Eurooppalainen talousmalli elää

1990-luvun alussa minun kaltaiseni virkamiehet, jotka laativat Clintonin hallinnolle pitkän aikavälin talousennusteita, pitivät uhkarohkeana arvioita, joissa povattiin yli 2,5 prosentin keskimääräistä vuosittaista kasvuvauhtia. Varoitimme, että todellinen kasvu saattaisi osoittautua jopa hitaammaksi. Todellisuudessa 1990-luvulla Yhdysvaltain talous kasvoi 3,4 prosentin keskimääräistä vuosivauhtia.

Yhdysvaltain talous on tänä päivänä todellakin yhdeksän prosenttia rikkaampi kuin olisimme kymmenen vuotta sitten uskaltaneet ennustaa. Tämä pitää paikkansa huolimatta työmarkkinoiden toimimattomuudesta ja laajimmista tuotantovajeista suhteessa potentiaaliseen tuotantoon sitten 1980-luvun alun.

Yhdysvalloissa "uusi talous" on osoittautunut todeksi, ja kaikki viittaa siihen, että ensi vuosikymmenellä kasvu on vielä nopeampaa kuin aikaisemmin.

Talouskasvun kiihtyminen Yhdysvalloissa 1990-luvun lopulla ihmetytti kaikkia niitä, jotka loivat katseensa yli Atlantin Länsi-Eurooppaan: missä oli Euroopan "uusi talous"? Saatoimme nähdä sitä Skandinaviassa ja hajanaisina pesäkkeinä myös muualla. Sen sijaan tieto- ja kommunikaatioteknologian kehitys ei tuntunut vaikuttavan voimakkaasti tuotannon ja tuottavuuden kasvuvauhtiin koko talouden tasolla. Eurooppa näytti jäävän yhä pahemmin jälkeen Yhdysvalloista.

Ja kuitenkin, tarkastellessamme tämänhetkistä tilannetta Atlantin molemmin puolin Länsi-Eurooppa näyttää menestyvän huomattavasti paremmin kuin viime vuosikymmenen bisneslehdet antoivat odottaa. Esimerkiksi Länsi-Euroopan tuottavuus työtuntia kohden on vain noin kymmenen prosenttia Yhdysvaltain alapuolella.

Northwestern Universityssä työskentelevä taloustieteilijä Robert Gordon näkee Yhdysvaltain bruttokansantuotteessa useita kiinnostavia piirteitä, joiden tulisi antaa Amerikan mallia ylistäville ja Eurooppaa arvosteleville aihetta varovaisuuteen.

Amerikkalaisten on esimerkiksi pakko ostaa autoja, koska julkinen liikenne on niin surkeassa jamassa. Autojen arvo huomioidaan bruttokansantuotteessa, kun taas Euroopan julkista liikennejärjestelmää ei sisällytetä bruttokansantuotteeseen positiivisena arvona matkustajille, vaan menoeränä hallitukselle.

Vastaavalla tavoin amerikkalaiset pitävät kahta miljoonaa kansalaistaan vankilassa; myös vankiloiden rakentamisesta ja vartijoiden palkkaamisesta koituvat kulut on laskettu bruttokansantuotteeseen.

Professori Gordon huomauttaa myös, että Yhdysvaltain ankara ilmasto eli kylmät talvet (paitsi Floridassa ja Kaliforniassa) ja kuumat kesät (paitsi Washingtonissa, Oregonissa ja Kaliforniassa) pakottavat käyttämään enemmän varoja lämmitykseen ja jäähdytykseen kuin Euroopassa.

Mikä on näiden laskelmien lopputulos? Länsieurooppalaiset työskentelevät noin 25 prosenttia vähemmän kuin amerikkalaiset, ja kuitenkin heidän hyvinvointinsa (ilmasto mukaan luettuna) on vain noin 15 prosenttia alhaisempi kuin amerikkalaisilla. Myös eurooppalaisten tulonjako on tasa-arvoisempi ja köyhyysaste alhaisempi kuin amerikkalaisilla. Tästä näkökulmasta Länsi-Euroopalla näyttää olevan vähintään yhtä suuri oikeus vaatia itselleen "hyvän yhteiskunnan" titteliä kuin Yhdysvalloilla.

Koko talouden tasolla Yhdysvaltain ja Länsi-Euroopan välinen tuottavuuskuilu ei näytä laajenevan kovin nopeasti, jos ollenkaan. Tuottavuuden kasvu on Länsi-Euroopassa lähes samalla tasolla kuin Yhdysvalloissa, mikä puolestaan viittaa siihen, että uusi talous on saapumassa Länsi-Eurooppaan, joskin hiljaa ja huomattavasti vähemmällä metelillä kuin aikoinaan Yhdysvaltoihin.

