Missä maku?

Ravintolapäällikkö Markus Aremo Michelin-tähdellä palkitusta ravintola Georgesta haistoi Finnair Cateringin suurkeittiössä oikean ruoan tuoksuja, mutta kaipasi selkeitä makuja

Taidetaan olla menossa eineskeittiöön, Markus Aremo miettii ennen kuin aloitamme kierroksen lentokoneruokaa valmistavassa Finnair Cateringissa Helsinki-Vantaan teknisellä alueella.

Kierroksen isännät, Finnair Cateringin lämpimistä aterioista vastaava keittiömestari Tarja Aaltola, markkinointipäällikkö Maarit Keränen ja osastopäällikkö Leo Kirjavainen kauhistuvat.

– Eikä taatusti. Meillä tehdään bisnesluokkaan à la carte -ruokaa, Aaltola napauttaa.

Ja ihan totta: Aremo huomaa heti, että lämpimien ruokien keittiössä tuoksuu "oikea ruoka". Kattilat ovat suurempia kuin 40-paikkaisen Georgen keittiössä, ja pelkästään kylmäsäilytystilaa lienee enemmän kuin Georgessa on neliöitä. Silti kastikekasarit porisevat siinä kuin muissakin ravintoloissa.

Dieettikeittiöstä bongaamme riisivatruskoja ja yrttiporkkanoita, joilla keittäjä Anne Vannesluoma täyttää Pietariin matkaavia bisnesaamiaistarjottimia.

Pelkästään Finnairin lennoille tilataan päivittäin yli 700 dieettiannosta.

– Olen ollut täällä töissä 14 vuotta, ja sinä aikana erilaiset allergiaruoat ovat lisääntyneet hirveästi, Vannesluoma sanoo.

Aremo ihmettelee pilkulleen viilattuja ruokavalioita.

– Menee ihan älyttömäksi koko homma. Ymmärrän sairaudet, mutta muotiallergioiden mukaan en suostu keittämään, hän toteaa.

Suurkeittiömeininki ei puhuttele gourmet-käsityöläistä, joten siirrymme kabinettiin makustelemaan valikoituja herkkuja bisnesmatkustajien ruokalistoilta.

Aloitamme Finnairin Tokion-lennoilla tarjottavasta sushi-kimarasta.

– Fressiä ja kaunista, Aremo kiittää poimiessaan mustekala- ja lohisusheja puikkoihin.

– Pikkuisen tässä on kuitenkin jäykistelemistä. Minä tarjoaisin jotakin rennompaa, vaikka ankkarilletteä ja maalaisleipää.

Aaltola kuuntelee tyynesti. Finnair Catering saa valtavasti asiakaspalautetta, sillä sieltä lähtee maailmalle joka päivä 10 000–15 000 ruoka-annosta.

Emoyhtiö Finnairin osuus yhtiön liikevaihdosta on noin 80 prosenttia, mutta ruokaa menee myös useille muille eurooppalaisille yhtiöille.

Matkustajat haluavat makuelämyksiä, vaikka lentoyhtiöt viilaavat budjettejaan yhä tiukemmiksi. Liikematkustajilla on omia toiveita: tapaamisiin ei toivota hajuhaittoja, eli valkosipuli ja pavut eivät ole suosiossa. Kaikki lentoyhtiöt eivät kelpuuta mustikkaakaan, koska se voi sotata kravatin.

– Uudistamme tarjontaa jatkuvasti palautteen perusteella. Emme kuitenkaan lähde trendikikkailuun, vaan pyrimme tekemään hyvää ruokaa perinteitä kunnioittaen, Kirjavainen sanoo.

Aaltola jatkaa, että eniten lentävät suomalaiset liikematkustajat arvostavat yksinkertaista reseptiikkaa ja kotiruoan tuntua.

Aremokaan ei ruokatrendeistä perusta.

– Suomalaiset ovat junttikansaa, kun eivät ymmärrä pitkäjänteisyyden merkitystä. On henkisesti köyhää tehdä vain sitä, mistä lehdet kirjoittavat.

