Valikko

Brunssi kutsuu

Aamiaisen ja lounaan yhdistelmä sopii merkkipäivää juhlistamaan.
Kesän voi aloittaa vaikkapa luksusbrunssilla luonnon helmassa. Brunssi eli brunch tulee sanoista breakfast ja lunch. Tämä tarkoittaa ruokailun ajankohtana aamiaisen ja lounaan välimaastoa. Brunssi alkaa kello 10–11 aikoihin, ja harvoin ihan arkisissa kotioloissa. Brunsseja tarjoavat viikonloppuisin muutamat hotellit, tai se päättää useamman päivän vuosijuhlan tai seminaariviikonlopun. Täysimittainen brunssi aamiais- ja lounastyylisine ruokineen kuohuviinin kera voisi olla trendikäs ja erilainen vaihtoehto esimerkiksi merkkipäivän vastaanotoksi.

Koska brunssi korvaa aamiaisen sekä lounaan, asettaa tämä vaatimuksia tarjottaville ruokalajeille. Aamiaistuotteista kelpuutetaan joukkoon erilaiset kala-, liha- ja lintuleikkeleet ja niistäkin paremmat versiot. Myös kananmunaruuat kuten pienet munakkaat, uppomunat ja munavuoat käyvät. Pekoni ja makkarat korvataan usein fileeruoilla, pienillä pihveillä tai vaikkapa paahtopaistilla. Brunssiin kuuluvat myös pienet ohukaiset, pannukakut, vohvelit tai köyhät ritarit. Muita makeita ruokalajeja voivat olla erilaiset piirakat, muffinit, leivokset, kakut ja pullat. Brunssilla tarjotaan usein hedelmä- tai marjasalaattia. Aamiaistarpeista voidaan siis unohtaa murot, puurot tai jogurtit.

Brunssille kuuluu ehdottomasti juomaksi kuohuviini, mielellään samppanja. Muita juomia ovat erilaiset tuorepuristetut mehut sekä kahvi ja tee. Brunssin voi vetää läpi kyllä pelkällä samppanjallakin.

Valmistamani brunssi toteutettiin hyvin suositulla yleisellä piknikpaikalla Seurasaaressa, joten en voinut olla varma siitä, että voisin saada grillin käyttööni koko ajaksi. Olin tässä oikeassa. Aterian aikana paikalla vieraili lukematon määrä päiväkotilapsia sekä retkeläisiä. Univormuni herätti lapsissa mielenkiintoa ja tiettyä kunnioitusta, joten makkaroiden ja nakkien seuraan sain aina tuoda kattilani tai fileenpätkän kypsymään.

Grillipaikalle liinoitettiin pitkä pöytä, jolle asetettiin asiaan kuuluvat hopeat ja posliinit. Pöytää ei tarvinnut sen kummemmin koristella, koska kaunis keväinen luonto antoi lokkeineen ja puluineen oman performanssinsa ruokailijoille. Jotta tarjoilu sujuisi asiaankuuluvalla tavalla, olin kutsunut paikalle ystäväni viinuriksi. Aterialla tarjottiin Krugin samppanjaa aina aperitiivista valkosuklaakakkuun saakka. Juoman hinta on kova, mutta maku ja sopivuus valittuihin ruokalajeihin ylitti kaikki odotukset.

Brunssi alkoi hanhenmaksatoasteilla, joita seurasi muikunmäti perinteisine lisäkkeineen. Halusin tarjota kevyitä ja raikkaita ruokalajeja, joten valmistin muiksi alkuruoiksi jokiravunpyrstösalaatin, sekä kylmä- että lämminsavulohesta terriinin ja ilmakuivattua kinkkua verkkomelonin kera. Juustoiksi valitsin valittuun samppanjaan sopivat brien ja tanskalaisen sini-valkohomejuuston. Alkuruokien kanssa tarjottiin vastaleivottua maalaisleipää. Munakkaiden ja köyhienritareiden sijaan päädyin lämpimänä ruokana grillattuun vasikanseläkkeeseen ja kauden korvasieniin. Lämpimän ruokalajin jälkeen seurasi ruusuvedellä ja pistaasipähkinöillä maustettu hedelmäsalaatti. Ateria päätettiin valkosuklaa-aprikoosikakkuun ja pannukahviin.

