Valikko

Vanhan keskusteluyhteyden uusi ulottuvuus

Yrittäjäomistajien ja työntekijöiden vuoropuhelu yrityksissä on päivittäistä. Se on ollut sitä jo kauan aikaa. SAK:n ja Perheyritysten liiton yhteinen tiedote tuo keskusteluyhteydelle järjestöllisen ulottuvuuden. Kumpikin osapuoli määrittelee nyt toinen toisensa. Tiedote on ensimmäinen vakava signaali työntekijäpuolelta siitä, että kysyntää hyville omistajille löytyy.

Miljoonan jäsenen SAK ilmaisee tavoittelevansa nyt samanlaista yritysilmapiiriä kuin perheyritykset: Suomea, jossa on hyvä yrittää, omistaa ja tehdä työtä. SAK tukee myös perheyritysten verotavoitetta.

Käytännössä SAK asettuu tukemaan varallisuusveron poistamista yritysvarallisuudelta. Eli työpaikkojen luomisesta ja ylläpitämisestä ei pidä omistajaa veroilla rangaista. Perheyritysten varallisuuden muodostumisessa työntekijät eivät ole vain kustannustekijä, vaan kriittinen menestystekijä. Yhteiskunnassa ymmärretään hyvien ja osaavien työntekijöiden merkitys. Mutta annetaanko arvoa hyville omistajille?

"Järjestöt katsovat, että jatkossakin suomalaisten hyvinvoinnin voi taata vain vahva, kilpailukykyinen kansantalous ja sen kasvu. Siksi Suomen pitää olla tulevaisuudessakin hyvä ja kilpailukykyinen paikka tuotannon sijoittua, palkansaajien elää ja omistajien yrittää ja omistaa yrityksiä", sanotaan yhteisessä tiedotteessa.

Yhteiskunnan on korkea aika herätä myös siihen, että hyvistä omistajista kilpaillaan jo tänään ja tulevaisuudessa yhä kiihtyvämmin. Hyvät omistajat ovat sellaisia, jotka henkilökohtaisesti sitoutuvat yritykseen, vastuuseen ja hoitavat velvollisuutensa yrityksen sidosryhmiä kohtaan. Hyviä omistajia on kaikenlaisissa yrityksissä, myös muissa kuin perheyrityksissä. Perheyritykset poikkeavat muista yrityksistä lähinnä siinä, ettei perheyrityksen osakkeita ole tarkoitus myydä, vaan siirtää omistus aikanaan seuraavalle sukupolvelle. Perheyritysten omistajat ovat kasvollisia, elinikäiseen vastuuseen sitoutuneita yrittäjiä, joiden määräysvalta yrityksessä merkitsee henkilökohtaista sopimusten noudattamista, arjen yhteiskuntavastuuta.

"Sukupolvenvaihdosten onnistuminen niin, että turvataan sekä yritystoiminnan jatkuminen että henkilöstön työpaikat on SAK:n ja Perheyritysten liiton yhteinen tavoite. Eduskunnan hyväksymät huojennukset sukupolvenvaihdosten verokohteluun edistävät tätä päämäärää.

Suomalaisen yhteiskunnan vahvuuksiin kuuluu kyky neuvotella ja sopia. Järjestöt arvostavat molemminpuolista järjestäytymistä ja sopimista työmarkkinoilla sekä ajan haasteisiin vastaamaan kykenevää kolmikantayhteistyötä valtiovallan ja työmarkkinajärjestöjen kesken. SAK osallistuu näihin neuvotteluihin työntekijäpuolta edustavana sopimusosapuolena.

Perheyritysten liitto ei ole työmarkkinaosapuoli, eikä sellaiseksi pyri. Liiton jäsenyritykset ovat valtuuttaneet perinteiset työnantajajärjestöt sopimaan puolestaan työehdoista. Liitto edustaa sen sijaan omistajanäkökulmaa ja määräysvaltaa suomalaisesti omistetuissa perheyrityksissä, jotka ovat merkittäviä työllistäjiä ja toimivat kasvuhakuisesti sekä kotimaassa että kansainvälisillä markkinoilla."

