Valikko

Efter fiaskot

Tänk er följande scenario: Israeliskt flyg anfaller faciliteter för kärnkraft i Iran för att hindra landet att utveckla egna kärnvapen. Iran svarar med raketanfall. USA ingriper och besätter landet.

Fråga: Är scenariot sannolikt? Svar: Premiärminister Ariel Sharon har redan börjat dela ut tabletter mot radioaktivitet åt delar av civilbefolkningen i händelse av ett iranskt anfall.

Det kan vara en propagandagest, avsedd att öka sympatierna för Israel i USA. Men Iran med sin fundamentalistiska regering är det största hotet mot Israel. Dess raketer kan träffa en israelisk kärnkraftsanläggning och sprida radioaktivitet. Iran stöder Hezbollah med baser i Libanon. Iran erkänner inte Israels existens och omöjliggör fred i Mellanöstern.

Fråga: Och USA? Svar: USA har militärt inringat Iran. Dess krig mot Irak med rörliga och självständiga förband ur olika vapenslag var framgångsrikt. Det är krigets eftervård som är ett fiasko. Delvis har amerikanerna sig själva att skylla. De upplöste den irakiska armén, som kunde ha gett landet stabilitet. De satsade på exilpolitiker utan kontakt med landet.

Följden blev ett gerillakrig. Det kan pågå i flera år. Det hotar omvalet av Bush i november. Hans motkandidat Kerry var för kriget. Då utgick man ännu från att Saddam Hussein hade massförstörelsevapen. I dag är han mot kriget, men han är oförmögen att säga hur fred skall nås. Fred kan inte enbart nås genom att FN i efterskott sanktionerar den situation som uppstått och förespråkar fred. För Bush är frestelsen stor att skylla gerillakriget på Iran och gå till angrepp.

Fråga: Kan Bush riskera ett nytt krig med statskassan tom, oljepriset all time high, börskurserna i botten och en arbetslöshet som inte ger med sig? Svar: På ekonomiska frågor ges många svar. Patriotism består i uppmaningen ”Slut upp i farans stund”. I amerikansk politik är presidenten den enda som personifierar nationen. Alla andra politiker förutsätts representera ett egenintresse. Med ett nytt krig kan Bush eliminera intresset för ekonomin och massmedierna skulle vända sitt intresse från gerillakriget i Irak till ett riktigt krig i Iran.

Fråga: Det lönar sig alltså för honom att göra kriget större? Svar: Avsikten var att vägen till fred i Mellanöstern skulle gå via Bagdad. Irak skulle göras till en mönsterstat för arabvärlden med fria val, amerikanska baser och fred med Israel. Irak är inte längre den militärt starkaste staten i regionen. Det är Iran, som inom tre år beräknas ha kärnvapen.

Den amerikanska säkerhetsstrategin från 2002 bygger på förebyggande angrepp. Avsikten har hela tiden varit att efter Irak skall man ta itu med den iranska frågan. Att man hamnat i fel slags krig i Irak utesluter inte att Irak med sin västfientliga fundamentalism både för amerikaner och israeler är ett problem som väntar på sin lösning.

Tvärtom är Iran nu i en nyckelroll genom sitt stöd åt gerillan i Irak och terrorismen i Israel. Det finns ingen exit strategi för de amerikanska trupperna i Irak. Demokrati kan man inte bygga upp bland bomber, kidnappningar och halshuggningar. Irak är en icke fungerande stat. Det hjälper inte stort om Irak efter något år har fåtts på fötter om Iran under tiden blivit en kärnvapenmakt, som vägrar att godta staten Israels existens.

Fråga: Hur stor är sannolikheten för ett nytt krig? Svar: Israelerna kan räkna ut att med Kerry som president skulle hotet från Irak finnas kvar. Vill de slå till måste de göra det med amerikanskt tillstånd före valet i november. Det är därför det i den militärstrategiska debatten talas om risken eller möjligheten av en oktoberöverraskning.

En sittande president, som vill bli omvald, brukar i oktober rycka initiativet till sig genom ett oväntat utspel. Den amerikanska kapitalmarknaden har hela sommaren talat om hösten som ”Autum of all fears”. Det har inte gynnat Bush, lika litet som republikanernas ifrågasättande av Kerrys krigsmeriter i Vietnam. Bush behöver grövre artilleri för att få väljarna att sluta upp.

Risken av ett nytt förebyggande angrepp, denna gång mot Iran, skall inte överskattas, men kan inte heller helt elimineras. Det har sagts att ett amerikanskt presidentval handlar om inrikespolitik trots att det i europeisk debatt alltid setts i utrikespolitiska termer. Denna gång är det annorlunda. ”Vi kan inte spela oskyldiga utomlands i en värld som inte är oskyldig.” Det är ord av Ronald Reagan som republikanerna i höst gärna upprepar.

Birger Thölix är f.d. chefredaktör för Vasabladet.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Kaksi yllättäjää – mitä tapahtui kananmunille ja jauhelihalle?

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Saadaanko Teslan jättitehdas Vaasaan? ”Puhumme tuhansista työpaikoista”

  4. 4

   ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

  5. 5

   Yhä useampi on tänään töissä ”Linnan juhlien alkaessa kauppa saattaa hiljetä”

  6. 6

   EU-komissio: Facebook, Twitter ja Google karsivat vihapuhetta liian hitaasti

  7. 7

   Yle: Ruotsalainen kauppa on rekisteröinyt Kodin1.com-osoitteen

  8. 8

   WSJ: IBM:n Romettystä tulee Trumpin neuvonantaja

  9. 9

   Barnier: Brexit-neuvotteluille aikaa vain 18 kuukautta

  10. 10

   5 vinkkiä – näin siirrät omaisuutta lapsille pienellä verolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  2. 2

   Kaksi yllättäjää – mitä tapahtui kananmunille ja jauhelihalle?

  3. 3

   Saadaanko Teslan jättitehdas Vaasaan? ”Puhumme tuhansista työpaikoista”

  4. 4

   ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

  5. 5

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  6. 6

   Saitko postia Sammolta? Aikaa ensi keskiviikkoon

  7. 7

   Suomalainen elää luotolla ”luonnollisena asiana”

  8. 8

   Helsingin työmaita tarkastettiin – työntekijöiden tietoja puuttui yli puolelta

  9. 9

   Yle: Ruotsalainen kauppa on rekisteröinyt Kodin1.com-osoitteen

  10. 10

   Nordnet: Nokia oli marraskuussa suositumpi kuin koskaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  7. 7

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  8. 8

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  9. 9

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  10. 10

   Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

  11. Näytä lisää