Valikko

Svea-filmin kassakriisi

Valtio ja filmiteollisuus ovat eri mieltä siitä, miten ruotsalaiset elokuvat pitäisi rahoittaa. Vanha, yhteistyöhön perustuva malli on kaatumassa, mutta uuttakaan ei ole.
Jälleen yksi päivä Sara Kadeforsin kirjaan perustuvan Sandor slash Ida -elokuvan kuvauksissa on edennyt puoleen.– Poikki!

Ohjaaja Henrik Georgsson lähettää tiimin tauolle. Näyttelijät häipyvät kuka mihinkin, jotkut pukukoppeihinsa, toiset tupakalle Trollhättanin sateenharmaaseen kevätsäähän.

Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei kuvaustahti olisi kova. Jokainen hetki maksaa, ja rahaa ei ruotsalaisessa filmiteollisuudessa ole tuhlattavana - varsinkaan näinä päivinä, kun alan rahoitusta säätelevä valtion ja teollisuuden välinen filmisopimus on katkolla.

– Tällä hetkellä rahoitusta elokuville on erittäin vaikeaa saada, koska filmisopimuksesta neuvotellaan. Tulevaisuus on epävarma, ja monet projektit ovat kriisissä, kertoo elokuvan tuottaja Karl Fredrik Ulfung.

Muutamaa päivää myöhemmin valtio ja filmiteollisuus päätyvät ratkaisuun, jossa filmisopimusta pidennetään vuodella. Näin vältetään akuutti uhka jo meneillään oleville filmituotannoille, joiden rahoitus riippuu sopimuksesta.

Ratkaisu on kuitenkin vain väliaikainen. Ruotsin vanha malli elokuvien rahoittamiselle, niin sanottu filmisopimus, on kriisissä. Sopimuksen osapuolet - valtio, elokuvateatterien omistajat, elokuvien jakelijat, tuotantoyhtiöt sekä tv-kanavat SVT ja TV4 - ovat yhä haluttomampia maksamaan osuutensa.

Vuonna 1963 syntyneessä filmisopimuksessa valtio vapautti filmiteollisuuden verosta sitä vastaan, että se maksaa Ruotsin Elokuvainstituutille 10 prosenttia kaikista lipputuloista. Tarkoituksena on näin hankkia rahaa ruotsalaisten laatufilmien tekemiseen.

Malli ajautui kuitenkin vakavaan kriisiin keväällä, kun osapuolet eivät päässeet yksimielisyyteen sen ehdoista. Syntipukeiksi leimattiin amerikkalaiset jakeluyhtiöt, jotka kieltäytyivät kuukausia allekirjoittamasta sopimusta. Ne suuttuivat siitä, etteivät ruotsalaiset teatteriomistajat SF ja Sandrew-Metronome halunneet maksaa 10 prosenttia lippuvarausten internet-maksuista Elokuvainstituutille.

Neljän vuoden välein uusittavan sopimuksen solmiminen on käynyt vaikeammaksi kerta kerralta, sillä vanha solidaarisuus vaihtunut mustasukkaisuuteen kilpailijoiden välillä.

– Eräs ongelma on, että yli puolet elokuvista katsotaan tänä päivänä videolla tai dvd:llä. Elokuvateatterit haluavat, että myös nämä yritykset ovat mukana maksamassa. Amerikkalaiset jakelijat eivät taas enää halua maksaa. Jäljellä ovat vain valtion rahat, ja silloin kaikki puolittuu, sanoo Göteborgin elokuvafestivaalien puheenjohtaja ja Film i Väst-elokuvakeskuksen kehityspäällikkö Bengt Toll.

– Kaikki ovat samaa mieltä siitä, että nykyinen sopimus tulee häviämään. Mutta mitä tulee sen jälkeen; sitä ei tiedä kukaan, hän huokaa.

Yhä useammat, muun muassa Elokuvainstituutin toimitusjohtaja Åse Kleveland, vaativat täysin valtiollista elokuvapolitiikkaa. Siinä valtio hoitaisi yksin filmituen, ja rahat hankittaisiin veroilla. Veroa maksettaisiin joka kerta, kun elokuva näytetään teatterissa tai televisiossa, ja kun se vuokrataan videolla tai dvd:llä.

