Valikko

Hur fördela jobben?

Arbetsmarknaden är i obalans. De långtidsarbetslösas medan duktiga och samvetsgranna människor sjukskrivs till följd av för mycket eller psykiskt ansträngande arbete. Dessutom ökar byråkratin på många håll, trots växande resultatmedvetenhet och pappersarbetets automatisering.

Då jag ser på dem jag varit med och utbilda, kan jag inte annat än vara lycklig över den slump som slängt mig till den position och det yrke jag sedan länge haft. Jag har både regelbundna och flexibla arbetstider. Jag kan prioritera familjen och vännerna framom arbetet, utan samvetskval eller en känsla att jag missköter mitt arbete. Jag upplever nästan aldrig stress vare sig med arbetet eller med förmännen. Och framförallt har jag har ett jobb, ett tämligen säkert sådant dessutom. Lönen är ju vad den är, men flexibiliteten tillåter att familjen har två försörjare. Och så kan man ju extraknäcka. Skriva kolumner exempelvis. Lönen är dessutom inte så tokig om man beaktar semestermöjligheten.

Människorna i ekorrhjulet har det inte lika bra. Det kan inte vara meningen att trettioåringar skall tala om att pensionera sig. Samla mycket pengar fort och sedan hoppa av. Av förekommen anledning känner jag många unga bankirer, och bland dem är sådana tankar vanliga. För jurister och konsulter skulle kvartalskapitalism vara lyx, men deras resultat tickar handgripligen varje dag. Även många av affärsmännen inom industri och handel lever ett ganska ensidigt och jäktigt liv, ofta framtvingat av ett hundratal resedagar per år.

Många upplever att de försummar familjen, vilket de försöker köpa sig ur med sina höga inkomster. De kan antingen försöka ta det lugnare, eller sikta på att ta igen skadan med barnbarnen, förutsatt att barnen inte brutit kontakten före det. Och hoppas på att hälsan håller.

Varför finns det ingen medelväg: lägre än skyhög lön och mindre jobb. Är det individen eller arbetet som omöjliggör en jämnare fördelning av arbetet? Min egen gissning är att det handlar om individens oförmåga att verkligen prioritera, och organisera sitt arbete. Det är ovanligt att unga ambitiösa människor skulle kunna och villa dela med sig av arbetet och informationen och kontakterna. I stället samlar de på sig för många projekt, pantar på information och strävar efter att göra sig oumbärliga i sin kamp om befordran. Och så sitter de där med för mycket jobb och för få att dela det med.

För företagen blir det också problem. Lönen för de oumbärliga måste höjas, och dessutom ökar problemen ifall dessa ändå slutar. Ett ytterligare problem är att samma individer som inte kunnat organisera sitt eget jobb förr eller senare blir förmän. En förmans jobb är att delegera, just det som dessa inte klarar av. De kan nog delegera enskilda arbetsuppgifter, men inte ansvar. De vill hålla i alla trådar, vilket leder till problem. Organisationen går på tomgång och kreativiteten minskar, då ingen ges ansvar och incitament att skapa själv.

Ur arbetsgivarens synvinkel skulle en jämnare fördelning av arbete, ansvar och nödvändig information vara klart bättre.

Ett annat stort problem är förknippat med att arbetsresultat och produktivitet är svårt att mäta. Då kommer arbetstagarna att tävla om förmannens gunst genom att komma tidigast på jobb och gå senast. Det förväxlas lätt med graden av engagemang. Karriärtävlingen kräver dessutom att man måste vara på jobb minst lika länge som den konkurrerande kollegan, helt enkelt för att hålla sig informerad, och se till att kollegan inte förtalar en eller försöker stjäla äran av det man gjort. Arbetsdagen blir lång men ineffektiv. Arbetet förfaller till en skönhetstävling med klara drag av korruption och fiffel.

Beteendet är vansinnigt, men alltför vanligt. Både effektiviteten och arbetsklimatet skulle förbättras ifall arbetstagaren bestämmer sig för att begränsa arbetstiden till åtta timmar dagligen fem dagar i veckan. Undantag tillåts, men de skall alltså vara undantag. Förmannen föregår med gott exempel, och den bättre hälften står på sin och barnens kant. Man kan göra karriär och ha ett liv utanför jobbet.

För ungefär femton år sedan skedde en brytning beträffande organisering av arbete och spelregler främst inom näringslivet, men även i andra sektorer. Koordineringsmodellen ersattes med konkurrens- och resultatmodellen. Förändringen har utan tvekan medfört billigare tjänster och varor, dvs. ökad produktivitet. Nu borde vi fundera på hur vi skall handskas med modellen för att förbättra livskvaliteten. Arbetslösheten borde fås ned och arbetets gyllene bur nedmonteras. Jobbet borde fördelas jämnare, dock främst genom reviderade värderingar och uppfattningar om arbete och samarbete snarare än med lagstiftning och arbetsmarknadsavtal.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Kaksi yllättäjää – mitä tapahtui kananmunille ja jauhelihalle?

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Saadaanko Teslan jättitehdas Vaasaan? ”Puhumme tuhansista työpaikoista”

  4. 4

   Yhä useampi on tänään töissä ”Linnan juhlien alkaessa kauppa saattaa hiljetä”

  5. 5

   Barnier: Brexit-neuvotteluille aikaa vain 18 kuukautta

  6. 6

   WSJ: IBM:n Romettystä tulee Trumpin neuvonantaja

  7. 7

   Yle: Ruotsalainen kauppa on rekisteröinyt Kodin1.com-osoitteen

  8. 8

   Wahlroos: Tässä on Suomen työttömyysongelman perimmäinen syy – ”Ihan käsittämätöntä”

  9. 9

   ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

  10. 10

   Suomalainen elää luotolla ”luonnollisena asiana”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  2. 2

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  3. 3

   Kaksi yllättäjää – mitä tapahtui kananmunille ja jauhelihalle?

  4. 4

   ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

  5. 5

   Saadaanko Teslan jättitehdas Vaasaan? ”Puhumme tuhansista työpaikoista”

  6. 6

   Saitko postia Sammolta? Aikaa ensi keskiviikkoon

  7. 7

   5 vinkkiä – näin siirrät omaisuutta lapsille pienellä verolla

  8. 8

   Suomalainen elää luotolla ”luonnollisena asiana”

  9. 9

   Helsingin työmaita tarkastettiin – työntekijöiden tietoja puuttui yli puolelta

  10. 10

   Teslan valtava akkutehdas halutaan Vaasaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  7. 7

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  8. 8

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  9. 9

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  10. 10

   Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

  11. Näytä lisää