Sijoittajan lehdistä on moneksi

> Evlin kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä Luotain kirjoittaa sijoittamisesta ammattimaisella tasolla. Lehden kirjoittajina ja haastateltavina näkyvät Evli Pankin omat analyytikot ja asiantuntijat.

Luotaimen hauska idea on käydä joka numerossa läpi yhden yhtiön osakkeen vuoden historia läpi Evlin analyytikon ja yhtiön oman edustajan kommenteilla. Tärkeää on, että lehden osakeanalyyseissä kerrotaan myös yhtiöiden ongelmista.

Lehti voi olla vähän vaikea aloittelevalle sijoittajalle. Vaikka kieli onkin selkeää, lukijan odotetaan tuntevan sijoitusmaailman käsitteitä. Lehden jokaisessa numerossa käydään koulumaisesti ja laskukaavojen avulla läpi pari tunnuslukua, jotka eivät kuitenkaan liity kyseisen numeron muihin juttuihin.

> EQ Pankin lehti Meklari keskittyy omien asiakkaidensa koulutukseen. EQ:n juuret ovat nettivälityksessä ja se on sittemmin laajentanut pankkitoimintaan ja rahastoihin. Lehdessä käydään siksi läpi runsaasti aktiivisen osakesijoittamisen strategioita ja välineitä ja perustietoa.

Meklarissa on salkunhoitaja Peter Immosen persoonallisia markkinakatsauksia. Pörssiyhtiöistä kertovien positiivisten juttujen yhteyteen sijoittajalukija kaipaisi myös vähän kriittistä analyysia.

Lehden sisältöä monipuolistavat yhteistyökumppanien kirjoittamat tekstit. Hypoteekkiyhdistys toimittaa tietoa asuntomarkkinoista, Osaketieto perustietoa sijoittamisesta ja Societe General warranttimarkkinoista.

> Pohjolan Pasman viimeinen painettu versio kikkailee huomiota herättävän paljon kuvilla. Lehden aineisto ilmestyy jatkossa vain verkossa tai asiakaskirjeenä. Vakuutusyhtiön asiakaslehdessä aiheina ovat tasapuolisesti sekä vakuuttaminen että sijoittaminen. Sijoitusasioissa lehti korostaa rahastosijoittamisen perusteita.

Koska lehti ei ole muuten ilmeeltään yleisaikakauslehti, tarina Helsingin ja Tallinnan välisestä rahtiliikenteestä tuntuu olevan väärässä lehdessä.

> FIMin nimikkolehti FIM Uutiset korostaa sijoittamisen fiilistä. Lehdessä ovat näkyvimpiä yhtiön yhteistyökumppanit ja sponsorointikohteet. Lehdessä tulee tutuksi yhtiön yhteistyö alppihiihtäjien, jalkapalloilijoiden, Veikka Gustavssonin, Syöpäjärjestöjen ja Arvopaperi-lehden kanssa. Lisäksi lehdessä on FIMin salkunhoitajien henkilökuvia.

Lehdessä esitellään FIMin tuoteuutuudet, mutta sijoittajan hyötytieto on muuten niukkaa. Tärkein anti on pääekonomisti Vesa Engdahlin talouskatsaus.

> Tapiolan omistaja-asiakkailleen tekemä Tapiola-lehti sisältää enemmän vakuutus- kuin sijoitustietoa. Vakuutusasioita elävöitetään mukavasti esimerkiksi tarinoilla autoharrastuksesta tai moottoripyöräkurssista. Lehdessä on myös muuta yleistärkeää asiaa esimerkiksi EU:sta tai tietosuojasta.

Tapiola on juuri saanut oman pankin ja lehden tuoreimmissa numeroissa on paljon pankkihehkutusta. Valokuvissa naurava Tapiola Pankin johtajisto saa esimerkiksi nimitykset ”vauhdikas viisikko” ja ”pitävä ketju pankkialan ammattilaisia”.

> Ålandsbankenin lehti Premium on tarkoitettu pankin parhaille asiakkaille, ei pelkästään sijoittajille. Uuden lehden ensimmäisessä numerossa käydään luonnollisesti läpi pankin parhaiden asiakkaiden saamia etuja. Muuten lehdessä kiinnittää huomiota poikkeuksellisen paksu paperi. Lehdessä on vain 20 sivua, vaikka se painaa kädessä melkein 50-sivuisen lehden verran.

Lehden ainoassa sijoitusjutussa käydään läpi sijoittamisen ja sijoitusneuvonnan perusasioita – valitettavasti vähän liikaa mutkia oikoen. Pankin sijoitusjohtajan kirjoittamassa tekstissä kerrotaan pankin neuvojen mukaan tehdyistä sijoituksista, joiden tuotoista voi olla ylpeä. Ylpeyden aihetta ei ole kuitenkaan juuri perusteltu.

> Aktian Rahastosäästäjä näyttää muista lehdistä poiketen sanomalehdeltä. Lehden plussa on, että rahastosijoittamista käsitellään jatkuvasti myös asiakkaan näkökulmasta.

Aktian näkyvin persoona lehdissä ja televisiossa on pääekonomisti Timo Tyrväinen. Hän on näkyvästi esillä myös pankin omassa lehdessä. Hänen taustatyöllään jopa perustellaan pankin sijoitusneuvonnassa käyttämän sijoittajaprofiloinnin etevyyttä.

