Valikko

Syö hyvin Kiinassa

Matkailu: Pekingissä bisnesmatkailijan ja komennustyöläisenruokailuarkikin voi olla juhlavaa. Kaupunki on kulinaristin paratiisi,jossa pääsee makumatkalle Kiinan kaikkiin maakuntiin.
Kielletty kaupunki ja muut nähtävyydet menevät Pekingissä aikaisin kiinni, joten liikematkailija voi hyvillä mielin keskittyä illalla kiinalaisen keittiön antiin. Tai oikeammin pitää puhua monista keittiöistä. Keisarillisessa pääkaupungissa pääsee oman pohjoisen keittiön lisäksi herkuttelemaan myös itäisen, läntisen ja eteläisen keittiön antimilla.

Erityisen hyvä paikka Peking on vähemmän tunnettujen maakuntien herkkujen maisteluun. Sisä-Kiinan Sichuania, Junnania ja Hunania yhdistävät voimakkaat maut.

Tulisimpienkin ruokien ystävää tyydyttävät varmasti kuivatuilla chileillä kuorrutetut annokset. Esimerkiksi Sichuanin perinteinen öljyssä keitetty kala tuodaan tirisevänä pöytään, jossa tarjoilija poistaa kalan päältä makunsa antaneen chiliröykkiön.

Länsi-Kiinan herkut voivat polttaa kitalaen. Riski kannattaa kuitenkin ottaa, sillä Pekingin ravintoloissa länsimaalainenkin asiakas saa kerrankin autenttista ruokaa.

Aitoja makuelämyksiä voi sitten muistella haikeana koti-Suomessa, jossa länsimaisittain tehdylle kantonilaiselle ravintolaruualle ei ole juuri vaihtoehtoja.

Pekingin ravintoloissa syöminen on jännittävää ja täynnä yllätyksiä. Kiinaa taitamaton ei tilatessaan voi koskaan varmasti tietää, mitä tarjoilija loppujen lopuksi tuo pöytään. Ulkomaalaisten suosimilla alueilla ravintoloista löytyy tosin usein englanninkielinen ruokalista. Menun tiedot ovat kuitenkin yleensä varsin niukat.

Vieläkin vaikeampaa tilaaminen on kokonaan kiinankielisissä paikoissa. Opaskirjan kiinalaisilla merkeillä ryyditetty ruokasanasto auttaa paljon. Varmin tapa on kiertää tarjoilijan kanssa ravintolaa ja osoittaa sormella haluamiaan annoksia.

Parhaiten kiinalaisen pöydän antimista pääsee nauttimaan suuremmassa seurueessa, kun pöytään voi tilata monta erilaista annosta.

Eksoottisimmat herkut löytyvät Donganmen Yeshin iltatorilta (Wangfujingin ostoskadun pohjoispäässä), joka on erikoistunut grilliruokiin. Kana- ja lammasvartaiden lisäksi eurolla saa myös pitkän tikun rapeaksi paahdettuja heinäsirkkoja ja skorpioneja tai makeassa kastikkeessa marinoituja silkkiäistoukkia.

Samoja annoksia löytyy myös läheisiltä Wangfujing Xiaochijien ruokakujilta (sisäänkäynti Wangfujingin ostoskadulta Beijing-hotellin takana), jonka pienistä ravintoloista löytyy erityisesti pohjoisen Kiinan maakuntien ruokien koko kirjo.

Pohjoisessa perusruokaa ovat riisin sijaan nuudeliruuat. Toinen suosikki on kiinalainen fondue, hot pot, jossa aterioitsija kypsentää itse ohuet lihasuikaleet, sienet, tofut ja vihannekset höyryävässä kanaliemessä. Ennen suuhun laittamista suupalat kastetaan vielä soijakastikkeesta ja seesamtahnasta tehtyyn kastikkeeseen.

Pekingiläiset ravintolat tarjoavat myös fonduita, joissa vaihtoehtoina on mereneläviä.

