Valikko

Turkki pyrkii vakaampaan talouteen

Turkin talous on toipumassa vuosien 2000 ja 2001 vaihteessa tapahtuneesta romahduksestaan, mutta talouden pohja on edelleen varsin hutera. Ulkomaankauppa on jatkuvasti alijäämäinen ja vaihtotaseen vaje on varsinkin tänä vuonna kasvanut nopeasti. Työttömyysaste on kaksinkertaistunut vuoden 2000 lopusta ja ylittää 12 prosenttia, mikä lisää poliittisia paineita myös talouden linjauksiin.

Turkin punnan arvo romahti vuoden 2001 alkukuukausina. Dollarin arvo kohosi tammikuun lopun 672 000 punnasta hieman yli miljoonaan maaliskuun lopussa ja euro nousi 600 000 punnasta noin 900 000 puntaan.

Valuutan alamäki saatiin kuitenkin pysäytetyksi Kansainvälisen Valuuttarahasto IMF:n tuella ja kurssi on vakiintunut, vaikkakin selvästi heikommalle tasolle. Euro on pysynyt vuoden 2003 alusta asti 1,6 ja 1,8 miljoonan punnan välissä, ja dollari jopa painunut 1,6 miljoonasta 1,4 miljoonan punnan tuntumaan.

Punnan vakiintuminen on perustunut IMF:n tukensa ehdoiksi vaatimaan toimenpideohjelmaan, jonka tavoite on korjata Turkin talouden perusongelmia. Valtion menoja on leikattu ja budjetin rakenteita uudistettu, jotta romahduksen aiheuttaman pankkikriisiin kustannukset eivät olisi velkaannuttaneet valtiota liiaksi.

Menoleikkausten lisäksi Turkin keskuspankki on ottanut muodollisen inflaatiotavoitteen rahapolitiikkansa ohjenuoraksi ja parantanut siten rahapolitiikkansa ennustettavuutta. Tämä on vähentänyt Turkin korkotasoon sisältynyttä riskilisää ja vähentänyt valuutan heiluntaa.

Turkin kuluttajahintainflaatio on hidastunut voimakkaasti ja painunut neljän vuoden takaisista 70 prosentin lukemista alle kymmeneen. Vuoden 2002 alussa punnan ulkoisen arvon romahdus nosti inflaation korkeimmillaan lähelle 80 prosenttia. Inflaation hidastaminen on ollut ensimmäinen askel pitkällä tiellä kohti talouden EU-kelpoisuutta, ja tavoitteena on vakiinnuttaa inflaatio yksinumeroisiin lukemiin.

Turkin kokonaistuotannon kehitys on ollut kaukana vakaasta, ja talous on horjunut voimakkaan kasvun ja nopeiden supistusten välillä. Inflaatiokorjattuun kokonaistuotantoon on 12 viime vuoden aikana kirjattu useita kaksinumeroisen prosentin vuosimuutoksia sekä kasvun että supistumisen suuntaan. Nimellinen kokonaistuotanto ylsi hurjimmillaan, vuoden 2002 maaliskuussa päättyneen 12 kuukauden jaksolla, lähes sadan prosentin kasvuun.

Kokonaistuotannon voimakkaat vaihtelut kertovat talouden huterahkosta pohjasta ja herkkyydestä ympäristön muutoksille. Vuonna 1998 Venäjän talouden romahdus ja devalvaatio vetivät Turkinkin reaalisen kokonaistuotannon vuositasolla viiden prosentin laskuun vuonna 1999.

Teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD piti parin vuoden takaisessa katsauksessaan Turkin suurimpana ongelmana juuri kehityksen epävakaisuutta, joka on pitänyt maan korkotasoa epänormaalin korkealla ja jarruttanut sekä investointeja että kasvua.

Paheneva työttömyys kielii investointien vähäisyydestä, ja todennäköisesti merkitsee joko hidastuvaa kasvua tai uusia paineita punnan arvoon. OECD piti tuolloin ensiarvoisen tärkeänä Turkin julkisen sektorin uudistamista ja ennen kaikkea sen rahankäytön alistamista tarkempaan valvontaan.

Toinen tärkeä tekijä on talouden 1980-luvulla aloitetun yksityistämisen jatkaminen, ja yritystoimintaa haittaavien säädösten raivaaminen.

Yritystoiminnan tehostaminen onkin ensiarvoisen tärkeää maan ulkomaankaupan tasapainottamiseksi. Kroonisesti alijäämäinen kauppatase on painanut Turkin vaihtotaseenkin alijäämäiseksi, ja sen talous on kasvavassa määrin riippuvainen ulkomaisen pääoman saatavuudesta. Vaihtotaseen kuukausittainen vaje on tänä vuonna kohonnut kahteen miljardiin dollariin, mikä aiheuttaa omat paineensa Turkin korkotasoon.

Talouden vakauttamiseen tähtäävät uudistukset näyttävät lähteneen kohtalaisesti liikkeelle, mistä inflaation hidastuminen on selvin todiste. Toistaiseksi on kuitenkin vielä liian aikaista arvioida onko Turkki pääsemässä voimakkaiden muutosten vuoristoradalta vakaamman talouskehityksen uralle. EU:n täysjäsenyys edellyttää Turkilta selvästi vakaampaa taloutta.

Vaikka Turkin kokonaistuotanto oli vuonna 2003 vain pari prosenttia EU:n 15 jäsenmaan kokonaistuotannosta, on kyseenalaista, haluaako EU jäsenekseen maata jonka talouskehitys vaihtelee voimakkaasti. Unionin täysjäsenenä Turkin suuri väestö altistaisi koko unionin Turkin talousvaikeuksille ja vaarantaisi pahimmillaan koko yhteisön taloudellisen vakauden.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  2. 2

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  3. 3

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  4. 4

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  5. 5

   Koulupakko 17- tai 18-vuotiaaksi? ”Meillä on kasvava joukko nuoria, joilla on heikot taidot lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä”

  6. 6

   Coca-Cola saa uuden toimitusjohtajan – tehtävä selvä

  7. 7

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  8. 8

   Luulitko Helsinkiä kalliiksi? Tämä vertailu todistaa toisin

  9. 9

   Konkurssin riskistä varoittanut Takoma romahti pörssissä

  10. 10

   Länsimetro valmis liikenteelle aikaisintaan huhtikuussa – Matinkylään yhteys kesäkuussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  2. 2

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  3. 3

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  4. 4

   Länsimetro valmis liikenteelle aikaisintaan huhtikuussa – Matinkylään yhteys kesäkuussa

  5. 5

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  6. 6

   XXL:n mainonta voi edetä korkeimpaan oikeuteen

  7. 7

   Yhä useammalta työttömältä evätään tuet – ”Seuranta on tehostunut”

  8. 8

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  9. 9

   S-ryhmä joutui myrskynsilmään – turkiskohussa kyse on neljästä tuotteesta

  10. 10

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  4. 4

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  7. 7

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  8. 8

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  9. 9

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  10. 10

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  11. Näytä lisää