MENU

Muikunmätiä lisäkkeineen

Savulohiterriiniä

HanhenmaksatoastejaIlmakuivattua kinkkua ja meloniaJokirapusalaattia

Paistettua vasikanseläkettä, kermamuhennettuja korvasieniä

HedelmäsalaattiaValkosuklaakakkua

Krug Grande Cuvée

RESEPTIT

Ohjeista tulee kymmenen annosta

Muikunmätiä lisäkkeineen

0,2 kg muikunmätiä

2 punasipulia

2 prk smetanaa

valkopippuria myllystä

Kuori sipulit ja leikkaa ne hyvin hienoksi. Älä kuitenkaan hakkaa veitsellä, sillä silloin sipulista irtoavat nesteet ja se pilaantuu nopeasti. Laita smetana, sipuli ja mäti eri astioihin tarjolle.

Jokirapusalaattia

0,3 kg jokiravunpyrstöjä

0,2 kg kurkkua

2 pihvitomaattia

0,2 kg säilykeparsaa

2 omenaa

4 rkl leikattua tilliä

0,1 l viinietikkakastiketta

Kuori omena ja kurkku. Poista omenasta siemenkota. Kasta tomaatit hetkeksi kiehuvaan veteen ja tämän jälkeen kylmään veteen. Kuori tomaatit ja poista siemenet. Kuutioi omenat, kurkku ja tomaatinliha. Leikkaa parsat paloiksi. Sekoita kaikki raaka-aineet kastikkeen kanssa ja tarjoa hyvin jäähdytettynä.

Savulohiterriiniä

0,2 kg kylmäsavustettua lohta viipaleina

0,6 kg savustettua lohta

1 prk kermaviiliä

tilliä ja ruohosipulia silputtuna

4 kpl liivatetta

1 dl valkoviiniä

2 rkl sinappia

mustapippurirouhetta

suolaa

Vuoraa pitkänomainen noin 1 litran vetoinen leipävuoka ensin kelmulla ja sitten kylmäsavulohiviipaleilla. Laita liivate kylmään veteen likoamaan ja sulata se sitten kiehuvaan viiniin. Revi savulohen liha sormin palasiksi. Sekoita keskenään mausteet, kermaviili ja jäähtynyt liivate. Lisää savulohipalojen päälle ja sekoita varovasti. Kaada seos vuokaan ja käännä kylmäsavulohiviipaleiden liepeet päälle. Peitä kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia. Kumoa ja leikkaa viipaleiksi.

Ilmakuivattua kinkkua ja melonia

1 verkkomeloni

0,2 kg ilmakuivattua kinkkua viipaleina

Halkaise meloni ja poista siemenet. Leikkaa lohkoiksi ja poista kuori. Kierrä kinkku melonilohkojen ympärille.

Hanhenmaksatoasteja

1 pkt paahtoleipää

0,3 kg hanhenmaksapasteijaa

Paahda leipäviipaleet. Leikkaa maksapasteija viipaleiksi ja aseta leipäviipaleille.

Paistettua vasikanseläkettä, kermamuhennettuja korvasieniä

1,5 kg vasikansisäseläkettä

suolaa

pippuria

0,6 kg ryöpättyjä korvasieniä

2 keltasipulia

2 rkl voita

3 rkl jauhoja

suolaa

valkopippuria

1 l kermaa

Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulia ja sieniä voissa ja lisää jauhot. Sekoita ja kaada joukkoon kerma. Keitä kunnes sakenee ja mausta.

Kypsennä seläke grillissä ja mausta. Leikkaa viipaleiksi ja tarjoa korvasienten kanssa.

Hedelmäsalaattia

2 omenaa

3 appelsiinia

0,3 kg tummia rypäleitä

0,3 kg melonia

pistaasipähkinöitä

2 dl sokeria

2 dl vettä

Kiehauta sokeri ja vesi ja anna jäähtyä. Leikkaa meloni joko kuutioiksi tai palloiksi pariisinperunaraudalla. Kuori appelsiini ja lohko se kalvottomaksi. Kuori ja kuutioi omenat. Jos rypäleissä on kivet niin halkaise rypäleet ja poista kivet. Kaada jäähtynyt sokeriliemi hedelmien ja pistaasin päälle. Mausta liköörillä tai vaikkapa ruusuvedellä.

