Songilta moniviestintää sip -tekniikalla

Tähtäimessä kodit ja pk-yritykset

Internet-puheluihin liittyviä palveluita Song kehittää yhdessä sip-protokollaan erikoistuneen oululaisen Icecom Oy:n kanssa.

Song Networks ja Icecom ovat solmineet yhteistyösopimuksen sip (session initiation protocol) -pohjaisten viestintäpalvelujen kehittämistä ja tuottamista. Yhteistyössä hyödynnetään Songin pohjoismaista ip-verkkoa ja osaamista sekä Icecomin kehittämiä sip-teknologiaan pohjautuvia ohjelmistoratkaisuja.

Palvelun tavoitteena on Songin kotiasiakaspuolen liiketoimintapäällikkö Mikko Elon mukaan yhdistää olemassa olevien kommunikointitapojen helppous, kuten lankapuhelimella soittaminen ja ip-verkon mahdollistama paikkariippumattomuus.

Puhelin vaikka kesämökin laajakaistaan

”Palvelun mahdollistamat ip-puhelut, pikaviestit ja paikallaolotiedot tuotetaan käyttäjälle yhtenä helppokäyttöisenä, Web-pohjaisena kokonaisuutena”, Elo mainostaa.

Laajakaistaisten Internet-liittymien yleistyminen mahdollistaa Elon mukaan sekä säästöt kommunikointikustannuksissa että samalla tehostaa palvelujen käyttöä.

”Jatkuvasti Internetissä oleva liittymä mahdollistaa liittymään kytkettävien lisälaitteiden avulla normaalia kotipuhelinta vastaava palvelu, kuitenkin sillä erotuksella, että nyt palvelun ja puhelinnumeron voi siirtää vaikka kesämökin laajakaistaan lomien ajaksi.”

Lisää liikkuvuutta palvelujen käyttöön tuo Web-käyttöliittymässä oleva ’puhelin’, jota palvelun tunnuksilla voi hyödyntää vaikka Pariisin nettibaarissa soittamalla ystäville suomalaisen paikallispuhelun hinnalla. Mikäli ystävä käyttää saman palveluntarjoajan puhelinpalvelua, saattaa puhuminen olla jopa ilmaista.

”Web-liittymällä voidaan nähdä ystävien läsnäolo ja lähettää pikaviesti, vaihtaa lomakuvatiedostoja, lähettää sähköpostia tai aloittaa jopa kuvapuhelu”, Elo maalailee mahdollisuuksia.

Koska nykyään on mahdollista säilyttää vanhan operaattorin lankanumero, ei tästäkään muodostu palvelun käyttöönoton kynnystä kuluttajalle. Sip-puhelua soitettaessa verkko hyödyntää sähköistä enum-kantaa, jota tutkien verkko tietää, löytyykö normaali lankanumero Internetistä vaiko perinteisestä lankaverkosta.

”Internet-verkon sisäiset puhelut voidaan tarjota asiakkaille kuukausimaksulla ja normaaliin lankaverkkoon päättyvät puhelut omalla taksallaan. Laajakaistaliittymään voidaan kytkeä käyttöön useampi puhelinnumero ja vaikka eri teleliikennealueilta, jos tarve niin vaatii”, Mikko Elo kertoo.

”Puuttuva rengas”

”Useassa toimipisteessä toimivalle tai etätyöntekijöitä käyttävälle yritykselle sip-palvelut tuovat selvää kustannusetua, koska työntekijät voivat soittaa sisäiset puhelunsa veloituksetta ja etätyöntekijät voivat käyttää kiinteää etätyöliittymää puheluihin kännykän sijaan”, Mikko Elo kuvaa sip-tekniikan yrityksille mukanaan tuomia etuja.

Sip- ja Web-teknologioiden yhteensulautuminen mahdollistaa hänen mukaansa tehokkaan ja nopean tavan toteuttaa yrityksille toimialakohtaisesti räätälöityjä kommunikaatiopalveluja. Molemmat menetelmät toimivat ip-yhteyden päällä, joten myös kommunikaatiopalvelujen toimittaminen käyttäjälle on helpompaa kun tarvitaan vain yksi yhteystie.

”Palveluja voidaan räätälöidä esimerkiksi liittämällä yritysten web-pohjaisiin toiminnanohjaus- tai asiakkuudenhallintajärjestelmiin puhelin- ja pikaviestintätoiminnallisuudet. Esimerkiksi yrityksen sisäiseen web-pohjaiseen puhelinluetteloon voidaan liittää tieto henkilöiden saatavuudesta ja toiminto, jolla nimen kohdalla hiirtä klikkaamalla voi kyseiselle henkilölle soittaa.”

Jatkossa sip ja mobiilipäätelaitteet muodostavat puuttuneen lenkin kiinteän ja mobiiliverkon välille. Ensimmäisinä sovelluksina Mikko Elo näkee tilatiedon ja pikaviestinnän siirtymisen kännykkään.

”Tällä korvataan sms-viestintä ja sen kustannukset vain datasiirron hintaisella gprs-liikenteellä. Samalla läsnäolotieto tulee lisäämään viestinnän määrää, sillä ystävälistassa oleva vihreä tilatieto suorastaan vaatii viestien lähettämistä kavereille”, hän visioi.

