Turkki pyrkii vakaampaan talouteen

Turkin talous on toipumassa vuosien 2000 ja 2001 vaihteessa tapahtuneesta romahduksestaan, mutta talouden pohja on edelleen varsin hutera. Ulkomaankauppa on jatkuvasti alijäämäinen ja vaihtotaseen vaje on varsinkin tänä vuonna kasvanut nopeasti. Työttömyysaste on kaksinkertaistunut vuoden 2000 lopusta ja ylittää 12 prosenttia, mikä lisää poliittisia paineita myös talouden linjauksiin.

Turkin punnan arvo romahti vuoden 2001 alkukuukausina. Dollarin arvo kohosi tammikuun lopun 672 000 punnasta hieman yli miljoonaan maaliskuun lopussa ja euro nousi 600 000 punnasta noin 900 000 puntaan.

Valuutan alamäki saatiin kuitenkin pysäytetyksi Kansainvälisen Valuuttarahasto IMF:n tuella ja kurssi on vakiintunut, vaikkakin selvästi heikommalle tasolle. Euro on pysynyt vuoden 2003 alusta asti 1,6 ja 1,8 miljoonan punnan välissä, ja dollari jopa painunut 1,6 miljoonasta 1,4 miljoonan punnan tuntumaan.

Punnan vakiintuminen on perustunut IMF:n tukensa ehdoiksi vaatimaan toimenpideohjelmaan, jonka tavoite on korjata Turkin talouden perusongelmia. Valtion menoja on leikattu ja budjetin rakenteita uudistettu, jotta romahduksen aiheuttaman pankkikriisiin kustannukset eivät olisi velkaannuttaneet valtiota liiaksi.

Menoleikkausten lisäksi Turkin keskuspankki on ottanut muodollisen inflaatiotavoitteen rahapolitiikkansa ohjenuoraksi ja parantanut siten rahapolitiikkansa ennustettavuutta. Tämä on vähentänyt Turkin korkotasoon sisältynyttä riskilisää ja vähentänyt valuutan heiluntaa.

Turkin kuluttajahintainflaatio on hidastunut voimakkaasti ja painunut neljän vuoden takaisista 70 prosentin lukemista alle kymmeneen. Vuoden 2002 alussa punnan ulkoisen arvon romahdus nosti inflaation korkeimmillaan lähelle 80 prosenttia. Inflaation hidastaminen on ollut ensimmäinen askel pitkällä tiellä kohti talouden EU-kelpoisuutta, ja tavoitteena on vakiinnuttaa inflaatio yksinumeroisiin lukemiin.

Turkin kokonaistuotannon kehitys on ollut kaukana vakaasta, ja talous on horjunut voimakkaan kasvun ja nopeiden supistusten välillä. Inflaatiokorjattuun kokonaistuotantoon on 12 viime vuoden aikana kirjattu useita kaksinumeroisen prosentin vuosimuutoksia sekä kasvun että supistumisen suuntaan. Nimellinen kokonaistuotanto ylsi hurjimmillaan, vuoden 2002 maaliskuussa päättyneen 12 kuukauden jaksolla, lähes sadan prosentin kasvuun.

Kokonaistuotannon voimakkaat vaihtelut kertovat talouden huterahkosta pohjasta ja herkkyydestä ympäristön muutoksille. Vuonna 1998 Venäjän talouden romahdus ja devalvaatio vetivät Turkinkin reaalisen kokonaistuotannon vuositasolla viiden prosentin laskuun vuonna 1999.

Teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD piti parin vuoden takaisessa katsauksessaan Turkin suurimpana ongelmana juuri kehityksen epävakaisuutta, joka on pitänyt maan korkotasoa epänormaalin korkealla ja jarruttanut sekä investointeja että kasvua.

Paheneva työttömyys kielii investointien vähäisyydestä, ja todennäköisesti merkitsee joko hidastuvaa kasvua tai uusia paineita punnan arvoon. OECD piti tuolloin ensiarvoisen tärkeänä Turkin julkisen sektorin uudistamista ja ennen kaikkea sen rahankäytön alistamista tarkempaan valvontaan.

Toinen tärkeä tekijä on talouden 1980-luvulla aloitetun yksityistämisen jatkaminen, ja yritystoimintaa haittaavien säädösten raivaaminen.

Yritystoiminnan tehostaminen onkin ensiarvoisen tärkeää maan ulkomaankaupan tasapainottamiseksi. Kroonisesti alijäämäinen kauppatase on painanut Turkin vaihtotaseenkin alijäämäiseksi, ja sen talous on kasvavassa määrin riippuvainen ulkomaisen pääoman saatavuudesta. Vaihtotaseen kuukausittainen vaje on tänä vuonna kohonnut kahteen miljardiin dollariin, mikä aiheuttaa omat paineensa Turkin korkotasoon.

Talouden vakauttamiseen tähtäävät uudistukset näyttävät lähteneen kohtalaisesti liikkeelle, mistä inflaation hidastuminen on selvin todiste. Toistaiseksi on kuitenkin vielä liian aikaista arvioida onko Turkki pääsemässä voimakkaiden muutosten vuoristoradalta vakaamman talouskehityksen uralle. EU:n täysjäsenyys edellyttää Turkilta selvästi vakaampaa taloutta.

Vaikka Turkin kokonaistuotanto oli vuonna 2003 vain pari prosenttia EU:n 15 jäsenmaan kokonaistuotannosta, on kyseenalaista, haluaako EU jäsenekseen maata jonka talouskehitys vaihtelee voimakkaasti. Unionin täysjäsenenä Turkin suuri väestö altistaisi koko unionin Turkin talousvaikeuksille ja vaarantaisi pahimmillaan koko yhteisön taloudellisen vakauden.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

  2. 2

   Marimekon luova johtaja lopettaa

  3. 3

   New York Times: Yhdysvaltojen talous ei kasva Trumpin lupaamaa tahtia

  4. 4

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  5. 5

   Ekonomisti löi huutomerkin luottamuslukuihin – ”Kasvukausi käsillä”

  6. 6

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  7. 7

   Euroalueella kuluttajien tunnelmat synkkenivät hieman

  8. 8

   Yle: Jättiliitto vaatii naisvaltaisten alojen palkkoihin kuoppakorotusta

  9. 9

   Näille aloille talouskasvu tuo töitä

  10. 10

   Walking Dead -pelin tehnyt suomalaisyhtiö aikoo listautua pörssiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  2. 2

   Nokia yllätti: 5g-verkkojen rakennus alkaa jo tänä vuonna

  3. 3

   Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

  4. 4

   Lääkäri näpäyttää työnantajia Fennia-lehdessä: Työkyky ei ole pajatso

  5. 5

   Marimekon luova johtaja lopettaa

  6. 6

   Velkaneuvoja LM:lle: Tästä syystä asuntovelalliset joutuvat maksuvaikeuksiin

  7. 7

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  8. 8

   Näkökulma: Viis sijoittajavastuusta, pian Suomi pelastaa taas finanssipelureita

  9. 9

   Yle: Jättiliitto vaatii naisvaltaisten alojen palkkoihin kuoppakorotusta

  10. 10

   Norwegian aloittaa suorat lennot Euroopasta Yhdysvaltoihin - Liput halvimmillaan noin 60 euroa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  3. 3

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  4. 4

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  5. 5

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  6. 6

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  7. 7

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  8. 8

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  9. 9

   Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

  10. 10

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  11. Näytä lisää