Tässä mallissa valtion olisi kuitenkin nostettava filmitukeaan nykyisestä 225 miljoonasta kruunusta, ja siihen kulttuuriministeri Marita Ulvskog ei ole valmis.

– Nyt jatkamme työtä kestävän ja pitkäaikaisen filmisopimuksen aikaansaamiseksi vuodesta 2006 lähtien, sanoo Ulvskog, joka uskoo yhä vanhaan malliin.

Filmiteollisuuden mielestä Ulvskog on saita; saahan Kuninkaallinen oopperakin yksinään 308 miljoonaa kruunua valtiolta joka vuosi.

Takaisin Trollhättaniin. Täällä läntisen Göötanmaan alueella elokuvateollisuus on viimeisten kymmenen vuoden aikana kasvanut räjähdysmäisesti, pääasiassa Trollywoodina tunnetun Film i Västin ansiosta.

Film i Västin omistavat alueen kunnat, ja keskus vetää elokuvatuotantoja lupaamalla rahoittaa niistä 15 prosenttia, mikäli tuotanto tapahtuu Trollywoodissa. Näin alueelle on saatu luotua noin 1500 työpaikkaa tuotantoyhtiöiden, tekniikkayritysten ja freelancereiden muodossa.

Trollywoodin studiot ovat täyteen varattuja kuukausiksi eteenpäin, mutta filmisopimuksen tuoman rahoitustuen puuttuessa ne ammottaisivat tyhjyyttään. Edes Ruotsin tämän hetken tähtiohjaajat - Josef Fares, Lukas Moodysson, Mikael Håfström - eivät voi tehdä elokuviaan ilman Elokuvainstituutin tukea, ja vain noin joka seitsemäs ruotsalainen filmi maksaa itsensä takaisin. Siksi pysyvän rahoitusratkaisun löytäminen on niin tärkeää.

Rahoitusriidat eivät kuitenkaan ole onnistuneet tappamaan elokuvantekijöiden luovuutta ja innokkuutta. Kriisin keskellä maahan on syntynyt neljä uutta tuotantoyhtiötä, jotka kaikki turvautuvat nuoriin ohjaajiin ja käsikirjoittajiin. Taktiikkana on tehdä elokuvia nopeasti ja pienellä budjetilla, samalla kun taiteellinen kunnianhimo pidetään korkealla.

Ehkä ruotsalaisella elokuvalla on sittenkin onnellinen loppu.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

  4. 4

   Kaksi yllättäjää – mitä tapahtui kananmunille ja jauhelihalle?

  5. 5

   Saitko postia Sammolta? Aikaa ensi keskiviikkoon

  6. 6

   Saadaanko Teslan jättitehdas Vaasaan? ”Puhumme tuhansista työpaikoista”

  7. 7

   Nordnet: Nokia oli marraskuussa suositumpi kuin koskaan

  8. 8

   5 vinkkiä – näin siirrät omaisuutta lapsille pienellä verolla

  9. 9

   Suomalainen elää luotolla ”luonnollisena asiana”

  10. 10

   Euromaat sopivat Kreikan velkahelpotusten toimeenpanosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  2. 2

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  3. 3

   5 vinkkiä – näin siirrät omaisuutta lapsille pienellä verolla

  4. 4

   Kommentti: Eurokriisin sytytyslanka palaa – Italia sanoi ”ei”

  5. 5

   Teslan valtava akkutehdas halutaan Vaasaan

  6. 6

   Saadaanko Teslan jättitehdas Vaasaan? ”Puhumme tuhansista työpaikoista”

  7. 7

   ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

  8. 8

   Saitko postia Sammolta? Aikaa ensi keskiviikkoon

  9. 9

   Pelko euron tuhosta voi avata Saksan rahahanat

  10. 10

   Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  7. 7

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  8. 8

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  9. 9

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  10. 10

   Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

  11. Näytä lisää