Rikostutkinta kannattaa

Viihdeteollisuus: Hollywoodin ryminätuottaja JerryBruckheimer tekee myös televisiohistoriaa. Hänen luomistaan CSI-sarjoista on tulossa kaikkien aikojen menestyneimpiä televisiotuotantoja. Hannu Sokala hannu.sokala@verkkotie.fi
Yhdysvaltalaisella Jerry Bruckheimerilla menee nyt hyvin. Viime viikolla ensi-iltansa Yhdysvalloissa saanut kolmas CSI-sarja voitti katsojakilpailun heti ensimmäisenä iltanaan.

Bruckheimer on jo parinkymmenen vuoden ajan tuottanut suuria, meluisia ja näyttävän vauhdikkaita menestyselokuvia. Vuoden 1983 Flashdancesta alkaen Bruckheimer on tuottanut 22 elokuvaa, joista peräti kahdeksantoista on kerännyt lippuluukuilla ympäri maailman vähintään sata miljoonaa dollaria. Kriitikoiden nurinat elokuvien köykäisestä sisällöstä eivät ole myyntiä haitanneet.

Viime vuonna Bruckheimerin suurin hitti oli Mustan helmen kirous, joka myi elokuvateattereissa 654 miljoonan ja dvd-kaupoissa 360 miljoonan taalan edestä. Bruckheimerista on tullut niin tärkeä rahantekijä Disneylle, että hän pystyy vaatimaan viihdejätiltä paremmat ehdot elokuvilleen kuin kukaan muu tuottaja.

Bruckheimer on tv-maailmassa vähintään yhtä tärkeä CBS:lle kuin hän on elokuvapuolella Disneylle. Hänen tuottamansa neljä tv-sarjaa ovat kaikki sijoittuneet Yhdysvalloissa kahdeksantoista katsotuimman ohjelman joukkoon.

BusinessWeek-lehden arvion mukaan Bruckheimerin sarjat ovat pitkälti syy siihen, miksi Viacomin omistama CBS-kanava on parin viime vuoden aikana ohittanut katsojatilastoissa General Electricin omistaman NBC:n.

CBS:n sikariportaassa siunailtiin Jerry Bruckheimerin taitoja viimeksi viime viikolla, kun rikostutkijoista kertova CSI: NY teki ensiesiintymisensä. New Yorkiin sijoittuva sarja pesi heti kättelyssä NBC:n Kova laki (Law & Order) -sarjan, joka on pitkään hallinnut keskiviikko-illan kello kymmenen paalupaikkaa.

CSI: NY sai 19,3 miljoonaa katsojaa, kun Kova laki jäi 15,4 miljoonaan. CSI: NY ei ole sarjana mikään varsinainen uutuus. Sen sijaan se on jo kolmas versio sarjasta, jota Bruckheimer alkoi kaupita tv-yhtiöille neljä vuotta sitten.

Bruckheimer neuvotteli rikostutkijoista kertovan sarjan ideasta neljä vuotta sitten ensin Disneyn ABC-kanavan kanssa. Kanava vetäytyi sopimuksesta viime hetkillä, koska se piti kahden miljoonan dollarin kustannuksia jaksoa kohti liian suurina. CBS taas näki sarjan mahdollisuudet ja teki Bruckheimerille sopimuksen.

ABC:n harmiksi CSI (Crime Scene Investigations) on ohittanut Teho-osaston (ER) Yhdysvaltain suosituimpana tv-sarjana. Bruckheimer on jälkeenpäin luonnehtinut ABC:n ratkaisua "miljardin dollarin virheeksi".

Las Vegasiin sijoittuvan alkuperäisen CSI:n menestys sai Bruckheimerin ideoimaan samantyyppisen sarjan, joka sijoittui Miamiin. Kaksi vuotta sitten alkanut CSI: Miami on ollut menestys – sarjan viime viikolla alkaneen kolmannen tuotantokauden avausjakso kokosi Yhdysvalloissa 22,5 miljoonaa katsojaa.