Tietenkin kaikkiin suotuisiin arvioihin Länsi-Euroopan talouden tilasta on suhtauduttava varauksellisesti. Esimerkiksi työttömyys näyttää Euroopassa jälleen olevan puolet korkeampaa kuin Yhdysvalloissa.

Työvoiman osallistumisaste on alhaisempi – eikä tämä useinkaan ole tulosta vapaasta valinnasta, vaan työntekijöiden lannistuneisuudesta ja instituutioista, jotka tekevät kaikkien aikuisten työssäkäynnin samassa kotitaloudessa äärimmäisen vaikeaksi.

Euroopassa työn tuottavuuslukuja paisuttaa, että ne potentiaaliset työntekijät, jotka olisivat vähemmän tuotteliaita, ovat huomattavasti todennäköisemmin kokonaan poissa työelämästä. Kaiken yllä häämöttää Länsi-Euroopan sosiaaliturvavaltioita uhkaava väestöllinen kriisi alueen asujaimiston vanhetessa.

Mutta mistä ylisummaan löytää maa tai alue, jota eivät vaivaisi vakavat taloushuolet tai syvät rakenteelliset ongelmat?

1990-luvun lopulla Yhdysvallat koki hämmästyttävän pitkään kestäneen taloudellisen hyväonnisuuden ajanjakson, jota pönkitti lisäksi joukko erinomaisia instituutioita sekä suhteellisen onnistunut talouspolitiikka. Vuoteen 2000 mennessä Euroopan vanhemmat hallintovirkamiehet alkoivat pelätä, että he saisivat jokaisessa tulevassa kansainvälisessä kokouksessa todennäköisesti jälleen kerran kuulla amerikkalaisten saarnaavaan, kuinka Euroopan olisi syytä muuttua enemmän nyky-Amerikan kaltaiseksi.

Siksi on tärkeää huomata, kuinka vähän – jos ollenkaan – Yhdysvallat on viime vuosikymmenen aikana vallannut alaa sosiaaliturva-asioissa suhteessa Eurooppaan. Oppimista olisi myös amerikkalaisilla.

J. Bradford DeLong on kansantaloustieteen professori Kalifornian yliopistossa Berkeleyssa ja Yhdysvaltain entinen apulaisvaltiovarainministeri.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   ”Hienostunut rikollinen juoni” ABB:ssä: Talousvastaava vei 100 miljoonaa ja katosi

  2. 2

   Näkökulma: Euron tuho voi alkaa – näin ajopuu-Suomen kohtalo ratkeaa

  3. 3

   ”Ruoka mätänee pelloille” – vakava varoitus Brexitistä

  4. 4

   Kauppojen aukiolot vapautettiin – näin kävi ABC-asemien markettimyynnin

  5. 5

   Lähteet: Trumpin päästrategi Bannon tapasi Saksan suurlähettilään – viesti EU:lle oli kylmäävä

  6. 6

   Näin Euroopassa tuhlataan ruokaa: 173 kg/hlö

  7. 7

   Kommentti: Perustuslaista viis – työnvälitystä yksityistetään nyt väkipakolla

  8. 8

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  9. 9

   Mitä ihmettä? Yritysten ei pitänyt haastatella työttömiä, mutta haastattelijoita palkataan jo

  10. 10

   Nokia ja Intel avaavat 5G-testilaboratorion Espooseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  2. 2

   Kauppojen aukiolot vapautettiin – näin kävi ABC-asemien markettimyynnin

  3. 3

   Mitä ihmettä? Yritysten ei pitänyt haastatella työttömiä, mutta haastattelijoita palkataan jo

  4. 4

   Lähteet: Trumpin päästrategi Bannon tapasi Saksan suurlähettilään – viesti EU:lle oli kylmäävä

  5. 5

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  6. 6

   Näin sijoittaa kuopiolainen, helsinkiläinen ja oululainen – katso, onko salkkusi kuin naapurilla

  7. 7

   ”Hienostunut rikollinen juoni” ABB:ssä: Talousvastaava vei 100 miljoonaa ja katosi

  8. 8

   Uusi ennätys: 37 936 lopettanutta yritystä

  9. 9

   Finlaysonin ja Musti & Mirrin johtajat aloittivat Trump-boikotin – ”Ei tätä menoa voi enää hyväksyä”

  10. 10

   ”Ruoka mätänee pelloille” – vakava varoitus Brexitistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Kirjeessä koteihin jaettu oikea seteli hämmentää suomalaisia – osa palauttaa, vaikkei tarvitsisi

  2. 2

   ABC-asemien S-bonus muuttuu – ”Aion äänestää jaloillani”

  3. 3

   50 000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

  4. 4

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  5. 5

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  6. 6

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  7. 7

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  8. 8

   Sunnuntailisistä nautittu 100 vuotta – joko riittää?

  9. 9

   Katsastuksiin ehdotetaan tiukennuksia – ”Turhia kustannuksia autoilijalle”

  10. 10

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  11. Näytä lisää