Kiina demokratisoituu väistämättä

Viisitoista vuotta sitten Fang Hong osoitti mieltään Taivaallisen rauhan aukiolla. Pari vuotta sitten hän johti Pekingissä Kiinan suosituinta TV-showta, jossa viranomaisten suvaitsevaisuuden rajoja testattiin viikoittain. Tänään hän johtaa Shanghain suurinta televisiokanavaa Dragon-TV:tä, ja hänen kuvallaan varustetut mainokset komeilevat kaupungin pilvenpiirtäjien seinillä.

Hu Shuli kuuluu samaan sukupolveen. Toimittaja, jota The Economist -lehti kutsuu "Kiinan vaarallisimmaksi naiseksi", siirtyi ensimmäisestä työpaikastaan puoluelehdessä toimittamaan Caijing-talouslehteä, jossa julkaistaan niin liikemiesten kuin viranomaistenkin lahjonnasta kertovia paljastusjuttuja.

Olisi kuitenkin virhe tulkita nämä lehdistönvapauden aatetta ajavat kokeilut merkiksi siitä, että Kiinassa ollaan lähestymässä demo-kratiaa. Kommunistinen puolue antaa Caijingin paljastaa lahjontatapauksia siksi, että tämä auttaa sitä pysäyttämään kiinalaisen yhteiskunnan vakavimman sairauden. "Tärkein kansalaisoikeus on köyhyydestä pääseminen", toteaa Long Yongtu, yksi Kiinan WTO-neuvottelijoista. "Viidessätoista vuodessa autoimme 200 miljoonaa ihmistä pois köyhyydestä; nyt 700 miljoonalla kiinalaisella on käytössään sähkö, joka vielä 15 vuotta sitten oli tuntematonta ylellisyyttä. Siksi keskeisin päämäärämme on kasvu: kaikki muu on suoraan sanoen vähemmän tärkeää."

Kasvu ei kuitenkaan tarkoita pelkästään ihmisten kiskomista pois köyhyydestä. Kaksikymmentä vuotta sitten kiinalainen yhteiskunta oli jopa ruotsalaista yhteiskuntaa tasa-arvoisempi. Nykyään kaupunkien ja maaseudun sekä läntisten ja Tyynen Meren alueen maakuntien välillä vallitsee syvä eriarvoisuus. Itse asiassa nyky-Kiinan tulonjako muistuttaa pikemminkin Brasiliaa kuin Ruotsia.

Eriarvoisuuden kasvu merkitsee kuitenkin myös mahdollisuuksien kasvamista: Kiinassa on vielä nykyäänkin erittäin vaikea rikastua. Enää se ei kuitenkaan ole mahdotonta – piipahdus mihin tahansa Shanghain keskustan pubeista riittää osoittamaan asian. Korruptio on edelleen Kiinan keskeisin sosiaalinen ongelma, jota puolue ei ole kyennyt kitkemään pois Caijingin paljastuksista ja kuolemanrangaistuksesta huolimatta.

Voiko Kiina todellakin tulla toimeen ilman demokratiaa? Muutama vuosi sitten toimittajana Foreign Affairs -lehdessä tuolloin työskennellyt Fareed Zakaria kyseenalaisti demokratian, jos se määritellään pelkästään mahdollisuudeksi valita poliittiset johtajat vapaissa vaaleissa. Zakaria korosti, että ”maailma on täynnä demokratioita, jotka rikkovat jatkuvasti ihmisoikeuksia”. Vaaleista ei juuri ole iloa, jos demokraattisesti valitut hallitukset rajoittavat lehdistönvapautta ja oikeuslaitoksen riippumattomuutta."

"Shanghaissa vallitsee varmasti suurempi vapaus kuin Moskovassa", toteaa eräs Tsinghuan yliopistossa Pekingissä työskentelevä professori myötäillen näin Zakarian ajatuksia. Hän on epäilemättä oikeassa. Tosin Intia on elävä esimerkki siitä, että joskus vaalit ovat iskukykyinen ja tehokas väline maan vinoutuneen kehityksen korjaamiseksi. Intian talous kasvaa lähes yhtä nopeasti kuin Kiinan, ja eriarvoisuus ja korruptio lisääntyvät siellä samaa tahtia. Intian äänestäjät ovat kuitenkin kääntyneet tällaista mallia vastaan. Tämän seurauksena maan talouskasvu todennäköisesti hidastuu.

On vaikea sanoa, onko äänestäjien mielenmuutoksesta haittaa vai hyötyä. Lyhyellä aikavälillä käänne on todennäköisesti haitallinen, mutta kuka tietää, miten asiat kehittyvät pidemmän ajan kuluessa? Kiinassa ”Olemmeko synnyttämässä liikaa eriarvoisuutta?” -tyyppisten kysymysten esittäminen ei kuitenkaan ole edes mahdollista. Lopputulos on, että aina jonkin ongelman karatessa käsistä, suunnanmuutos tapahtuu liian myöhään ja se on luonteeltaan dramaattinen. Tämän takia Kiina ei voi lykätä kysymystä demokratiaan siirtymisestä.