Pääruuaksi saamme Euroopan- ja Kaukoidän-lentojen bisnesruokaa, kevyttä ja kansainvälistä - ja aika trendikästäkin. Aluksi maistamme kookoksella ja limetillä maustettua greippi-katkarapusalaattia. Hotkin annoksen innoissani, mutta Aremon mielestä salaatin koostumusta sietäisi petrata.

– Greippiä on liikaa, ja kokonaisuus on nuukahtanut.

Haarukoimme analyyttisinä kanaa kookos-chilikastikkeessa, savulohta tattivermisellin kanssa ja härkää ja tofua itämaisessa kastikkeessa. Itse pidän varsinkin härkäannoksesta, mutta Aremo pysyy viileänä. Kabinetissa hän on kohteliaasti hiljaa, mutta päivän miettimisen jälkeen irtoaa kritiikkiä:

– Annokset maistuvat kaikki jotenkin samalta, yleisvaikutelma on teollinen ja hengetön. Maut ovat kadoksissa, mutta asettelussa on jopa yliyrittämistä. Ainakin suolaa kannattaisi käyttää vähän enemmän.

Keränen selittää, että vähäsuolaiseen tottuneet suomalaiset purnaavat heti, jos ruoka on liian tujua. Liian eksoottisiksi mielletyt raaka-aineet ja mausteet kirvoittavat myös valituksia.

– Matkustajat ovat erilaisia, joten joudumme tekemään kompromisseja. Hyvän maun lisäksi tyytyväisyyteen vaikuttavat muutkin seikat, esimerkiksi se, että tarjotaan lämmin ateria ja että rasiat on pakattu täyteen, Keränen toteaa.

Tunnelma kohoaa, kun alamme pistellä pakastesuklaamantelikakkua ja Aaltolan kehittämää mango-passionkastiketta. Nyt jälkiruokaspesialistina tunnettu Aremokin lämpenee:

– Kiva yhdistelmä hapanta ja makeaa. Hyvin toimii!

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!

    1. 1

      HS: Useat kaapelikanavat saattavat sittenkin pimetä tiistaiyönä

    2. 2

      Ammattilainen heivasi Stockmannin – "Kuihtuva, syvästi tappiollinen tavaratalo"

    3. 3

      Kokoomus haluaa uudistaa perhevapaita – ja poistaa poliitikkoja koskevan epäkohdan

    4. 4

      Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

    5. 5

      Suomeen vuokrakatto 20 euroa neliöltä? Näin se vaikuttaisi tuensaajiin

    6. 6

      Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

    7. 7

      Viljelijät uivat syvissä vesissä: ”Tilanne pahempi kuin 90-luvun lamassa”

    8. 8

      Toisissa paikoissa kikytetään, toisissa ei – näin kävi Metalliliiton työpaikoilla

    9. 9

      Miljardööri Warren Buffett tuplasi Apple-omistuksensa

    10. 10

      Kolumbia tilasi kolikoita Suomesta

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

    2. 2

      Ammattilainen heivasi Stockmannin – "Kuihtuva, syvästi tappiollinen tavaratalo"

    3. 3

      Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

    4. 4

      Marimekon luova johtaja lopettaa

    5. 5

      Suomeen vuokrakatto 20 euroa neliöltä? Näin se vaikuttaisi tuensaajiin

    6. 6

      Toisissa paikoissa kikytetään, toisissa ei – näin kävi Metalliliiton työpaikoilla

    7. 7

      Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

    8. 8

      Nokia yllätti: 5g-verkkojen rakennus alkaa jo tänä vuonna

    9. 9

      Neljäskin uhatuista kanavista näkyy vielä tiistaiyön jälkeen

    10. 10

      Yle: Jättiliitto vaatii naisvaltaisten alojen palkkoihin kuoppakorotusta

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

    2. 2

      Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

    3. 3

      Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

    4. 4

      51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

    5. 5

      Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

    6. 6

      Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

    7. 7

      Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

    8. 8

      Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

    9. 9

      Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

    10. 10

      Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

    11. Näytä lisää