”Oletettavaa on, että myös kännyköiden wlan-ominaisuudet kehittyvät ja kotona tai toimistossa mobiililaite käyttääkin Internet-pohjaista radioverkkoa puheluissa ja viestinnässä. Samalla myös laajempien wlan-verkkojen kehittämiselle löytyy todellinen tarve ja liiketoimintamalli.”Sip kypsyy markkinoille

Sip (session initiation protocol) määrittää verkossa käyttäjän saavutettavuuden ja sijainnin sekä kommunikaatiokyvyt, käynnistää käyttäjien välisen istunnon, hallitsee sitä eli muun muassa vaihtaa viestintätapoja ja lopettaa istunnon.

Suomessa kotiasiakkaille ovat tähän mennessä ehtineet sip-pohjaisia ip-puheluja tarjoamaan omille laajakaista-asiakkailleen TeliaSonera ja Elisa sekä operaattottoririippumattomasti laajakaistapuhelin.net -portaalinsa kautta espoolainen Ipon Communications.

w standardit:

www.ietf.org/html.charters/sip-charter.html

w kehittäjät:

www.sipforum.org

w tuotteet:

www.sipcenter.comIcecom Oy:n perusti Oulussa lokakuussa 2000 kuusi Oulun yliopistolla työskennellyttä tutkijaa. Nykyään yritys toimii Oulun Teknologiakylässä ja työllistää 15 ihmistä.

Yrityksen tavoitteena on toiminnanjohtaja Jani Korhosen mukaan hyödyntää tutkimuspuolella kerättyä tietotaitoa ohjelmistopohjaisten voip (voice over ip) ja cti (computer telephony integration) -palvelujen kehitykseen.

Perustamisesta asti yritys on kehittänyt sip-teknologiaa omia tuotteita varten sekä toimittanut ohjelmistoprojekti- ja asiantuntijapalveluita. Yrityksen asiantuntijapalveluiden suurin asiakas on Ardites Oy, jonka osakas Icecom on.

”Julkistettuja kotimaisia kumppaneita tuoteliiketoiminnassa ovat Song ja Lan&Wan. Ulkomaan kanavia rakennellaan parhaillaan”, Jari Korhonen kertoo.

Lan&Wan toimii jälleenmyyjänä Suomessa Icecomin kehittämälle web-pohjaiselle voip-vaihdepöytäsovellukselle. Ensimmäinen versio siitä saatiin valmiiksi viime keväänä. Kaupaksi ehti käydä muutamia ennen kesälomakautta.

Ulkomaan kanavia Icecom rakentaa etsimällä jälleenmyyjiä ja palveluntarjoajia, joiden tarjontaan heidän tuotteensa sopivat.

”Tämä toiminta on vielä melko alkuvaiheessa - käytännössä se on aloitettu tämän vuoden aikana voip-lisäarvopalvelujen osalta.”

Icecom ehti olla mukana sip-kehittäjien ja -käyttäjien hyvin tunteman Sipcenter.comin tuoteluetteloissakin java-pohjaisella sip-protokollapinollaan.

”Emme kuitenkaan enää ylläpidä sitä kaupalliseen toimintaan ja olemme poistuneet listoilta. Jakeluperiaatteemme on tällä haavaa ensisijaisesti jälleenmyyjien kautta”, Jani Korhonen sanoo.Icecom muuntaatutkimustietoa tuotteiksi

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   WSJ: Norwegian aloittaa suorat lennot Euroopasta Yhdysvaltoihin - Liput halvimmillaan noin 60 euroa

  2. 2

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  3. 3

   Suuri murros edessä – pankkien alettava antaa asiakastietoja ulkopuolisille

  4. 4

   Asuntopula kärjistyy Uudessakaupungissa – ”Tuolla rahalla pitäisi saada enemmän”

  5. 5

   Kalevala Koru irtisanoi noin 100 jälleenmyyntisopimusta - ”Jakelua järjestellään uudelleen”

  6. 6

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  7. 7

   Uusi velkaennätys on ovella – maailman yhteenlaskettu velka on käsittämätön summa

  8. 8

   Lounaan hinta muuttuu 10 minuutin välein – helsinkiläisravintola kokeilee ensimmäisenä maailmassa

  9. 9

   Osa uhatuista tv-kanavista ei pimenekään 1,5 miljoonassa kodissa – ainakaan vielä

  10. 10

   Maailman arvokkain yhtiö saattaakin olla vasta kuudenneksi arvokkain

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  2. 2

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  3. 3

   Uutuuskirja: Neuvostoliittolaiset halusivat ranskalaiset kankaat vaatteisiin – Koivisto esti

  4. 4

   Lounaan hinta muuttuu 10 minuutin välein – helsinkiläisravintola kokeilee ensimmäisenä maailmassa

  5. 5

   Osa uhatuista tv-kanavista ei pimenekään 1,5 miljoonassa kodissa – ainakaan vielä

  6. 6

   Ruotsissa ollaan lähellä asuntokuplan puhkeamista – ”pitäisi olla jo huolissaan”

  7. 7

   Suuri murros edessä – pankkien alettava antaa asiakastietoja ulkopuolisille

  8. 8

   Suomen sähköverkkoon hyökätään jatkuvasti – myös suurvallat aktiivisia

  9. 9

   Uusi velkaennätys on ovella – maailman yhteenlaskettu velka on käsittämätön summa

  10. 10

   Jarmon, 55, lähi-Siwa joutui lakkautuslistalle – ”Voi kehveli, tämä oli paras kauppa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  3. 3

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  4. 4

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  5. 5

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  6. 6

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  7. 7

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  8. 8

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  9. 9

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  10. 10

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  11. Näytä lisää