Regionalpolitik

Helsingfors med omnejd växer snabbt, kanske för snabbt, även om den ekonomiska svackan något hejdat utvecklingen. Vad borde man göra åt att tillväxten är för snabb, och är det egentligen till någon nytta att Helsingfors växer? Den svårare frågan är väl nog den senare. Nackdelarna med en stor stad (jämfört med en medelstor), är exempelvis trafikkaos, onödigt långa arbetsresor, förorening, större risk för sociala problem och ökad kriminalitet.

Men vilka är fördelarna? Om jämförelseobjektet är små städer har större städer fördelar i form mångsidigare utbud av service och tjänster. Små städer är ofta för beroende av ett fåtal arbetsgivare. I Finland har vi lyckligtvis ett stort antal medelstora städer, som saknar dessa brister och risker. Flera av dem är dessutom universitetsstäder med tillgång till den så omtalade resursen: välutbildad arbetskraft. Kruxet är bara att arbetsplatserna skapas (och flyttar) till huvudstaden och hela landets utbildade folk med dem (lätt överdrivet), tätt följd av den armé med lägre utbildade som behövs för att upprätthålla bastjänsterna för den växande staden.

För företagen som väljer huvudstaden måste det finnas fördelar som överstiger kostnaderna av högre hyror och boendekostnader samt längre arbetsresor. Det ganska vaga begreppet nätverk brukar förekomma i argumentering för geografisk företagskoncentration, men även där måste det väl finnas stora skillnader mellan branscher. Bolag som inte längre upplever att storstadens nytta motsvarar kostnaderna sedan kostnadsskillnaderna till andra regioner ökat så mycket, överväger säkert att flytta sin verksamhet, eller åtminstone sin expansion, till andra städer. Företagen måste ju reagera snabbt på kostnadsförändringar, och därför är det inte otänkbart att en betydande del av företagen nu har planer i den riktningen.

Vad skall man göra, eller kanske redan borde ha gjort, åt att tillväxten är för snabb. En bra tumregel för ekonomisk politik är att inte försöka styra trenderna för mycket, men att i stället koncentrera sig på att dämpa hastigheten och svängningarna. Nu finns det ju, åtminstone i teorin, en risk för att flaskhalsarna och kostnaderna driver ut företagen ur huvudstadsregionen, samtidigt som stadsplanerarna och byggsektorn planerar och startar storslagna investeringar för att möta det nuvarande trycket. Och sedan, mycket karikerat står allting klart när det inte längre behövs. Eller åtminstone inte längre avkastar tillräckligt för att täcka de skyhöga byggkostnaderna blivit följden av att inflyttningen varit alldeles för snabb.

Politikerna i Finland har inte sedan början av 1990-talet ägnat sig åt regionalpolitik. Det ansågs väl vara centerns monopol och grävdes ned. Både växande och krympande regioner lider av det. Byggsektorn går på övervarv, men inte för att befolkningen ökar eller skaffar större bostäder, utan för att familjer lämnar sina gamla hem tomma, för att sedan köpa nya hem där sådana inte finns (till rimlig kostnad). Även infrastrukturen blir underutnyttjad i stora delar av landet, vilket kan leda till att flyttningstrycket ytterligare ökar då det inte längre lönar sig att upprätthålla den.

Politikerna borde anstränga med regionalpolitiska lösningar till förmån för våra medelstora städer, om de vill lösa krisen i huvudstadsregionen. Nu då centern är i makten har regionalpolitiken grävts fram ur den ideologiska malpåsen. Problemet är bara det att vi inte behöver en regionalpolitik till förmån för landsbygden. Vad som behövs är en politik som siktar på att utveckla de 5–10 mest potentiella "mindre metropolerna" i landet.

Då är det kanske naturligt att starta med universitetsstäderna. Förslaget att minska på studieplatserna i Helsingforsregionen till förmån för de övriga regionernas universitet och yrkeshögskolor är enligt min uppfattning i princip vettigt (även om Lappland kanske inte borde få ett så stort tillskott som nu föreslagits). Det är inte meningsfullt att tränga in onödigt många unga fattiga studerande till ett överbefolkat Helsingfors. Billigare för såväl staten som för studenterna blir det om de får studera i en billigare stad närmare sin födelseort. Ett regionalt jämnare utbud av välutbildad arbetskraft kommer i sin tur antagligen att förbättra företagens möjligheter att sprida på verksamheten. Antagligen skulle kostnadsreduktionen delvis minska företagens benägenhet att flytta verksamheter utanför landets gränser.

Trots att regionalpolitik går stick i stäv med dagens effektivitets och individcentrerade ideologier, anser jag den fortfarande vara potentiellt mycket nyttig för ekonomin och för människors välmående.

Skribenten är lektor i finansiell ekonomi vid Hanken.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Näin suomalaiset lorvailevat töissä: olemattomia palavereja ja harhauttavia ruutukaappauksia

  2. 2

   Töistä jäädään pois yhä useammin mielenterveyden pettäessä – ”Erityisen huolestuttavaa”

  3. 3

   Autokonserni Laakkosen yt:t päätökseen – 77 irtisanotaan

  4. 4

   Asuntokaupan kahtiajako repesi entisestään

  5. 5

   Lapsi hoitoon viimeistään 1,5-vuotiaana, isälle 6 kk vapaa – näin EK uudistaisi perhevapaita

  6. 6

   Masentuneen eläkehakemus hylätään yhä useammin – ”Syy ei ole tiedossa”

  7. 7

   Kiirettä pitää, koska kiire on statusta

  8. 8

   Postin liiketulos heikkeni – ”Haemme uutta kasvua elintarvikkeiden kuljetuksesta”

  9. 9

   Viljelijät uivat syvissä vesissä: ”Tilanne pahempi kuin 90-luvun lamassa”

  10. 10

   Berner: Seuraavan sukupolven 5G-verkot voivat tuoda Suomeen uusia operaattoreita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattilainen heivasi Stockmannin – "Kuihtuva, syvästi tappiollinen tavaratalo"

  2. 2

   Näin suomalaiset lorvailevat töissä: olemattomia palavereja ja harhauttavia ruutukaappauksia

  3. 3

   Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

  4. 4

   HS: Useat kaapelikanavat saattavat sittenkin pimetä tiistaiyönä

  5. 5

   Viljelijät uivat syvissä vesissä: ”Tilanne pahempi kuin 90-luvun lamassa”

  6. 6

   Suomeen vuokrakatto 20 euroa neliöltä? Näin se vaikuttaisi tuensaajiin

  7. 7

   Toisissa paikoissa kikytetään, toisissa ei – näin kävi Metalliliiton työpaikoilla

  8. 8

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  9. 9

   Asuntokaupan kahtiajako repesi entisestään

  10. 10

   Autokonserni Laakkosen yt:t päätökseen – 77 irtisanotaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  3. 3

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  4. 4

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  5. 5

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  6. 6

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  7. 7

   Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

  8. 8

   Ammattilainen heivasi Stockmannin – "Kuihtuva, syvästi tappiollinen tavaratalo"

  9. 9

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  10. 10

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  11. Näytä lisää