Valikko

Songilta moniviestintää sip -tekniikalla

Tähtäimessä kodit ja pk-yritykset

Internet-puheluihin liittyviä palveluita Song kehittää yhdessä sip-protokollaan erikoistuneen oululaisen Icecom Oy:n kanssa.

Song Networks ja Icecom ovat solmineet yhteistyösopimuksen sip (session initiation protocol) -pohjaisten viestintäpalvelujen kehittämistä ja tuottamista. Yhteistyössä hyödynnetään Songin pohjoismaista ip-verkkoa ja osaamista sekä Icecomin kehittämiä sip-teknologiaan pohjautuvia ohjelmistoratkaisuja.

Palvelun tavoitteena on Songin kotiasiakaspuolen liiketoimintapäällikkö Mikko Elon mukaan yhdistää olemassa olevien kommunikointitapojen helppous, kuten lankapuhelimella soittaminen ja ip-verkon mahdollistama paikkariippumattomuus.

Puhelin vaikka kesämökin laajakaistaan

”Palvelun mahdollistamat ip-puhelut, pikaviestit ja paikallaolotiedot tuotetaan käyttäjälle yhtenä helppokäyttöisenä, Web-pohjaisena kokonaisuutena”, Elo mainostaa.

Laajakaistaisten Internet-liittymien yleistyminen mahdollistaa Elon mukaan sekä säästöt kommunikointikustannuksissa että samalla tehostaa palvelujen käyttöä.

”Jatkuvasti Internetissä oleva liittymä mahdollistaa liittymään kytkettävien lisälaitteiden avulla normaalia kotipuhelinta vastaava palvelu, kuitenkin sillä erotuksella, että nyt palvelun ja puhelinnumeron voi siirtää vaikka kesämökin laajakaistaan lomien ajaksi.”

Lisää liikkuvuutta palvelujen käyttöön tuo Web-käyttöliittymässä oleva ’puhelin’, jota palvelun tunnuksilla voi hyödyntää vaikka Pariisin nettibaarissa soittamalla ystäville suomalaisen paikallispuhelun hinnalla. Mikäli ystävä käyttää saman palveluntarjoajan puhelinpalvelua, saattaa puhuminen olla jopa ilmaista.

”Web-liittymällä voidaan nähdä ystävien läsnäolo ja lähettää pikaviesti, vaihtaa lomakuvatiedostoja, lähettää sähköpostia tai aloittaa jopa kuvapuhelu”, Elo maalailee mahdollisuuksia.

Koska nykyään on mahdollista säilyttää vanhan operaattorin lankanumero, ei tästäkään muodostu palvelun käyttöönoton kynnystä kuluttajalle. Sip-puhelua soitettaessa verkko hyödyntää sähköistä enum-kantaa, jota tutkien verkko tietää, löytyykö normaali lankanumero Internetistä vaiko perinteisestä lankaverkosta.

”Internet-verkon sisäiset puhelut voidaan tarjota asiakkaille kuukausimaksulla ja normaaliin lankaverkkoon päättyvät puhelut omalla taksallaan. Laajakaistaliittymään voidaan kytkeä käyttöön useampi puhelinnumero ja vaikka eri teleliikennealueilta, jos tarve niin vaatii”, Mikko Elo kertoo.

”Puuttuva rengas”

”Useassa toimipisteessä toimivalle tai etätyöntekijöitä käyttävälle yritykselle sip-palvelut tuovat selvää kustannusetua, koska työntekijät voivat soittaa sisäiset puhelunsa veloituksetta ja etätyöntekijät voivat käyttää kiinteää etätyöliittymää puheluihin kännykän sijaan”, Mikko Elo kuvaa sip-tekniikan yrityksille mukanaan tuomia etuja.

Sip- ja Web-teknologioiden yhteensulautuminen mahdollistaa hänen mukaansa tehokkaan ja nopean tavan toteuttaa yrityksille toimialakohtaisesti räätälöityjä kommunikaatiopalveluja. Molemmat menetelmät toimivat ip-yhteyden päällä, joten myös kommunikaatiopalvelujen toimittaminen käyttäjälle on helpompaa kun tarvitaan vain yksi yhteystie.

”Palveluja voidaan räätälöidä esimerkiksi liittämällä yritysten web-pohjaisiin toiminnanohjaus- tai asiakkuudenhallintajärjestelmiin puhelin- ja pikaviestintätoiminnallisuudet. Esimerkiksi yrityksen sisäiseen web-pohjaiseen puhelinluetteloon voidaan liittää tieto henkilöiden saatavuudesta ja toiminto, jolla nimen kohdalla hiirtä klikkaamalla voi kyseiselle henkilölle soittaa.”

Jatkossa sip ja mobiilipäätelaitteet muodostavat puuttuneen lenkin kiinteän ja mobiiliverkon välille. Ensimmäisinä sovelluksina Mikko Elo näkee tilatiedon ja pikaviestinnän siirtymisen kännykkään.

”Tällä korvataan sms-viestintä ja sen kustannukset vain datasiirron hintaisella gprs-liikenteellä. Samalla läsnäolotieto tulee lisäämään viestinnän määrää, sillä ystävälistassa oleva vihreä tilatieto suorastaan vaatii viestien lähettämistä kavereille”, hän visioi.