CSI on suosittu sarja myös Suomessa. MTV3 esittää parhaillaan ensimmäisestä sarjasta neljännen tuotantokauden jaksoja, jotka ovat keränneet keskimäärin 676 000 katsojaa. CSI: Miami alkoi pyöriä MTV3:lla viime huhtikuussa, ja katsojia on ollut 390 000. CSI: Miamia on esitetty myös Subtv:llä, jossa se on saanut 78 000 katsojaa. MTV3 on ostanut myös uuden CSI: NY -sarjan esitysoikeudet.

CSI-sarjan perusoivallus on nerokas. Ennen CSI:ta rikospaikkatutkijat olivat poliisi- ja etsiväsarjoissa korkeintaan sivurooleissa, joten Bruckheimer ja CBS ovat rauhassa voineet monistaa ensimmäistä CSI:tä ilman pelkoa siitä, että televisionkatsojien mitta tulisi täyteen.

CBS pyörittää kaikkia kolmea CSI-sarjaansa samanaikaisesti. Rikostutkijoiden viikko alkaa maanantaina CSI: Miamilla, jatkuu keskiviikkona CSI: NY:lla, ja torstaina vuorossa on alkuperäinen CSI.

Sarjoilla on eri roolihenkilöt ja tapahtumapaikat, ja tekijät ovat vakuuttaneet, että myös juonet pysyvät erilaisina. Sarjojen erottamisen helpottamiseksi myös niiden värimaailmat ovat erilaiset. CSI:ssä ilmettä hallitsevat Las Vegasia kuvastavat neonhohtoiset siniset ja vihreät värit, kun taas CSI: Miamin värimaailma on täynnä punaista ja oranssia. New Yorkiin sijoittuvan CSI:n värejä ovat murrettu sininen ja musta.

Vaikka sarjat paikannetaan selkeästi yhteen kaupunkiin, ne kaikki kuvataan Kaliforniassa joitakin ulkokuvauksia lukuun ottamatta.

Tuoreimman CSI:n sijoittuminen New Yorkiin ei ole sattumaa. Näin Bruckheimer ja CBS pystyvät lypsämään kaiken myötätunnon, jota terrori-iskun kohteeksi joutunutta New Yorkia kohtaan vielä tunnetaan. Gary Sinisen esittämä sarjan päähenkilökin on tehty traumaattiseksi rikostutkijaksi, joka suree terrori-iskussa kuollutta vaimoaan.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  2. 2

   Lääkäri näpäyttää työnantajia Fennia-lehdessä: Työkyky ei ole pajatso

  3. 3

   Nokia yllätti: 5g-verkkojen rakennus alkaa jo tänä vuonna

  4. 4

   Velkaneuvoja LM:lle: Tästä syystä asuntovelalliset joutuvat maksuvaikeuksiin

  5. 5

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  6. 6

   Näkökulma: Viis sijoittajavastuusta, pian Suomi pelastaa taas finanssipelureita

  7. 7

   Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

  8. 8

   Suomi tarvitsee kaksi miljoonaa maahanmuuttajaa

  9. 9

   Suomen Yrittäjien tutkimus: Enemmistö kannattaa paikallista sopimista - ja vastustaa työtä alle minimipalkan

  10. 10

   Asuntopula kärjistyy Uudessakaupungissa – ”Tuolla rahalla pitäisi saada enemmän”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näkökulma: Viis sijoittajavastuusta, pian Suomi pelastaa taas finanssipelureita

  2. 2

   Lääkäri näpäyttää työnantajia Fennia-lehdessä: Työkyky ei ole pajatso

  3. 3

   Nokia yllätti: 5g-verkkojen rakennus alkaa jo tänä vuonna

  4. 4

   Velkaneuvoja LM:lle: Tästä syystä asuntovelalliset joutuvat maksuvaikeuksiin

  5. 5

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  6. 6

   WSJ: Norwegian aloittaa suorat lennot Euroopasta Yhdysvaltoihin - Liput halvimmillaan noin 60 euroa

  7. 7

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  8. 8

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  9. 9

   Asuntopula kärjistyy Uudessakaupungissa – ”Tuolla rahalla pitäisi saada enemmän”

  10. 10

   Kalevala Koru irtisanoi noin 100 jälleenmyyntisopimusta - ”Jakelua järjestellään uudelleen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  3. 3

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  4. 4

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  5. 5

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  6. 6

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  7. 7

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  8. 8

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  9. 9

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  10. 10

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  11. Näytä lisää