Valikko

Ruokaisaa rapua

Ruoka: Tunnetuin rapuruoka on rapukeitto ja tunnetuin rapukeiton syöjä Suomessa on ollut marsalkka Mannerheim.
Rapukausi on parhaimmillaan. Olkoon kausi suotuisa niin pyytäjille kuin rapukauppiaille, mutta etenkin herkkusuille! Tosin joka vuosi on löytynyt jokin luonnonäidin oikuista keksitty syy nostaa kotimaisten jokirapujen hintaa. Tämä herkku ylitse muiden on syytä nauttia sellaisenaan keitettynä hyvässä seurassa. Muut rapuruokalajit on syytä valmistaa joko täpläravuista, tuontiravuista tai säilötyistä pyrstölihoista.

Rapuruokia on aiemmin syöty runsaammin. Ravunpyrstöt löytyvät nykyään kalliimpien ravintoloiden ruokalistoilta ympäri vuoden. Suolaliemeen säilötyt ravunpyrstöt ovat myös jokaisen ruokakaupan valikoimissa.

Tunnetuin rapuruoka on rapukeitto. Kuuluisin rapukeiton syöjä Suomessa on ollut Mannerheim, jonka mieltymyksiin yhdistetään Edelnäsin rapukeitto. Tuota kermaista konjakilla maustettua rapukeittoa tarjoaa vielä muutama ravintola. Jotta keitosta saa hyvän, on työ aloitettava liemen keittämisellä. Kaupan olevat rapu- ja hummeriliemitiivisteet ovat loukkaus ihmiskunnalle. Niistä ei löydä äyriäisen makua hyvällä tahdollakaan. Maku tule ketsupista ja ainoa yhteinen tekijä on punainen väri! Kuiva Dry Sack on oikea valinta täyteläiselle rapukeitolle.

Jos ryhdyn syömään rapuja, keskityn niihin sitten totaalisesti. Ennen rapuja nautin kevyen kylmän tai lämpimän alkupalan, jotta suurin nälkä saadaan tyydytettyä. Ravut nautin aina pääruokana.

Pyrin aina itse keittämään rapuni, jopa kylässä. Muutaman keittäjän ravut olen kelpuuttanut sellaisenaan.

Aina ei loppukesän ateria pidä sisällään keitettyjä jokirapuja. Jos aloitan ateriani rapukeitolla, niin jatkan sitä ehdottomasti joko pikkulinnulla kuten kyyhkyllä tai viiriäisellä tai sitten kantarelleilla ja kalalla. Rapeaksi paahdettu pikkulintu kevyiden lisäkkeiden ja intensiivisen kastikkeen kera on hieno yhdistää kevyeen ja täyteläiseen punaviiniin.

Nyt valitsin kuitenkin siian ja sienet. Kantarellit ovat parhaimmillaan kermaan muhennettuina. Koska alkuruoka on kermainen ja jälkiruoan valkosuklaamousse rakentuu kermaan, olisi kermaan muhentaminen liian raskas valmistusmenetelmä kyseisille sienille. Tämän vuoksi käristän sienet sipulin kera. Siika saa jumalaisen kevyen hiilen ja metallin maun kun sen hiillostaa. Makua pyöristää voisulalla sively ja sienet täydentävät liiton Larochen Petit Chablin kanssa.

Juusto kuuluu ateriaan. Juusto sopii jopa rapujen kumppaniksi. Rapujen kanssa sopii ruotsalainen kuminajuusto ja Valion mustaleimainen emmental. Muuten rapuaterialleni valitsi siian jälkeen keski-ikäisen manchegon. Juuston joka sopii niin puna- kuin valkoviinin ja sherryn seuraan. Manchego jatkaa luontevasti hiilisiialle valitun Petit Chablin kanssa. Juuston sopivuutta viiniin voi lisätä pähkinöillä ja vaikkapa rusinaleivällä.

Ateria päättyy luontevasti marjoihin. Koska rakastan portviiniä, yritän nyt kytkeä sen väkisin marjojen kanssa. Marjojen hapokkuus tulee taittaa sokerilla. Lisäkkeen kaakaovoi ja rasva tukevat valittua portviiniä.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!

    1. 1

      Saadaanko Teslan jättitehdas Vaasaan? ”Puhumme tuhansista työpaikoista”

    2. 2

      ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

    3. 3

      Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

    4. 4

      Saitko postia Sammolta? Aikaa ensi keskiviikkoon

    5. 5

      Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

    6. 6

      Lentäjät harkitsevat Lufthansan uutta tarjousta

    7. 7

      Suomalainen elää luotolla ”luonnollisena asiana”

    8. 8

      Helsingin työmaita tarkastettiin – työntekijöiden tietoja puuttui yli puolelta

    9. 9

      Amazon testaa kassatonta ruokakauppaa – huomaa itse, mitä hyllystä poimitaan

    10. 10

      Nokia ja Outokumpu pomppasivat päivän päätteeksi

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

    2. 2

      Kommentti: Eurokriisin sytytyslanka palaa – Italia sanoi ”ei”

    3. 3

      5 vinkkiä – näin siirrät omaisuutta lapsille pienellä verolla

    4. 4

      Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

    5. 5

      Teslan valtava akkutehdas halutaan Vaasaan

    6. 6

      SS: Myykö lapsesi sukkia päästäkseen luokkaretkelle? Yrityksille miljoonabisnes

    7. 7

      Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

    8. 8

      20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

    9. 9

      Pelko euron tuhosta voi avata Saksan rahahanat

    10. 10

      Näkökulma: Kapina jatkuu – Brexit ja Trump olivat vasta alkua

    11. Näytä lisää
    1. 1

      WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

    2. 2

      Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

    3. 3

      Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

    4. 4

      Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

    5. 5

      Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

    6. 6

      Ville, 33, kasvatti menestyvän bisneksen Kiinaan – kuukaudessa 8 000 pakettia elektroniikkaa Suomeen

    7. 7

      Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

    8. 8

      Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

    9. 9

      Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

    10. 10

      Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

    11. Näytä lisää