Kännykän suuri muutos

Symbianin perustaja Juha Christensen uskoo multimedian muuttavan tapojamme käyttää matkapuhelinta

Maailman johtaviin it-vaikuttajiin kuuluva Macromedian mobiilitoiminnan johtaja Juha Christensen uskoo digitaalisten teknologioiden lähentymisen vihdoin alkaneen. Kysymys on teknologia- ja ohjelmistoteollisuuden raja-aitojen murtumisesta.

– Merkittävin syy teknologisen lähentymisen käynnistymiseen on se, että vasta nyt päätelaitteissa on riittävän hyviä prosessoreita ja värinäyttöjä. Nyt on mahdollista tehdä todellista interaktiivista multimediaa matkapuhelimiin.

Business Week -lehti ennustaa teknologisen lähentymisen merkitsevän samanlaista muutosta kuin internet aikanaan. Muutoksen ensivaiheessa palveluntarjoajilla eli teleoperaattoreilla on tärkeä rooli. Ilman heitä puhelimiin ei saada kuunnollista sisältöä.

– En usko internetiin käyttöön matkapuhelimessa. Kännykällä luetaan uutisotsikoita bussipysäkillä, suunnistetaan suurkaupungissa elektronisen kartan avulla, suunnitellaan sääkartan parissa vapaa-ajan menoja ja pelataan pelejä.

Kännykän käyttömuuttuu

Kun matkapuhelimet 1990-luvulla tulivat markkinoille, niiden ennustettiin muuttavan ainoastaan ihmisten kommunikointitapoja. Christensenin mielestä kommunikointi on vain yksi kännykän käyttöaloista.

Matkapuhelimesta tulee entistä enemmän multimedialaite, jonka parissa vietetään joutoaikaa.

– Nykyään puhelimet ovat teknisesti niin kehittyneitä, että ihmiset osaavat jo käyttää ainakin yhtä mobiilipalvelua puhelimellaan. Heti kun markkinoille tulee sisältöteollisuutta palvelevaa teknologiaa, tulemme näkemään aivan uudenlaisia palveluita.

Christensenin mielestä Nokia on edelläkävijä multimedian tuomisessa matkapuhelimeen. Christensen tuntee Nokian hyvin, sillä hän oli vuonna 1996 perustamassa matkapuhelimien käyttöjärjestelmiä kehittävää Symbiania.

– Nokian Anssi Vanjoki puhui jo nelisen vuotta sitten siitä, kuinka matkapuhelin ei ole pelkästään korvia vaan myös silmiä varten.

Multimedian merkitys matkapuhelimissa oivallettiin Eurooppaa ennen Aasiassa, joka vielä viisi vuotta sitten oli kännykkäalueena varsinainen takapajula. Nykyisin markkinoilla jopa edetään Aasian ja erityisesti Japanin viitoittamalla tiellä.

Eivätkä eurooppalaiset enää hymähtele huvittuneesti sille, että aasialaiset ovat innostuneita simpukkapuhelimista. Nyt kaikilla suurilla matkapuhelinvalmistajilla on omat simpukkapuhelimensa markkinoilla.

Christensenin mielestä eurooppalaisten on edelleen syytä seurata tarkasti, mitä Japanissa tapahtuu.

– Nykyisin Tokion metrossa suuri osa matkustajista tuijottaa matkapuhelimeensa, mutta tuskin kukaan puhuu siihen.

Viihdeteollisuustulossa mukaan

Musiikkiteollisuus on tuonut matkapuhelimeen soittoäänet, joiden menestys on perustunut helppoon ladattavuuteen ja halpoihin hintoihin.

Kaliforniassa työskentelevän Christensenin mukaan soittoäänet ovat vasta alkusoittoa sille, mitä tulevaisuudessa on odotettavissa.

