Valikko

Taattu työttömyys

Oy Suomi Ab:n työttömyys on ja tulee olemaan pitkäaikainen ongelma. Sen osoittavat monet viimeaikaiset tärkeiden vaikuttajien mielipiteet. Otan niistä muutaman esimerkin.

Tasavallan presidentiltä kysyttiin TV1:n A-studion Kesävieras-ohjelmassa globaalisuuden vaikutusta suomalaiseen työllisyyteen. Tasavallan presidentin vastaus siihen oli, että hän ei voi ottaa kantaa asiaan, kun työmarkkinajärjestöt ovat juuri käynnistämässä tupo-neuvottelut.

Suomen hallituksen lähes ainoa toimenpide työttömyyden suhteen on työmarkkinaosapuolten houkuttelu maltilliseen työehtosopimukseen lupaamalla huomattavia tuloverohelpotuksia, Kirsti Piha nimitteli Raimo Sailasta kolumnissaan Talouselämä-lehdessä 28/2004 ”masokistisuomalaisten ihannemaskotiksi”.

Edellä mainitut mielipiteet kuvaavat erittäin hyvin päättäjien käsityksiä, kuinka tämän päivän suomalaiset ongelmat, joista pahin on jatkuva, korkea työttömyys, ratkaistaan. Mielipiteet olivat tavattoman hyviä, mutta valitettavasti kuuluivat maailmaan, joka vallitsi ympärillämme 20 vuotta sitten. Tämän päivän maailma on aivan erilainen. Jos haluamme säilyttää hyvinvointiyhteiskuntamme edes jollain tavalla, on uskallettava etsiä aivan uusia ratkaisuja.

Kun katsotaan, mitä suomalaisen työttömyyden suhteen on saatu aikaan – todellinen työttömyytemmehän on jatkuvasti noin 400 000 –, ei tasavallan presidentti voi todeta, että työllisyyden hoito on työmarkkinaosapuolten asia, eikä hän voi ottaa asiaan kantaa. Vaikkei tasavallan presidentillä ole operatiivisia mahdollisuuksia vaikuttaa työttömyyteen, on hänellä moraalinen vastuu vaikuttaa päätöksiin, joilla etsitään ratkaisuja työllisyyden hoitoon.

Toinen suuri virhe edellä mainituissa lausunnoissa on jatkuva luottaminen siihen, että kun työmarkkinaosapuolet tekevät maltillisen keskitetyn ratkaisun, kaikki ongelmat katoavat. Eivätkö viime vuodet ole osoittaneet erinomaisesti, että työmarkkinaosapuolet eivät kykene tekemään mitään rakenteellisia ratkaisuja, joilla työttömyyttä oleellisesti vähennettäisiin?

Työmarkkinaosapuolet kykenevät joko heikentämään työllisyyttä talouspoliittisesti ala-arvoisilla sopimuksilla tai olemaan heikentämättä. Otan tyypillisen esimerkin. Pääasiallisia työllistäjiä tulevina vuosina ovat pk-sektorin yrittäjät. Jotta pk-yrittäjät uskaltaisivat työllistää rohkeasti, olisi irtisanomissuojaa heikennettävä oleellisesti tanskalaisen mallin mukaan, yhteiskunnan turvaa vahvistaen.

Toinen suuri harha hallitusohjelmassa on se, että oletetaan tuloveroratkaisuilla olevan suuri vaikutus työllisyyteen. Mutta on koko ajan muistettava, että yrittäjä, joka luo ne tarvittavat uudet työpaikat, joutuu miettimään yrityksensä kilpailukykyä, tuotteensa tai palvelunsa kannattavuutta, niin ratkaisevaa hänelle ovat työvoiman kokonaiskustannukset, ja yksilön maksamilla tuloveroilla ei ole mitään tekemistä kokonaiskustannusten kanssa. On luonnollistakin, että yksilön tuloverojen alentamisella vaikutetaan hänen ansaintamahdollisuuksiinsa ja kiinnostukseensa työntekoa kohtaan, mutta työn hintaan tuloverojen alentamisella ei ole mitään merkitystä.