Valkosuklaakakkua

4 kpl kananmunaa

0,12 kg sokeria

0, 12 kg jauhoja

1 rkl vaniljasokeria

0,25 kg aprikoosimarmeladia

0,1 l sitruslikööriä

0,3 l kuohukermaa

0,4 kg valkosuklaata

Tee neljän munan kakkupohja ja leikkaa se jäähtyneenä kolmeen kerrokseen. Sulata valkosuklaasta 200g ja anna sen jäähtyä. Vatkaa 2 dl kermaa vaahdoksi ja sekoita hyvin varovasti jäähtyneeseen suklaaseen. Sekoita marmeladi ja likööri keskenään. Levitä kolmannes seoksesta kakkupohjalle ja puolet valkosuklaavaahdosta tämän päälle. Laita kakkulevy päälle ja päällystä se marmeladilla ja valkosuklaalla. Laita kolmas kakkulevy päälle ja päällystä se lopulla marmeladilla. Kiehauta loput kermasta ja nosta kattila jäähtymään. Sulata loput suklaasta kuumassa kermassa. Kun seos on jäähtynyt ja sakeutunut niin kuorruta kakku seoksella. Anna kakun mehustua jääkaapissa seuraavaan päivään.

OSTOSLISTA

0,2 kg muikunmätiä

2 punasipulia

2 prk smetanaa

0,3 kg jokiravunpyrstöjä

0,2 kg kurkkua

2 pihvitomaattia

0,2 kg säilykeparsaa

4 kpl omenaa

6 rkl leikattua tilliä

0,1 l viinietikkakastiketta

0,2 kg kylmäsavustettua lohta viipaleina

0,6 kg savustettua lohta

1 prk kermaviiliä

2 rkl ruohosipulia silputtuna

4 liivatettta

1 dl valkoviiniä

2 rkl sinappia

mustapippurirouhetta

1 verkkomeloni

0,2 kg ilmakuivattua kinkkua viipaleina

1 pkt paahtoleipää

0,3 kg hanhenmaksapasteijaa

1,5 kg vasikansisäseläkettä

0,6 kg ryöpättyjä korvasieniä

2 keltasipulia

2 rkl voita

1 l kermaa

3 appelsiinia

0,3 kg tummia rypäleitä

0,3 kg melonia

pistaasipähkinöitä

4 kananmunaa

0,32 kg sokeria

0,2 kg jauhoja

1 rkl vaniljasokeria

0,25 kg aprikoosimarmeladia

0,1 l sitruslikööriä

0,3 l kuohukermaa

0,4 kg valkosuklaata

ALKO

578577 Krug Grande Cuvée 0,75 l 111,90 euroa

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!

    1. 1

      Näkökulma: Kapina jatkuu – Brexit ja Trump olivat vasta alkua

    2. 2

      20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

    3. 3

      SS: Myykö lapsesi sukkia päästäkseen luokkaretkelle? Yrityksille miljoonabisnes

    4. 4

      Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

    5. 5

      HS: Koulutettuja suomalaisia kaikkoaa ulkomaille – vain harva aikoo palata

    6. 6

      Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

    7. 7

      WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

    8. 8

      Näkökulma: Vaarallisin jytky uhkaa 4. joulukuuta – voittaisi Brexitin ja Trumpin

    9. 9

      Wahlroos: Tässä on Suomen työttömyysongelman perimmäinen syy – ”Ihan käsittämätöntä”

    10. 10

      Näkökulma: Italian uhkapeli voi sytyttää uuden eurokriisin

    11. Näytä lisää
    1. 1

      WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

    2. 2

      20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

    3. 3

      Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

    4. 4

      SS: Myykö lapsesi sukkia päästäkseen luokkaretkelle? Yrityksille miljoonabisnes

    5. 5

      Näkökulma: Kapina jatkuu – Brexit ja Trump olivat vasta alkua

    6. 6

      HS: Koulutettuja suomalaisia kaikkoaa ulkomaille – vain harva aikoo palata

    7. 7

      Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

    8. 8

      Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

    9. 9

      Raju luku lapsilisien leikkauksista – ”Lisäävät pienituloisuutta”

    10. 10

      Leikkaukset iskivät lapsilisään – mitä menetetyllä summalla saisi?

    11. Näytä lisää
    1. 1

      WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

    2. 2

      Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

    3. 3

      Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

    4. 4

      Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

    5. 5

      Ville, 33, kasvatti menestyvän bisneksen Kiinaan – kuukaudessa 8 000 pakettia elektroniikkaa Suomeen

    6. 6

      Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

    7. 7

      Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

    8. 8

      Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

    9. 9

      Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

    10. 10

      Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

    11. Näytä lisää