– Hollywoodin tuotantoalustojen sovittaminen matkapuhelimeen on erittäin vaikeaa. He ovat tottuneet tekemään sisältöä ainoastaan yhdellä formaatilla, joka ei sovi matkapuhelimeen. Siellä ollaan hyvin kiinnostuneita tuomaan sisältöä langattomiin päätelaitteisiin, mutta se halutaan tehdä mahdollisimman helposti, eikä kymmenillä eri tekniikoilla.

Mitä enemmän tekniikoita on käytössä, sitä kalliimpaa sisällön muuntaminen kännykkään on. Kustannuksista johtuen multimedia-kokeilut kännykässä eivät vielä ole olleet Euroopassa kovin onnistuneita.

– Jos peliyhtiö joutuu tekemään yhdestä pelistään yli sata erilaista versiota, jotta se toimisi mahdollisimman monessa päätelaitteessa, niin se ei voi olla kovin kannattavaa bisnestä.

Eräs ratkaisu formaattiongelmaan voi olla Macromedian vuosia sitten kehittämä Flash-tekniikka. Internetissä se on mahdollistanut interaktiivisten sivustojen tekemisen ja saavuttanut suuren suosion.

Nyt Macromedia tuo Christensenin johdolla Flashin matkapuhelimiin. Tällä viikolla yhtiö julkisti teleoperaattori T-Mobilelle tekemänsä Flash-käyttöliittymän.

– Kaikkialla, missä on näyttöruutu, tarvitaan käyttöliittymä. Flash-tekniikalla tehty käyttöliittymä toimii kaikissa langattomissa päätelaitteissa, kannettavassa tietokoneessa ja televisiossa.

Teleoperaattorienuusi rooli

Christensenin mielestä teknologioiden lähentyminen tarkoittaa myös sitä, että teleoperaattoreidenkin rooli tulee muuttumaan ja niiden on mietittävä uusia hinnoittelutapoja.

Operaattorit eivät voi enää toimia pelkästään bittiputkina, jotka välittävät informaatiota.

– Pelottavinta matkapuhelinteollisuudessa olisi se, että matkapuhelinvalmistajien ja teleoperaattoreiden välille muodostuisi muuri. Applen iPodin suosio perustuu siihen, että vaikka laite on teknisesti erittäin yksinkertainen, on musiikin ostaminen, lataaminen ja toistaminen hyvin helppoa. Kokonaisuus ratkaisee, ei yksittäinen laite tai verkkopalvelu.

Uusien palveluiden käyttö vaatii usein myös uusimpia matkapuhelimia, eivätkä kuluttajat ole valmiita vaihtamaan kalliita design-puhelimiaan kovin usein.

– Puhelimen vuokraaminen teleoperaattoreilta tulee lisääntymään, ja uusia puhelimia tullaan myymään sadalla eurolla. Puhelimen vuokra maksetaan sitten laskussa.

Yritykset tarvitsevattoisiaan yhä enemmän

Teollisuudessa teknologioiden lähentymiseen on varauduttu tekemällä uusia aluevaltauksia.

Suuret ja keskenään erilaiset tietotekniikkayritykset kuten Microsoft, HP, Cisco ja Dell ovat ajautuneet varsin pitkälle alkuperäisestä liiketoiminnastaan päästäkseen mukaan käynnissä olevaan lähentymiseen. Yritysten yhteenliittymien merkitys kasvaa.

Käytännössä langattomuudessa on siirrytty ilmiötasolta toiminnan pariin. Christensen näkee nyt tapahtuvassa toimialojen välisessä sulautumisessa merkkejä tilanteesta, jossa Symbian perustettiin.

– Symbianin ympärille rakentui teknologiaklusteri, jossa eri yritykset yhdessä alkoivat määritellä omiin tarpeisiinsa sopivaa teknologiaa.

Macromedian Flashillä tehdyt käyttöliittymät toimivat Symbianin ja Microsoftin käyttöjärjestelmien päällä. Motorola irtautui vähän aikaa sitten Symbianista hypätäkseen kilpailijansa Microsoftin leiriin.