Kolmas edellämainittu mielipide, Kirsti Pihan mielipide Raimo Sailaksesta, kuvaa hyvin vaikuttajien taloudellisten tosiasioiden ymmärtämystä ja hyvinvoinnin riippuvuutta taloudellisista tekijöistä. Raimo Sailashan on yrittänyt jatkuvasti tuoda esiin sitä tosiasiaa, että Oy Suomi Ab:n hyötysuhde on jo tällä hetkellä tavattoman heikko ja se heikkenee hyvin nopeasti, jollei uskalleta ryhtyä tehokkaisiin uudistustoimenpiteisiin. Terve talous on aina perusta terveydenhoidolle, kulttuurille, sosiaalipolitiikalle ja niin edelleen. Ja sen ymmärtäminen tuntuu olevan ylivoimainen haaste.

Eli jos halutaan säilyttää suomalainen hyvinvointi, on uskallettava tarttua rohkeasti työttömyyteen ja uskallettava nostaa suomalaisten työikäisten hyötysuhde aivan uudelle tasolle, niin että työikäisistä vähintään 3/4 on töissä, tänäänhän ollaan tasolla alle 2/3. Ja se vaatii poliittista rohkeutta, vastuun kantamista, ei vastuun siirtämistä, varsinkaan sellaisille, jotka eivät sitä kykene kantamaan. Ja poliittisen rohkeuden on sisällettävä ennen kaikkea uskallusta panostaa yrittäjyyteen, yrittäjien kannattavuuteen, yrittäjien kilpailukykyyn, yrittäjien dynaamisuuteen, yrittäjien pelkotilojen vähentämiseen. Yrittäjät luovat tulevaisuuden työpaikat Oy Suomi Ab:hen, yrittäjät luovat yhteiskunnan dynaamisuuden ja uusiutumiskyvykkyyden.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  2. 2

   WSJ: IBM:n Romettystä tulee Trumpin neuvonantaja

  3. 3

   Stark sulkee kuusi myymälää – irtisanoo jopa 160

  4. 4

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  5. 5

   Autojen ominaisuudesta tuli ongelma – piti säästää energiaa, voikin aiheuttaa kolareita

  6. 6

   Sähköinen postilaatikko kerää kritiikkiä: ”Pitää olla mahdollisuus asioida miten parhaiten sopii”

  7. 7

   Paperiosakkeet hukassa? Sampo antoi lisäaikaa

  8. 8

   Tuloerojen kuilu: Rikkaimmat +70 % – köyhimmät +30 %

  9. 9

   IMF huolissaan: Velkaantuminen lisännyt kotitalouksien haavoittuvuutta

  10. 10

   Nobel-voittaja Hart: Trumpin talouspolitiikka uhka USA:n ja maailman taloudelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  2. 2

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  3. 3

   Stark sulkee kuusi myymälää – irtisanoo jopa 160

  4. 4

   Yle: Kodin1-nimen ostaja selvisi – aikoo kilpailla hinnoilla

  5. 5

   Autojen ominaisuudesta tuli ongelma – piti säästää energiaa, voikin aiheuttaa kolareita

  6. 6

   Tärkeän lääkkeen hinta 23-kertaistui – yhtiölle sakot nimikikkailusta

  7. 7

   Jättikauppa: Konecranes myy nosturiyhtiön

  8. 8

   Tuloerojen kuilu: Rikkaimmat +70 % – köyhimmät +30 %

  9. 9

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  10. 10

   Nobel-voittaja Holmström: Luulen, että jatkossa olen varovaisempi lausunnoissani

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  4. 4

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  5. 5

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  6. 6

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  7. 7

   Suomen ilmasto on myrkkyä autoille – arvaatko, mikä lämpötila on pahin?

  8. 8

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  9. 9

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  10. 10

   Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

  11. Näytä lisää