Valikko

Herätkää pääkaupunkiseudulla – kilpailukyky on turvattava

Yritykset voivat valita sijaintipaikkansa vapaasti ja toimia siellä, missä se on edullisinta. Lähtökohtatilanne on yrityksille käyttökelpoinen, sillä valinta on vapaa ja sijaintipaikat joutuvat kilpailemaan keskenään. Sijaintipaikan valinta ei kuitenkaan ole mikään helppo tehtävä, sillä on otettava huomioon monia eri tekijöitä samanaikaisesti.

Pääkaupunkiseutu on Suomen ainoa kansainvälinen metropoli ja sen kilpailukyky määrittelee monin tavoin koko maamme asemaa kansainvälisessä kilpailussa. Perinteisen aluepolitiikan aika on ajanut ohi, valtion tuki ei ratkaise lopullisesti alueen menestystä. Etujen on oltava pysyviä, ei keinotekoisia.

Kuntien ja valtion on pidettävä huolta jo olemassa olevista yrityksistä sekä tänne mahdollisesti muuttavista yrityksistä. On tarjottava todella jotakin merkittävää etua, että yritykset ovat edes kiinnostuneita harkitsemaan sijoittumista Suomeen tai täällä pysymistä.

Espoon ja Helsingin kauppakamarien kuntaselvityksen mukaan kuntien suhtautumisessa yrityksiin on eroja. Nyt olisi aika parantaa koko alueen yritysmyönteisyyttä. Kunnallista byrokratiaa voidaan vähentää, jos vain halutaan. Osa palveluista voidaan yksityistää tai saattaa monen kunnan yhteisiksi palveluiksi. Jos todella haluamme lisää ulkomaisia yrityksiä, niin vähitellen myös näihin asioihin on kiinnitettävä huomiota muuallakin kuin juhlapuheissa.

Alueen kilpailukyky on monen eri tekijän summa ja kaikkien osatekijöiden on oltava kunnossa. Ei riitä, että panostetaan yhteen tekijään, vaan kaikkien tekijöiden on oltava huipputasoa. Siitä huolimatta useat tekijät ovat sellaisia, ettemme voi niille mitään. Pohjoinen sijainti, kieli tai kylmä talvi ovat annettuja tekijöitä.

On itsestään selvää, että perusinfrastruktuurin on oltava huipputasoa. Nykyisin on helpompaa ja nopeampaa siirtyä Helsingin keskustasta Tallinnaan kopterilla kuin taksilla Keilaniemestä tai Katajanokalta lentokentälle.

Valtion on yhdessä alueen kuntien kanssa saatava muutamat keskeiset liikenneväylät kuntoon pääkaupunkiseudulla. Aikaa ei ole hukattavissa, vaan työt on voitava aloittaa heti. Liikenneinvestoinnit on tehtävä sinne, missä on liikennettä. Kehä I ja Kantatie 51 ovat tärkeimmät kohteet Hakamäentien jälkeen.

Suomeen on tullut ulkomaisia yrityksiä kautta vuosisatojen. Viime vuosina on ryhdytty myös houkuttelemaan ulkomailta yrityksiä tänne. Kuitenkaan mihinkään verohelpotuksiin tai muihin eurollisiin helpotuksiin ei ole sorruttu. Tarvitaan tietoa Suomesta ja pääkaupunkiseudusta sekä yrityksille että henkilöstölle ja heidän perheilleen.

Suomeen saapuminen on tehtävä helpoksi ulkomaisille yrityksille. Perusasioihin kuuluu myös asuntojen järjestäminen. Tarvitaan edullisia asuntoja, mutta samalla myös hyviä ja kansainväliset tasot täyttäviä täydellisiä vuokra-asuntoja. Keskuskauppakamarin kilpailukykyselvitys toi asunto-ongelmat esille.

