Valikko

Hapettuneita herkkuja

Löysin viime viikolla Lontoon Heathrow’n kentältä uuden mainion viiniromaanin. Patricia Atkinsonin kirjoittama The Ripening Sun kuvaa lämpimällä tavalla kuinka hankalaa ja lopulta palkitsevaa on ryhtyä pienen viinitilan omistajaksi Ranskassa Bordeaux’n lähistöllä. Kirjailijan taival kulkee yritysten ja erehdysten kautta paikallisten parissa arvostetuksi viinitekijäksi. Ensimmäinen valmistunut viini on pahasti hapettunut. Seuraava vuosikerta tehdään paremmin, happi pidetään poissa tynnyreistä ja tulos on onnistunut.

Yleensä happi on viinin vihollinen. Vasta kypsymisen loppuvaiheissa viinille saa antaa hieman ilmaa, silloin kun sakkaa poistetaan tynnyreistä. Muuten etikkahappobakteerit saavat liikaa elinmahdollisuuksia.

Jotkut viinit saavat kuitenkin aimo annoksen happea kypsymisen aikana. Esimerkiksi sherryt, tawny port, madeira ja Etelä-Ranskan väkevät viinit ovat tällaisia kypsymisen aikana voimakkaasti hapettuneita väkeviä viinejä. Miedoista viineistä suomalaisille tuttu tokaji saa sherryä vastaavan käsitellyn. Hieman vajaissa tynnyreissä kasvaa erityinen hiiva, joka antaa makua ja samalla sopivasti suojaa viiniä liialliselta hapelta. Perinteinen tokaji on selkeän hapettunut, jo sen tummahko värikin kielii tästä.

Toscanassa tehdään makeaa jälkiruokaviiniä nimeltä vin santo, joka on myös hapettunut kypsymisen aikana. Perinteisesti pienet, 50 litran tynnyrit täytetään lähes täyteen talvena aikana kuivattujen rypäleiden mehua. Käymisen jälkeen tynnyri suljetaan, eikä haihtumista enää korvata. Neljän–kuuden vuoden jälkeen, jona aikana viini aluksi käy uudestaan kesäisin, seuraa pullotus. Trebbiano- ja Malvasia-rypäleistä tehty viini on voimakkaan alkoholinen, yleensä 15–17-prosenttinen, ruskea ja makea.

Vin santon maine on huojuva. Se on paikallisille hyvin arvostettu viini, ja lähes kaikki tuottajat ovat perinteisesti tehneet sitä. Pienten tuottajien resurssit eivät aina riitä laadun ylläpitämiseen, joten tuloksena on usein hyvin hapettunut viini, jota ei aina viinipiireissäkään osata arvostaa.

Alkoista saa nyt kahta vin santoa. Castello di Brolion Vin Santo 1998 on jo esitelty 13.3. Taloussanomissa. Uutuutena on saapunut toisen maineikkaan toscanalaistuottajan Frescobaldin Vin Santo 1996. Brolion viini on Chianti Classicon ala-alueelta, Frescobaldin viini on Chiantin yleiseen luokitukseen sijoittuva.

Frescobaldin viini on väriltään ohuehkon rusehtava. Sen tuoksu on runsas, hyvin rusinainen ja erinomaisen hapettunut. Se muistuttaa selvästi osittain fino-sherryn aromeja, mutta on mausteisempi ja rusinaisempi. Maku on miellyttävän makea aivan alusta lähtien, vaikka sokeria on vain 35 grammaa litrassa. Viinin kepeää hapokkuutta korvaavat hapettuneisuuden terävyys ja alkoholin lämmin tuntuma. Jälkimaku on rusinainen, sherrymäinen ja lievästi mausteinen.

Castello di Brolion vin santoon verrattuna tämä Frescobaldin viini on vaaleampi, kevyempi ja jonkin verran vähemmän makea. Alko luokittelee viinin puolimakeaksi. Siinä korostuu enemmän hapen vaikutus, ja se onkin lähempänä hyvin perinteistä, paikallista vin santoa. Sitä on kypsytetty pari vuotta pitempää kuin Brolion viiniä.

Näiden viinien voimakkaat ominaisuudet, tammisen rusinainen, hieman hapettunut maku ja korkeahko alkoholipitoisuus rajoittavat niiden käyttöä ruokien kanssa.

Perinteinen ruoka Toscanassa ovat paikalliset keksit. Meillä Suomessa todella herkulliseksi yhdistelmäksi on osoittautunut pehmeä sinihomejuusto, esimerkiksi Aura Gold tarjottuna piparkakkujen kanssa.

Vinsanto Frescobaldi 1996

Italia, Toscana, DOC Vinsanto del Chianti

> TUOTTAJA: Frescobaldi

> RYPÄLEET: Trebbiano, Malvasia

> Sokeria: 35 g/l

> TUOTENUMERO: 578894

> HINTA: 16,89 e (0,375 l)

Castello di Brolio Vin Santo 1998

Italia, Toscana, DOC Vin Santo del Chianti Classico

> TUOTTAJA: Barone Ricasoli

> HINTA: 15,29 e (0,375 l)

> RYPÄLEET: Malvasia di Toscana, Canaiolo, Sangiovese

> Sokeria: 85 g/l

> TUOTENUMERO: 579424

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!

    1. 1

      Yle: Kodin1-nimen ostaja selvisi – aikoo kilpailla hinnoilla

    2. 2

      Stark sulkee kuusi myymälää – irtisanoo jopa 160

    3. 3

      Paperiosakkeet hukassa? Sampo antoi lisäaikaa

    4. 4

      Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

    5. 5

      Autojen ominaisuudesta tuli ongelma – piti säästää energiaa, voikin aiheuttaa kolareita

    6. 6

      Berner ihmettelee Postin laskelmia kustannusten kasvusta

    7. 7

      Tuloerojen kuilu: Rikkaimmat +70 % – köyhimmät +30 %

    8. 8

      Venäjä yksityistää liki viidenneksen Rosneftista

    9. 9

      IMF huolissaan: Velkaantuminen lisännyt kotitalouksien haavoittuvuutta

    10. 10

      Helsingissä reipas pörssipäivä, Nokia ja Kotipizza ponkaisivat

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

    2. 2

      Yle: Kodin1-nimen ostaja selvisi – aikoo kilpailla hinnoilla

    3. 3

      Stark sulkee kuusi myymälää – irtisanoo jopa 160

    4. 4

      Tärkeän lääkkeen hinta 23-kertaistui – yhtiölle sakot nimikikkailusta

    5. 5

      Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

    6. 6

      Autojen ominaisuudesta tuli ongelma – piti säästää energiaa, voikin aiheuttaa kolareita

    7. 7

      Jättikauppa: Konecranes myy nosturiyhtiön

    8. 8

      ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

    9. 9

      Tuloerojen kuilu: Rikkaimmat +70 % – köyhimmät +30 %

    10. 10

      Saadaanko Teslan jättitehdas Vaasaan? ”Puhumme tuhansista työpaikoista”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

    2. 2

      Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

    3. 3

      Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

    4. 4

      Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

    5. 5

      Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

    6. 6

      Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

    7. 7

      Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

    8. 8

      Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

    9. 9

      20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

    10. 10

      Suomen ilmasto on myrkkyä autoille – arvaatko, mikä lämpötila on pahin?

    11. Näytä lisää