Rahastosäästäjän kansikuvahenkilöt on haettu pankin ulkopuolelta. Tuoreimmissa lehdissä on henkilöhaastattelut keihäänheittäjä Mikaela Ingbergistä ja Svenska Teaternin johtajasta Johan Storgårdista.

> Osuuspankkien OP-lehti muistuttaa yleisaikakauslehtimäisyydellään pankkien vanhoja asiakaslehtiä. Tuoreessa numerossa mietteitään kertovat esimerkiksi pääministeri Matti Vanhanen, oopperalaulaja Matti Salminen ja lauluntekijä J. Karjalainen. Muuten lehdessä on runsaasti tietoa esimerkiksi kulttuurista.

Pankkiryhmän sijoittaja-asiakkaat saavat lehdestä version, jossa on pari sivua enemmän sijoitusasiaa.

OP:ssä on kysymyspalsta sekä sijoituksista että lakiasioista. Lehti ei välttämättä käy läpi sijoitusmarkkinoiden viimeisiä tuulia, mutta esimerkiksi uuden rahastolain vaikutukset käydään läpi.

Markkinoiden tuoreita tuulia käsittelee sen sijaan pankkiryhmän OP Sijoituskatsaus, joka on tyyliltään markkinointikirje. Lukija saa tietoa talouden tilasta ja osuuspankkiryhmän uusista sijoitustuotteista.

> Nordeassa yksityishenkilöiden sijoitusasioita hoidetaan monessa eri organisaatioportaassa, ja tämä näkyy myös asiakaslehdissä. Sijoitusstrategia-niminen lehti lähetetään yhtenä versiona Yksityispankin asiakkaille ja toisena versiona Private Wealth Management -yksikön asiakkaille. Yksityispankin asiakkaat saavat myös Private Bankig -nimisen uutiskirjeen.

Pankin kaikki avainasiakkaat saavat Avainasiakas-nimisen lehden ja säästäjä-avainasiakkaat saavat erikseen Säästämisen uutiset. Rahasto-osuuden omistajat saavat lisäksi Rahastot Nyt -lehden ja säästövakuutusasiakkaat Selekta-lehden.

Avainasiakas keskittyy yleiseen raha-asianeuvontaan. Lehdessä on yksityistalouden kysymyspalsta, ja Suomen ainoa pankin yksityistalouden ekonomisti Tarja Svartström opastaa kodin talouden asioissa. Tuoreessa numerossa hän käsittelee taloyhtiön hallituksen jäsenen tehtäviä ja vastuuta.

Säästämisen uutiset käy läpi sijoittamisen perusasiaa ja sisältää markkinakatsauksen. Sijoitusstrategia antaa sijoitussuosituksia ja Private Banking taustoittaa ajankohtaisia sijoitusasioita. Rahastot Nyt kertoo rahastoista markkinointikirjeen tyylillä.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  2. 2

   Haluaisitko asuntolainan jopa 45 vuodeksi? Viranomainen varoittaa

  3. 3

   ”Ruuhka on aiheuttanut kohtuutonta haittaa” – Kela palkkaa lisää työntekijöitä

  4. 4

   Kreikka tarvitsee taas rahaa – näin se vaikuttaa Suomeen

  5. 5

   ”Ruoka mätänee pelloille” – vakava varoitus Brexitistä

  6. 6

   Kauppojen aukiolot vapautettiin – näin kävi ABC-asemien markettimyynnin

  7. 7

   Lähteet: Trumpin päästrategi Bannon tapasi Saksan suurlähettilään – viesti EU:lle oli kylmäävä

  8. 8

   Saksassa lasketaan jo EKP:n jättielvytyksen tappioita

  9. 9

   5 suurta muutosta eläkkeisiin – katso, miten eläkeikäsi muuttuu

  10. 10

   Suomi pääsi erityistarkkailusta – komissio kiittää kiky-sopimusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kauppojen aukiolot vapautettiin – näin kävi ABC-asemien markettimyynnin

  2. 2

   ”Hienostunut rikollinen juoni” ABB:ssä: Talousvastaava vei 100 miljoonaa ja katosi

  3. 3

   Lähteet: Trumpin päästrategi Bannon tapasi Saksan suurlähettilään – viesti EU:lle oli kylmäävä

  4. 4

   Näkökulma: Euron tuho voi alkaa – näin ajopuu-Suomen kohtalo ratkeaa

  5. 5

   Kreikka tarvitsee taas rahaa – näin se vaikuttaa Suomeen

  6. 6

   ”Ruoka mätänee pelloille” – vakava varoitus Brexitistä

  7. 7

   Mitä ihmettä? Yritysten ei pitänyt haastatella työttömiä, mutta haastattelijoita palkataan jo

  8. 8

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  9. 9

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  10. 10

   Finlaysonin ja Musti & Mirrin johtajat aloittivat Trump-boikotin – ”Ei tätä menoa voi enää hyväksyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Kirjeessä koteihin jaettu oikea seteli hämmentää suomalaisia – osa palauttaa, vaikkei tarvitsisi

  2. 2

   ABC-asemien S-bonus muuttuu – ”Aion äänestää jaloillani”

  3. 3

   50 000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

  4. 4

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  5. 5

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  6. 6

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  7. 7

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  8. 8

   Sunnuntailisistä nautittu 100 vuotta – joko riittää?

  9. 9

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  10. 10

   Katsastuksiin ehdotetaan tiukennuksia – ”Turhia kustannuksia autoilijalle”

  11. Näytä lisää