Valikko

Herkullinen keskikesä

Ruoka: Kesällä tulee nauttia raikkaista kotimaisista kasviksista niiden ollessa parhaimmillaan. Joku saattaa kokeilla jopa mansikkadieettiä.
Kesällä maistuvat selkeät suomalaiset maut. Tuoreet vihannekset, varhaisperunat ja vadelmat ovat keskikesän herkkuja. Vuohenmaito ja rucolakin ovat kotiutuneet Suomeen jo niin, että niitä voidaan pitää suomalaisina raaka-aineina. Kesään kuuluu kalastus ja saaliin savustaminen omassa mökkirannassa. Savupöntön kilpailijaksi on noussut savustuspussi.

Moni pyrkii pudottamaan painoaan kesällä. Ruokalista koostuu kasviksista, kalasta ja marjoista. Epätoivoisimmat pyrkivät pudottamaan elopainoaan nestettä poistavan mansikkadieetin avulla. Olen huomannut, että kesällä ulkoillessa nälkä kasvaa ja pelkkä rehu ei riitä korvaamaan kasvanutta energiantarvetta.

Kesällä tulee nauttia raikkaista kotimaisista kasviksista. Alkuruokaani yhdistin trendikkään vuohenmaitojuuston, rucolan eli suomeksi sinappikaalin sekä pienet luumutomaatit. Piiraasta tuli herkullinen ja se sopi erinomaisesti Devils Rockin Pinot Grigion kanssa. Toinen juomasuositus olisi ollut hyvin yleispätevä välimerentyylisiin alkuruokiin sopiva fino sherry.

Uskaltauduin valitsemaan lämminsavustetun kalan pääruoaksi, vaikka olin keväällä kuuntelemassa luentoa aiheesta "ruokavalion merkitys ruoansulatuselimistön syöpään". Syöpä voi tulla melkein miten ja mistä tahansa.

Uskoisin, että liiallinen alkoholin ja suolan käyttö ja liian vähäinen kuidun saanti ovat merkittävämpiä tekijöitä tässä asiassa. Jos muutaman kerran vuodessa nautin käristettyä tai savustettua ruokaa, en pidä nautintoa riskitekijänä. Eli kohtuullisesti kaikkea.

Itse en käytä savustuspussia, koska kalan savustaminen on kokonaisvaltainen elämys aina leppälastujen teosta saakka. Rasvaisemmasta kalasta tulee maukkaampaa kuin kuivasta.

Jos kalan tarjoaa lämpimänä, tulee se suolata ennen savustamista. Jos kalan tarjoaa savustamisen jälkeen jäähdytettynä, voi sen suolata suolavedellä savustamisen jälkeen. Savupönttöön voi lisätä makua esimerkiksi yrteillä ja katajanoksilla ja -lastuilla. Savustetun nieriän kumppaniksi valitsin Cousino Maculin Doña Isidoran.

Majoneesi on eräs hienoimpia kylmiä kastikkeitamme. Siitä on kehitetty valtava määrä erilaisia johdannaisia, kuten tartar, rèmoulade, ravigote, maximilian, verte, raifort… Kaupan majoneesi on itse tehtyä kevyempää. Kun itse tekee majoneesin, on se kuitenkin lähempänä aitoa niin makunsa kuin rakenteensa vuoksi.

Majoneesin tekeminen on eräs lempiruoanvalmistustöistäni. Tulee mieleen hyvin nuoren keittiöharjoittelijan ensimmäinen majoneesi Helsingin Interissä joskus 1980-luvun alussa. Pelotti hirvittävästi, sillä jos 30 litran majoneesierä olisi juoksettunut, olisi tullut mestarilta turpiin. Majoneesi onnistui ja rakastuin tuohon vaativaan kastikkeeseen.

Kinuski ja vadelmat ovat vanha yhdistelmä. Nyt yhdistin vadelmiin kinuskista valmistetun kermahyytelön. Annoksessa ovat kalorit kohdallaan ja sen kuluttamiseen tarvitaan muutaman kymmenen kilometrin pyörälenkki.

Gancian Asti kaipaa seurakseen vadelmaa tai mansikkaa. Kinuskin makeus tuo viinin kauniin hedelmäisyyden ja piilevän hapokkuuden hyvin esille. Viini on erinomainen jopa kaadettuna marjasalaatin joukkoon.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!

    1. 1

      Saadaanko Teslan jättitehdas Vaasaan? ”Puhumme tuhansista työpaikoista”

    2. 2

      ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

    3. 3

      Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

    4. 4

      Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

    5. 5

      Suomalainen elää luotolla ”luonnollisena asiana”

    6. 6

      Nordnet: Nokia oli marraskuussa suositumpi kuin koskaan

    7. 7

      Saitko postia Sammolta? Aikaa ensi keskiviikkoon

    8. 8

      Euromaat sopivat Kreikan velkahelpotusten toimeenpanosta

    9. 9

      Amazon testaa kassatonta ruokakauppaa – huomaa itse, mitä hyllystä poimitaan

    10. 10

      Helsingin työmaita tarkastettiin – työntekijöiden tietoja puuttui yli puolelta

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

    2. 2

      Kommentti: Eurokriisin sytytyslanka palaa – Italia sanoi ”ei”

    3. 3

      Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

    4. 4

      5 vinkkiä – näin siirrät omaisuutta lapsille pienellä verolla

    5. 5

      Teslan valtava akkutehdas halutaan Vaasaan

    6. 6

      SS: Myykö lapsesi sukkia päästäkseen luokkaretkelle? Yrityksille miljoonabisnes

    7. 7

      Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

    8. 8

      20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

    9. 9

      Pelko euron tuhosta voi avata Saksan rahahanat

    10. 10

      Näkökulma: Kapina jatkuu – Brexit ja Trump olivat vasta alkua

    11. Näytä lisää
    1. 1

      WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

    2. 2

      Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

    3. 3

      Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

    4. 4

      Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

    5. 5

      Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

    6. 6

      Ville, 33, kasvatti menestyvän bisneksen Kiinaan – kuukaudessa 8 000 pakettia elektroniikkaa Suomeen

    7. 7

      Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

    8. 8

      Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

    9. 9

      Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

    10. 10

      Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

    11. Näytä lisää