Perheyritysten ja SAK:n yhteistyösuhde on informatiivinen, eikä se perustu sopimuksiin, kuten työmarkkinoiden sopimussuhteet. Niiden sitovuus ja niihin vuosikymmenten aikana yhteen sovitettu lainsäädäntö ja hallitusten myötävaikutus on luonut nyky-Suomen poliittisen kulttuurin. Tiedotetta on luettava myös niin, että kolmikannan on ansaittava paikkansa ajan hengessä yhä kovemmaksi käyvässä eurooppalaisessa kilpailussa. Perheyritysten muisti ja kokemus on pitkä. Sopimusyhteiskunnan edut ovat piirtyneet myös kansankunnan yhteiseen muistiin ja niitä verrataan helposti aikaan, jolloin oli mahdotonta sopia.

Työmarkkinajärjestelmään tai sopimuksiin vuoropuhelulla ei nyt kuitenkaan vaikuteta. Sukupolvenvaihdosten kokonaisuuden oivaltaminen "elämää suurempana" haasteena on keskeinen yhteinen päätelmä. Sukupolvenvaihdokset olivat ennen eduskuntavaaleja 2003 kummankin järjestön agendalla pääasiana.

Perheyritysten liitto hyväksyi loppuvuodesta 2003 strategian, jota on määrä toteuttaa seuraavat neljä vuotta ja arvioida sitten tilannetta ja tuloksia. Perheyritysten tahtotila syntyy Perheyritysten liitossa, jonka kyky välittää tahtotilan mukaisia toiveita ja tavoitteita on keskeinen edellytys strategian onnistumiselle. Perheyritykset ovat verkottuneet kansallisesti ja kansainvälisesti moniin järjestöihin ja toimintamuotoihin. Perheyritykset eivät yksin kykene kantamaan omistajuuden soihtua yhteiskunnassa, missä henkilökohtainen vastuuntunto kilpailee kasvottoman "yhteisvastuun" kanssa. Siihen tarvitaan elinkeinoelämän hyvää ja laaja-alaista yhteistyötä. Työväenliikkeen aikaisempaa parempi ymmärrys omistajuudesta vain tukee tätä pyrkimystä.

Tilanne on verrannollinen yrityksen kasvuun. Kun saavutetaan riittävän korkea markkina-asema kansainvälisessä kilpailussa, yhden suvun tai perheen varallisuus ei välttämättä riitä turvaamaan liiketoiminnan jatkuvuutta. Perheyritykset ja niiden omistajayrittäjät tietävät tämän omakohtaisesti, koska toimivat omilla varoillaan, omalla vastuullaan. Suurin haaste on siinä, että tämä yritysvarallisuus, jonka arvoketjussa suomalainen työ ja osaaminen ovat olennainen osa, on vain lainassa seuraavalta sukupolvelta. Se on pystyttävä antamaan takaisin seuraajille paremmassa kunnossa kuin se oli saataessa tai perustettaessa. Siitä elämässä on kysymys.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  2. 2

   Stark sulkee kuusi myymälää – irtisanoo jopa 160

  3. 3

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  4. 4

   Sähköinen postilaatikko kerää kritiikkiä: ”Pitää olla mahdollisuus asioida miten parhaiten sopii”

  5. 5

   Autojen ominaisuudesta tuli ongelma – piti säästää energiaa, voikin aiheuttaa kolareita

  6. 6

   Paperiosakkeet hukassa? Sampo antoi lisäaikaa

  7. 7

   Tuloerojen kuilu: Rikkaimmat +70 % – köyhimmät +30 %

  8. 8

   Nobel-voittaja Hart: Trumpin talouspolitiikka uhka USA:n ja maailman taloudelle

  9. 9

   Yle: Kodin1-nimen ostaja selvisi – aikoo kilpailla hinnoilla

  10. 10

   Berner ihmettelee Postin laskelmia kustannusten kasvusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  2. 2

   Stark sulkee kuusi myymälää – irtisanoo jopa 160

  3. 3

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  4. 4

   Yle: Kodin1-nimen ostaja selvisi – aikoo kilpailla hinnoilla

  5. 5

   Autojen ominaisuudesta tuli ongelma – piti säästää energiaa, voikin aiheuttaa kolareita

  6. 6

   Tärkeän lääkkeen hinta 23-kertaistui – yhtiölle sakot nimikikkailusta

  7. 7

   Jättikauppa: Konecranes myy nosturiyhtiön

  8. 8

   Tuloerojen kuilu: Rikkaimmat +70 % – köyhimmät +30 %

  9. 9

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  10. 10

   ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  4. 4

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  5. 5

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  6. 6

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  7. 7

   Suomen ilmasto on myrkkyä autoille – arvaatko, mikä lämpötila on pahin?

  8. 8

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  9. 9

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  10. 10

   Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

  11. Näytä lisää