Yksi ilta Pekingissä on pyhitettävä kaupungin omalle kuuluisuudelle Pekingin ankalle. Herkku on maineensa veroinen, sillä monivaiheisen valmistusprosessin lopputuloksena linnun nahasta tulee ritisevän rapeaa ja lihasta suussa sulavaa.

Pekingissä on useita ankkaruokiin erikoistuneita ravintoloita. Niistä kuuluisin lienee vuonna 1864 perustettu Qianmen Quanjude Roast Duck Restaurant (osoite: 32 Qianmen Dajie, 400 metriä Tiananmenin aukiolta etelään), joka väittää myyneensä asiakkailleen 140-vuotisen historiansa aikana yli sata miljoonaa ankkaa!

Valtiovieraiden ja julkkisten ohella ravintolassa käy paljon turisteja. Turistiryhmät uppoavat kuitenkin valtavan kokoiseen ravintolaan, jonka asiakkaista valtaosa on kiinalaisia. Maineestaan huolimatta annosten hinnat ovat kohtuulliset. Kokonainen ankka maksaa alle kymmenen euroa.

Ankan tarjoilu on jo sinänsä näkemisen arvoinen rituaali. Kokki leikkaa tottuneesti nahan ja lihat tarjoiluvadille. Hän asettaa koko linnun tarjolle halkaistua päätä ja räpylöitä myöten. Jäljelle jääneistä luista kokki käy keittämässä liemen aterian höysteeksi.

Ankan liha kääritään kevätsipulin ja makean hoisin-kastikkeen kanssa ohuisiin vehnälettuihin. Quanjuden tarjoilijat ovat tottuneita kiinalaisia pöytätapoja hallitsemattomiin asiakkaisiin ja näyttävät mielellään, miten pannukakut taitellaan näppärästi puikoilla.

Eikä ravintolan henkilökunta näytä pahastuvan, vaikka asiakas joutuu välillä turvautumaan sormiin.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!

    1. 1

      SS: Myykö lapsesi sukkia päästäkseen luokkaretkelle? Yrityksille miljoonabisnes

    2. 2

      20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

    3. 3

      Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

    4. 4

      HS: Koulutettuja suomalaisia kaikkoaa ulkomaille – vain harva aikoo palata

    5. 5

      WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

    6. 6

      Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

    7. 7

      Näkökulma: Kapina jatkuu – Brexit ja Trump olivat vasta alkua

    8. 8

      Wahlroos: Tässä on Suomen työttömyysongelman perimmäinen syy – ”Ihan käsittämätöntä”

    9. 9

      Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

    10. 10

      45 miljoonaa dollaria, ja James Bond juo kaljaa

    11. Näytä lisää
    1. 1

      WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

    2. 2

      20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

    3. 3

      Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

    4. 4

      SS: Myykö lapsesi sukkia päästäkseen luokkaretkelle? Yrityksille miljoonabisnes

    5. 5

      Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

    6. 6

      Näkökulma: Kapina jatkuu – Brexit ja Trump olivat vasta alkua

    7. 7

      HS: Koulutettuja suomalaisia kaikkoaa ulkomaille – vain harva aikoo palata

    8. 8

      Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

    9. 9

      Raju luku lapsilisien leikkauksista – ”Lisäävät pienituloisuutta”

    10. 10

      Leikkaukset iskivät lapsilisään – mitä menetetyllä summalla saisi?

    11. Näytä lisää
    1. 1

      WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

    2. 2

      Kelan pääjohtaja SK:lle ”Miksi ylläpidämme järjestelmää, joka maksaa ihmiselle olemisesta?

    3. 3

      Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

    4. 4

      Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

    5. 5

      Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

    6. 6

      Ville, 33, kasvatti menestyvän bisneksen Kiinaan – kuukaudessa 8 000 pakettia elektroniikkaa Suomeen

    7. 7

      Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

    8. 8

      Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

    9. 9

      Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

    10. 10

      Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

    11. Näytä lisää