Demokratia ei ole pelkästään mekanismi, jonka avulla voidaan ehkäistä strategisia virheitä. On olemassa myös huomattavasti maallisempi selitys sille, miksi monet jopa puolueen sisällä ajattelevat, että demokratiaan siirtyminen on käynyt väistämättömäksi: puolue on yksinkertaisesti menettämässä otettaan maasta.

Deng Xiaoping oli viimeinen Kiinan johtajista, joka kiistattomalla arvovallallaan kykeni yksin päättämään maan yhteiskuntapolitiikasta. Nykyään puolueen politbyrooseen kuuluu yli 20 jäsentä ja jokainen päätös on tehtävä yksimielisesti. Tärkeämmät päätökset vaativat vielä laajempaa, noin 3 000 hengen yksimielistä tukea. Esimerkiksi juuri nyt puolueen pääasiallisena työnä on luonnostella asiakirjoja, jotka hyväksytään seuraavassa, syksylle 2007 ajoittuvassa puoluekokouksessa.

Talouden ja puolueen eritahtisuus merkitsee, että maa pyörii yhä enemmän omin avuin. Tilanne muistuttaa menneisyyttä, jolloin dynastian heiketessä maakunnat alkoivat tehdä itsenäisiä päätöksiä.

Jopa talouden vauhdin hidastaminen on vaikeaa: koska maalta puuttuu tehokas rahoitusjärjestelmä, pankkien on valvottava suoraan luottojen kasvua. Kiinan suurimman pankin, China Construction Bankin Guangzhoun konttorin johtaja neuvottelee kuitenkin oman maakuntansa puoluejohtajan kanssa, ennen kuin ryhtyy toteuttamaan pankin pääkonttorista Pekingistä saamiaan ohjeita.

Näiden vaikeuksien valossa jotkut puolueen sisällä myöntävät, että tilanteesta on vain yksi tie ulos: jonkun on ryhdyttävä johtamaan asioita, valittiinpa kyseinen henkilö miten hyvänsä, vaikkapa sitten äänestämällä, kunhan tehokas päätöksentekoprosessi saadaan palautettua.

Kiinan siirtyminen demokratiaan saattaa siten olla lähempänä kuin kukaan osaa edes aavistaa. Mutta jos maa demokratisoituu, tämä ei ole tulosta kylissä ja kaupungeissa toteutetuista ruohonjuuritason demokratiakokeiluista; pikemminkin kyseessä on eliittien johtama prosessi, joka toimeenpannaan visusti hallituksen valvonnassa. Vain tällä edellytyksellä kansan vapautusarmeija ja sen kaikkivoipa keskussotilaskomitea voivat Kiinan demokratisoimisen hyväksyä.

Francesco Giavazzi on kansantaloustieteen professori Bocconin yliopistossa Milanossa.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  2. 2

   Lounaan hinta muuttuu 10 minuutin välein – helsinkiläisravintola kokeilee ensimmäisenä maailmassa

  3. 3

   Uutuuskirja: Neuvostoliittolaiset halusivat ranskalaiset kankaat vaatteisiin – Koivisto esti

  4. 4

   Maailman arvokkain yhtiö saattaakin olla vasta kuudenneksi arvokkain

  5. 5

   Ruotsissa ollaan lähellä asuntokuplan puhkeamista – ”pitäisi olla jo huolissaan”

  6. 6

   Osa uhatuista tv-kanavista ei pimenekään 1,5 miljoonassa kodissa – ainakaan vielä

  7. 7

   Jarmon, 55, lähi-Siwa joutui lakkautuslistalle – ”Voi kehveli, tämä oli paras kauppa”

  8. 8

   Suomen sähköverkkoon hyökätään jatkuvasti – myös suurvallat aktiivisia

  9. 9

   Tulli epäilee suomalaisyritystä törkeästä talousrikoksesta – maksamattomia veroja yli kaksi miljoonaa euroa

  10. 10

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  2. 2

   Suomen sähköverkkoon hyökätään jatkuvasti – myös suurvallat aktiivisia

  3. 3

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  4. 4

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  5. 5

   Tulli paljasti postimyyntiyrityksen törkeän veropetoksen – 2 miljoonan euron mätkyt

  6. 6

   Eduskunta antoi Bernerille luottamuksensa

  7. 7

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  8. 8

   Uutuuskirja: Neuvostoliittolaiset halusivat ranskalaiset kankaat vaatteisiin – Koivisto esti

  9. 9

   Puolet Kampin kauppakeskuksesta myydään

  10. 10

   Viro aikoo korottaa olutveroa 70 % parhaaseen myyntiaikaan – Olvia jännittää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  3. 3

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  4. 4

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  5. 5

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  6. 6

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  7. 7

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  8. 8

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  9. 9

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  10. 10

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  11. Näytä lisää