Etlan Maarit Lindströmin tuoreen selvityksen mukaan Suomen vahvuudet liittyvät ulkomaisten yritysten mukaan ihmisten rehellisyyteen ja luotettavuuteen. Myös toimivaa infrastruktuuria arvostetaan yhdessä teknologisen osaamisen kanssa. Suurimmat heikkoudet liittyvät henkilöverotukseen ja yritysverotuksen tasoon sekä korkeisiin työvoimakustannuksiin. Ulkomaiset tytäryritykset arvioivat Etlan selvityksessä koulutustason, ihmisten oma-aloitteellisuuden sekä joustavan ja ei-hierarkkiset toimintatavat korkeammalle kuin kotimaiset yritykset. Tämä kuvastanee yrityskulttuuria ja suomalaista mallia.

Pääkaupunkiseudulla on paljon etutekijöitä. Kuitenkaan alue ei ole tarpeeksi tunnettu maailmanlaajuisesti. Selvitysmies Matti Saarisen raportti Helsingin seudun elinkeinomarkkinoinnin kehittämiseksi tarjoaa oivan lähtökohdan uusille toimille.

Huippuosaaminen edellyttää panosta tutkimukseen ja tieteeseen, mutta ennen muuta kansainvälisiin verkostoihin. Pääkaupunkiseudulle on perustettava kansainvälinen yksityinen yliopisto. Tätä on helppo vastustaa, mutta oikeita vasta argumentteja ei ole juuri esitetty. On luovuttava ennakkoluuloista, suomalainen korkeakoulu- ja tiedemaailma on pakotettava kansainvälistymään ja tänne on saatava huippuosaajia.

Tutkimusvarojen ripottelu kautta Suomen pieniin yksiköihin hävittää loputkin osaamisesta. Kriittinen massa on tarpeen tutkimustoiminnassa. Tarvitaan yritysten, korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten aitoa verkottumista.

Pääkaupunkiseutu tarjoaa mahdollisuuksia, mutta kokonaisuus ei ole hallinnassa. Hallintoa ei tarvita enää lisää, vaan nykyistäkin on voitava keventää. Pääkaupunkiseudun oma maakuntaliitto, jossa ovat mukana Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kirkkonummi ja Sipoo, olisi ratkaisu hallinto- ja suunnitteluongelmiin. Jos vielä jonkin aikaa odottelemme ja jahkailemme, niin kehitys ajaa meidän ja koko Suomen ohitse.

Kirjoittaja dosentti Sampsa Saralehto on Espoon kauppakamarin toimitusjohtaja.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   ”Ikänsä kunniallisesti työtä tehneet kokevat tämän nöyryyttävänä” – kiistelty eläkealoite eduskuntaan

  2. 2

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  3. 3

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  4. 4

   Kuka eläkemuutoksen maksaisi? ”Kaikki tulevat sukupolvet häviäisivät”

  5. 5

   Apple osti kaikessa hiljaisuudessa suomalaisyrityksen

  6. 6

   Bensa halpeni ja diesel kallistui

  7. 7

   ISTV:n Nobel-studio: Tällaiset juhlat Bengt Holmströmiä odottavat Tukholmassa

  8. 8

   Vapaakauppasopimuksen hyötyjä ”merkittävästi liioiteltu” – valiokunta tyrmäsi

  9. 9

   ”En voi uskoa sellaiseen elämään, jossa ihmiset ovat syrjäytettyjä” – nobelisti Holmström haluaa ihmiset töihin

  10. 10

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  2. 2

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  3. 3

   Stark sulkee kuusi myymälää – irtisanoo jopa 160

  4. 4

   Yle: Kodin1-nimen ostaja selvisi – aikoo kilpailla hinnoilla

  5. 5

   Autojen ominaisuudesta tuli ongelma – piti säästää energiaa, voikin aiheuttaa kolareita

  6. 6

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  7. 7

   Apple osti kaikessa hiljaisuudessa suomalaisyrityksen

  8. 8

   Tärkeän lääkkeen hinta 23-kertaistui – yhtiölle sakot nimikikkailusta

  9. 9

   Asuntolainoihin ajetaan uutta rajoitusta – tienaisitko tarpeeksi?

  10. 10

   Nobel-voittaja Holmström: Luulen, että jatkossa olen varovaisempi lausunnoissani

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  4. 4

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  5. 5

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  6. 6

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  7. 7

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  8. 8

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  9. 9

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  10. 10

   Suomen ilmasto on myrkkyä autoille – arvaatko, mikä lämpötila on pahin?

  11. Näytä lisää