”Oletettavaa on, että myös kännyköiden wlan-ominaisuudet kehittyvät ja kotona tai toimistossa mobiililaite käyttääkin Internet-pohjaista radioverkkoa puheluissa ja viestinnässä. Samalla myös laajempien wlan-verkkojen kehittämiselle löytyy todellinen tarve ja liiketoimintamalli.”Sip kypsyy markkinoille

Sip (session initiation protocol) määrittää verkossa käyttäjän saavutettavuuden ja sijainnin sekä kommunikaatiokyvyt, käynnistää käyttäjien välisen istunnon, hallitsee sitä eli muun muassa vaihtaa viestintätapoja ja lopettaa istunnon.

Suomessa kotiasiakkaille ovat tähän mennessä ehtineet sip-pohjaisia ip-puheluja tarjoamaan omille laajakaista-asiakkailleen TeliaSonera ja Elisa sekä operaattottoririippumattomasti laajakaistapuhelin.net -portaalinsa kautta espoolainen Ipon Communications.

w standardit:

www.ietf.org/html.charters/sip-charter.html

w kehittäjät:

www.sipforum.org

w tuotteet:

www.sipcenter.comIcecom Oy:n perusti Oulussa lokakuussa 2000 kuusi Oulun yliopistolla työskennellyttä tutkijaa. Nykyään yritys toimii Oulun Teknologiakylässä ja työllistää 15 ihmistä.

Yrityksen tavoitteena on toiminnanjohtaja Jani Korhosen mukaan hyödyntää tutkimuspuolella kerättyä tietotaitoa ohjelmistopohjaisten voip (voice over ip) ja cti (computer telephony integration) -palvelujen kehitykseen.

Perustamisesta asti yritys on kehittänyt sip-teknologiaa omia tuotteita varten sekä toimittanut ohjelmistoprojekti- ja asiantuntijapalveluita. Yrityksen asiantuntijapalveluiden suurin asiakas on Ardites Oy, jonka osakas Icecom on.

”Julkistettuja kotimaisia kumppaneita tuoteliiketoiminnassa ovat Song ja Lan&Wan. Ulkomaan kanavia rakennellaan parhaillaan”, Jari Korhonen kertoo.

Lan&Wan toimii jälleenmyyjänä Suomessa Icecomin kehittämälle web-pohjaiselle voip-vaihdepöytäsovellukselle. Ensimmäinen versio siitä saatiin valmiiksi viime keväänä. Kaupaksi ehti käydä muutamia ennen kesälomakautta.

Ulkomaan kanavia Icecom rakentaa etsimällä jälleenmyyjiä ja palveluntarjoajia, joiden tarjontaan heidän tuotteensa sopivat.

”Tämä toiminta on vielä melko alkuvaiheessa - käytännössä se on aloitettu tämän vuoden aikana voip-lisäarvopalvelujen osalta.”

Icecom ehti olla mukana sip-kehittäjien ja -käyttäjien hyvin tunteman Sipcenter.comin tuoteluetteloissakin java-pohjaisella sip-protokollapinollaan.

”Emme kuitenkaan enää ylläpidä sitä kaupalliseen toimintaan ja olemme poistuneet listoilta. Jakeluperiaatteemme on tällä haavaa ensisijaisesti jälleenmyyjien kautta”, Jani Korhonen sanoo.Icecom muuntaatutkimustietoa tuotteiksi

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   KL: Talvivaaran osake liikkuu taas

  2. 2

   Näin 3 ammattilaista sijoittaa rahansa – jännitystä, fanitusta ja varmoja kohteita

  3. 3

   Nolottaako tinkiminen? ”Syytä anoppia” ja 5 muuta vinkkiä alennuksen saamiseksi

  4. 4

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  5. 5

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  6. 6

   1200 euroa, 170 euroa, 132 euroa – näin paljon 1000 euroa olisi poikinut muualla kuin tilillä

  7. 7

   Kaasuputki Venäjältä Saksaan kuumentaa tunteita – Merkelin hallituksen toimia ihmetellään

  8. 8

   Koulupakko 17- tai 18-vuotiaaksi? ”Meillä on kasvava joukko nuoria, joilla on heikot taidot lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä”

  9. 9

   TS: Olkiluodon avaus saattaa taas viivästyä

  10. 10

   ISTV:n Nobel-studio: Tällaiset juhlat Bengt Holmströmiä odottavat Tukholmassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  2. 2

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  3. 3

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  4. 4

   Näin 3 ammattilaista sijoittaa rahansa – jännitystä, fanitusta ja varmoja kohteita

  5. 5

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  6. 6

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  7. 7

   Luulitko Helsinkiä kalliiksi? Tämä vertailu todistaa toisin

  8. 8

   Coca-Cola saa uuden toimitusjohtajan – tehtävä selvä

  9. 9

   TS: Olkiluodon avaus saattaa taas viivästyä

  10. 10

   Koulupakko 17- tai 18-vuotiaaksi? ”Meillä on kasvava joukko nuoria, joilla on heikot taidot lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  4. 4

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  7. 7

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  8. 8

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  9. 9

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  10. 10

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  11. Näytä lisää