Valikko

Kauppablokit ja turvajärjestelyt ovat uhka kaupan kasvulle

Kesän lähestyessä lämpiävät myös neuvottelut kansainvälisen kaupan pelisäännöistä. Vaaleihin valmistautuvat USA ja EU pyrkivät tasoittamaan tietä Maailman kauppajärjestön WTO:n kauppaneuvotteluiden edistymiselle lupaamalla myönnytyksiä maatalouskaupassa.

Kehitysmaiden, kuten Brasilian muodostama G20-ryhmä, ja suuret maatalousmaat, kuten Australia, eivät ole paljastaneet omia korttejaan.

Kesäkuun alun G8-maiden kokous USA:ssa ja lähiviikkojen WTO-neuvottelut Genevessä ja pääkaupungeissa ratkaisevat, mihin suuntaan kansainvälinen kauppapolitiikka kehittyy.

Vaarana on markkinoiden jakautuminen entistä jyrkemmin talousalueisiin ja alueellisiin sopimusjärjestelyihin, mikä ei ole useilla eri markkinoilla toimivien yritysten intressien mukaista.

Entistä yhdenmukaisempia, WTO-tason pelisääntöjä kaivataan nyt, kun ulkomaankauppa on globalisaation johdosta voimakkaassa kasvussa ja samanaikaisesti terrorismin uhka tiukentaa henkilö- ja henkilöliikenteen turvatarkastuksia.

Nyt on jo selvää, etteivät WTO:n neuvottelut onnistu alkuperäisessä aikataulussa vuoden 2005 alkuun mennessä.

Heinäkuun 2004 lopussa Genevessä pidettävän WTO-kokouksen toivotaan kuitenkin tekevän neuvottelujen jatkon varmistavat poliittiset päätökset.

Kokouksen olisi syytä päättää ennen kaikkea teollisuus- ja maataloustuotteiden sekä palveluiden kaupan vapauttamisen raameista, sekä päättää kauppamenettelyiden kehittämisen ottamisesta mukaan jatkoneuvotteluihin.

Sen sijaan kansainvälisen yritystoiminnan kannalta keskeiset kilpailu- ja investointisäännöt sekä julkisten hankintojen avoimuus ovat jäämässä kehitysmaiden toivomuksesta neuvottelujen ulkopuolelle.

Niiden selvittämistä jatketaan teknisenä asiantuntijatyönä. Mikäli tarvittavat WTO-päätökset eivät synny heinäkuussa, niin USA:n presidentin vaalit ja EU:n komission vaihdos lykkäävät asian edistymisen pitkälle tulevaisuuteen.

Viimeisimmät tiedot kertovat, että kauppaneuvottelijoilla on vielä runsaasti tekemistä, ettei WTO-kokous jälleen epäonnistu.

Asiantuntijoiden mukaan WTO-umpisolmun voidaan aukaista vain keskeisten toimijoiden, poliittisten johtajien voimin. EU ja USA ovat jo näyttäneet korttinsa. Kiina, Brasilia, Intia ja Japani lukuisista muista maista puhumattakaan eivät ole paljastaneet neuvotteluvalttejaan.

Elinkeinoelämä pitää erittäin tärkeänä, että WTO-neuvotteluissa päästäisiin viimein eteenpäin ja kansainvälistä kaupankäyntiä kehitettäisiin nimenomaisesti monenkeskisen kauppasopimusjärjestelmän puitteissa.

Tämä perusviesti saatettiin Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n toimesta johtavien talousmaiden päämiesten G8-ryhmän tietoon ennen kesäkuun alun G8-kokousta USA:ssa, sillä uhkana oli keskustelun kohdistuminen ainoastaan terrorisminvastaiseen taisteluun ja turvatoimiin.

Tiivistyvä kaupankäynti ja talouden kasvu ovat kuitenkin avainasemassa, kun terrorismin syihin halutaan puuttua kehitysmaissa.

Valtioille osoittamassaan tuoreessa WTO-kannanotossa ICC korostaa WTO-kauppaneuvottelujen onnistumisen tärkeyttä maailmantaloudelle pitkällä ja lyhyellä aikavälillä.