Christensenin mukaan markkinoille mahtuu hyvin kaksi kilpailevaa käyttöjärjestelmää.

– Suurimmassa osassa matkapuhelimia tulee olemaan joko Symbianin tai Microsoftin käyttöjärjestelmä. Myös Linuxilla voi hyvinkin olla tulevaisuus matkapuhelimien käyttöjärjestelmissä. Maailmassa on miljoonia ihmisiä, jotka ovat suorastaan hulluina Linuxiin.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  2. 2

   Työntekijä saa jännittää nyt 2 kuukautta pidempään – koeajat pitenivät vuoden alussa

  3. 3

   Konkarisijoittaja Tom Tukiainen, 59, pani 100 000 euroa riskillä turvapaikanhakijoihin

  4. 4

   USU: Kaavailtu muutos asuntolainakattoon herätti huolen – ”Ei nuorella ole kesämökkiä myytäväksi”

  5. 5

   Nyt puhuu Go! Aviationin ex-työntekijä: Syttyi käsittämätön ilmiriita

  6. 6

   Inflaatio hidastui tammikuussa – puhelimet ja kulutusluotot halpenivat

  7. 7

   ”Alkaako miesten katoaminen työvoimasta jo lapsuudessa?”

  8. 8

   Ford pelasi uhkapeliä Venäjän markkinalla, ja se alkoi kannattaa

  9. 9

   Euroministerit koolla – Kreikka vie jälleen päähuomion

  10. 10

   Suomalaisyritysten Venäjä-näkymät paranivat – ”Ei ole odotettavissa rakettimaista nousua”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  2. 2

   Konkarisijoittaja Tom Tukiainen, 59, pani 100 000 euroa riskillä turvapaikanhakijoihin

  3. 3

   USU: Kaavailtu muutos asuntolainakattoon herätti huolen – ”Ei nuorella ole kesämökkiä myytäväksi”

  4. 4

   ”Alkaako miesten katoaminen työvoimasta jo lapsuudessa?”

  5. 5

   Nyt puhuu Go! Aviationin ex-työntekijä: Syttyi käsittämätön ilmiriita

  6. 6

   Työntekijä saa jännittää nyt 2 kuukautta pidempään – koeajat pitenivät vuoden alussa

  7. 7

   Brittilehti hehkuttaa suomalaista perustulokokeilua – ongelmia kaksi

  8. 8

   Kerrostaloasuntojen rakentamisessa hurja tahti – kuin 1970-luvun maaltamuuton aikaan

  9. 9

   Ford pelasi uhkapeliä Venäjän markkinalla, ja se alkoi kannattaa

  10. 10

   Sunnuntaisuomalainen: Pimeä passikauppa näkyy Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sunnuntailisät pois, työpäivän pituus 12 tuntiin? ”Tehdään työtä silloin, kun sitä on”

  2. 2

   Yle: Kirjeessä koteihin jaettu oikea seteli hämmentää suomalaisia – osa palauttaa, vaikkei tarvitsisi

  3. 3

   ABC-asemien S-bonus muuttuu – ”Aion äänestää jaloillani”

  4. 4

   50 000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

  5. 5

   ”Kesämökkejä alkaa olla riesaksi asti” – FK ei halua, että omaisuutta pantataan perinnöksi

  6. 6

   Sunnuntailisistä nautittu 100 vuotta – joko riittää?

  7. 7

   Katsastuksiin ehdotetaan tiukennuksia – ”Turhia kustannuksia autoilijalle”

  8. 8

   Julkkisten rahoittaman lentoyhtiön kassasta katosi satoja tuhansia euroja – hakeutuu nyt konkurssiin

  9. 9

   Kuin bensaa ostaisi: Forssassa aloittaa myyjätön kauppa

  10. 10

   Sähköyhtiö kuivasi järven – jopa kaksi miljoonaa kalaa kuoli

  11. Näytä lisää