, jona aikana viini aluksi käy uudestaan kesäisin, seuraa pullotus. Trebbiano- ja Malvasia-rypäleistä tehty viini on voimakkaan alkoholinen, yleensä 15–17-prosenttinen, ruskea ja makea.

Vin santon maine on huojuva. Se on paikallisille hyvin arvostettu viini, ja lähes kaikki tuottajat ovat perinteisesti tehneet sitä. Pienten tuottajien resurssit eivät aina riitä laadun ylläpitämiseen, joten tuloksena on usein hyvin hapettunut viini, jota ei aina viinipiireissäkään osata arvostaa.

Alkoista saa nyt kahta vin santoa. Castello di Brolion Vin Santo 1998 on jo esitelty 13.3. Taloussanomissa. Uutuutena on saapunut toisen maineikkaan toscanalaistuottajan Frescobaldin Vin Santo 1996. Brolion viini on Chianti Classicon ala-alueelta, Frescobaldin viini on Chiantin yleiseen luokitukseen sijoittuva.

Frescobaldin viini on väriltään ohuehkon rusehtava. Sen tuoksu on runsas, hyvin rusinainen ja erinomaisen hapettunut. Se muistuttaa selvästi osittain fino-sherryn aromeja, mutta on mausteisempi ja rusinaisempi. Maku on miellyttävän makea aivan alusta lähtien, vaikka sokeria on vain 35 grammaa litrassa. Viinin kepeää hapokkuutta korvaavat hapettuneisuuden terävyys ja alkoholin lämmin tuntuma. Jälkimaku on rusinainen, sherrymäinen ja lievästi mausteinen.

Castello di Brolion vin santoon verrattuna tämä Frescobaldin viini on vaaleampi, kevyempi ja jonkin verran vähemmän makea. Alko luokittelee viinin puolimakeaksi. Siinä korostuu enemmän hapen vaikutus, ja se onkin lähempänä hyvin perinteistä, paikallista vin santoa. Sitä on kypsytetty pari vuotta pitempää kuin Brolion viiniä.

Näiden viinien voimakkaat ominaisuudet, tammisen rusinainen, hieman hapettunut maku ja korkeahko alkoholipitoisuus rajoittavat niiden käyttöä ruokien kanssa.

Perinteinen ruoka Toscanassa ovat paikalliset keksit. Meillä Suomessa todella herkulliseksi yhdistelmäksi on osoittautunut pehmeä sinihomejuusto, esimerkiksi Aura Gold tarjottuna piparkakkujen kanssa.

Vinsanto Frescobaldi 1996

Italia, Toscana, DOC Vinsanto del Chianti

> TUOTTAJA: Frescobaldi

> RYPÄLEET: Trebbiano, Malvasia

> Sokeria: 35 g/l

> TUOTENUMERO: 578894

> HINTA: 16,89 e (0,375 l)

Castello di Brolio Vin Santo 1998

Italia, Toscana, DOC Vin Santo del Chianti Classico

> TUOTTAJA: Barone Ricasoli

> HINTA: 15,29 e (0,375 l)

> RYPÄLEET: Malvasia di Toscana, Canaiolo, Sangiovese

> Sokeria: 85 g/l

> TUOTENUMERO: 579424

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!

    1. 1

      Työntekijä saa jännittää nyt 2 kuukautta pidempään – koeajat pitenivät vuoden alussa

    2. 2

      Konkarisijoittaja Tom Tukiainen, 59, pani 100 000 euroa riskillä turvapaikanhakijoihin

    3. 3

      USU: Kaavailtu muutos asuntolainakattoon herätti huolen – ”Ei nuorella ole kesämökkiä myytäväksi”

    4. 4

      ”Alkaako miesten katoaminen työvoimasta jo lapsuudessa?”

    5. 5

      Suomalaisyritysten Venäjä-näkymät paranivat – ”Ei ole odotettavissa rakettimaista nousua”

    6. 6

      Kiero kikka: Koeaika olikin pätkätyö

    7. 7

      Nyt puhuu Go! Aviationin ex-työntekijä: Syttyi käsittämätön ilmiriita

    8. 8

      Brittilehti hehkuttaa suomalaista perustulokokeilua – ongelmia kaksi

    9. 9

      Ford pelasi uhkapeliä Venäjän markkinalla, ja se alkoi kannattaa

    10. 10

      Kerrostaloasuntojen rakentamisessa hurja tahti – kuin 1970-luvun maaltamuuton aikaan

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Nyt puhuu Go! Aviationin ex-työntekijä: Syttyi käsittämätön ilmiriita

    2. 2

      Konkarisijoittaja Tom Tukiainen, 59, pani 100 000 euroa riskillä turvapaikanhakijoihin

    3. 3

      Näkökulma: Sijoittajalla huolestuttavan houkuttelevat tulevaisuuden näkymät

    4. 4

      ”Alkaako miesten katoaminen työvoimasta jo lapsuudessa?”

    5. 5

      Sunnuntaisuomalainen: Pimeä passikauppa näkyy Suomessa

    6. 6

      USU: Kaavailtu muutos asuntolainakattoon herätti huolen – ”Ei nuorella ole kesämökkiä myytäväksi”

    7. 7

      Brittilehti hehkuttaa suomalaista perustulokokeilua – ongelmia kaksi

    8. 8

      Kerrostaloasuntojen rakentamisessa hurja tahti – kuin 1970-luvun maaltamuuton aikaan

    9. 9

      Merkel kuittaili Trumpille iPhoneista ja saksalaisautoista

    10. 10

      Ford pelasi uhkapeliä Venäjän markkinalla, ja se alkoi kannattaa

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Sunnuntailisät pois, työpäivän pituus 12 tuntiin? ”Tehdään työtä silloin, kun sitä on”

    2. 2

      Yle: Kirjeessä koteihin jaettu oikea seteli hämmentää suomalaisia – osa palauttaa, vaikkei tarvitsisi

    3. 3

      ABC-asemien S-bonus muuttuu – ”Aion äänestää jaloillani”

    4. 4

      50 000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

    5. 5

      ”Kesämökkejä alkaa olla riesaksi asti” – FK ei halua, että omaisuutta pantataan perinnöksi

    6. 6

      Sunnuntailisistä nautittu 100 vuotta – joko riittää?

    7. 7

      Katsastuksiin ehdotetaan tiukennuksia – ”Turhia kustannuksia autoilijalle”

    8. 8

      Julkkisten rahoittaman lentoyhtiön kassasta katosi satoja tuhansia euroja – hakeutuu nyt konkurssiin

    9. 9

      Kuin bensaa ostaisi: Forssassa aloittaa myyjätön kauppa

    10. 10

      Sähköyhtiö kuivasi järven – jopa kaksi miljoonaa kalaa kuoli

    11. Näytä lisää