Kysymys on poliittisesta tahdosta ja kyvystä tehdä kansainvälisen edun nimissä kompromisseja kansallisesti vaikeissakin asioissa, kuten maatalous.

Kehitysmaiden intressejä maatalous- ja teollisuustuotteiden markkinoillepääsyssä ei voida sivuttaa, mutta myös kehitysmaiden on ymmärrettävä teollisuusmaiden huolia. Onnistuminen vaatii myönnytyksiä kaikilta tahoilta.

Kahdenvälisiin ja alueellisiin kauppajärjestelyihin siirtyminen ei voi olla teollisuusmaiden eikä kehitysmaiden intressissä elinkeinoelämän intresseistä puhumattakaan.

Kaupankäynti ei ainakaan helpotu eivätkä kustannukset alene, mikäli jatkossa maailman markkinat jakautuisivat entistä selvempiin kauppablokkeihin. Toimiva WTO-järjestelmä tarvitaan alueellisen järjestelmien tueksi.

Kansainvälisen yhteistyön tarve kaupankäynnin pelisääntöjen kehittämisessä on noussut esille aivan uudella tavalla, kun USA:n aloitteesta henkilö- ja tavaraliikenteen valvontaa tehostetaan kaikkialla.

Tavaratoimituksia läpivalaistaan ja matkustajien tietoja rekisteröidään EU:ssa, vaikka USA:n omien viranomaisresurssien epäillään olevan riittämättömät tiedon tehokkaaseen käsittelyyn.

Elinkeinoelämän intressissä on toki tehokas terrorismin ja rikollisuuden vastainen toiminta. Tämä ei saa johtaa ylilyönteihin eikä kulujen vyöryttämiseen yrityksille ja kansalaisille.

Henkilö- ja tavaraliikenteen valvonta on toteutettava joustavasti, kansainvälisesti yhdenmukaisten periaatteiden mukaan mahdollisimman vähän haittaa aiheuttaen.

Viranomaisten ja yritysten tiiviimpi yhteistyö ja modernin teknologian hyödyntäminen ovat avainasemassa.

Terroristijahdissa talouselämän toimivuus ja yhteistyö eivät saa kärsiä. Muutoin terrorismi on saavuttanut yhden tavoitteensa yhteiskunnan haavoittamiseksi.

Timo Vuori on Kansainvälisen kauppakamarin (ICC) Suomen pääsihteeri.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Kaksi yllättäjää – mitä tapahtui kananmunille ja jauhelihalle?

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Yhä useampi on tänään töissä ”Linnan juhlien alkaessa kauppa saattaa hiljetä”

  4. 4

   ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

  5. 5

   Saadaanko Teslan jättitehdas Vaasaan? ”Puhumme tuhansista työpaikoista”

  6. 6

   Yle: Ruotsalainen kauppa on rekisteröinyt Kodin1.com-osoitteen

  7. 7

   Saitko postia Sammolta? Aikaa ensi keskiviikkoon

  8. 8

   Suomalainen elää luotolla ”luonnollisena asiana”

  9. 9

   Teslan valtava akkutehdas halutaan Vaasaan

  10. 10

   Euromaat sopivat Kreikan velkahelpotusten toimeenpanosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  2. 2

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  3. 3

   ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

  4. 4

   Saadaanko Teslan jättitehdas Vaasaan? ”Puhumme tuhansista työpaikoista”

  5. 5

   Kaksi yllättäjää – mitä tapahtui kananmunille ja jauhelihalle?

  6. 6

   Saitko postia Sammolta? Aikaa ensi keskiviikkoon

  7. 7

   5 vinkkiä – näin siirrät omaisuutta lapsille pienellä verolla

  8. 8

   Teslan valtava akkutehdas halutaan Vaasaan

  9. 9

   Suomalainen elää luotolla ”luonnollisena asiana”

  10. 10

   Helsingin työmaita tarkastettiin – työntekijöiden tietoja puuttui yli puolelta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  7. 7

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  8. 8

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  9. 9

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  10. 10

   Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

  11. Näytä lisää